| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Študija pripravljenosti poklicne gasilske enote Krško v primeru nesreče električnega avtomobila
Žan Matjašič, 2020, master's thesis

Abstract: Porast baterijskih električnih avtomobilov po svetu je vsako leto večji, zato je pomembno, da so v primeru nesreče vse reševalne službe dobro seznanjene, kako ukrepati. V magistrskem delu bomo predstavili postopke gašenja baterijskih električnih vozil. Na začetku bomo predstavili zgodovino električnega avtomobila in njegove glavne gradnike. Sledi raziskava postopkov gašenja električnih avtomobilov in na koncu strnitev v celovit postopek. Nato bomo vse raziskane postopke primerjali s postopki za gašenje Poklicne gasilce enote Krško. V sklopu raziskave bo opravljen test dveh električnih vozil in opis reševalnih kart.
Keywords: električni avtomobil, nesreča električnega avtomobila, požar, gašenje električnega avtomobila, test električnega vozila
Published: 21.12.2020; Views: 166; Downloads: 24
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
Požarna varnost sončnih elektrarn
Klemen Ocvirk, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema pregled zahtev za pravilno izgradnjo požarno varne PV-elektrarne. Skozi delo je možno pridobiti navodila, kakšna tveganja nam tak poseg v objekt doprinese. V eksperimentalnem delu so predstavljeni testi odpornosti PV-modulov na ogenj. V zaključku pridemo do ugotovitve, da se PV-elektrarne do enosmerne napetosti 1,5 kV lahko gasijo z vodo s primerne oddaljenosti.
Keywords: PV-elektrarna, PV-modul, požarna varnost, gašenje
Published: 24.10.2018; Views: 685; Downloads: 95
.pdf Full text (2,46 MB)

3.
Numerična simulacija prenosa toplote pri toplotni obdelavi aluminjastih vzorcev
Luka Kevorkijan, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Opravljena je numerična simulacija segrevanja in ohlajanja aluminijastih vzorcev med raztopnim žarjenjem in gašenjem. Simulacija je pripravljena z uporabo toplotne prehodnosti izračunane iz meritev temperature, kjer so vzorci obravnavani kot telesa idealne toplotne prevodnosti. Ugotovljeno je, da takšen pristop omogoča hitre in zadovoljive rezultate v primeru segrevanja dimenzijsko podobnih vzorcev med raztopnim žarjenjem. Pri ohlajanju med gašenjem z vodo ob predpostavki telesa idealne toplotne prevodnosti je napaka večja. Prikazane so meritve mehanskih lastnosti, ki pokažejo vpliv odstopanja izvedbe toplotne obdelave na končne lastnosti. Predstavljen je predlog oblikovanja velikostnih razredov vzorcev z namenom zmanjšanja razlik časov raztopnega žarjenja.
Keywords: numerična simulacija, prenos toplote, telo idealne toplotne prevodnosti, aluminij, raztopno žarjenje, gašenje, merjenje temperature, mehanske lastnosti
Published: 07.09.2018; Views: 716; Downloads: 84
.pdf Full text (3,13 MB)

4.
Stikalne naprave za premogovnike
Aleš Jakop, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Naloga zajema predstavitev stikalnih naprav, uporabljenih v elektroenergetskem omrežju ter stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. V nadaljevanju so podane glavne specifične značilnosti stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. Zaradi posebnih obratovalnih razmer (jama) morajo biti vse električne naprave kot tudi vsi stikalni aparati opremljeni s protieksplozijsko zaščito (Ex) kot tudi z zaščito ozemljitve izoliranih sistemov (sistem IT). Predstavljeno je tudi oskrbovanje Premogovnika Velenje z električno energijo, ki prehaja iz samostojnega napajanja s strani TEŠ-a ter rezervnega napajanja iz Velenja (Elektro Celje).
Keywords: stikalne naprave, električno omrežje, zaščita Ex, zaščita IT, skoznjiki, razlike stikalnih naprav, električni oblok, gašenje električnega obloka, plazilni tok
Published: 17.10.2017; Views: 803; Downloads: 63
.pdf Full text (3,14 MB)

5.
Idejna zasnova letališča na vodi in njegova umestitev v prostor
Gregor Virant, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Na območju slovenske obale so bili hidroplani prisotni že od zgodnjih let razvoja pomorskega letalstva, ki je razcvet doživelo v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja, zaton pa z začetkom druge svetovne vojne. V današnjem času je komercialno letenje z amfibijskimi letali tudi v naši bližnji okolici ponovno v porastu, prav tako pa je športno letenje z amfibijskimi letali, zaradi razreda cenejših ultralahkih amfibijskih letal, postalo dostopnejše. V Republiki Sloveniji trenutno nimamo ustrezne infrastrukture (razen kopenskih letališč), ki bi lahko sprejela in oskrbela amfibijska letala. Uporaba hidroplanov pa trenutno sploh ni mogoča, saj vodnih letališč ni. V magistrskem delu smo idejno zasnovali letališče na vodi in ga umestili v prostor Republike Slovenije ter s tem postavili osnovo za potencialno uporabo amfibijskih letal in hidroplanov v komercialne in zasebne namene, kot tudi uporabo posebnih amfibijskih letal, ki se uporabljajo za gašenje iz zraka. Del magistrskega dela smo namenili slednjim, kjer smo s pomočjo simulacije preverili ustreznost ter smotrnost uporabe takih letal, kot tudi ustreznost in primernost vodnih virov v RS za zajemanje vode v podporo gašenju požarov v naravi.
Keywords: amfibijsko letalo, gašenje požarov iz zraka, letališče na vodi, vodni kanal, vodno letalo/hidroplan
Published: 03.10.2017; Views: 747; Downloads: 120
.pdf Full text (7,83 MB)

6.
Gasilska taktika in postopki - gašenje notranjih požarov
Matjaž Vovko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: O požaru govorimo, ko gre za eksotermno reakcijo med gorljivo snovjo in kisikom. Pri notranjih požarih to ustvarja določene pogoje, ki jih pri zunanjih požarih ne poznamo. Gre za nevarnosti, do katerih prihaja zaradi zaprtosti prostora (npr. nabiranje dima in drugih plinov, povratni ogenj, požarni preskok, vžig plinov). Za takšne tipe intervencij gasilci potrebujejo specifično opremo. Poleg požarne obleke in čelade, ki se uporabljata na vseh tipih intervencij, je pomembna uporaba izolirnega dihalnega aparata, termo-kamere in nekaterih drugih orodij, kot so sekira, huligan, vrvi ipd., prav tako se uporablja univerzalni ročnik z regulacijskimi prstani, saj nam ta omogoča optimalno izrabo gasilnega sredstva (vode) in ustvarja vodno meglo, s katero dušimo požar. Za gašenje notranjih požarov se lahko uporablja tudi sistem Cobra, čigar prednost je, da gasilcu ni treba vstopati v prostor, kjer gori. Prav tako je pomembno tudi dobro vodenje gasilske intervencije. To se začne že ob pozivu enote na požar. Več informacij, kot jih pridobi vodja, bolje lahko ukrepa in vodi enoto. Skupine, ki izvajajo notranji napad ali preiskujejo, morajo poznati taktiko in postopke gašenja premikanja v prostoru ter preiskovanja, saj lahko le s pravilnimi postopki preprečijo nadaljnjo povzročanje škode, prav tako se s pravilnimi postopki izognemo nevarnostim. Po pogašenem požaru delo še ni dokončno opravljeno, saj se po potrebi izvaja gasilska straža, pomoč preživelim in lastnikom, ne nazadnje je potrebno ugotoviti tudi stanje lastne gasilske enote in opreme.
Keywords: požari, gašenje, postopki, gasilci, diplomske naloge
Published: 21.09.2017; Views: 1588; Downloads: 293
.pdf Full text (1,23 MB)

7.
Varnost energetskih objektov
Barbara Planinšič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavano področje požarne varnosti energetskih objektov. Osredotočeno je na sončno elektrarno, v nalogi je opisana sončna energija, sestavni deli elektrarne, delovanje, varnost in zakonodaja. Podrobneje so opisane zahteve in ukrepi, za namestitev sončne elektrarne na šolske objekte. Predstavljen je tudi potek vaje evakuacije, ki jo mora šola po zakonu izvršiti vsaj enkrat letno. Izpostavljene so naloge odgovornih za požarno varnost in evakuacijo. V vzgojni izobraževalni načrt pa sta vključeni dve pripravi, ki sta namenjeni poučevanju te teme. Moje ugotovitve so, da je za varnost objektov, ki imajo nameščeno sončno elektrarno, zakonodajno zelo dobro urejeno. Sončna elektrarna, ki je nameščena na Osnovni šoli Radlje ob Dravi, ne povečuje tveganja na področju varnosti. Vsekakor so vaje evakuacije v osnovnih šolah smiselne, ker po statistikah in analizah v primeru nesreče evakuacija poteka bistveno bolj urejeno in učinkovito. Znanje o postopku evakuacije pa lahko ljudje, učenci uporabijo tudi v vsakdanjem življenju, v podobnih situacijah. Zato je tudi smotrno že same osnove o evakuacijah in gašenju požara vključiti v učni načrt tehnike in tehnologije.
Keywords: Viri energije, sončna elektrarna, gašenje, požarni red, požarni načrt, požarna varnost, evakuacija, učni načrt.
Published: 21.07.2015; Views: 816; Downloads: 137
.pdf Full text (3,30 MB)

8.
Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica