| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Povezave med karakteristikami fotovoltaičnih celic in proizvodnjo električne energije fotovoltaičnega sistema
Ana Turk, 2016, diploma project paper

Abstract: Projekt je posvečen analizi obnašanja različnih vrst fotovoltaičnih modulov, v danem primeru monokristalnih in polikristalnih modulov proizvajalca Bisol. Razložen bo fotoelektrični pojav in tudi predstavljene karakteristike fotovoltaičnih modulov. Opisana bo programska oprema, kot tudi naprave uporabljene za meritve karakteristik modulov. Najpomembnejši del bo analiza rezultatov meritev in obnašanje različnih modulov v dveh različnih časovnih obdobjih.
Keywords: PV, modul, fotovoltaični, polikristalni, monokristalni, izhodna moč, standardi, STC, OPC, celice, napetost, tok, sistem, I-U karakteristika
Published in DKUM: 21.03.2017; Views: 1198; Downloads: 98
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
INTEGRACIJA PELTIERJEVIH TEG ELEMENTOV V FOTOVOLTAIČNI PANEL
Tomaž Grešak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje peltierjevih TEG elementov v kombinaciji s fotovoltaičnim panelom Opisano je delovanje fotovoltaičnega panela in peltierjevih elementov v njihovi osnovi. Podana je razlaga za vpeljavo mehanskega sistema za pričvrstitev hladilnikov s TEG elementi na zadnjo stran panela. Za potrebe meritve in obdelavo so uporabljeni temperaturni, napetostni in tokovni senzorji. Predstavljena je obdelava signalov in priprava le teh za analogno - digitalno pretvorbo. Na koncu je opisana še analogno - digitalna pretvorba za analogne signale.
Keywords: Peltierjev element, fotovoltaični panel, mehanski sistem, AD pretvorba
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1255; Downloads: 148
.pdf Full text (2,01 MB)

3.
ANALIZA IN NAČRTOVANJE SONČNE ELEKTRARNE
Andrej Gjura, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Znan je rek, da imamo okolje, naravo v posodo od svojih zanamcev. Zato ves razvoj stremi k razvijanju novih, obnovljivih virov energije, k razvijanju pridobivanja le-te iz okolja. Ti viri so relativno dosegljivi, potrebno je le znanje, drznost in zadostna podpora za to pristojnih institucij, da peljemo razvoj v željeno smer in odkrivamo nove dimenzije pridobivanja energije, kar bi posledično zmanjšalo izpust toplogrednih plinov, ohranilo in varovalo naravo ter zmanjšalo vsakodnevne življenjske stroške na račun stroškov ogrevanja in hlajenja. Namen diplomske naloge je izdelati solarni sistem, ki bo služil za pridobivanje enosmerne napetosti, ki se s trifaznim razsmernikom pretvori v izmenično napetost in pošlje v omrežje in pokazati, da je iz okolja mogoče pridobiti električno energijo za lastne potrebe in industrijske namene. Sistem bo deloval na principu fotocelic, ki bodo pridobile električno energijo iz okolja s foto napetostnimi moduli. S takim načinom pridobivanja električne energije bomo pripomogli k ohranjanju in obnavljanju narave, ki smo jo z nepravilnim izkoriščanjem sovražnih energetskih fosilnih virov že skoraj uničili.
Keywords: Ključne besede: fotonapetostne celice, fotonapetostni modul, fotovoltaični sistem, maximalna delovna točka sledenje, trifazni inverter, oblikovanje in analiza elektrarne
Published in DKUM: 03.07.2012; Views: 3768; Downloads: 285
.pdf Full text (1,90 MB)

4.
OPTIMIRANJE ENERGETSKIH INSTALACIJ V SPLOŠNI BOLNIŠNICI CELJE
Jernej Ferjanc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje primere uporabe novih tehnologij optimiziranja energetskih instalacij na primeru javnega zavoda Splošne bolnišnice Celje. Opisana sta sistema soproizvodnje in fotovoltaike, trenutno bolj zastopanih tehnologij na trgu. Investicija v sistem soproizvodnje, kot ena izmed energetskih tehnologij z najvišjim izkoristkom, se na primeru Splošne bolnišnice Celje povrne v dveh letih in pol, ter ključno pripomore k energetski samozadostnosti ustanove ter znižanjem stroškov za energijo. Fotovoltaični sistem, trenutno najhitreje rastoča energetska tehnologija, se na primeru Splošne bolnišnice Celje izplača med 8-11 letom subvencionirane odkupne pogodbe z Agencijo Republike Slovenije za energijo. Investicija v fotovoltaični sistem predstavlja dodaten dohodek ustanove.
Keywords: kogeneracija, soproizvodnja elektrike in toplote, fotovoltaični sistem, Splošna bolnišnica Celje
Published in DKUM: 11.10.2010; Views: 1946; Downloads: 238
.pdf Full text (12,00 MB)

5.
Search done in 1.61 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica