| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Stili vodenja v fizioterapiji na primarnih javnih zdravstvenih zavodih
Arbulena Kokollari, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Stil vodenja je način, kako vodja vodi svoje podrejene sodelavce. Cilj vsake organizacije je, da se osredotoči k tistemu slogu vodenja, ki omogoča zaposlenim doseganje najboljših rezultatov, medtem ko so osebno zadovoljni. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodi raziskovanja, metodi deskripcije. Uporabili smo tehniko anketiranja. Za instrument smo uporabili vprašalnik multifaktorskega vodenja – MQL. Vključili smo 118 fizioterapevtov v primarnih javnih zdravstvenih zavodih. Podatke smo zbrali in obdelali s programom Microsoft Office Excel in SPSS. Rezultati: V raziskavi smo si zastavili štiri hipoteze. Za preverjanje prve hipoteze smo izvedli osnovno statistiko, pri čem smo ugotovili, da prevladuje transformacijski stil vodenja. Za preverjanje ostalih treh hipotez smo uporabili Pearsonov koeficient korelacije, pri čemer smo dve hipotezi ovrgli ter ugotovili, da spol in stopnja izobrazbe ne vplivata na izbiro transformacijskega stila vodenja, eno hipotezo pa smo potrdili in ugotovili, da starost vpliva na izbiro transformacijskega stila vodenja. Razprava in sklep: Stil vodenja vpliva na zadovoljstvo zaposlenih in na učinkovitost zavoda. Različne situacije zahtevajo od managerjev različne načine vodenja. Managerji se morajo sproti odločati o stilu in spremembah o načinu vodenja. Zadovoljni zaposleni so na delovnem mestu učinkovitejši, posledično je v organizaciji dobra klima in uspešnost zavoda večja. 
Keywords: stili vodenja, fizioterapija, primarni javni zdravstveni zavod
Published: 13.10.2021; Views: 150; Downloads: 44
.pdf Full text (916,48 KB)

2.
Razvoj odločitvenega model za izbor fizioterapevta za delo na področju razvojno nevrološke obravnave otrok
Anita Šefman, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Razvojno nevrološka obravnava, znanje in delovno specifične kompetence, značilne za to delo, slabo poznavanje širine fizioterapevtske stroke med mladimi ter kompleksnost in širina fizioterapevtskega poklica, ki je že davno prešel meje izvajanja splošne prakse, so bile osnovno vodilo za pisanje tega dela. Namen dela je bilo podrobneje opredeliti aktivnost izbora v sklopu zaposlovanja na področju razvojno nevrološke obravnave otrok. Kako zagotoviti primeren kader za delo, kakšen naj bi bil ter kje ga novačiti, so bila vprašanja, na katere smo skušali odgovoriti. Cilj podpore procesa izbora oziroma selekcije je bilo podrobneje analizirati ter določiti kompetence za potrebe delovnega mesta, opredeliti ciljne skupine oziroma raziskati trg delovne sile ter izbrati metode izbora oziroma selekcije. V delu smo se osredotočili predvsem na izdelavo računalniško podprtega odločitvenega modela za izbor najprimernejših kandidatov za delo na področju RNO otrok ter odkrivanju prednosti takšnega pristopa. Tega smo skupaj s strokovnimi sodelavci izdelovali dlje časa ter ga preverili s pilotnim testiranjem desetih kandidatov. Model se je izkazal kot zelo uporaben. Neznanke, ki so se pojavile na področju trga delovne sile ter interesa podjetja po zaposlovanju mladega kadra, smo preverili z anketnim vprašalnikom, osredotočenim na študente fizioterapije Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani. Preverjali smo predvsem skladnost med usposobljenostjo bodočih diplomantov fizioterapije z zahtevami delovnega mesta fizioterapevta na področju razvojno nevrološke obravnave otrok. Rezultati anketnega vprašalnika so pokazali, da študentje fizioterapije v času študija ne pridobijo dovolj osnovnih kompetenc ter specifičnih znanj za strokovno opravljanje dela na področju RNO in za delo z otroki z motnjami v razvoju. Ravno tako se posledično srečujejo z nezmožnostjo nadaljevanja izobraževanja na področju RNO, saj stežka pridobijo zadostno količino izkušenj, ki se jih zahteva pri nadaljnjem izobraževanju. Zadnja ugotovitev je v razmislek vsem, tako tistim, ki zaposlujejo fizioterapevte za delo na področju RNO kot samim fizioterapevtom, ki se zanimajo za delo na tem področju in se soočajo z nezadovoljivim znanjem in kompetencami. Izobraževalnim institucijam pa bi lahko ugotovitve služile kot osnova pri razmisleku, kako bi lahko izboljšali in razširili poznavanje fizioterapije na področju nevrofizioterapije − razvojno nevrološke obravnave otrok.
Keywords: - Odločitveni model - Izbor fizioterapevta - DEXi - Razvojno nevrološka obravnava (RNO) - Fizioterapija otrok
Published: 05.10.2016; Views: 1003; Downloads: 233
.pdf Full text (1,94 MB)

3.
4.
E-DOKUMENTACIJA V RAZVOJNI AMBULANTI IN FIZIOTERAPIJI
Uroš Dolenc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo spletne aplikacije, ki omogoča hitro in enostavno obdelavo podatkov. Gre za nov model dokumentiranja podatkov fizioterapevtov v izbrani organizaciji, zato je smiselno izdelati spletno stran z bazo podatkov pacientov razvojne ambulante. Podatke pri svojem delu potrebujejo fizioterapevti na različnih lokacijah. Izdelan je tudi sistem za varovanje podatkov. Dostop do teh je tako mogoč prek spletne strani z uporabo uporabniškega imena in gesla. Tako je mogoče obdelati podatke z različnih mest. S spletno stranjo se lažje vodita evidenca stanja in napredek pacientov, enostavno pa se lahko izdelala tudi letno poročilo. Zaradi enotne baze podatkov je možno voditi sprotno statistiko celotnega oddelka. Podatki, ki jih potrebujejo posamezniki, so dostopni povsod, tudi med nadomeščanji. Za razvoj spletne strani je uporabljena odprtokodna programska oprema in tehnologija PHP. Spletna stran deluje na strežniku Apache, s pomočjo tehnologije HTML. Baza podatkov deluje s pomočjo podatkovnega strežnika MySql. Tehnologija je brezplačna, zato naročniku ni treba plačevati drage programske opreme. Vsa omenjena tehnologija omogoča tudi nadaljnji razvoj. Spletna rešitev je testirana v praksi.
Keywords: E-dokumentacija, Razvojna fizioterapija, WAMP arhitektura
Published: 09.10.2012; Views: 2476; Downloads: 191
.pdf Full text (2,19 MB)

5.
Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica