| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
VPLIV IZOBRAZBENE IN STAROSTNE STRUKTURE NA VZDRŽEVANJE STROJEV ZA VARSTVO RASTLIN
Ivana Kramljak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomski nalogi smo proučevali vpliv izobrazbene in starostne strukture kmetov na vzdrževanje strojev za varstvo rastlin. Na opazovanem področju, lokacijah testiranja škropilnih naprav Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede smo z anketo ugotovili, da prevladujejo naprave starosti od 5 do 15 let; redno in sprotno vzdrževanje naprav je ugotovljeno le pri 18 % uporabnikov, večji del ali 52,67 % sami izvajajo popravila škropilnih naprav, temeljito čiščenje po vsakem škropljenju opravlja le 40 % uporabnikov od teh samo 21,33 % na zato urejeni pralni površini. Iz evidence Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede je razvidno, da na testiranjih število škropilnih naprav narašča, kar je v veliki meri pripomogel Zakon o obveznem pregledovanju naprav za varstvo rastlin. Čeprav se še vedno pojavljajo nekatere nepravilnosti, se stanje iz preteklih let izboljšuje, kar se kaže z večjim odstotkom udeležbe pri opravljenem izpitu iz varstva rastlin, uporabe zaščitnih sredstev pri škropljenju, izdelavi izračuna porabe vode, vodenju evidenc o porabi fitofarmacevtskih pripravkov in pridobivanju dodatnih informacij o njihovi učinkovitosti. Spodbudno je tudi, da na testiranjih prevladujejo uporabniki škropilnih naprav starostne skupine od 30 do 40 let z 33 % udeležbo, ki imajo zaključeno srednjo ali vsaj osnovno šolo. Vsi rezultati dokazujejo smiselnost testiranja škropilnih naprav z dodatnim svetovanjem in opozarjanjem. Na testiranjih pa se stanje škropilnih naprav lahko še izboljša in posledično zmanjša negativni vpliv onesnaženosti voda in okolja.
Keywords: Škropilne naprave, fitofarmacevtska sredstva, anketa, izobrazbena struktura, starostna struktura
Published: 14.08.2009; Views: 2233; Downloads: 133
.pdf Full text (1,74 MB)

2.
REŠEVANJE ČEBELARSTVA V LJUBLJANSKI KOTLINI
Robert Vujanović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno trenutno stanje čebelarstva v Sloveniji in problematike, s katerimi se soočajo čebelarji v današnjem času. V tem delu so predstavljeni podatki o čebelah, o avtohtoni vrsti Kranjski čebeli, ter bolezni, ki jih pestijo skozi vse letne čase. V raziskovalnem delu sem izvedel in analiziral anketo med čebelarji v Ljubljanski kotlini. Kot raziskovalni instrument sem torej uporabil anketni vprašalnik, s katerim sem pridobil mnenja anketirancev o tem, katere bolezni so najbolj prizadele njihove čebele, s katerim sredstvom so zatirali pršico varojo, zakaj so se odločili za to sredstvo in koliko je bilo učinkovito, kako bi lahko zmanjšali pomore čebel, s katerimi ukrepi bi država lahko pomagala ter kako so zadovoljni z delom veterinarjev in čebelarske svetovalne službe. Cilj diplomske naloge je bil na podlagi analize odgovorov na anketni vprašalnik, ki sem jo opravili v programu MS Excel, ugotoviti, kaj je bil vzrok za pomor čebeljih družin v Ljubljanski kotlini, s poudarkom na zajedavski pršici varoji. V zaključku diplomskega dela so podane ugotovitve in povzetki rezultatov raziskovalnega dela.
Keywords: čebele, čebelarstvo, varoja, pomori čebel, fitofarmacevtska sredstva (FFS)
Published: 30.09.2009; Views: 2058; Downloads: 301
.pdf Full text (629,58 KB)

3.
VPLIV NASTAVITVE DIFUZORJEV PRŠILNIKA Z RADIALNIM VENTILATORJEM NA NANOS ŠKROPIVA V TRAJNEM NASADU
Tomaž Zeme, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo proučevali vpliv nastavitve difuzorjev pršilnika z radialnim ventilatorjem na nanos škropiva v trajnem nasadu. Za nanos škropiva smo uporabili prirejen pršilnik z možnostjo nastavitve pršilne armature glede na obliko sadnega drevja. Izvedeni sta bili dve ponovitvi, in sicer: prva z vertikalno postavitvijo šob pršilnika (K) in druga s postavitvijo šob pršilnika glede na obliko dreves (M). Nanos škropiva smo ovrednotili z meritvami deleža prekrite površine na WSP lističih, ki so občutljivi na vodo. Lističe smo analizirali z napravo za optično analizo depozita škropilne brozge (Optomax Image Analyser). V obravnavanje smo zajeli deset dreves in pet praznih prostorov med drevesi. Na posameznem drevesu smo obravnavali šest območij (tri višine, dve razdalji pršilnika), v praznih prostorih med drevesi pa tri območja v višini šob pršilnika. Pri klasični postavitvi pršilnika je bilo s škropivom povprečno prekrito 22 % ciljne površine. Posamezne obravnavane dele krošenj dreves je zadelo povprečno 73 kapljic škropiva na cm2. Pri nastavljenem pršilniku glede na obliko drevesa je bilo doseženo povprečno 25 % prekrite ciljne površine s škropivom. Povprečno število kapljic, ki je zadelo posamezne obravnavane dele krošenj, je bilo 97 na cm2. Rezultati nakazujejo smiselnost nastavitve pršilnikov glede na obliko sadnega drevja, saj se s tem doseže večja učinkovitost fitofarmacevtskih sredstev in zmanjšanje negativnih vplivov na onesnaženje okolja.
Keywords: pršilnik, fitofarmacevtska sredstva, sadovnjak
Published: 16.10.2009; Views: 2175; Downloads: 161
.pdf Full text (5,19 MB)

4.
INTERNET-POTENCIALNI VIR INFORMACIJ O GNOJILIH, KRMILIH IN FITOFARMACEVTSKIH SREDSTVIH
Darjan Žižek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili rezultate ankete, ki je bila izvedena v letu 2011, z naslovom Internet – potencialni vir informacij o gnojilih, krmilih in fitofarmacevtskih sredstvih. Cilj ankete je bil izvedeti kaj lastniki kmetijskih gospodarstev iščejo na spletu v zvezi s kmetijstvom, s čim so zadovoljni in česa si bi želeli več, kjer smo se osredotočili na gnojila, krmila in fitofarmacevtska sredstva. Ankete so se izvajale po elektronski pošti, forumih, na domu in v kmetijskih trgovinah. Po končanem anketiranju so bile ankete analitično obdelane z orodjem Microsoft Office Excel. Rezultati so pokazali, da anketiranci sicer menijo, da je na spletu moč najti dovolj informacij, a bi vseeno bili pripravljeni plačati za dostop do spletne strani, ki bi na enem mestu zajemala vse njim zanimive informacije.
Keywords: internet, kmetijstvo, krmila, gnojila, fitofarmacevtska sredstva, anketa
Published: 12.10.2011; Views: 1399; Downloads: 53
.pdf Full text (765,87 KB)

5.
SISTEM ZA KONTROLIRANO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV NA CILJNE POVRŠINE V PROSTORU DREVES SADOVNJAKA
Peter Berk, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo razvili okolju prijazen avtomatiziran sistem, s katerim zagotavljamo kontrolirani nanos fitofarmacevtskega sredstva (FFS) na izbrane ciljne površine v prostoru habitusa dreves sadovnjaka. Realni model avtomatiziranega sistema smo realizirali s pomočjo prenosnega računalnika HP Compaq 6830s NA779ES, programskega orodja Matlab/Simulink R2011b, alternativne tehnike (mehko logično orodje FIS; Fuzzy Inference System), elektromagnetnih ventilov, krmilnega vezja elektromagnetnih ventilov, NI USB-6009 ADDA kartice, ultrazvočnih senzorjev, šob Lechler TR-80-015C in testnega poligona. Algoritem za pulzno širinsko krmiljenje elektromagnetnega ventila smo razvili s pomočjo orodja Matlab, pri čemer smo optimirali pravila in pripadnostne funkcije mehkega logičnega sistema. Rezultati so pokazali, da s pomočjo kontroliranega pulzno širinskega krmiljenja elektromagnetnih ventilov dosežemo enak učinek kot klasične metode, a ob manjši porabi FFS.
Keywords: Ključne besede: avtomatizacija, mehka logika, elektromagnetni ventil, fitofarmacevtska sredstva
Published: 19.09.2013; Views: 1263; Downloads: 84
.pdf Full text (159,32 MB)

6.
7.
8.
9.
UČINEK FUNGICIDOV NA RAZVOJ SKLADIŠČNIH BOLEZNI JABOLK
Ema Zagorc, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V letu 2000 smo v nasadu Sadjarstva Blanca v Loki pri Zidanem Mostu izvedli poskus na jablani sorte 'Zlati delišes'. Ugotavljali smo učinek fungicidov na razvoj skladiščnih bolezni. Enaindvajset dni pred obiranjem smo v nasadu izvedli škropljenje z naslednjimi aktivnimi snovmi ciprodinil, kaptan in krezoksim-metil. Sedem dni pred obiranjem pa z aktivnimi snovmi: ciprodinil, kaptan, krezoksim-metil, dikofluinad in tiram. Aktivne snovi najdemo v pripravkih pod komercialnimi imeni Chorus 75 WG, Captan M 45, Stroby WG, Euparen in Thiram 80 WG. Ugotavljali smo vpliv uporabljenih fungicidov in terminov tretiranja na razvoj skladiščnega škrlupa, grenke gnilobe in monilije. Pridelek jabolk smo skladiščili v kontrolirani atmosferi (vsebnost O2: 1,3-1,5%, CO2:1,5 - 1,7%, temperatura 1,5 °C) do 27. 3. 2001. Takrat smo opravili ocena zdravstvenega stanja plodov. Delež okuženih plodov v primeru tretiranja sedem dni pred obiranjem je znašal od 1,48 % do 2,97 %, pri tretiranju enaindvajset dni pred obiranjem pa od 2,04 % do 3,3 %. Rezultati poskusa so pokazali, da vrsta fitofarmacevtskega sredstva in čas njihove uporabe nista imela signifikantnega vpliva na zdravstveno stanje pridelka po izskladiščenju.
Keywords: jabolka, Zlati delišes, skladiščne bolezni, fitofarmacevtska sredstva
Published: 15.04.2016; Views: 607; Downloads: 73
.pdf Full text (1,02 MB)

10.
Uporaba fitofarmacevtskih sredstev in varovanje voda na vodovarstvenih območjih
Mario Lešnik, 2017, professional monograph

Abstract: Monografija je namenjena kmetijskim svetovalcem in pridelovalcem za izobraževanje glede poti onesnaževanja podzemnih in površinskih voda s fitofarmacevtskimi sredstvi (FFS) in glede tehnik za preprečevanje onesnaževanja z njimi. Pripravili smo jo za potrebe izvajanja projekta SI-MUR-AT v okviru EU programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija 2014 – 2020. V prvem delu so sistematično obravnavane poti prehoda FFS v vode (izpiranje skozi profil tal, površinski odtoki in točkovna onesnaženja). Predstavljen je pomen pedoloških in hidrološki lastnosti tal za omejevanje izpiranja FFS. Opisanih je nekaj metod za zmanjšanje prehoda FFS v vode. Te so: spremenjen način uporabe FFS in kolobarjenja s pripravki, izboljšana analiza tveganj za izpiranje in površinski odtok FFS, spremenjen način obdelovanja tal, prilagojen način aplikacije FFS v bližini površinskih voda, zadrževanje površinskega odtoka vode z njiv v odvodne jarke in povečana uporaba mehanskih metoda zatiranja plevelov.
Keywords: fitofarmacevtska sredstva, podzemne vode, površinske vode, varstvo, ukrepi, tehnika pridelovanja, poljščine
Published: 26.05.2017; Views: 1683; Downloads: 135
.pdf Full text (8,92 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica