| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zbirna pakirna naprava za verifikacijo čitljivosti kod
Jan Filipšek, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju INEL d. o. o. se med drugimi ukvarjajo z razvojem in izdelavo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji. Zahtevano je bilo, da se razvije in izdela delno avtomatizirana naprava za verifikacijo čitljivosti kod na zloženkah, jih šteje in omogoča zbiranje le teh. Modeliranje in izdelavo delavniških risb smo izdelali s pomočjo programskega paketa SolidWorks, pnevmatsko shemo pa s pomočjo Festovega programa za izdelavo pnevmatskih shem FluidDraw. Sledila je izdelava in sestava naprave, kateri smo za tem dodali program in izvedli testiranje. Delovanje se je izkazalo za ustrezno, ki izpolnjuje vse naročnikove zahteve.
Keywords: pakirna naprava, farmacija, verifikacija, konstruiranje
Published: 14.09.2020; Views: 119; Downloads: 37
.pdf Full text (2,19 MB)

2.
Konstruiranje robotskega prijemala za kartonaste zaboje
Martin Brečko, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje INEL se ukvarja z razvojem, izdelavo, nadgradnjo naprav za označevanje in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo in etiketirnih naprav. Vse več je povpraševanja po avtomatiziranju linij in uvajanja robotike v farmacijo. Zahteva farmacevtskega podjetja je bila, da bi kartonaste zaboje avtomatsko zlagali na paleto. Odločili smo se za razvoj robotskega prijemala, za zlaganje zabojev na paleto. Začeli smo z raziskavo standardnih komponent prijemala in izdelavo modela. Ko smo zdizajnirali model in izdelali načrte, smo jih dali v izdelavo in sestavili v celoto. Na koncu smo prijemalo namestili na robota in ga nastavili na naše dimenzije. Na podlagi testiranja je prijemalo ustrezno delovalo.
Keywords: avtomatizacija, farmacija, konstruiranje, prijemalo
Published: 28.05.2020; Views: 306; Downloads: 123
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
Nadgradnja polavtomatskega stroja za pakiranje izdelkov v kartonske škatle
Jernej Gračner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju INEL d. o. o. se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketiranih naprav in naprav za označevanje izdelkov. Zaradi vse večjega ponarejanja izdelkov v farmaciji smo dobili nalogo, da predelamo napravo, ki bo posnela zloženke za lažjo sledljivost. Preden smo se lotili modeliranja, smo si napravo ogledali in naredili izmere, nato smo naredili idejne skice in začeli z modeliranjem. Ko smo zmodelirali in izdelali vse sestavne dele, smo jih namestili na že obstoječo napravo. Na koncu smo izvedli še preizkus, da je naprava delovala kot je treba.
Keywords: predelava, sledljivost, farmacija, modeliranje.
Published: 13.03.2019; Views: 395; Downloads: 87
.pdf Full text (2,46 MB)

4.
Trženje zdravil brez recepta v Sloveniji
Martina Mušič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Ljudje se v današnjem svetu hitrega tempa življenja vse bolj zavedamo kako pomembno je naše zdravje. Na trgu se vsakodnevno pojavljajo nova zdravila brez recepta. Za uspešnost podjetja je ključnega pomena, da prepozna potrebe, pričakovanja in želje potencialnih kupcev. Pomembno je, da kupec začuti pripadnost podjetju, ter tako lahko posežemo na čustveno raven posameznika. Prepričamo jih lahko, da je naše zdravilo brez recepta najboljša izbira za njihovo zdravje. Predstavili in preučili smo ključne pojme za lažje razumevanje trženjskih osnov. V nadaljevanju smo predstavili metode in tehnike, ki pomagajo pri raziskavi in posledično pri podajanju predlogov. Predstavljeni so nekateri osnovni modeli, ki nam pomagajo razumeti, kako trg deluje in kaj vse vpliva nanj. Z raziskavo smo ugotovili, kateri načini trženja so najbolj učinkoviti v farmacevtskem svetu in kako lahko s tem pripomoremo k izboljšavi na področju trženja. Na podlagi ugotovitve raziskave smo podali predloge, kaj podjetje lahko stori, da kupca prepriča, da se odloči prav za njihovo zdravilo brez recepta. Ugotovili smo, da se potrošniki za določenega ponudnika zdravil brez recepta odločajo po predhodnih osebnih izkušnja, ter da oglasi ne spodbudijo kupca k odločitvi za nakup zdravila brez recepta. Predlagamo, da farmacevtsko podjetje razišče trg in ciljne kupce ter kaj so njihove želje. Pomembno je, da podjetje zna zadovoljiti kupčeve potrebe ter zna z njimi dobro komunicirati, saj le tako, lahko ostaneta dolgoročna partnerja v dobrih odnosih. Visoka učinkovitost zdravila brez recepta in zadvoljstvo kupcev pa so glavni recept, da podjetje še naprej dobro posluje na slovenskem trgu.
Keywords: - trženje - zdravila brez recepta - potencialni kupci - farmacija
Published: 10.09.2018; Views: 480; Downloads: 92
.pdf Full text (1,21 MB)

5.
Konstruiranje naprave za zbiranje in kontrolo farmacevtskih škatlic
Tadej Umek, 2018, master's thesis

Abstract: V delu je opisan postopek konstruiranja naprave za zbiranje in kontrolo škatlic v farmacevtski industriji s pomočjo programskega paketa SolidWorks. Na kratko je opisano področje delovanja naprave, čemur sledi naročnikov zahtevnik. V delu so prikazani preračuni za najpomembnejše elemente naprave, ki so podkrepljeni s tabelami in grafi, na podlagi katerih smo le-te tudi izbrali. Nekaj besed je namenjenih tudi zaščitnim elementom, senzorjem in elektromotorjem. Na koncu dela so opisani še postopki izdelave tehniške dokumentacije, sestava naprave in njeno testiranje.
Keywords: konstruiranje, farmacija, agregacija, serializacija, elektromotor
Published: 30.08.2018; Views: 425; Downloads: 119
.pdf Full text (4,85 MB)

6.
Organiziranost varstva pred požarom v farmacevtskem podjetju
Martina Žerdin, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času ima varnost poseben pomen v vsakem okolju. Da bi od tega imeli korist, moramo vsakodnevno vlagati in skrbeti za dobro organiziranost varnosti. V podjetju med glavne elemente varstva uvrščamo prav požarno varnost, saj so prav tam delavci vseskozi podvrženi raznim oblikam nevarnosti. Za vsako podjetje je pomembno, da ima pravilno oceno požarne ogroženosti, dobro načrtovanje in izvajanje požarne varnosti. Ključnega pomena je tudi dober varnostni sistem, k temu namreč uvrščamo vso opremo, naprave in druga sredstva za varnost pred požarom. Pomembno vlogo pri požarni varnosti nosijo tudi gasilske enote, ki morajo spremljati stanje v podjetju in lahko tako tudi pravočasno ukrepajo. V namen zagotavljanja požarne varnosti ima izbrano farmacevtsko podjetje izdelano dokumentacijo, ki je v skladu z zakonodajo. Izdelano imajo oceno požarne ogroženosti glede na naravno, bivalno in industrijsko okolje, kot je določeno v Pravilniku o metodologiji za ugotavljanje ocene požarne varnosti (1996). Poleg omenjenega pa se na lokaciji farmacevtskega podjetja izvaja tudi fizično in tehnično varovanje. Ugotovili smo, da farmacevtsko podjetje v zadostni meri posveča pozornost organiziranosti varstva pred požarom, saj zaposlene, v primeru nesreč, usposabljajo k pravilnemu ravnanju. Prav tako skrbijo za servisiranje tehničnih sredstev, da bi le-ta služila kot pomoč ob morebitnih nesrečah.
Keywords: podjetja, farmacija, varstvo pred požari, ocena požarne ogroženosti, načrtovanje požarne varnosti, izvajanje požarne varnosti, diplomske naloge
Published: 20.11.2017; Views: 1156; Downloads: 101
.pdf Full text (1,18 MB)

7.
Hitozan - vsestransko uporaben biopolimer
Simona Strnad, Olivera Šauperl, Lidija Fras Zemljič, Anita Jazbec, 2007, review article

Abstract: Hitozan je skupno ime za veliko skupino hitinov, deacetiliranih do različnih stopenj. Sestavljen je pretežno iz 2-amino-2-deoksi-D-glukopiranoznih enot, povezanih z ß-1,4-vezjo. V preteklih tridesetih letih je doživel nesluten razvoj in se uspešno uveljavil na najrazličnejših področjih našega bivanja. Hitozan in njegovi derivati se že s pridom uporabljajo pri čiščenju voda, v farmaciji, medicini, kmetijstvu in prehrambni industriji ter ne nazadnje tudi v tekstilni industriji. Zaradi svojega naravnega izvora in dostopnosti ter kemične strukture, ugodne za nadaljnje modifikacije, pa je to biopolimer, ki nedvomno še vedno ogromno obeta.
Keywords: hitin, hitozan, biopolimeri, tekstilna vlakna, plemenitenje, medicinske tekstilije, medicina, farmacija, prehrana, ekologija, tekstilstvo
Published: 31.08.2017; Views: 860; Downloads: 142
.pdf Full text (569,39 KB)
This document has many files! More...

8.
Modeliranje in simulacija ter njuna uporaba v medicini in farmaciji
Maja Atanasijević-Kunc, Jože Drinovec, Aleš Mrhar, 2008, review article

Abstract: Izhodišča: Modeliranje in simulacija sta se kot metodologija pojasnjevanja, analiziranja in napovedovanja delovanja različnih sistemov že tako uveljavila, da ju srečujemo praktično pri vseh znanstvenih disciplinah, kjer tudi medicina in farmacija nista izjemi. Čeprav je narava problemov ze na omenjenih področjih lahko zelo raznolika, pa omogoča razvita metodologija uporabo podobnih in sistematično organiziranih tehnik načrtovanja, pri čemer je seveda sodelovanje problemskih strokovnjakov ključnega pomena. Zaključki: Prispevek podaja pregled nekaterih pomembnejših vidikov modeliranja in simulacije na področju medicine in farmacije. V uvodu je najprej pojasnjeno temeljno izrazoslovje področja, sledi pa opis razlogov za uporabo modeliranja in simulacije kot tehnike resevanja problemov. Nato je predstavljena metodologija, ki vključuje ciklični postopek značilnih dejavnosti, delitev uporabljanih oblik modelov in načinov njihove izgradnje. Opis metodologije je zaključen z opisom načinov eksperimentiranja z modelom, kjer smo osrednjo pozornost namenili zvezni simulaciji. Predstavljene dejavnosti so ilustrirane s preprostejsimi in razumljivimi primeri s področja medicine in farmacije. Na koncu prispevka je predstavljen tudi nekoliko kompleksnejsi problem, s katerim smo želeli ilustrirati prediktivne sposobnosti modeliranja na primeru studija vpliva čezmerne telesne mase na pet bolezni, pri katerih smo upostevali tudi obstojeèe krizne vplive. Rezultati modeliranja so nadalje omogočili tudi ekonomsko vrednotenje zdravljenja debelosti in napovedovanje bolniskega staleza ter hospitalizacije opazovanih bolnikov. Modeliranje in simulacija lahko v medicini in farmaciji pojasnita in osvetlita kompleksne klinične in terapevtske okolisčine, za katere ni mogoče dobiti podatkov v klinčènih in eksperimentalnih raziskavah.
Keywords: modeliranje, simulacija, medicina, farmacija, farmakoekonomika
Published: 28.03.2017; Views: 806; Downloads: 105
.pdf Full text (200,81 KB)
This document has many files! More...

9.
NASTANEK, RAZVOJ IN DELOVANJE LEKARN V CELJU
Alenka Založnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Že pred srednjim vekom so ljudje iskali načine, kako bi si pomagali v stiski, nesreči in bolezni. Napredek je do konca srednjega veka tako veleposestnike kot deželne gospode privedel do ugotovitve, da jim medicina, farmacija in lekarništvo lahko koristita tudi pri obvladovanju velikih epidemij ter pogostih boleznih in nesrečah, ki so se pojavile med prebivalstvom. V 16. stoletju so po večletnih prošnjah deželnih stanov leta 1577 le potrdili koncesijo za nastanek prve lekarne v Celju. Lekarna pri Orlu je z letom 1638 dobila konkurenco, in sicer novo lekarno Pri Mariji Pomagaj. Lekarni sta sicer ostajali odprti, vendar z veliko težavami v njunem poslovanju, predvsem pri neprimernih lekarnarjih, ki dela niso opravljali skladno z normativi in moralnimi vrednotami zdravstvenih delavcev. Med letoma 1756 in 1878 je bila druga lekarna zaprta in v Celju je zopet obratovala le ena lekarna. Druga lekarna se je ponovno odprla leta 1878, tretja lekarna pa je nastala šele leta 1920. Lekarne so bile včasih v zasebni lasti, lekarnarje pa je plačevala dežela ali pozneje država. Po drugi svetovni vojni so sledile večje organizacijske spremembe in transformacija v organizirane zavode, ki so lekarne povezovali, hkrati pa jih z njihovo pomočjo lažje nadzorovali. V prvih dveh stoletjih je bilo v lekarnah zaslediti predvsem zmedo in neupoštevanje pravil, izdanih s strani dežele. Strožje predpise, prve, ki so jih vsaj približno upoštevali, je v letih 1770–1773 uvedla Marija Terezija. Ne glede na vse spremembe v lekarnah še vedno na prvem mestu ostaja dobrobit pacienta. Saj je kljub različnim faktorjem, npr. pritiskom farmacevtske industrije, ki briše linijo med etiko in moralo zdravstvenih delavcev, večini lekarniških delavcev enotna skrb za dobrobit sočloveka.
Keywords: lekarne v Celju, lekarništvo, razvoj, farmacija, predpisi, farmakopeja.
Published: 20.09.2016; Views: 1084; Downloads: 125
.pdf Full text (2,91 MB)

10.
OBVLADOVANJE TVEGANJ V POVEZAVI S PRAVICAMI INTELEKTUALNE LASTNINE
Davorin Rojko, 2016, master's thesis

Abstract: Pravice intelektualne lastnine so za večino podjetij, ki jih posedujejo, zelo pomembne za njihovo uspešno delovanje. To je izrazito vidno v farmacevtski industriji in posledično v šestih družbah, ki sem jih, na podlagi njihovih letnih poročil, preučeval v svoji magistrski nalogi. Zanimalo me je, kako opazovane organizacije obvladujejo tveganja, ki nastajajo v povezavi s pravicami intelektualne lastnine, predvsem s področja patentov in blagovnih znamk. Preučevane organizacije so se v večini zavedale pomembnosti varovanja in primernega zavarovanja svojih intelektualnih pravic, posebej pa tudi posledic, ki lahko nastanejo, če se te pravice kršijo drugim subjektom. Najučinkovitejši način, kako se primerno odzvati na tveganja, ki lahko nastanejo v povezavi s kršenjem pravic intelektualne lastnine, ki so posledica pravnih sporov, so rezervacije za morebitne odškodninske tožbe. Pri preučevanje letnih poročil vsake izmed organizacij sem ugotovil, da ima večina organizacij tako vrsto rezervacij sklenjeno, čeprav v letnih poročilih, razen družbe Krka, ni dosti koristnih informacij o tem področju.
Keywords: Pravice intelektualne lastnine, tveganja, farmacija, patent, rezervacije
Published: 19.08.2016; Views: 516; Downloads: 89
.pdf Full text (936,58 KB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica