| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kompaktnost in konvergenca v prostoru analitičnih funkcij
Jaka Hedžet, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu predstavimo in preučujemo prostora zveznih in analitičnih funkcij kompleksne spremenljivke. Opazujemo nekatere značilnosti konvergence in kompaktnosti ter izpeljemo izrek o karakterizaciji normalnih množic. S pomočjo tega dokažemo nekatere pomembne izreke in prikažemo njihovo uporabo na konkretnem primeru. Za konec se lotimo še opazovanja dveh pomembnih funkcij in njune povezave ter predstavimo zelo znan nerešen problem.
Keywords: metrika, zveznost, konvergenca, kompaktnost, analitičnost, faktorizacija, normalne množice, funkcija gama, funkcija zeta
Published: 07.04.2021; Views: 81; Downloads: 13
.pdf Full text (466,11 KB)

2.
Faktorizacija naravnih števil z binarnimi kvadratnimi formami
Alen Kušek, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu obravnavmo faktorizacijo naravnih števil oblike mx^2 + ny^2. Delo je razdeljeno na štiri poglavja. V prvem poglavju spoznamo Fermatovo faktorizacijsko metodo in Gaussova cela števila. V drugem poglavju se ukvarjamo s faktorizacijo števil oblike mx^2 + ny^2. Predstavljena je Eulerjeva formula, s katero je mogoče faktorizirati števila oblike mx^2 + ny^2. Prav tako obravnavamo sodobnejšo metodo faktorizacije, ki sta jo razvila Lucas in Mathews. Predstavljen je enostaven dokaz njunega izreka, ki ga je podal Brillhart. V tretjem poglavju raziskujemo faktorizacijo lihega naravnega števila, ki ga lahko zapišemo s kvadratno formo mx^2+ny^2 na dva različna načina, kjer sta m in n naravni števili. Pri tem podamo eksplicitno formulo za faktorizacijo in pogoje za kvadratno formo, ki so potrebni za obstoj te formule. Pri tem bomo uporabljali rezultate prejšnjega poglavja. V zadnjem poglavju obravnavamo podoben problem kot v tretjem poglavju, le da tokrat predpostavimo, da je n negativno celo število.
Keywords: Elementarna teorija števil, faktorizacija naravnih števil, Eulerjeva formula, kvadratna forma
Published: 21.09.2018; Views: 426; Downloads: 75
.pdf Full text (380,44 KB)

3.
Algorithm for recognizing Cartesian graph bundles
Blaž Zmazek, Janez Žerovnik, 1999, published scientific conference contribution abstract

Abstract: Grafovski svežnji predstavljajo posplošitev krovnih in produktnih grafov. V članku vpeljemo enolično lokalno produktno relacijo ▫$Delta$▫ na kartezičnih svežnjih nad baznimi grafi, ki ne vsebujejo grafa ▫$K_4 setminus e$▫ in podamo algoritem za razpoznavanje kartezičnih svežnjev nad enostavnimi baznimi grafi brez ▫$K_4 setminus e$▫.
Keywords: matematika, teorija grafov, kartezični grafovski svežnji, enolična lokalna produktna lastnost, osnovna faktorizacija, razpoznavanje, polinomski algoritem, mathematics, graph theory, Cartesian graph bundles, unique square property, fundamental factorization, polynomial algorithm, recognition
Published: 10.07.2015; Views: 597; Downloads: 69
URL Link to full text

4.
Algoritem RSA
Niki Veček, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Komuniciranje je velik del našega vsakdana, s tem pa se pokaže tudi potreba po varnem komuniciranju. Ljudje vsakodnevno uporabljamo bankomate, trgovske kartice popustov, pošiljamo elektronsko pošto, plačujemo račune preko spletnega bančništva, preverjamo in urejamo osebne podatke preko spletnih strani državnih uprav in podobno, pri tem pa se ne sprašujemo kam in kako pošiljamo naše osebne podatke. Vsak tak sistem temelji na svojem kriptosistmu, ki omogoča varno komunikacijo, brez, da bi njegovi uporabniki morali za karkoli skrbeti. Eden najbolj zanesljivih je RSA kriptosistem, ki je podrobneje predstavljen v diplomskem delu. Teorija števil, ki stoji za RSA kriptosistemom, obravnava področja praštevil, deljivosti in kongruenc, ki jih predstavimo v uvodu diplomskega dela. Sledijo jim drugi matematični pojmi, ki so tesno povezani z RSA: testi praštevilskosti, generiranje velikih praštevil, faktorizacija števil in diskretni logaritmi. Za konec so predstavljeni nekateri bolj znani napadi na RSA kriptosistem, v okviru katerih preverimo kdaj je RSA ranljiv in kaj so njegove šibke točke.
Keywords: algoritem RSA, kriptografija, šifriranje, dešifriranje, praštevila, faktorizacija, kongruence, diskretni logaritem.
Published: 20.09.2012; Views: 1942; Downloads: 199
.pdf Full text (531,03 KB)

5.
SIMETRIČNE MATRIKE
Andreja Hrašovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Simetrične matrike z realnimi elementi so hermitske, zato so unitarno podobne realnim diagonalnim matrikam. Vse njihove lastne vrednosti so realne, prirejene Jordanove kanonične forme pa so diagonalne matrike. V diplomskem delu predstavimo odgovor na naravno vprašanje, ali velja kaj podobnega v primeru, ko so elementi simetričnih matrik kompleksna števila, ki niso vsa realna. Osnovno znanje o hermitskih matrikah podamo v prvem delu. Dopolnimo ga s karakterizacijo matrik, ki so podobne svoji adjungirani matriki. Za simetrične kompleksne matrike obstaja Takagijeva faktorizacija, kar dokažemo v drugem delu. Tu podamo tudi odgovor na zgornje vprašanje, ki je nikalen, saj velja, da je vsaka matrika s kompleksnimi elementi podobna kakšni simetrični matriki s kompleksnimi elementi. Delo zaključimo z opisom tistih kompleksnih matrik, ki so unitarno podobne kakšni kompleksni simetrični matriki.
Keywords: simetrična matrika, hermitska matrika, podobnost, unitarna podobnost, Takagijeva faktorizacija
Published: 21.05.2010; Views: 2764; Downloads: 277
.pdf Full text (275,55 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica