| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Od formalne likovne analize k scenografiji: nakaj primerov : magistrsko delo
Ana Glažar, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Od formalne likovne analize k scenografiji: nekaj primerov sestavljata teoretični in praktični del. V teoretičnem delu smo proučili likovnoteoretsko obravnavo prostora v slikarstvu, kar smo podkrepili s klasifikacijo prostorskih vodil. Slednje smo obravnavali pri formalni likovni analizi izbranih slikarskih del. Poleg tega smo prikazali razvoj načinov upodobitve prostora v slikarstvu, torej s pomočjo umetnostnozgodovinskega pregleda ključnih obdobij in njihovih prostorskih paradigem. Ključni obdobji pri izbranih slikarskih delih, predvsem pri gradnji slikovnega prostora, sta renesansa in modernizem, glede na motiviko del pa smo dodali še obdobji baroka in romantike. Splošno smo se navezali na scenografsko oblikovanje, poseben poudarek smo namenili razvoju scenografske makete. V procesu izdelave praktičnega dela smo povezali rezultate formalne likovne analize slik z literaturo, ki se navezuje na oblikovanje scenografskih maket. Z rezultati praktičnega dela naloge smo potrdili našo glavno hipotezo, da lahko z združevanjem zakonitosti ustvarjanja slikovnega prostora in tehnologij oblikovanja scenskih maket znova poustvarimo prostor slikarskega dela.
Keywords: slikarski prostor, formalna likovna analiza, scenografija, likovna umetnost
Published in DKUM: 13.07.2022; Views: 77; Downloads: 4
.pdf Full text (17,80 MB)

2.
Kompozicija, likovna artikulacija in formalna likovna analiza
Nika Vižintin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Kompozicija, likovna artikulacija in likovna formalna analiza je obravnavana tema kompozicije v likovni umetnosti, preučitev uporabe kompozicijskih načel v likovnih delih, osnovno razumevanje likovnega jezika ter metodologija oblikovne analize likovnih del. Namen je bil tudi raziskati in dopolniti strategije doseganja kompozicije v lastnem praktičnem delu ter oblikovati iztočnice za nadaljnjo ustvarjanje. Poskušala sem odkriti specifično pravilo za vsebinsko ustrezno kompozicijo ter ugotoviti potek kodiranja likovnega dela. V praktičnem delu predstavim avtorska dela, ki se nanašajo na temo komponiranja – pospremljena so z opisom miselnega procesa in formalne likovne analize lastnih likovnih del. Analiza lastnih del pokaže zanimive rezultate, ki so opisani v sklepnem delu. Raziskovalna hipoteza je bila v teku raziskave potrjena, vendar razširjena.
Keywords: Kompozicija, likovna artikulacija, likovne prvine, likovne spremenljivke, format, kompozicijski principi, formalna likovna analiza.
Published in DKUM: 24.08.2016; Views: 3804; Downloads: 661
.pdf Full text (4,57 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica