| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA UČINKOV ANTIINFLACIJSKE DENARNE POLITIKE NA SESTAVO MEŠANEGA NALOŽBENEGA PORTFELJA
Aljoša Rižner, 2015, master's thesis

Abstract: Sodobna makroekonomska teorija preko številnih funkcij razlaga in pojasnjuje, kako se obnašajo finančni trgi v različnih delih gospodarskih in monetarnih ciklov, kateri dejavniki vplivajo na njihovo obnašanje in kako trgi reagirajo na spremembe posameznih dejavnikov. Magistrsko delo predstavlja analizo medsebojne odvisnosti spremenljivk, kot so inflacija, ključna obrestna mera in pričakovana donosnost finančnega premoženja.
Keywords: inflacija, inflacijska pričakovanja, antiinflacijska denarna politika, ključna obrestna mera, finančni trgi, delnice, obveznice, razpršenost, korelacija, spremenljivost, pričakovana donosnost, potencialno tveganje
Published: 16.02.2016; Views: 559; Downloads: 117
.pdf Full text (1,84 MB)

2.
RAZISKAVA PRIMERNOSTI NALOŽBENIH PRODUKTOV ZA RAZLIČNA ŽIVLJENJSKA OBDOBJA
Matevž Tratar, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo s primerjavo različnih teorij razpršitve naložbenega portfelja poskušali dokazati pomembnost razpršitve, spremljanja in spreminjanja naložbenih produktov, v katerem posameznik varčuje. Na začetku smo predstavili osnovno teorijo ter predstavili razloge in motive, zaradi katerih se posameznik odloči za varčevanje. Opisali in razčlenili smo finančne trge ter finančne institucije, preko katerih posameznik svoje prihranke prenese na druge ekonomske celice. Kot kriterije in dejavnike pri odločanju za obliko varčevanja smo v nadaljevanju predstavili donosnost, tveganost, likvidnost in stroške. Po opisu in razčlenitvi najpogostejših naložbenih produktov smo slednje, na podlagi prej omenjenih kriterijev in dejavnikov, med seboj primerjali ter izpostavili njihove prednosti in slabosti. Da bi potrdili oz. ovrgli naše teze, smo si ogledali različne teorije razpršitve naložbenega portfelja glede na starost varčevalca. Predstavili smo pomen primerne diverzifikacije naložbenega portfelja, predvsem z vidika donosnosti in tveganosti. Slednja dejavnika sta glede na življenjski cikelj posameznika in njegove navade različno pomembna, zato smo predstavili tri modele razpršitve naložbenega portfelja. Konvencionalni model alokacije glede na starost, ki se ga mnogi poimenujejo tudi »100 minus leta«, narekuje naložbeni portfelj, ki svojo visoko tveganost in potencialno donosnost postopoma linerano zmanjšuje za 1 odstotno točko letno. Drugi predstavljeni model, imenovan »Flight path asset allocation model«, predvideva, da se bo posameznik resneje posvečal izbiri in spremljanju svojih naložb, hkrati pa z vidika tveganosti in donosnosti predvideva začetno zadržanost zaradi neizkušenosti, medtem ko se obdobje večjega tveganja in potencialne donosnosti v primerjavi s konvencionalnim modelom znatno podaljša. Tretji model z imenom »Gone fishin'« predvideva spreminjanje portfelja enkrat na leto, pri čemer se sredstva v naložbah zgolj prerazporedijo v prvotno razmerje med posameznimi naložbami v različne vrste naložb. Na koncu smo vse tri omenjene teorije med seboj primerjali, ponovno poudarili nekatere prednosti in slabosti posameznih naložbenih produktov, ter v razpravi potrdili teze.
Keywords: varčevanje, finančni trgi, finančne institucije, naložbeni produkti, razpršitev naložbenega portfelja
Published: 15.01.2015; Views: 1026; Downloads: 98
.pdf Full text (1022,01 KB)

3.
PRODAJA NA KRATKO KOT EDEN IZMED NAČINOV TRGOVANJA Z DELNICAMI
Ambrož Brezovar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Delnica je vrednostni papir, s katerim je mogoče trgovati na različne načine. Manj poznan način trgovanja, predvsem v Sloveniji, je trgovanje z delnicami na kratko (ang. short selling). V diplomskem delu je najprej predstavljen pojem delnice, nato vrste delnic in način trgovanja z njimi. Glavna tema diplomske naloge je prodaja delnic na kratko. Obravnavan je pojem prodaje na kratko ter razvoj tega instituta skozi čas. Nato je podrobno pojasnjen potek prodaje na kratko in vpliv prodaje na kratko na finančne trge. Opravljena je tudi primerjava z osnovnim načinom trgovanja z delnicami (ang. going long). Za lažje razumevanje je short selling z delnicami predstavljan še na primeru. V nalogi so opredeljena tudi pravna razmerja pri prodaji na kratko, vpliv prodaje na kratko na korporacijske pravice delničarjev in vpliv razdelitve ter združitve »shortanih« delnic na prodajalca na kratko. Naloga predstavlja tudi pravno ureditev prodaje na kratko v Evropski uniji, Avstraliji in v Sloveniji. Pravna ureditev prodaje na kratko v Sloveniji je predstavljena kot de lege lata in de lege ferenda.
Keywords: Prodaja na kratko, delnice, vrednostni papirji, finančni instrumenti, finančni trgi, borza vrednostnih papirjev, pravna razmerja, korporacijske pravice, razdelitev in združitev delnice, pravna ureditev, Evropska unija, Avstralija, Slovenija.
Published: 07.05.2014; Views: 1900; Downloads: 332
.pdf Full text (1008,20 KB)

4.
VPLIV GOSPODARSKE KRIZE NA BREZPOSELNOST: PRIMERJALNA ANALIZA ŠPANIJE IN NEMČIJE
Asja Pehar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarske krize so bile vedno neželene in nenadne. Čeprav bi lahko vsaj kakšno pričakali pripravljeni, s shranjenimi rezervami, jih navadno ne. Odgovor se verjetno skriva v človeški naravi, saj v časih, ko nam gre dobro, večinoma ne razmišljamo o slabih razmerah, v katerih bi se enkrat morda lahko znašli. To se je zgodilo namreč z zadnjo krizo, ki se je iz recesije razširila v globalno gospodarsko krizo. Poslabšalo se je stanje tistih, ki so že prej imeli težave, kot je na primer Španija in po koncu okrepila tista gospodarstva, ki so že prej mislila na prihodnost, med drugimi Nemčija. Zakaj takšne razlike med tema državama? Razlikujeta se po geografski legi, ki državi prav gotovo da neke značilnosti in specifične lastnosti, kot je na primer pregovorna ležernost in sproščenost južnih držav in natančnost ter urejenost severnih. Tudi zgodovinski razvoj držav vpliva na sedanje stanje, Nemčija se je že zgodaj razvila v obetavno gospodarstvo, česar pa za Španijo ne moremo trditi, saj je bila še takrat, ko je bila v drugih evropskih državah industrijska revolucija že v polnem teku, pretežno agrarna. Glede pretresov niti Nemčija niti Španija nista bili izjemni, saj je prva morala graditi gospodarstvo pravzaprav iz temeljev, po popolnoma porušenju 2. svetovne vojne. Razvoj Španije pa je prav tako za desetletja zavrla državljanska vojna v 30. letih prejšnjega stoletja in Francov diktatorski režim. Kaj je tisto, kar bo pripeljalo Evropo oziroma svet iz sedanjega stanja kriz in recesij, je težko napovedati. Kakršnikoli že so ukrepi, v vsaki krizni situaciji pomaga sloga, sodelovanje, trud po najboljših močeh in strokovne ter osebnostne kompetence.
Keywords: gospodarska kriza, posledice krize, finančni trgi, upad gospodarske rasti, brezposelnost, Nemčija, Španija
Published: 07.12.2012; Views: 2450; Downloads: 310
.pdf Full text (893,17 KB)

5.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica