| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Sinteza visoko poroznih poliHIPE materialov na osnovi N-vinilkaprolaktama : magistrsko delo
Tilen Kos, 2022, master's thesis

Abstract: V okviru magistskega dela smo s polimerizacijo emulzij z visokim deležem notranje faze sintetizirali visoko porozne polimerne materiale na osnovi N-vinilkaprolaktama. V sinteznem postopku smo spreminjali vrsto in delež iniciatorja, surfaktanta, delež notranje faze, ter razmerje med deležem monomera in zamreževala ter preučevali vpliv različnih parametrov na kemijske in fizikalno-morfološke lastnosti dobljenih monolitov. V nadaljnji analizi sintetiziranih poliHIPE monolitov smo se osredotočili le na tiste, ki smo jim dodali 20 ter 15 mol % zamreževala etilen glikol dimetakrilata (EGDMA). Monolite, ki smo jim med sintezo dodali 10 mol % EGDMA smo iz nadaljnje analize izločili, saj je že v postopku priprave prišlo do njihovega razpada in dokončnega sesutja po sušenju. Ugotovili smo, da smo s tehniko emulzijskega templatiranja uspešno pripravili visoko porozno morfologijo, kar nam je uspelo vizualizirati z uporabo vrstične elektronske miskroskopije (SEM). Poroznost smo preverili in potrdili z uporabo helijeve piknometrije ter dušikove fizisorpcije. Kemijsko sestavo sintetiziranih poliHIPE monolitov smo najprej preverjali z infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo (FTIR) in določili prisotnost funkcionalih skupin, ki so značilne tako za monomer VCL kot tudi zamreževalec EGDMA. Natančnejšo kemijsko strukturo smo preverili z nuklearno magnetno resonanco (NMR) v trdnem stanju in potrdili uspešno kopolimerizacijo med VCL in EGDMA. Naše ugotovitve smo nato podkrepili še z izsledki elementne analize, kjer smo z dokazom dušika dodatno potrdili, da sintetizirano polimerno mrežo sestavlja monomer VCL.
Keywords: emulzije z visokim deležem interne faze (HIPE), verižna radikalska polimerizacija, N-vinilkaprolaktam (VCL), etilen glikol dimetakrilat (EGDMA)
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 852; Downloads: 72
.pdf Full text (11,08 MB)

2.
DOLOČANJE VSEBNOSTI GLIKOLA V RABLJENIH OLJIH Z IR SPEKTROSKOPIJO
Dijana Dugonjić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je vpeljati in preveriti (validirati) analizno metodo za kvantitativno določitev vsebnosti glikola po standardni metodi ASTM E 2412:2010. S tem bi v laboratoriju podjetja Petrol d.d., kjer sem meritve opravljala, nadgradili tehniko za ugotavljanje glikola v rabljenih oljih. Do sedaj so imeli na infrardečem spektrometru s Fourierjevo transformacijo vpeljano le metodo za kvalitativno določitev vsebnosti glikola v oljih, ugotavljala se je le prisotnost oz. odsotnost glikola. Za kvantitativno določitev vsebnosti glikola sicer uporabljajo metodo plinske kromatografije, ki je zamudna, poleg tega je plinski kromatograf zelo zaseden z izvajanjem drugih analiz. Princip metode je priprava umeritvene krivulje ter primerjava rezultatov meritev med infrardečo spektroskopijo s Fourierjevo transformacijo in plinsko kromatografijo. Validacija analizne metode je obsegala določitev območja in linearnost, mejo določljivosti, točnost in natančnost meritev.
Keywords: validacija, etilen glikol, FT-IR, analiza, rabljeno olje
Published in DKUM: 01.07.2013; Views: 1667; Downloads: 171
.pdf Full text (1,82 MB)

3.
MONOESTERIFIKACIJA ETILENGLIKOLA: DOLOČANJE MEHANIZMA IN HITROSTI REAKCIJE
Matej Ravber, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil razviti kinetični model in mehanizem monoesterifikacije, tipične reverzibilne reakcije. Kot primer smo uporabili monoesterifikacijo etilen glikola z benzojsko kislino. Reakcija je bila katalizirana v kislem mediju ob prisotnosti α-aluminijevega oksida. Vsi eksperimenti so bili izvedeni v avtomatiziranem reakcijskem kalorimetru, opremljenim z in-line IR spektrometrom. Na osnovi IR spektrov in metodologije umeritvene krivulje smo dobili koncentracijske profile produkta. Določili smo red reakcije, obe konstanti proizvodnosti in aktivacijsko energijo. Z uporabo kinetičnih in stehiometričnih podatkov smo ugotovili reakcijski mehanizem, ki pojasnjuje opažene značilnosti reakcije.
Keywords: Monoesterifikacija, etilen glikol, reverzibilna reakcija, kinetika, mehanizem.
Published in DKUM: 11.09.2012; Views: 1645; Downloads: 201
.pdf Full text (791,39 KB)

Search done in 3.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica