| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ŽENITOVANJSKA ŠEGA IN VLOGA POZVAČINA V ŽIŽKIH IN OKOLICI
Danijela Žalik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan izvor pozvačinske šege in njeno besedje. Pozvačinska šega je najbolj značilna in še vedno ohranjena v Prekmurju na Dolinskem, ki zajema jugovzhodni del tega področja v občini Črenšovci in okolici. Pozvačin je na tem območju znan kot vabovec na poroko, oblečen je v posebno nošo, ob vabljenju pa pove določeno besedilo, katerega prvi zapis najdemo leta 1807 v delu Starišinstvo i zvačinstvo. Šega je dobro ohranjena v Žižkih, zato smo povzeli značilnosti govora. Posebej smo se osredotočili na različice pozvačinskega vabila, prav tako tudi na posamezne prvine pozvačinove noše. Ugotavljali smo, od kod določene prvine izvirajo, ali se uporabljajo še danes ali so se že opustile. Govore, ki smo jih pridobili od »pozvačinov«, smo zapisali s fonetično transkripcijo. Pozvačinske govore posameznih vasi smo primerjali s prvotnim vabilom iz leta 1807 in ugotavljali, katero vabilo iz današnjih dni je ohranilo največ prvin prvotnega vabila. Besedje je na koncu diplomske naloge zbrano v slovar, kjer je zapisana beseda, njen pomen, ponazarjalno gradivo in izvor besede.
Keywords: etnologija, slovenska ljudska kultura, prekmurski pozvačin, pozvačinski govor, pozvačinska šega, besedje pozvačinske šege
Published: 06.09.2010; Views: 3528; Downloads: 450
.pdf Full text (7,94 MB)

5.
KURENT DANES - V ŠEGAH, SLOVSTVENI FOLKLORI IN UMETNOSTI
Petra Marčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o kurentu v današnjem času, in sicer v šegah, slovstveni folklori in umetnosti. Teoretični del podaja ugotovitve o tem, zakaj in kako so nastale maske in obenem podaja tudi kratek pregled zgodovine maskiranja. S pomočjo intervjujem, zbranih pri terenskem delu, sledi predstavitev kurenta kot pustnega lika v spremljajočih šegah s poudarkom na dveh različnih vrstah kurentov (pernatih in rogatih). Temu sledi predstavitev kurenta v slovstveni folklori, literarni in likovni umetnosti in podaja ugotovitve, ali ima kurent na omenjenih področjih kaj skupnega z bajčnimi (mitološkimi) bitji in hkrati vzpostavlja povezave vse treh področij s kurentom kot pustnim likom. Namen diplomskega dela je tudi prikazati, ali ga (kurenta) posamezni umetniki predstavljajo bodisi kot pustni bodisi kot folklorni lik.
Keywords: kurent, pust, pustni lik, šege, etnologija, slovstvena folklora, folklorni lik, kurentov skok, kurentovanje, Ptuj.
Published: 14.10.2010; Views: 3803; Downloads: 680
.pdf Full text (13,98 MB)

6.
Kulturnozgodovinski utrinki s Koroškega
Veronika Gnamuš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Kulturnozgodovinski utrinki s Koroškega je predstavljena kulturna zgodovina Koroške pokrajine. Koroška je predstavljena skozi temeljne zgodovinske dogodke, ki so pripomogli k razrešitvi meje z Avstrijo in razdeli ozemlje Koroške na dvanajst občin. Opisana so arheološka najdišča, sakralna dediščina s številnimi cerkvami in drugimi sakralnimi znamenji ter grajska in stavbna dediščina na Koroškem. Predstavljena je tudi gospodarska, tehnična in etnološka dediščina, domača obrt, kulturne institucije na Koroškem ter številni koroški kulturni in drugi ustvarjalci. V diplomskem delu je bila pri uporabi in interpretaciji virov izvedena deskriptivna raziskovalna metoda, pri opisovanju zgodovinskih dejstev, dogodkov in oseb pa zgodovinska raziskovalna metoda.
Keywords: Koroška, arheološka najdišča, cerkve, gradovi, stavbe, domača obrt, etnologija, kulturne institucije, koroški ustvarjalci.
Published: 18.07.2011; Views: 1456; Downloads: 220
.pdf Full text (2,34 MB)

7.
KULTURNOZGODOVINSKI UTRINKI IZ PREKMURJA
Rajka Ficko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK V diplomski nalogi je predstavljen oris kulturne zgodovine Prekmurja vse od Cirila in Metoda do druge polovice 20. stoletja. Območje Prekmurja je opisano geografsko, v nadaljevanju pa predstavljeno še z zgodovinskega vidika. Obravnavani so protestantsko in katoliško gibanje v pokrajini, vpliv ogrske oblasti na življenje v njej ter usodnost združitve Prekmurja s Slovenijo. Nekoliko podrobneje so predstavljeni arheološka najdišča, arhitekturna in etnološka dediščina ter rokodelske obrti. Tudi prekmurski izseljenci ter Romi in Židi v Prekmurju imajo svojstven pečat v preteklosti pokrajine. Na koncu naloge je opisanih še nekaj pomembnih panonskih književnikov, zgodovinarjev, politikov ter narodnih delavcev, ki so s svojim trdim delom in pogumom oblikovali identiteto prekmurskega človeka. Jezik, ki se je tod oblikoval skozi stoletja, je pustil edinstven pečat v slovenskem prostoru in zaznamoval kulturno dogajanje v pokrajini. V diplomski nalogi je uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda, pri opisovanju in vzročnem pojasnjevanju zgodovinskih dejstev pa zgodovinska metoda, saj delo temelji na proučevanju daljne preteklosti. V zaključku naloge pa sta vsebovani tudi analiza in sinteza.
Keywords: Prekmurje, jezik, kultura, zgodovina, arheologija, arhitektura, etnologija, izseljenci, Romi, Židi, književniki.
Published: 11.11.2011; Views: 1970; Downloads: 362
.pdf Full text (1,87 MB)

8.
OBLAČILNO IZRAZJE V PISNIH VIRIH 19. STOLETJA
Damijan Šoštarič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Oblačilno izrazje v pisnih virih 19. stoletja obravnava in raziskuje oblačilno izrazje v funkcijsko raznovrstnih besedilih iz obdobja od leta 1848 do leta 1899. V tem času so namreč že izhajale najrazličnejše revije, časopisi in strokovne knjige, ki jih lahko povežemo z oblačilno stroko in ki so pomembo vplivale na razvoj oblačilnega izrazja v slovenščini. Osnovni cilj diplomskega dela je bil ugotoviti, katero oblačilno izrazje se je uporabljalo v 19. stoletju in preveriti, kako se je to izrazje razvijalo. Predmet zanimanja je tudi besedotvorni vidik tega izrazja (eno- ali večbesednost terminov), izvor izrazja (izvirnoslovenska poimenovanja, prevzeta poimenovanja) in njegova ohranjenost v današnjem času.
Keywords: obleka, oblačilo, moda, noša, izrazje, etnologija, 19. stoletje, oblačilna terminologija
Published: 07.10.2015; Views: 603; Downloads: 134
.pdf Full text (2,05 MB)

9.
Ob šestdesetletnici izredne profesorice dr. Marije Stanonik
Zinka Zorko, 2008, other component parts

Keywords: slovenščina, folkloristika, etnologija, biografije, jubileji
Published: 10.07.2015; Views: 543; Downloads: 11
URL Link to full text

10.
Ob šestdesetletnici izredne profesorice dr. Marije Stanonik
Mihaela Koletnik, 2008, bibliography, index, etc.

Keywords: folkloristika, etnologija, etnologinje, slovenistke, bibliografije, Marija Stanonik
Published: 10.07.2015; Views: 529; Downloads: 48
.pdf Full text (165,00 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica