| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ANALIZA VPLIVA RAZISKOVANJA IN IZKORIŠČANJA NA VEČKRITERIJSKEM PROBLEMU 0/1 NAHRBTNIKA
Barbara Zadobovšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo podaja analizo vpliva raziskovanja in izkoriščanja na večkriterijskem problemu 0/1 nahrbtnika. Najprej predstavimo osnovne pojme iz področij evolucijskih in genetskih algoritmov, večkriterijske optimizacije in večkriterijskega problema 0/1 nahrbtnika. V nadaljevanju opišemo aplikacijo za reševanje večkriterijskega problema 0/1 nahrbtnika in dobljene rezultate testiranja. Nato predstavimo in razložimo metode oziroma postopke, ki smo jih zasnovali za opazovanje vpliva izkoriščanja in raziskovanja na večkriterijskem problemu 0/1 nahrbtnika. Poleg same predstavitve metod, so v delu podani tudi rezultati in zaključki, ki smo jih pridobili z uporabo teh metod. Delo zaključimo s kratkim povzetkom, z analizo pridobljenih ugotovitev ter možnostmi nadaljnjih raziskav.
Keywords: evolucijski algoritmi, genetski algoritmi, večkriterijska optimizacija, večkriterijski problem 0/1 nahrbtnika, raziskovanje in izkoriščanje
Published: 23.06.2009; Views: 1803; Downloads: 84
.pdf Full text (3,65 MB)

7.
OPTIMIZACIJA NAČRTOVANJA ANTEN S POMOČJO ALGORITMA PSO
Franjo Mlakar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavimo koncepte evolucijskih algoritmov, osnove delovanja anten in gradnjo ter optimizacijo antenskih polj. Izpostavimo algoritem PSO in preučimo njegove glavne značilnosti. Preučimo zmožnosti algoritma pri načrtovanju antenskih polj in na njegovi osnovi implementiramo orodje za optimizacijo antenskih polj. Osrednji del diplomskega dela zajema algoritem PSO, praktični del pa zajema implementacijo optimizacijskega orodja, ki temelji na algoritmu PSO.
Keywords: evolucijski algoritmi, algoritem PSO, antene, antenska polja, optimizacija antenskih polj
Published: 21.06.2010; Views: 2084; Downloads: 123
.pdf Full text (1,99 MB)

8.
UPORABA PROGRAMABILNIH VEZIJ ZA ZAZNAVANJE NAPAK V VGRAJENIH KRMILNIH SISTEMIH
Stanislav Moraus, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja princip odkrivanje napak na področju vgrajenih krmilnih sistemov.Predstavljeni so osnovni načini zaznavanja napak v vgrajenih krmilnih sistemih. Opisani so tudi načini pridobivanja parametrov za odločanje kdaj in kaj je napaka. Jedro naloge predstavlja opis tehnike za odkrivanje napak, ki temelji na uporabi tako imenovanih nadzornih celic. Osnovna ideja je, da spremljamo vhodno/izhodne spremenljivke, signale, notranja stanja sistemov, procesov ali pod-procesov in s pomočjo pridobljenih podatkov in znanja o normalnem obnašanju odkrijemo nepravilnosti v delovanju sistema in po potrebi ukrepamo. Eden od principov za ugotavljanje kdaj sistem deluje nominalno in kdaj ne, je uporaba evolucijskih algoritmov. Predstavljena je tudi implementacija sistema za zaznavanje napak po principu nadzornih celic z FPGA in PSoC vezjem.
Keywords: sistemi v realnem času, vgrajeni sistemi za nadzor, upravljanje z napakami, odkrivanje napak, evolucijski algoritmi
Published: 29.06.2010; Views: 1638; Downloads: 72
.pdf Full text (1,30 MB)

9.
Diferencialna evolucija za rekonstrukcijo parametriziranih proceduralnih drevesnih modelov
Aleš Zamuda, 2012, dissertation

Abstract: V tej disertaciji obravnavamo tezo o lastnem razvoju novega evolucijskega algoritma, ki omogoča modeliranje z rekonstrukcijo parametriziranih proceduralnih modelov olesenelih rastlin iz slikovnih projekcij referenčnih modelov. Pokažemo, da je s predlaganim proceduralnim modelom po kodiranju v genotip možno izvesti evolucijski proces iskanja parametriziranih proceduralnih modelov. S postavitvijo ustreznostne funkcije in preslikavo genotipa v fenotip pokažemo, da je algoritem diferencialne evolucije primeren za iterativno rekonstrukcijo izbranega parametriziranega proceduralnega modela. Pokažemu tudi, da je algoritem diferencialne evolucije še posebej primeren za evolucijo izbranega modela, saj je ta fiksne dimenzije in parametre kodiramo v domeno realnih števil, za katero je algoritem diferencialne evolucije posebej učinkovito načrtovan. Potrdimo še, da je algoritem jDE s samoprilagodljivimi krmilnimi parametri za naš optimizacijski postopek ustreznejši od osnovnega algoritma DE brez samoprilagajanja krmilnih parametrov. Dobljeni rezultati potrjujejo, da je predstavljen pristop primeren za modeliranje drevesnih rastlin za računalniško animacijo, s pomočjo evolucije numerično kodiranega proceduralnega modela. S tem ugotovimo, da teza disertacije pritrdilno utemeljuje zastavljene hipoteze. Izsledke, ki smo jih pokazali v tej disertaciji, smo objavili tudi širši znanstveni javnosti.
Keywords: diferencialna evolucija, drevo, proceduralni model, rekonstrukcija strukture, numerično kodiranje, večkriterijska optimizacija, evolucijski algoritmi
Published: 22.05.2012; Views: 2360; Downloads: 368
.pdf Full text (16,47 MB)

10.
OPTIMIZACIJA S ČEBELAMI
Boštjan Brenčič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi opišemo raziskovalno področje evolucijskih algoritmov in podamo lastnosti funkcij optimizacijskih problemov, ki smo jih uporabili kot testne funkcije. Preučili smo delovanje populacijskega optimizacijskega algoritma optimizacije s čebelami, z njim testirali testne funkcije z različnimi vhodnimi podatki, zbrali in analizirali dobljene rezultate, ter jih primerjali z rezultati, dobljenimi z drugimi algoritmi.
Keywords: optimizacija, evolucijski algoritmi, optimizacija s čebelami, diferencialna evolucija, problemi z velikim številom dimenzij.
Published: 19.09.2011; Views: 2031; Downloads: 133
.pdf Full text (44,17 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica