| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
FAKTORING IN FORFATING KOT OBLIKI FINANCIRANJA MEDNARODNIH POSLOV
Nina Kauran, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi zapletenosti poslovanja na tujih trgih in zaradi tveganj, ki se pojavljajo v mednarodni menjavi, so se razvili finančni instrumenti, ki podjetjem olajšajo nastop na tujih trgih. V diplomskem delu obravnavamo financiranje mednarodne trgovine s faktoringom in forfaitingom. Izvozniki se pri izvozu blaga ali storitev srečujejo z različnimi zahtevami uvoznikov, ki pa jih zaradi obravnavanih dveh instrumentov financiranja lažje obvladujejo in tako povečujejo svojo konkurenčnost. V teoretičnem delu diplomskega dela opisujemo splošne značilnosti faktoringa in forfaitinga kot instrumentov financiranja mednarodnih poslov, njune prednosti in slabosti, vrste faktoringa v mednarodni menjavi, tveganja, ki jih lahko obvladujemo z njuno uporabo, ter stroške obeh instrumentov. Zaradi redkih poslov forfaitinga v empiričnem delu obravnavamo le faktoring kot obliko financiranja mednarodne menjave. Ugotavljamo povezavo med višino mednarodne menjave in višino mednarodnega faktoringa za članice EU. V nadaljevanju empirične analize ugotavljamo povezavo med BDP in deležem faktoringa v mednarodni menjavi. Primerjamo tudi stroške financiranja s faktoringom v primerjavi z bančnim kreditom in predstavljamo pogodbo o faktoringu ter njene značilnosti.
Keywords: mednarodna menjava, financiranje, mednarodni faktoring, forfaiting, tveganja, stroški, pogodba o faktoringu
Published: 07.07.2016; Views: 726; Downloads: 156
.pdf Full text (1,60 MB)

2.
3.
4.
5.
6.
FACTORING IN FORFAITING - PRIMERJAVA
Urša Kaučič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu bom predstavila dve vrsti modernih finančnih transakcij, natančneje dva moderna tipa pogodb avtonomnega gospodarskega prava, to sta factoring in forfaiting. Analiza je namenjena tako pojmu in razvoju obeh omenjenih vrst, kot tudi pogodbi o factoringu in pogodbi o forfaitingu. Pozornost je namenjena primerjavi med pojmoma factoringa in forfaitinga, ter osvetlitvi podobnosti in razlik med njima glede na klasifikacijo obeh pogodb, glede na stranke, ki pri poslih sodelujejo, glede na kavzo pogodbe, glede na vrsto in način prenosa terjatev, glede na vpliv pogoja pri obeh pogodbah, glede na postopek ter pojavne oblike obeh poslov, glede na sestavine pogodbe ter glede na funkcije, ki jih obravnavani pogodbi omogočata. Povzamem lahko da sta forfaiting in factoring posla, ki omogočata financiranje trgovine na način,da pridobi prodajalec iz osnovnega posla s prenosom terjatve plačilo pred njeno zapadlostjo, s strani posebne finančne organizacije ali banke. Oba posla omogočata, da za primerno provizijo, prevzemnik nase prevzame terjatve z vsemi riziki, ki izhajajo iz njih. Razlika med factoringom in forfaitingom pa se kaže glede na vrsto terjatev, ki se prenaša, ter glede na zavarovanost terjatve.
Keywords: factoring, forfaiting, prenos terjatev, cesija, jamstvo del credere
Published: 17.11.2011; Views: 4450; Downloads: 608
.pdf Full text (636,16 KB)

7.
PRAVNE ZNAČILNOSTI RAZLIČNIH POJAVNIH OBLIK CESIJE S SODNO PRAKSO
Andrej Vajdič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen samga prenosa tejatve je lahko različen. Sam razvoj in potrebe poslovnega sveta so nas pripeljali do tega, da je vloga cesije danes vedno večja, še posebej v smislu zavarovanja in financiranja. Cesija je pri takšnih pogodba pomemben element
Keywords: cesija, faktoring, forfaiting, fiduciarna cesija, inkaso cesija, cesija v izterjavo, cesija namesto izpolnitve.
Published: 10.10.2011; Views: 3396; Downloads: 1536
.pdf Full text (621,22 KB)

8.
9.
10.
Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica