| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza rešitev za elektronsko upravljanje dokumentov (edms)
Tina Tič, 2021, master's thesis

Abstract: Tako v zasebnem kot tudi v poslovnem svetu je urejenost dokumentov in podatkov ključnega pomena, saj v nasprotnem primeru veliko preveč časa porabimo za prebiranje in iskanje točno določnega dokumenta ali listine, ki jo potrebujemo. Vendar iskanje ne prinese samo iskanega dokumenta, ampak v veliko primerih tudi sledi opustošenje vseh ostalih dokumentov, ki smo jih prebrskali in premaknili, da smo našli želen dokument. Nenehno iskanje in prebiranje dokumentov si v poslovnem svetu težko privoščimo, saj lahko nastane velika zmeda, neprimerno porabljen delovni čas za iskanje, preveč porabljenega časa za prenos dokumentov od ene osebe do druge in v primeru, da se na dokumentu naredi napaka/sprememba, se krivec le s težavo pojavi. Zato je uporaba elektronskega upravljanja z dokumenti v podjetju še kako smiselna, saj prepreči vse zgoraj naštete težave. Če želi podjetje preiti na sistem upravljanje z dokumenti, je že potrebno ob sprejemu dokumentov spremeniti vse dokumente iz papirnatega v digitalni format. S tem se omogoči, da so vsi dokumenti v enaki obliki ter na enem mestu. Vse te dokumente pa je potrebno ob vnosu tudi pravilno označili, da jih bomo kasneje lahko enostavneje našli na podlagi filtrov in z njimi tudi upravljali. Zato je pri sistemih za upravljanje z dokumenti ključno, da se poenostavi iskanje dokumentov, lažja je sledljivost upravljanja z dokumenti, dokumenti so varni ter zmeraj na voljo. Magistrsko nalogo smo razdelili v dva dela. Naprej bomo opredelili teoretični del, kjer bomo predstavili, kaj je brezpapirno poslovanje, kako to uvesti v podjetje, katere so prednosti in slabosti. Nadaljevali bomo z elektronskim arhiviranjem, kjer bomo označili, kaj so razlike med klasičnim in elektronskim arhiviranjem ter prav tako opredelili prednosti in slabosti elektronskega arhiviranja. Bolj podrobneje pa bomo opredelili elektronsko upravljanje z dokumenti, kjer bomo prikazali, kako se je razvilo, skozi katere faze gre dokument pri elektronskem upravljanju z dokumenti, kakšni so vzroki za uvedbo, kako poteka uvedba ter katere so prednosti in slabosti elektronskega upravljanja z dokumenti. V teoretičnem delu bomo opredelili pet izbranih slovenskih ponudnikov, ki ponujajo rešitev za elektronsko upravljanje z dokumenti, opredelili njihove funkcionalnosti ter jih med seboj primerjali.
Keywords: elektronsko upravljanje z dokumenti, EDMS, elektronsko arhiviranje, brezpapirno poslovanje, funkcionalnosti EDMS.
Published: 01.09.2021; Views: 56; Downloads: 6
.pdf Full text (1,54 MB)

2.
Izdelava mobilne igre "Lov za zakladom"
Matej Horvat, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes se pogosto soočamo s pomanjkanjem prostega časa, poleg tega pa večino tega preživimo pred računalnikom ali mobilnim telefonom. Cilj diplomskega dela je bil izdelati spletno mobilno aplikacijo, ki bo dostopala do domorodnih funkcionalnosti naprave, hkrati pa uporabnika vzpodbujala h gibanju in odkrivanju novih lokacij Slovenije. Implementirali smo igro, ki uporabnika z uporabo geolokacije usmerja do cilja, kjer mora poiskati skrito kodo, jo skenirati in odgovoriti na zastavljeno vprašanje, s čimer si še dodatno razširja obzorja.
Keywords: spletna mobilna aplikacija, domorodne funkcionalnosti, geolokacija
Published: 21.05.2019; Views: 1012; Downloads: 241
.pdf Full text (1,28 MB)

3.
Analiza in primerjava tehnik za shranjevanje podatkov na mobilnih napravah
Klemen Sagadin, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskali področje tehnik za obdelavo podatkov na mobilnih napravah in opredelili potrebe po lokalnem shranjevanju in obdelavi podatkov. Na podlagi preliminarne analize smo izbrali tehnike shrambe podatkov, ki smo jih na podlagi komparativne metode in eksperimentov podrobneje analizirali z vidika njihove uporabnosti za razvijalca, zmogljivosti delovanja in kompleksnosti pri razvoju programskih rešitev. V analizo smo vključili relacijsko bazo SQLite, objektno bazo Realm in relacijsko-objektni preslikovalnik OrmLite. Ugotovili smo, da tehnika shrambe podatkov vpliva na analizirane koncepte, saj med izbranimi tehnikami obstajajo signifikantne razlike v njihovi uporabnosti za razvijalca, zmogljivosti delovanja in kompleksnosti pri razvoju programskih rešitev.
Keywords: tehnike obdelave in shrambe podatkov na mobilnih napravah, analiza zmogljivosti, kompleksnost razvoja z uporabo shrambe podatkov, funkcionalnosti tehnik shrambe podatkov, objektna podatkovna baza Realm, relacijska podatkovna baza SQLite, preslikovalnik OrmLite
Published: 28.08.2017; Views: 717; Downloads: 144
.pdf Full text (5,00 MB)

4.
IZBIRA INFORMACIJSKE PODPORE ZA E-SODELOVANJE
Zmago Fluks, 2015, master's thesis

Abstract: V sodobnem svetu postaja e-sodelovanje vse pogosteje omenjan in uporabljan koncept. Zato smo se odločili, da v okviru magistrske naloge pregledamo različne klasifikacije in taksonomije v kontekstu informacijske podpore e-sodelovanju. Oblikovali smo celovit nabor funkcionalnosti, ki je postavljen v omenjen kontekst. Zanimalo nas je, ali lahko s pomočjo pregleda literature razvijemo nov pristop za izbiro informacijske podpore e-sodelovanju, ki bi temeljil na hierarhičnem sistemu potreb. Predlagani pristop smo tudi preizkusili na študiji primera, ki je bila postavljena v kontekst sodobnega poslovnega okolja.
Keywords: e-sodelovanje, elektronsko sodelovanje, kategorizacija, klasifikacija, funkcionalnosti, informacijska podpora, pristop, informacijska podpora
Published: 14.07.2015; Views: 765; Downloads: 77
.pdf Full text (3,83 MB)

5.
KNJIŽNICE JAVASCRIPT ZA ZDRUŽLJIVOST SPLETNIH BRSKALNIKOV S SODOBNIMI SPLETNIMI TEHNOLOGIJAMI
Denis Zelić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja način podpiranja zastarelih brskalnikov pri razvoju sodobnih spletnih strani. Naloga obsega predstavitev sodobnih spletnih tehnologij, problema zastarelih brskalnikov, pristopov k dodajanju podpore in knjižnic za združljivost. JavaScript Modernizr je predstavljen kot ključna knjižnica, okoli katere se gradi celotna podpora spletne strani. Naloga zajema tudi predstavitev spletne strani za demonstracijo knjižnic za združljivost, ki je nastala kot praktični del diplomskega dela.
Keywords: JavaScript, HTML5, CSS3, Modernizr, knjižnice za združljivost, zaznavanje brskalnikov, zaznavanje funkcionalnosti
Published: 13.09.2013; Views: 996; Downloads: 95
.pdf Full text (1,76 MB)

6.
PREGLED IN PRIMERJALNA ANALIZA REŠITEV ZA E-IZOBRAŽEVANJE
Igor Hertiš, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema pregled in primerjano analizo rešitev za e-izobraževanje. V prvem delu smo predstavili osnove e-izobraževanja in možnosti, ki jih ta vrsta omogoča. V drugem delu smo se osredotočili na predstavitev orodij za upravljanje e-izobraževanja in nekatera izmed njih podrobneje obdelali. V tem delu smo prestavili tudi kriterije in s pomočjo le-teh izvedli primerjalno analizo. V tretjem delu smo izvedli testno e-izobraževanje in tako preizkusili vse izbrane rešitve za opravljanje e-izobraževanja. Na koncu smo preverili hipoteze in povzeli rezultate primerjalne analize.
Keywords: e-izobraževanje, primerjalna analiza, sistemi za upravljanje e-izobraževanja, funkcionalnosti, standardi, arhitektura, komunikacijska orodja, študija primera
Published: 19.12.2012; Views: 1241; Downloads: 157
.pdf Full text (4,63 MB)

7.
TRIDIMENZIONALNE BLAGOVNE IN STORITVENE ZNAMKE: PRAVNA UREDITEV V EU IN ZDA
Maša Drofenik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira pravni položaj tridimenzionalne znamke znotraj skupine netradicionalnih znamk in pogoje za njeno registracijo. Temeljna predpisa, ki na ravni Evropske Unije urejata tridimenzionalno znamko sta Direktiva 2008/95/ES Evropskega parlamenta in Sveta o približevanju držav članic v zvezi z blagovnimi znamkami ter Uredba Sveta (ES) št. 207/2009 o blagovni znamki EU. Pri obravnavi tridimenzionalne znamke je avtorica upoštevala obsežno judikaturo Sodišča EU. Tridimenzionalno znamko je obravnavala tudi z vidika ZIL-1. Diplomska naloga vključuje primerjavo tridimenzionalne znamke v EU s pravnim institutom “trade dress”, ki se je razvil v Združenih državah Amerike. Njegova pravna podlaga je Lanham (Trademark) Act. Skozi diplomsko nalogo je ugotovljeno, da imajo prijavitelji tridimenzionalne znamke mnogo težav pri izpolnitvi zahtev za registracijo, zlasti pri dosegu zadostnega razlikovalnega učinka, ter da je v obeh pravnih sistemih, tako v EU kot tudi v ZDA, še prostor za izboljšave.
Keywords: Netradicionalne znamke, tridimenzionalna znamka, registracija, razlikovalni učinek, dojemanje povprečnega potrošnika, načelo funkcionalnosti, trade dress.
Published: 17.12.2012; Views: 1880; Downloads: 373
.pdf Full text (783,07 KB)

8.
Vrednostna analiza kot integralni del razvoja držala za Smart telefone na kolesih
Marko Mavrič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo prikazali pomen vrednostne analize in vrednostnega inženiringa na primeru razvoja novega izdelka - držala za smart telefone na kolesih. V postopek razvoja izdelka smo vključili tudi potencialne uporabnike, ter na podlagi rezultatov metode QFD in conjoint analize priredili funkcionalnost in s tem dodali k vrednosti končne variante izdelka, ki jo z njim uporabniki prejmejo. Konstrukcijsko najboljši izdelek smo stroškovno optimizirali, ter določili prodajno ceno, za katero mislimo, da je najprimernejša in po kateri bi se novi izdelek prodajal v kar največjem obsegu.
Keywords: vrednostna analiza, vrednostni inženiring, razvoj izdelkov, conjoint analiza, uvajanje kakovosti in funkcionalnosti, ekonomika izdelka
Published: 11.12.2012; Views: 1644; Downloads: 191
.pdf Full text (18,22 MB)

9.
KRITIČNA OCENA IN PREDLOG PRENOVE SPLETNEGA NOVIČARSKO-MEDIJSKEGA PORTALA
Miha Popovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi povzemam kritične lastnosti spletnega mesta zurnal24.si ter jim določam pozitivne in negativne vplive na uporabniško izkušnjo obiskovalca in novinarja. Skupek posameznih lastnosti nato vrednotim in ocenjujem za možno prenovo in integracijo v novem sistemu ali pa za popolno opustitev, ki je odvisna od ocene uporabnosti s strani uporabnikov samih (novinarjev in obiskovalcev). Pri tem sem uporabil napreden anketni sistem, ki je omogočal izpostavo določenih problemov in točen prikaz stanja posameznih lastnosti. Spletno mesto je postavljeno v okolje, ki zahteva nenehno nadgrajevanje in izboljšavo uporabniške izkušnje, hkrati pa mora predstavljati orodje, ki omogoča hitro in učinkovito delo novinarjev, saj je tekma s konkurenčnimi spletnimi mesti neomajna. V nalogi je zasnovana idejna prenova spletne strani, katere namen je pomoč pri izbiri ponudnika ter definiranju podrobne specifikacije in projektnega načrta prenove.
Keywords: spletno mesto, spletne tehnologije, uporabniška izkušnja, vrednotenje funkcionalnosti
Published: 01.06.2012; Views: 1337; Downloads: 52
URL Link to full text

10.
PRIMERJAVA SISTEMOV ZA UPRAVLJANJE SPLETNIH VSEBIN
Matej Matjašec, 30, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu bomo obravnavali sisteme za upravljanje spletnih vsebin, razlike sistemov CMS sistemov pa se vidijo večinoma v njihovih funkcionalnostih. Omejili se bomo na sledeče sisteme za upravljanje vsebin Joomla, WordPress, Drupal, Concrete, Modx, Xoops nad katerimi bomo izvedli kriterije in primerjanje funkcionalnosti sistemov. Uporabili bomo odločitveni program Dexi s katerim bomo določili najbolj optimalen sistem za upravljanje vsebin za določeno skupino uporabnikov. Izvedli bomo tudi anketni vprašalnik zaprtega tipa, s katerim bomo analizirali priljubljenost CMS sistemov študentov FERI.
Keywords: Sistemi za upravljanje vsebin, Joomla, WordPress, Drupal, Concrete, Modx, Xoops, analiza, funkcionalnosti, primerjava.
Published: 28.10.2011; Views: 2528; Downloads: 304
.pdf Full text (2,64 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica