| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza toplotnih izgub na sistemu daljinskega ogrevanja
Luka Verbančič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Pregled učinkovitosti obratovanja sistemov daljinskega ogrevanja temelji na poznavanju energijskih tokov. Za izvedbo analize stanja, ki omogoča določitev pomanjkljivosti energetskega sistema, je treba najprej postaviti fizikalno–matematični model, analiza stanja pa se nato izvede na podlagi meritev temperatur in pretokov. V diplomskem delu je predstavljen način za postavitev modela, ki omogoča analizo toplotnih tokov na sistemu daljinskega ogrevanja. Zaradi kompleksnosti ter obsežne narave takšnih sistemov je bila modelacija izvedena s pomočjo programske opreme Microsoft Excel. Modeliran je bil primarni tokokrog ene veje daljinskega ogrevanja v Mestni občini Ptuj. Postavitev modela zahteva geometrijske lastnosti cevovoda, sam izračun pa temelji na teoriji prenosa toplote in mehanike tekočin. Izdelan program daje vpogled v pretočno–tlačne razmere primarnega tokokroga ter toplotne tokove v stacionarnem stanju sistema. Nestacionarno stanje sistema lahko upodobimo s simulacijo zaporedja kratkotrajnih stacionarnih sosledij. Na podlagi rezultatov metode opisane v tem delu lahko izvedemo analizo za določitev šibkih točk na sistemu daljinskega ogrevanja. V okviru tega diplomskega dela takšne analize toplotnih izgub žal nismo mogli izvesti, saj bi potrebovali več meritev in podatkov, kot smo jih imeli na razpolago.
Keywords: toplotne izgube, daljinsko ogrevanje, fizikalno–matematični model, primarni tokokrog
Published: 08.11.2018; Views: 671; Downloads: 81
.pdf Full text (7,92 MB)

2.
Optimizacija produkcije entropije in Shannonove informacijske entropije v encimskih reakcijah
Aleš Vunjak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Odprti reakcijski sistemi med relaksacijo teţijo v neravnovesno stacionarno stanje. Takšni sistemi so v naravi zelo pogosti. Še najbolj znani so biokemijski procesi v bioloških celicah. Za analizo takšnih sistemov se je v zadnjih desetletjih vse bolj uveljavil princip maksimalne produkcije entropije (princip MPE). V tem diplomskem delu s principom MPE raziskujemo encimsko reakcijo kot primer odprtega neravnovesnega sistema v biološki celici. S principom MPE študiramo, ali encimska reakcija v stacionarnem stanju poteka ob pogoju maksimalne produkcije entropije. Optimizacijski postopek produkcije entropije za encimsko reakcijo, ki ga uporabljamo v diplomskem delu, so razvili raziskovalci Oddelka za fiziko na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Optimizacijski postopek omogoča teoretične napovedi optimalnih kinetičnih konstant encima, izkoristka reakcije, toka reakcije in termodinamske sile reakcije v stanju z maksimalno produkcijo entropije. Teoretične napovedi modela primerjamo z eksperimentalnimi podatki izmerjenimi za encim glukoza izomeraza [25, 26]. Tako preverjamo veljavnost principa MPE na primeru encimske kinetike. Za reakcijo smo izračunali tudi Shannonovo informacijsko entropijo, ki je v stacionarnem stanju prav tako maksimalna. Izračunana maksimalna vrednost Shannonove informacijske entropije v stanju z maksimalno produkcijo entropije morda nakazuje, da princip MPE opisuje statistično najbolj verjetna neravnovesna stacionarna stanja v odprtih reakcijskih sistemih.
Keywords: encimska reakcija, maksimalna produkcija entropije, Shannonova informacijska entropija, fizikalno - matematični model, optimizacija, glukoza izomeraza
Published: 19.09.2016; Views: 1087; Downloads: 109
.pdf Full text (979,06 KB)

3.
Fizikalno-matematični model presnove arahidonske kisline za izračun razmerij med koncentracijami eikozanoidov v primeru asprinske intolerance
Nina Šilovinac, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju obravnavamo pojav aspirinsko inducirane astme s pomočjo fizikalno-matematičnega modela presnove arahidonske kisline. Že obstoječi model nadgradimo in na podlagi razlik v ekspresiji encimov prostaglandin E sintaze (PGES) in levkotrien C4 sintaze (LTC4S) identificiramo aspirinsko intolerantne in tolerantne astmatike ter neastmatike. Modelni rezultati napovejo največje tveganje bronhokonstrikcije po zaužitju NSAR pri populaciji s povišano ekspresijo encima LTC4S in znižano ekspresijo PGES. Modelne napovedi primerjamo z izmerjenimi razmerji koncentracij med posameznimi eikozanoidi in ugotavljamo zelo dobro ujemanje modela z meritvami iz dveh različnih virov.
Keywords: aspirinska intoleranca, arahidonska kislina, fizikalno-matematični model, eikozanoidi, bronhokonstrikcija, nesteroidni antirevmatik (NSAR)
Published: 31.01.2014; Views: 1063; Downloads: 140
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica