| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Raziskava o objavljanju fotografij otrok na družbenih omrežjih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Amela Amidžić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Družbena omrežja so najpogostejša oblika komunikacije, najhitrejši vir informacij ter odlična platforma za ustvarjanje, deljenje in ogled vsebin. V zadnjih petnajstih letih (Datareportal, 2022) se je uporaba družbenih omrežij močno povečala, predvsem zaradi hitrega razvoja informacijsko-komunikacije tehnologije. Na družbenih omrežjih se je v zadnjih letih začel pojavljati trend, kjer starši delijo dogodke iz svojega življenja in tako tudi objavljajo fotografije svojih otrok ter vsebino, povezano z njimi (t. i. sharenting). Nekatere izmed fotografij otrok, ki jih na spletu objavijo starši, so lahko sporne oz. neprimerne, recimo fotografije, na katerih je otrok pomanjkljivo oblečen ali celo gol, fotografije, s katerih lahko izvemo osebne informacije o otroku, lokacijo ipd. Z objavo fotografij na družbenih omrežjih lahko otroka ogrozimo, posredno ali neposredno, oziroma ga lahko izpostavimo različnim nevarnostim. V diplomskem delu smo raziskovali, v kolikšni meri starši objavljajo fotografije svojih otrok, kakšno je mnenje o tem in kakšna je ozaveščenost o morebitnih nevarnostih, ki lahko otrokom pretijo ob objavi fotografij na družbenih omrežjih. Raziskavo smo naredili s pomočjo spletne ankete. V anketi je sodelovalo 106 oseb, od tega 48 staršev. Rezultati ankete so pokazali, da se anketiranci v povprečju strinjajo, da je objavljanje fotografij otrok na družbenih omrežjih problem. Strinjajo se tudi z izjavo, da so fotografije, kjer je vidno otrokovo golo telo, neprimerne. Anketiranci so v večini dobro ozaveščeni o morebitnih nevarnostih, ki otrokom lahko pretijo ob objavi fotografij na družbenih omrežjih. Z anketo je bilo tudi ugotovljeno, da starši, ki objavljajo fotografije svojih otrok, menijo, da bi takšno dejanje za otroka lahko bilo škodljivo.
Keywords: fotografije otrok, starši, sharenting, družbena omrežja, diplomske naloge
Published in DKUM: 20.03.2023; Views: 581; Downloads: 151
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
Instagram kot platforma za promocijo turistične destinacije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Rebeka Bašek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na raziskovanje in opisovanje družbenega omrežja Instagram, ki v današnjih časih služi kot ena izmed najpomembnejših platform za promocijo turističnih destinacij. Osrednja tema je delovanje promocije in marketinga turističnih destinacij na družbenih omrežjih ter sprejemanje teh informacij z vidika turista. Analizirana je bila preferenca določenih kategorij fotografij, ki so med najpogostejšimi na področju promocije turističnih destinacij, na katere kot turisti in gledalci zelo pogosto naletimo na internetu. Ker se čas pisanja te naloge in opravljene ankete drastično razlikuje od časa brez svetovne pandemije COVIDA-19, so bili rezultati dokaj nepričakovani in drugačni od dosedanjih raziskav.
Keywords: Instagram, turizem, promocija, fotografije
Published in DKUM: 23.12.2021; Views: 905; Downloads: 164
.pdf Full text (5,13 MB)

3.
Prezentacije žensk in moških v mediji
Barbara Omerzu, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo »Podoba žensk in moških v medijih« se nanaša na velik pomen medijev na posameznikovo življenje. Ti imajo v zadnjem času takšen vpliv, kot ga niso imeli še nikoli do sedaj. So vir informacij in zabave, igrajo pomembno vlogo pri socializaciji posameznikov, prav tako pa odsevajo socialni in kulturni svet. Prenašajo odkrita in prikrita sporočila ter zraven vsebin in informacij posredujejo tudi vrednote, čustva in sodbe. Teoretični del pojasnjuje, kaj mediji dandanes pravzaprav so - so nekakšna avtoriteta, saj določajo, kaj je prav, kaj je fantazija, kaj je pomembno in kaj ni. Največkrat vsebujejo stereotipe – pogosto tudi spolne stereotipe, ki so posplošene značilnosti, vedenja, sposobnosti in interesi, ki so opredeljeni le na podlagi spola. Stereotipi nato pri prejemnikih sporočil medijev ustvarjajo neko nerealno in nepravično predstavo o moških in ženskah, ki imajo velik vpliv na posameznikovo življenje. Empirični del odgovarja na vprašanja, ali se dandanes v medijih še vedno srečujemo s stereotipnimi družbenimi vzorci (in če ja, s katerimi?), ali se v medijih pogosteje pojavljajo moški ali ženske (še posebej pri člankih s področja športa), ali sami članki vsebujejo fotografije moških ali žensk (ter na kateri del telesa moškega ali ženske je usmerjena pozornost na fotografijah). Skozi analizo sem ugotovila, da so moški, kot je bilo glede na mojo hipotezo tudi pričakovano, v medijih pogosteje predstavljeni kot aktivni in agresivni, ženske pa kot pasivne in ponižne. Prav tako sem ugotovila, da so športni članki v medijih večinoma namenjeni moškim športnikom. Pri pregledu slik ob člankih sem ugotovila, da je pri moških fotografijah večji poudarek na prezentaciji glave, pri ženskih fotografijah pa bolj na prezentaciji celotnega telesa. S tem sem potrdila svoje hipoteze, prav tako pa se rezultati moje analize skladajo tudi z rezultati drugih. S pomočjo te analize sem pobliže spoznala, kakšna podoba moških in žensk je predstavljena v medijih. Prav tako pa sem tudi spoznala, kakšne vloge zavzemajo moški in kakšne ženske ter posredno kakšni so odnosi znotraj družbe.  
Keywords: www.24ur.com, spol, spolni stereotipi, seksizem, učinek facizma, športni članki, fotografije ob člankih
Published in DKUM: 24.12.2020; Views: 1646; Downloads: 264
.pdf Full text (1,04 MB)

4.
Primerjava programskih rešitev za digitalno obnavljanje starih fotografij
Marinka Sitar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Danes se vedno bolj zavedamo, kako se svet hitro spreminja in kako pomembna so posamezna zgodovinska dejstva, naša kulturna dediščina in naši spomini. Ohranjeni in prikazani so na starih fotografijah in dokumentih, ki so pogosto poškodovani. Stare poškodovane fotografije, ki s časom propadajo, smo želeli iztrgati uničenju in pozabi, kar nam omogoča sodobna tehnologija za digitalno obnavljanje. Cilj diplomske naloge je preučiti postopek obnavljanja starih fotografij ter na konkretnih primerih fotografij primerjati orodja za obdelavo fotografij. Med orodji za obdelavo fotografij se najpogosteje uporabljata Adobe Photoshop in GIMP, zato smo se odločili, da ju primerjamo na primerih treh različno poškodovanih starih fotografij. V procesu obnavljanja smo upoštevali splošna priporočila popravljanja starih fotografij. Primerjali smo delovanje orodij obeh programov in končne izboljšane fotografije. Izbira najustreznejšega programa je sicer delno odvisna od prioritet uporabnika, pri čemer se je v našem primeru Adobe Photoshop izkazal kot bolj uporaben. Postopek obdelave fotografije z Adobe Photoshopom je hitrejši in enostavnejši, hkrati pa so rezultati boljši.
Keywords: stare fotografije, digitalno obnavljanje, primerjava, Adobe Photoshop, GIMP
Published in DKUM: 05.11.2020; Views: 866; Downloads: 77
.pdf Full text (4,43 MB)

5.
Tehnični in vsebinski vidiki portretne fotografije : diplomsko delo
Ana Tomaž, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Portretna fotografija predstavlja prepletanje tehničnih in vsebinskih vidikov, ki skupaj tvorijo uspešno upodobitev in predstavitev osebe ali oseb z vsemi individualnimi osebnostnimi lastnostmi. V diplomski nalogi so predstavljeni glavni tehnični parametri za doseganje ostrih in pravilno osvetljenih portretov. Čeprav je portretna fotografija še danes opredeljena na nižji hierarhični stopnji umetniškega izražanja, ima ogromno semioloških kazalnikov, ki se združijo v retoriko fotografije in pripomorejo k pravilnemu dojemanju portreta na konotativni in denotativni ravni.
Keywords: tehnični vidiki, svetloba, portret, vsebinski vidiki, retorika fotografije
Published in DKUM: 02.11.2020; Views: 714; Downloads: 53
.pdf Full text (2,26 MB)

6.
Vpliv vizualne predstavitve živali na njihovo posvojitev : diplomsko delo
Julija Kronovšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Živali v zavetiščih večinoma na posvojitev čakajo veliko časa. Oglasne fotografije za posvojitev vedno niso najboljše, saj jih navadno naredijo zavetišča sama. Namen diplomske naloge je raziskati, ali se boljša fotografija živali v oglasu izrazi v zanimanju za žival in kasneje v hitrejši posvojitvi. Predstavljen je postopek izvedbe čimboljše fotografije živali v zavetišču. Opisani so faktorji, ki vplivajo na kvaliteto fotografije. V raziskavi se ugotovi ali bo posameznik prej izbral žival s kvalitetnejšo fotografijo ali tisto, ki je predstavljena na slabši fotografiji. Ugotovijo se tudi drugi faktorji, ki so morda bolj pomembni pri izbiri in ali je fotografija pri psih in mačkah enako pomembna.Živali v zavetiščih večinoma na posvojitev čakajo veliko časa. Oglasne fotografije za posvojitev vedno niso najboljše, saj jih navadno naredijo zavetišča sama. Namen diplomske naloge je raziskati, ali se boljša fotografija živali v oglasu izrazi v zanimanju za žival in kasneje v hitrejši posvojitvi. Predstavljen je postopek izvedbe čimboljše fotografije živali v zavetišču. Opisani so faktorji, ki vplivajo na kvaliteto fotografije. V raziskavi se ugotovi ali bo posameznik prej izbral žival s kvalitetnejšo fotografijo ali tisto, ki je predstavljena na slabši fotografiji. Ugotovijo se tudi drugi faktorji, ki so morda bolj pomembni pri izbiri in ali je fotografija pri psih in mačkah enako pomembna. Živali v zavetiščih večinoma na posvojitev čakajo veliko časa. Oglasne fotografije za posvojitev vedno niso najboljše, saj jih navadno naredijo zavetišča sama. Namen diplomske naloge je raziskati, ali se boljša fotografija živali v oglasu izrazi v zanimanju za žival in kasneje v hitrejši posvojitvi. Predstavljen je postopek izvedbe čimboljše fotografije živali v zavetišču. Opisani so faktorji, ki vplivajo na kvaliteto fotografije. V raziskavi se ugotovi ali bo posameznik prej izbral žival s kvalitetnejšo fotografijo ali tisto, ki je predstavljena na slabši fotografiji. Ugotovijo se tudi drugi faktorji, ki so morda bolj pomembni pri izbiri in ali je fotografija pri psih in mačkah enako pomembna. Živali v zavetiščih večinoma na posvojitev čakajo veliko časa. Oglasne fotografije za posvojitev vedno niso najboljše, saj jih navadno naredijo zavetišča sama. Namen diplomske naloge je raziskati, ali se boljša fotografija živali v oglasu izrazi v zanimanju za žival in kasneje v hitrejši posvojitvi. Predstavljen je postopek izvedbe čimboljše fotografije živali v zavetišču. Opisani so faktorji, ki vplivajo na kvaliteto fotografije. V raziskavi se ugotovi ali bo posameznik prej izbral žival s kvalitetnejšo fotografijo ali tisto, ki je predstavljena na slabši fotografiji. Ugotovijo se tudi drugi faktorji, ki so morda bolj pomembni pri izbiri in ali je fotografija pri psih in mačkah enako pomembna. Živali v zavetiščih večinoma na posvojitev čakajo veliko časa. Oglasne fotografije za posvojitev vedno niso najboljše, saj jih navadno naredijo zavetišča sama. Namen diplomske naloge je raziskati, ali se boljša fotografija živali v oglasu izrazi v zanimanju za žival in kasneje v hitrejši posvojitvi. Predstavljen je postopek izvedbe čimboljše fotografije živali v zavetišču. Opisani so faktorji, ki vplivajo na kvaliteto fotografije. V raziskavi se ugotovi ali bo posameznik prej izbral žival s kvalitetnejšo fotografijo ali tisto, ki je predstavljena na slabši fotografiji. Ugotovijo se tudi drugi faktorji, ki so morda bolj pomembni pri izbiri in ali je fotografija pri psih in mačkah enako pomembna.
Keywords: fotografija živali, vpliv fotografije, fotografiranje
Published in DKUM: 23.11.2019; Views: 945; Downloads: 94
.pdf Full text (4,03 MB)

7.
Uporabniška programska oprema za napredno organiziranje in urejanje digitalnih slik na osnovi nevronskih mrež : diplomsko delo
Kristjan Žagar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo razvili razširljivo uporabniško programsko opremo za organiziranje in urejanje digitalnih slik. Program se deli na tri dele, in sicer organizacijski, urejevalni ter napredni način. Organizacijski način dodatno omogoča razširljive dinamične bližnjice na tipkovnici. Poleg tega smo implementirali dve konvolucijski nevronski mreži. Prva je namenjena skaliranju in ostrenju slik, druga pa za ločevanje nočnih in dnevnih slik. Obe naučeni mreži sta vključeni v napredni način naše aplikacije kot vtičnika. Program smo implementirali v ogrodju .NET, s pomočjo WPF-ja ter programskega jezika C#. Nevronski mreži smo implementirali v jeziku Python in z uporabo aplikacijskega programskega vmesnika Keras. Našo aplikacijo in rezultate smo ovrednotili tako kvalitativno kot tudi kvantitativno na manjši testni množici slik. Dobljeni rezultati so bili primerljivi s sorodnimi rešitvami. Po opravljeni fazi testiranja smo našo programsko opremo posredovali v ocenitev še dvema profesionalnima fotografoma. Dobili smo pozitivno povratno informacijo. Na osnovi vseh rezultatov in povratnih informacij lahko trdimo, da naša programska oprema deluje učinkovito in ponuja primerno uporabniško izkušnjo.
Keywords: fotografije, windows aplikacija, programski jezik C#, konvolucijske nevronske mreže
Published in DKUM: 23.11.2019; Views: 903; Downloads: 76
.pdf Full text (1,99 MB)

8.
DIGITALNA OBDELAVA V UREDNIŠKI FOTOGRAFIJI IN NJEN VPLIV NA ŽENSKO POPULACIJO
Manuela Horvat, 2015, master's thesis

Abstract: Uredniška fotografija je temelj vsake revije. V ženskih revijah se po večini pojavljajo fotografije žensk, ki so v večini primerov močno retuširane, to pa vpliva na samopodobo žensk. V pričujočem delu je razložena uredniška fotografija in umeščena v področje fotografije, predstavljena je digitalna obdelava fotografij in raziskano je, kakšen vpliv imajo obdelane fotografije, ki so objavljene v revijah, na žensko populacijo in kaj vse so ženske pripravljene narediti za to, da spremenijo svojo samopodobo.
Keywords: uredniška fotografija, fotografija ženske, obdelava fotografije, samopodoba ženske
Published in DKUM: 30.10.2015; Views: 1447; Downloads: 261
.pdf Full text (3,98 MB)

9.
Posnetki spolnih zlorab otrok - analiza primera : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Jasna Kastigar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Za izvajanje uspešno opravljenih kompleksnih preiskav posnetkov spolnih zlorab otrok je v prvi vrsti ključno mednarodno sodelovanje. To omogoča hitrejšo in uspešnejšo identifikacijo žrtev, kar je tudi končni cilj preiskave. Otroke je treba zaščititi in jim omogočiti varno nadaljnjo življenje. Pripravljenost kriminalistov za reševanje in zaščito otrok je sicer neopisljiva, vendar se soočajo tako z zakonodajnimi težavami kot tudi s pomanjkanjem kadra in finančnih sredstev, kar močno otežuje preiskave. Za hitreje izvedene postopke bi potrebovali več specifičnih forenzičnih orodij, ki bi avtomatizirano izvedla pregled fotografij in izsledkov. Glede na pričakovan porast posnetkov spolnih zlorab otrok sta v prvi meri ključna preventiva in osveščanje o tej problematiki, ki se je po besedah A. T. Klančnika (osebni intervju, 15. 7. 2015) še vedno ne zavedamo. Treba je vlagati v znanje in z ustrezno zasnovano preventivo ljudi naučiti odziva na pojav spolnih zlorab otrok. S tem se strinja tudi T. Peršuh (osebni intervju, 16. 7. 2015), ki izraža zaskrbljenost glede odkrivanj tovrstnih kaznivih dejanj, saj meni, da kriminalisti odkrijejo le vrh ledene gore oziroma tiste storilce, ki še niso tako vešči pri zakrivanju svojih sledi. V diplomskem delu so predstavljeni temeljni pojmi spolne zlorabe, posnetkov spolnih zlorab otrok in interneta. Opisujemo tudi postopke preiskovanja elektronskih naprav in pridobivanje digitalnih dokazov. Razčlenimo posamezne faze digitalne forenzike in predstavimo oteževalne okoliščine, s katerimi se preiskovalni organi soočajo tekom preiskav.
Keywords: spolne zlorabe, otroci, pedofilija, internet, posnetki, fotografije, preiskovanje, digitalna forenzika, digitalni dokazi, diplomske naloge
Published in DKUM: 09.09.2015; Views: 1815; Downloads: 216
.pdf Full text (1,14 MB)

10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica