| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Delovanje slovenskega trga denarja in kapitala : diplomsko delo univerzitetnega študija
Branko Zalokar, 2007, undergraduate thesis

Keywords: trg denarja, trg kapitala, finančne institucije
Published: 31.03.2008; Views: 2600; Downloads: 178
.pdf Full text (608,50 KB)

5.
FINANČNI TRGI NEKDANJE JUGOSLAVIJE
Mitja Majc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Finančni trg lahko opredelimo kot trg, na katerem se srečujeta ponudba in povpraševanje po finančnih sredstvih. Finančni trgi prav tako opravljajo pomembno gospodarsko aktivnost z omogočanjem oziroma usmerjanjem finančnih tokov od varčevalcev do kreditojemalcev. Finančne institucije zbirajo in posredujejo denarna sredstva med deficitnimi in suficitnimi ekonomskimi subjekti na trgu. So podjetja, ki se ukvarjajo s finančnimi posli v najširšem smislu. Pripomorejo k temu, da je pri istem donosu manjše tveganje oziroma da imamo pri istem tveganju večji donos. Čeprav se je danes v veliki meri zaupanje vlagateljev na kapitalskih trgih utopilo oziroma se je pomaknilo kar nekaj korakov nazaj, smo z raziskovanjem balkanskih trgov ugotovili, da ima regija še veliko rezerv pri doseganju boljših rezultatov na finančnih področjih. A vendar bo potrebno za doseganje zastavljenih ciljev še veliko pogumnih odločitev s strani posameznih državnih institucij. Tečaji največjih družb sicer slaba tri leta po izbruhu krize nakazujejo določena znamenja okrevanja, vendar močno zaostajajo za krivuljo okrevanja tako razvitih trgov kot evropskih trgov v razvoju.
Keywords: finančni trg, trg kapitala, trg denarja, finančne institucije, borze, finančni instrumenti, naložbe, donos
Published: 16.09.2011; Views: 2225; Downloads: 321 
(1 vote)
.pdf Full text (1,39 MB)

6.
Problematika korporacijskega upravljanja finančnih institucij v EU v luči finančne krize
Petra Weingerl, 2011, final seminar paper

Abstract: Korporacijsko upravljanje zajema standarde za sprejemanje odločitev v družbi, dolžnosti upravnega odbora in menedžmenta, notranjo strukturo družbe ter razmerje med družbo in njenimi deležniki. Področje korporacijskega upravljanja je postalo še posebej zanimivo in aktualno v času finančne krize in propadov številnih gospodarskih družb. V času finančne krize in iskanju vzrokov zanjo je še posebnega pomena korporacijsko upravljanje finančnih institucij, predvsem bank, sploh glede na pomembno vlogo finančnega posredništva bank v gospodarstvu, njihovo visoko občutljivost na morebitne težave, ki so posledica neučinkovitega korporacijskega upravljanja, še posebej pa glede na potrebo, da se zavaruje sredstva vlagateljev. Posledično je za to področje potrebno, da se uredi z raznimi smernicami, načeli in navodili za korporacijsko upravljanje. Številne smernice korporacijskega upravljanja so obstajale že pred finančno krizo, vendar pa te smernice niso vplivale na preprečitev ali vsaj ublažitev finančne krize, zato se postavljajo vprašanja, kaj je šlo narobe. V iskanju odgovorov na vprašanja, ki jih je izzvala finančna kriza, je Komisija pripravila Zeleno knjigo o korporativnem upravljanju v finančnih institucijah in politiki prejemkov, v kateri je poudarila, da je krepitev korporacijskega upravljanja ključnega pomena v njenem programu reforme finančnega trga in preprečevanja krize. V Zeleni knjigi je obdelala pomanjkljivosti korporacijskega upravljanja, ki se nanašajo na funkcijo upravnega odbora, funkcijo delničarjev, funkcijo nadzornih organov in zunanjega revizorja, funkcije, povezane z obvladovanjem tveganj, učinkovito implementacijo načel korporacijskega upravljanja, navzkrižje interesov ter prejemke vodstev družb. Svojim ugotovitvam je dodala tudi predloge za prihodnost in povprašala javnost o njenem pogledu na obravnavano tematiko. V raziskavi smo povzeli ugotovljene pomanjkljivosti korporacijskega upravljanja, ki jih je Komisija izpostavila v Zeleni knjigi, možne rešitve za prihodnost, ki jih je predlagala Komisija, vprašanja Komisije, naslovljena na javnost, in odgovore na ta vprašanja.
Keywords: korporacijsko upravljanje, finančne institucije, finančna kriza, implementacija načel korporacijskega upravljanja
Published: 25.11.2011; Views: 1533; Downloads: 224
.pdf Full text (688,68 KB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica