| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 112
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza mobilnih denarnic
Neja Sedovnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Sodobna tehnologija vedno bolj vpliva na način plačevanja in želi kupcu zagotoviti čim bolj hitro in preprosto izkušnjo plačila. Obstaja že veliko vrst elektronskih plačilnih sredstev, ki gotovino vedno bolj potiskajo v preteklost. Da pa vse finančne storitve delujejo kar se da dobro, pa skrbijo finančne ustanove, katere se specializirajo za opravljanje na trgu denarja in kapitala. Med novejša plačilna sredstva spada mobilna denarnica. Ta posamezniku omogoča, da lahko opravi nakup brez fizične denarnice in nepotrebnega kopičenja računov. Na njej se shranjuje vsa zgodovina transakcij, kar olajša uveljavljanje garancij. Kakšni so pogoji in način plačila z mobilno denarnico smo opisali na primeru Apple Pay, mBills in VALÚ. Glede na pridobljene podatke smo opravili primerjalno analizo mobilnih denarnic in opisali osebno izkušnjo plačila z izbrano mobilno denarnico.
Keywords: Mobilna denarnica, elektronska plačilna sredstva, elektronski denar, finančne storitve, finančne ustanove.
Published: 28.10.2020; Views: 131; Downloads: 33
.pdf Full text (589,71 KB)

2.
TRŽENJE FINAČNIH STORITEV V PODJETJU ZA FINANCIRANJE VOZIL
Sabina Renko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Nakup osebnega vozila je za vsakega posameznika poseben dogodek. Že pri sami izbiri vozila se pojavi veliko vprašanje in takoj zatem še negotovost, kako zagotoviti sredstva za nakup izbranega osebnega vozila. Lahko se odločimo za nakup z gotovino ali pa izberemo eno izmed možnih oblik oziroma vrst financiranja, ki jih ponujajo finančne institucije na trgu, npr. kredit, finančni ali operativni leasing. Kaj je ugodnejše, bomo poskušali predstaviti v diplomski nalogi. Za katero obliko financiranja se bo odločil, je v največji meri odvisno od vsakega posameznika oz. od zaloge lastnih sredstev, že obstoječih mesečnih obveznosti in podobno. Vsak mora sam ugotoviti, kakšna je njegova plačilna sposobnost oziroma kakšen znesek je sposoben mesečno poravnavati ob enaki kakovosti življenja. Ni nujno, da je vedno cenovno najugodnejša varianta tudi najboljša. V diplomski nalogi bomo predstavili možnosti in načine nakupa osebnega vozila, predvsem se bomo osredotočili na finančni leasing.
Keywords: trženje, finančne storitve, plačilna sposobnost, kredit, finančni leasing, operativni leasing
Published: 27.07.2016; Views: 439; Downloads: 68
.pdf Full text (666,46 KB)

3.
PROJEKT OBVLADOVANJA IN ZNIŽEVANJA STROŠKOV V PODJETJU S PODROČJA FINANČNIH STORITEV
Jasmina Geč, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava podjetje iz področja finančnih storitev, ki je eno izmed vodilnih podjetij za izterjavo dolgov v Sloveniji. S pomočjo anketnega vprašalnika in dobljenimi rezultati, prikazanimi s pomočjo grafov, vodstvu podjetja opišemo pomen zmanjševanja stroškov in predlagamo metode, ki bodo olajšale njihove odločitve v prihodnosti.Rezultati praktičnega dela so pokazali, da je zmanjševanje stroškov naporen, predvsem pa dolgotrajen projekt. Področja, kjer se lahko vidno zmanjšajo stroški, so potovanja, komunikacija in informacijska tehnologija, profesionalne storitve, pisarniški material ter rezervni deli. In nenazadnje, če želijo podjetja ohranjati neko ravnovesje med uspešnim poslovanjem in zadovoljstvom zaposlenih, varčevanje le na področju stroškov dela zagotovo ne predstavlja prave odločitve.
Keywords: finančne storitve, stroški, obvladovanje stroškov, prihodki, poslovanje podjetja
Published: 27.01.2016; Views: 1216; Downloads: 133
.pdf Full text (967,52 KB)

4.
Success factors in new financial services development
Mojca Nekrep, 2009, original scientific article

Abstract: V članku proučujemo uspešnost razvoja novih finančnih storitev v odvisnosti od razvojnega procesa in vplivnih dejavnikov: trženjska sinergija, kakovost novih finančnih storitev, značilnosti trga, organizacijska kultura in znanje. Rezultati raziskave, ki smo jo izvedli na vzorcu finančnih institucij v Sloveniji, kažejo, da je uspešnost inovacijskih aktivnosti najmočneje odvisna od uvedbe novih storitev na trg in od značilnosti slovenskega finančnega trga. Za uspešnost pa so pomembni tudi dejavniki organizacijska kultura znanje in trženjska sinergija.
Keywords: inovacije, inovativnost, modeli, finančne ustanove, finance, storitve, Slovenija
Published: 10.07.2015; Views: 554; Downloads: 26
URL Link to full text

5.
OBDAVČITEV FINANČNIH STORITEV
Miha Jecić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Finančne storitve so izjemno pomemben del gospodarstva vsake države. Nujnosti obdavčitve le-teh se zaveda tudi Evropska Unija, zato je posredna obdavčitev finančnih storitev predmet številnih diskusij. Možnih rešitev je omejeno število, pri čemer se vsaka članica EU sama odloči, kakšno rešitev bo sprejela, znotraj pravnih okvirov EU. Predstavljene rešitve pa nimajo učinka samo na državni proračun, ampak lahko močno vplivajo na konkurenčnost finančnih ustanov. Zgolj ustrezanje evropskim zahtevam in pravilom tako ne pomeni zadovoljive rešitve, ampak je to le eden od pogojev za dobro rešitev. V Sloveniji to rešitev predstavlja Zakon o davku na finančne storitve, sprejet leta 2012. Ta sicer ustreza pogojem evropske Direktive o DDV, se pa zato odpirajo vprašanja ustreznosti zakona z vidika načela prepovedi dvojne obdavčitve ter vpliva na konkurenčnost finančnega sektorja. Slednji očitek davčna uprava zavrača. Vse to je pripeljalo do različnega tolmačenja zakonodaje s strani stroke ter davčne uprave na drugi strani, prav tako pa do neskladnosti med samimi pojasnili davčne uprave. Zaradi tega je bilo podanih več predlogov za odpravo pomanjkljivosti, ki pa niso bili upoštevani niti v fazi sprejemanja, niti v fazi spreminjanja zakona. Ker tudi upoštevanje teh ne bi odpravilo vseh očitanih pomanjkljivosti, terja ta tematika širšo obravnavo posredne obdavčitve finančnih storitev, vključno z oprostitvami, saj nekatere predstavljene rešitve ne zadevajo tega zakona. Za ustrezno rešitev je zato pri samem postopku sprejemanja zakona nujno upoštevanje davčne stroke ter primerjava predlagane rešitve z že sprejetimi rešitvami v drugih državah.
Keywords: finančne storitve, zavarovalne storitve, davek na finančne storitve, DDV, oprostitve, opcija za obdavčitev
Published: 06.07.2015; Views: 782; Downloads: 154
.pdf Full text (777,89 KB)

6.
PROBLEMATIKA OPROSTITEV DAVKA NA DODANO VREDNOST OD FINANČNIH STORITEV
Sabina Lamut, 2013, master's thesis

Abstract: Problematika obdavčitve finančnih storitev z davkom na dodano vrednost se odraža v težko določljivi vrednosti opravljenih finančnih storitev in posledično v davčni osnovi, od katere bi se lahko obračunaval in plačeval davek na dodano vrednost. Bančna transakcija sestoji iz treh pomembnih delov: glavnice, ki predstavlja prenos denarnih sredstev in ne sme biti obdavčena, čiste obrestne mere, ki prav tako ne sme biti obdavčena z davkom na porabo, saj predstavlja nadomestilo varčevalcem za odložitev porabe, in stroška posredništva, ki naj bi predstavljal davčno osnovo, saj gre za storitve, opravljene med varčevalcem in posojilojemalcem. Banka torej pridobi tako imenovano obrestno maržo, ki je razlika med prejetimi in danimi obrestmi ter predstavlja strošek posredovanja, ki ga je opravila banka. Bistven problem glede določitve vrednosti navedenega stroška je v tem, da je ta vključen v obrestnih merah, saj varčevalci prejmejo obresti, ki so nižje od čiste obrestne mere, posojilojemalci pa plačajo višjo mero obresti, kot je čista obrestna mera. Poleg navedenega osnovnega problema, ki je vodil v oprostitev plačila davka na dodano vrednost od finančnih storitev, je pomembno tudi dejstvo, da bi bil učinek obdavčitve finančnih storitev viden zgolj pri opravljanju teh storitev s strani bank in drugih finančnih organizacij v razmerju do končnih potrošnikov. Davčni zavezanci bi v primeru obdavčitve finančnih storitev imeli pravico do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost, ki je sedaj nimajo (razen v nekaterih državah, kjer je možna izbira opcije glede obdavčitve finančnih storitev). Pri tem se pojavljajo težave zaradi kršenja temeljnega načela nevtralnosti, prihaja pa tudi do višjih stroškov zaradi kaskadnosti skritega davka na dodano vrednost.
Keywords: finančne storitve, DDV, prave in neprave oprostitve, zakonodaja EU, sodbe sodišča EU, načelo nevtralnosti, kaskadnost DDV, metode za izračunavanje odbitnega deleža, primerjava obdavčitve finančnih storitev med državami EU, definicija finančnih storitev;
Published: 06.02.2014; Views: 1805; Downloads: 350
.pdf Full text (303,23 KB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica