| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZIRANJE NAPETOSTNIH RAZMER V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU
Boštjan Podhraški, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave v diplomski nalogi je razdeljevalno omrežje, uporabniki in razpršen vir, ki se vključuje v omrežje. Zaradi vse večjega porasta razpršenih virov na področju fotonapetostnih elektrarn, lahko klasičen koncept elektroenergetskega sistema postane nezanesljiv in nezmožen za varno in ekonomično oskrbo z električno energijo. Meritve kvalitetne električne energije na izvodu transformatorske postaje, kjer je priključena mala fotonapetostna elektrarna in uporabniki, so pokazale, da vključevanje manjšega števila razpršenih virov nima negativnih vplivov na omrežje.
Keywords: razpršeni viri, razpršena proizvodnja, razdeljevalno omrežje, kvaliteta električne energije, meritve kvalitete električne energije, mala fotonapetostna elektrarna, oskrba odjemalcev z električno energijo
Published: 02.07.2013; Views: 1131; Downloads: 203 
(1 vote)
.pdf Full text (13,87 MB)

2.
Vpliv sončnih elektrarn na napetostni profil
Karel Zupanc, 2013, master's thesis

Abstract: Z vključevanjem sončnih fotonapetostnih elektrarn v elektroenergetski sistem lahko vplivamo na smer pretoka moči in posledično napetostni profil vzdolž nizkonapetostnega omrežja. Cilj magistrskega dela je bil na podlagi meritev in analitičnega orodja prepoznati ter ovrednotiti eventualne negativne vplive na napetostni profil. Ugotovili smo, da sončne fotonapetostne elektrarne na obravnavanem področju vplivajo na napetostni profil, vendar v mejah dovoljenega. To pa ne pomeni, da negativnega vpliva ni. Pri vključevanju je zato potrebno upoštevati vso veljavno zakonodajo in napraviti ustrezne meritve na nizkonapetostnem nivoju. V kolikor razpolagamo s podatki omrežja in ustrezno programsko opremo, moramo že pred priključitvijo novega razpršenega vira napraviti ustrezne simulacije, da določimo optimalno priključno mesto nove sončne elektrarne.
Keywords: električno omrežje, sončna fotonapetostna elektrarna, razpršena proizvodnja, napetostni profil
Published: 11.10.2013; Views: 1332; Downloads: 164
.pdf Full text (2,13 MB)

3.
FOTONAPETOSTNI SISTEM V OMREŽNEM IN OTOČNEM NAČINU DELOVANJA
Mitja Bohorč, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan fotonapetostni sistem elektrarne, katerega princip delovanja se razlikuje od klasičnih fotonapetostnih elektrarn, saj omogoča omrežni in otočni način delovanja. V diplomskem delu je podan opis fotonapetostne elektrarne, ki obsega tudi osnovne opise fotonapetostnih celic, modulov in razsmernikov. Ker je tema diplomskega dela omrežno-otočni fotonapetostni sistem, delo vključuje tudi osnovni opis o solarnih baterijah (akumulatorjih). V nadaljevanju je predstavljen fotonapetostni sistem, njegovo delovanje, izvedbe in primerjava izvedb. Izbiri kompaktnega fotonapetostnega sistema sledi predstavitev njegovega modela in simulacijski izračuni s pomočjo programskega orodja Matlab/Simulink. Na koncu je opravljena ekonomsko-finančna analiza investicije.
Keywords: fotonapetostna elektrarna, fotonapetostni sistem, omrežno-otočni sistem, solarne baterije
Published: 29.05.2015; Views: 571; Downloads: 130
.pdf Full text (4,18 MB)

4.
Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica