| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VLOGA KAČE V SLOVENSKI FOLKLORNI PROZI
Patricija Babnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Magistrsko delo opisuje vlogo kače v slovenski folklorni prozi. Zanimalo nas je, kakšna sta njen simbolni pomen in vloga v prozi slovenskega folklornega slovstva, ali je njena simbolika pretežno pozitivna ali negativna ter značilnosti njenih pojavitev v različnih folklornih proznih vrstah, folklorni pravljici, povedki, bajki in legendi. Nekaj besed smo namenili razlagi termina folklorno slovstvo in njegovih zvrsti, nato pa smo raziskali simboliko in različne vloge kače. Predstavili smo njen položaj v krščanstvu, antiki, umetnosti, čarovništvu, ljudski medicini idr. ter nekatere izmed njenih pojavnih oblik, kot so vodna kača, veles, kačja kraljica oz. kralj, dahovine, brzolišček, duhovin ipd. Omenili smo tudi kačo v vlogi mitičnih prednikov, njihovih duš in vil ter njeno povezavo z zmajem. Kača se pogosto pojavlja tudi v vsakdanjem besednjaku, zato smo spregovorili še o tem. V drugem delu naloge sledi analiza slovenskih folklornih proznih del, v katerih se njen lik pojavlja. Prej omenjena teoretična spoznanja smo v sklepnem delu nato povezali z različnimi pojavitvami kače v besedilih. Ugotovili smo, da kača v slovenskem folklornem proznem slovstvu nastopa kot bela kača, brzolišček, dahovina, duhovin, kačja kraljica oz. kralj, kača v človekovem telesu, kača, ki sesa mleko živali oz. gre za njim, kača velikanka, hišna kača, varuhinja zaklada, v kačo ukleta duša, največkrat pa je vanjo uklet človek. Prav tako je prisotna v motivu stvarjenja sveta in cerkvenih pregovorih, pripovedi pa opisujejo tudi kačje atribute. Njena vloga je največkrat pozitivna, kot negativen lik pa se pojavlja kot kazen za zla dejanja, Kresnikov sovražnik ali pošast. V folklornih pravljicah je kačji lik izrazito pozitiven, v pripovedkah sta zastopana oba pola, v bajkah in legendah pa je njena vloga negativna. Svoje temeljne značilnosti ohranja, njen negativen značaj izrazito vpliva le na podobo kače kot pošasti, do razlik pa prihaja še v poimenovanju.
Keywords: folklorno slovstvo, folklorna proza, kača, simbolika kače, vloge kače
Published: 08.06.2016; Views: 972; Downloads: 116
.pdf Full text (1,47 MB)

2.
POVODNI MOŽ V SLOVENSKI FOLKLORNI PROZI
Vesna Gselman, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je na podlagi izbranih folklornih proznih del predstavljeno podvodno mitološko bitje, ki ga Slovenci na splošno nazivamo povodni mož. V teoretičnem delu je najprej opisana slovenska folklorna proza. Predstavljene in poudarjene so glavne značilnosti dveh literarnih vrst, folklorne pravljice in povedke, v katerih se povodni mož najpogosteje pojavlja. V teoretičnem delu je prav tako opisan povodni mož, in sicer njegova zunanja podoba, značajske posebnosti in podvodno bivališče, izpostavljeni pa so tudi različni tipi povodnih mož, ki so poznani na Slovenskem. V osrednjem delu magistrske naloge so v obliki obnov predstavljena in analizirana izbrana folklorna dela o povodnem možu. Razvrščena so glede na prevladujoči motiv v zgodbi in po abecednem redu naslovov uvrščena v ustrezni literarni vrsti. Pomembne ugotovitve o podvodnem bitju so izpostavljene in podkrepljene s citati iz obravnavanih pripovedi. Ugotovili smo, da se v izbranih folklornih proznih delih povodni mož pojavlja tako v pozitivni kot v negativni vlogi. Človeku je lahko naklonjen in prijazen, lahko pa tudi nasproten in sovražen. Nevaren je predvsem otrokom in mladim dekletom, ki jih rad ugrabi in nato odpelje v svoje podvodno kraljestvo. Nevarnost predstavlja tudi čolnarjem in splavarjem, ki lahko njegovo jezo pomirijo tako, da mu v zameno za varno plovbo skozi vrtince darujejo dragoceni predmet. Povodni mož in človek ne moreta živeti v sožitju, saj se njuna svetova preveč razlikujeta, vloga povodnega moža pa je ne nazadnje odvisna tudi od tega, v kateri književni vrsti nastopa.
Keywords: folklorna proza, mitološko bitje, povodni mož, literarizacija, književnost
Published: 13.09.2016; Views: 928; Downloads: 94
.pdf Full text (1,71 MB)

3.
Vloga svetega Jurija in zmaja v slovenski folklorni prozi
Katja Vivod, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje vlogo svetega Jurija in zmaja v slovenski folklorni prozi, natančneje v pripovedkah in pravljicah. Najprej smo razložili termin folklorno slovstvo in opisali njegove zvrsti, nato smo analizirali 27 izbranih folklornih literarnih del, v okviru katerih smo raziskali pozitivno oz. negativno vlogo in stopnjo pogostosti pojavitve sv. Jurija in zmaja glede na posamezno folklorno prozno vrsto, preučili njune karakterne značilnosti in zunanjo podobo ter iskali povezavo med sv. Jurijem in sv. Marjeto v prozi in cerkvami na Slovenskem. Preučili smo tudi običaj jurjevanja po različnih slovenskih pokrajinah (Dolenjska, Koroška, Štajerska) ter opisali simboliko sv. Jurija in zmaja v podobi izbranih slovenskih krajevnih grbov. V sklepnem delu je sledila povezava teoretičnih spoznanj z ugotovitvami iz interpretacij pripovedk in pravljic. Ugotovili smo, da se sv. Jurij v obravnavanih folklornih proznih vrstah pojavlja v pozitivni vlogi in pogosteje v pripovedkah, za razliko od zmaja, ki se je pokazal kot negativen lik in je v enaki meri prisoten v obeh proznih vrstah. Običaj jurjevanja je povezan z likom sv. Jurija in se razlikuje širom pokrajin v obredu, poimenovanjih, vrsti zelenja oz. obleki in pesmih. Sveta Marjeta se v prozi ne pojavlja v podobi sv. Jurija, medtem ko je njuna pojavnost vplivala na gradnjo cerkva na Slovenskem, kar se kaže v obravnavanih proznih delih kot tudi v teoretičnih izhodiščih. Zmaj najpogosteje izraža značajske lastnosti, ki se nanašajo na zadovoljevanje njegovih osnovnih potreb ter na slabe odnose z ljudmi, medtem ko karakter sv. Jurija odraža njegova stalna pripravljenost za pomoč ljudem. Zunanji videz zmaja povezujemo s kačo, krokodilom, številnimi glavami, krili in repom. Prav tako smo v podobi nekaterih slovenskih krajevnih grbov v prozi našli in zaznali simboliko sv. Jurija in zmaja.
Keywords: sveti Jurij, zmaj, slovenska folklorna proza, pripovedka
Published: 29.08.2019; Views: 158; Downloads: 34
.pdf Full text (1,35 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica