| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prekmurski in porabski ljudski plesi, prilagojeni za otroške folklorne skupine
Martina Tratnjek, 2021, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrskega dela smo predstavili folklorno dejavnost in njene komponente kot zaključeno celoto. Posebno pozornost smo namenili otroškemu izročilu in pravilnemu posredovanju le-tega otrokom. Predstavili smo tudi zastopanost plesnega izročila v gradivih pri pouku glasbene umetnosti. V praktičnem delu smo pripravili video in bralno gradivo, ki bralca usmerja pri poučevanju prekmurskih in porabskih ljudskih plesov. V empiričnem delu smo želeli ovrednotiti praktični del magistrskega dela. Pomagali smo si s strokovnimi recenzijami strokovnjakov s področja folklorne dejavnosti - Mirka Ramovša in Adriane Gaberščik. Analiza strokovnih recenzij je pokazala, da je video in bralno gradivo ustrezno pripravljeno in uporabno za poučevanje na razredni stopnji osnovne šole.
Keywords: folklorna dejavnost, kulturna dediščina, otroška folklorna skupina, ljudski ples v osnovni šoli, Prekmurje in Porabje
Published: 24.11.2021; Views: 95; Downloads: 22
.pdf Full text (4,56 MB)

2.
Folklorna dejavnost v osnovnih šolah s posebnim programom vzgoje in izobraževanja
Nejc Černela, 2020, master's thesis

Abstract: Glavni namen magistrskega dela je bil proučiti pojem folklore ter zastopanost folklornih vsebin v osnovnih šolah s posebnim programom vzgoje in izobraževanja. Predstavljene so skupine posebnih potreb, v katere se učenci v skladu z njihovimi primanjkljaji umestijo. Pozornost smo namenili tudi poučevanju ljudskih plesov v rednih osnovnih šolah pri predmetu glasbene umetnosti. Anketiranci so na podlagi 5-stopenjske lestvice označili svoje strinjanje s trditvami. Zanimalo nas je, ali obstajajo statistično pomembne razlike med stališči o vključevanju, možnostih poučevanja in vplivih folklornih vsebin na otroke, kateri so vključeni v posebni program vzgoje in izobraževanja; pozornost pa smo namenili tudi morebitnim statistično pomembnim razlikam med skupinami strokovnih delavcev. Podatke smo analizirali z računalniškim programom SPSS. Ugotovili smo, da strokovni delavci, ki imajo pozitiven odnos do folklore, pogosteje vključujejo folklorne vsebine v svoje delo z učenci (H1 in H2). Večina anketiranih se strinja s trditvami o možnostih vključevanja učencev s posebnimi potrebami v folklorno dejavnost (H3 in H4), prav tako so se v večini strinjali s stališči, ki so bila povezana z zagotavljanjem pogojev za izvajanje folklorne dejavnosti v ustanovah, kjer so zaposleni (H5 in H6). Tudi glede stališč, ki sta bili povezani z vsebinami v učnih načrtih za gibanje in športno vzgojo ter glasbeno vzgojo, so anketiranci v večini pritrdili, da ponujata ta učna načrta dovolj možnosti, da folklora dobi zasluženo pozornost v posameznih oddelkih (H7 in H8). Rezultati kažejo na to, da je možno z dobrim načrtovanjem, ustreznim naborom pedagoških instrumentov in prepričljivo izvedbo ustvariti pogoje za to, da folklora v šolskem sistemu dobi dovolj pozornosti in se otrese konotacije nepriljubljenosti med učenci; vsebine iz učnih načrtov ponujajo dovolj smernic za vnos folklornih vsebin v učni proces; obstajajo razlike med skupinami strokovnih delavcev – defektologi in specialni pedagogi v splošnem namenjajo folklornim dejavnostim več pozornosti, kar je pričakovano, saj ravno ti preživijo z učenci največ časa.
Keywords: Folklorna dejavnost, folklorne vsebine, otroci s posebnimi potrebami, osnovne šole s posebnim programom vzgoje in izobraževanja.
Published: 11.01.2021; Views: 298; Downloads: 74
.pdf Full text (1,21 MB)

3.
OTROŠKA IGRA V BESEDI IN GIBU
Martina Pučko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Otroška poezija nas spremlja že od najzgodnejših let življenja doma in v vrtcu, zato je pomembno, da ji posvetimo dovolj časa in jo prenašamo na naslednje generacije. Namen raziskovanja v vrtcih je bilo ugotoviti kakšne igre se igrajo v vrtcih, ali so to navadne igre ali pa so med njimi tudi takšne, ki vsebujejo rimana besedila in drobne folklorne vzorce. Pomembno je poudariti, da vzgojitelji ne morejo ohranjati in prenašati takih iger, če jih sami ne poznajo. Pomemben dejavnik je tudi čas, koliko časa so vzgojitelji namenili takim igram in ali so se jih učili kot samostojno dejavnost ali pa le kot dopolnilno dejavnost. Zanimivo je bilo tudi primerjati, kako so se igre z rimanimi besedili razlikovale v sodelujočih vrtcih. V vseh treh sodelujočih vrtcih so takim igram namenili veliko časa. Igrali so se v vseh starostnih skupinah. V skupinah mlajših otrok kot dopolnilne dejavnosti, starejši otroci pa so obiskovali folklorni krožek. Zbrane igre so si med seboj kar podobne. Nekatere med njimi so se pojavile v vseh vrtcih, vendar so se med sabo razlikovale, bodisi po besedilu ali po izvedbi. Bilo pa je tudi nekaj iger, ki so se jih igrali le v posameznih vrtcih.
Keywords: otroška poezija, igre, rimana besedila, drobni folklorni vzorci, vrtec, folklorna interesna dejavnost
Published: 07.11.2011; Views: 2615; Downloads: 926
.pdf Full text (9,69 MB)

4.
FOLKLORNA DEJAVNOST
Janja Bogovič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Kar je danes folklorna dejavnost, je bilo še pred stoletjem način življenja. Ljudje so živeli v sožitju z naravo, običaji, prazniki, pesmijo in plesom. Danes temu ni več tako. Vse več je dela in vse manj časa, da bi si s pesmijo in plesom zapolnili dušo. Ravno zaradi tega se je začela razvijati folklorna dejavnost, ki združuje ravno te stvari. Prosti čas, veselje do petja, plesa, zanimanje za pretekli način življenja in nenazadnje tudi zabavo. Zadnja desetletja se je folklorna dejavnost močno razširila, tako pri otrocih kot tudi pri odraslih. Nastale so številne otroške in odrasle folklorne skupine. Problem pa nastaja pri starejših otroških in mladinskih skupinah, kajti otroci so v tem obdobju občutljivi na kostume, ki jih morajo nositi za nastope in na harmoniko. Velikokrat se zaradi tega zgodi, da prekinejo svojo folklorno pot in se nikoli več ne vrnejo. Ravno zaradi tega morajo mentorji tej starostni skupini folklornikov nuditi še več pozornosti. Pripraviti jih morajo do tega, da se začnejo zavedati, da je folklorna dejavnost lepa stvar, popotnica, ki jim bo ostala za vedno. Namen diplomske naloge je predstaviti folklorno dejavnost, tako otroško kot tudi odraslo, ter raziskati folklorno dejavnost v Artičah, kjer ima le-ta že dolgo tradicijo. Odrasla folklorna skupina deluje že preko 40 let, otroška okoli 15. Letos na osnovni šoli delujeta dve skupini, v vaškem društvu KUD Oton Župančič Artiče pa mladinska in odrasla folklorna skupina. Za vsakega mentorja je eden izmed največjih izzivov postaviti kvalitetno in zanimivo postavitev ter se z njo predstaviti na območni, medobmočni in državni reviji. V letošnjem letu sem skupaj z mentorico gospo Vesno Bogovič postavila postavitev »Zaspani smo«. Postavitev je podrobno opisana tudi v diplomski nalogi. »Zaspani smo« je kvalitetna postavitev, saj se je otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče z njo prebila do državne revije. Od ideje do realizacije le te na odru pa je ogromno dela, ki ga gledalci v dvorani ne vidijo in si ga marsikdo ne more niti predstavljati. Pa vendar, če delaš tisto, kar delaš s srcem, potem ni nič pretežko. Na območni reviji sem intervjuvala tudi gledalko, plesalko, mentorico in ocenjevalko. Če strnemo odgovore v neko celoto, so bili vsi, tako gledalka, plesalka kot tudi mentorica in ocenjevalka s postavitvijo in nastopom zadovoljni. Veliko stvari, ki bi jih popravljali ni, je pa nekaj takšnih, ki se jih zavedajo tako plesalci kot tudi mentorica, vendar so odvisni od posameznikove razpoloženosti, treme. Revija je potekala brez nepredvidljivih dogodkov, pohvaljena pa je bila celotna organizacija le-te. Vidi se, da je v našem delu Slovenije, v brežiški občini, folklorna dejavnost del ljudi, del zavesti. Upam se trditi, da bo tako ostalo.
Keywords: folklorna dejavnost, folklora, folklorna skupina, otroška folklorna skupina, odrasla folklorna skupina, folklorna postavitev
Published: 06.07.2010; Views: 2832; Downloads: 397
.pdf Full text (2,75 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica