| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
ETIKA IN ETIČNOST REVIZORJEV
Barbara Sivec, 2010, final seminar paper

Abstract: Delo diplomskega seminarja predstavlja osnovne pojme s področja etike in pomena etičnega delovanja revizorjev. Etično delovanje revizorjev je pomembno predvsem zaradi zaupanja javnosti v revizorski poklic, zato morajo revizorji s svojim ravnanjem in delovanjem stalno potrjevati, da so vredni zaupanja. Pri revidiranju so jim v pomoč pravne in strokovne podlage za etično delovanje, kot so kodeksi poklicne etike in Mednarodni revizijski standardi. Za nadzor nad njihovim delom skrbijo razne inštitucije, v Sloveniji sta to Agencija za javni nadzor nad revidiranjem in Slovenski inštitut za revizijo. Obravnavano je tudi vprašanje učinkovitosti zakonodajnih rešitev v zvezi z zagotavljanjem etičnega delovanja revizorjev. S spremembami zakonodaje, ki so se zgodile po vsem svetu, je doseženo poenotenje pravil v reviziji in tudi večja učinkovitost dela. Še vedno pa ostajajo etični problemi pri uresničevanju revizijskih pravil v praksi, ki so težje rešljivi. Včasih zakoni in pravila niso dovolj, ko pride do nejasnosti in dilem glede etičnega delovanja. Revizor je pri svojem delu večkrat postavljen v težke situacije in se mora sam znajti ter poiskati izhod. Pri vsem tem je seveda zelo pomembno, da se drži vseh revizijskih načel in pravil ter ravna v skladu z etičnimi smernicami.
Keywords: etika, kodeksi poklicne etike, revizor, etičnost delovanja revizorjev, IFAC, ISQC 1, MSR, nadzor nad revizijsko stroko, neodvisnost revizorjev
Published: 05.01.2011; Views: 1664; Downloads: 181
.pdf Full text (286,52 KB)

3.
ORGANIZACIJSKA KULTURA ORGANIZACIJE IN ETIČNO DELOVANJE RAČUNOVODIJ
Andrea Brlič, 2010, final seminar paper

Abstract: Organizacijska kultura je zelo kompleksen pojem, ki odraža zgodovino podjetja in ne nastane čez noč. Ustvari se ob ustanovitvi podjetja in se skozi njegovo zgodovino spreminja. Organizacijska kultura vpliva ne vedenje članov organizacije ter na uspešno delovanje podjetja in je zelo dragoceno premoženje organizacije, ki mu morajo vodje nameniti veliko pozornosti. Organizacijska kultura organizacije ima močan vpliv na etično delovanje organizacije. Organizacije, katerih kultura organizacije podpira etično delovanje zaposlenih, so ekonomsko učinkovitejše, kot tiste, ki delujejo neetično. Etika je za organizacijo potrebna iz več razlogov. Organizacija, ki ravna v skladu z merili, vrednotami, pričakovanji in potrebami okolja, lahko računa na pozitiven odziv okolice. Organizacija, ki deluje etično si od okolice in javnosti pridobi zaupanje in podporo, ki je temelj za uspešnost poslovanja. Dolžnost vsakega računovodja je komunicirati z javnostjo s predanostjo njihovemu interesu, čeprav to nasprotuje njihovemu lastnemu, dajanje resničnih informacij in razkritje pomembnih informacij, čemur pa je pod pritiski iz okolice težko slediti. Računovodja v svoje delo vnese svoje osebne vrednote, ki jih je pridobil v svoji družini in bivalnem okolju. Te vrednote se skozi njegovo delovanje spreminjajo v skladu z vrednotami svojih strokovnih sodelavcev, pričakovanji organizacije, v kateri deluje, računovodskega poklica in izkušenj, ki jih pridobiva med delom. K nepravilnim oz. neetičnim odločitvam računovodij velikokrat botrujejo tudi pritiski poslovodstva, ki želijo javnosti prikazati lepšo sliko finančnega stanja podjetja iz različnih razlogov kot so, pridobivanje investitorjev, pridobivanje posojil, izplačevanje nagrad ipd.
Keywords: etika, etičnost, poslovna etika, etične dileme, organizacijska kultura, škandali, afere, organizacija, podjetje, osebne vrednote, računovodja, etika računovodij
Published: 03.12.2010; Views: 2907; Downloads: 382
.pdf Full text (514,44 KB)

4.
ETIČNI PROBLEMI RAČUNOVODIJ IN ŠTUDENTJE RAČUNOVODSTVA
Mojca Šketelj, 2010, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju sem predstavila etične probleme računovodij in študente računovodstva, kakor tudi njihov pogled na etičnost. Zato sem predstavila etiko računovodij njihove kodekse, ter dileme, grožnje in varovala s katerimi se srečujejo. Nato sem s pomočjo tujih člankov ugotovila, da so ženske bolj etične kot moški, kakor tudi, da posamezniki z leti in izkušnjami pridobijo na etičnosti. Primerjava treh držav je proti pričakovanju pokazala, da so države, ki so še v razvoju manj podvržene korupciji. Študentje računovodstva imajo določene vrednote, ki so zelo različne od tistih, ki jih imajo računovodje. Trenutna generacija zaposlenih daje večji pomen ekonomski komponenti, medtem ko naj bi naslednja bila bolj občutljiva na etične probleme, kar pa je posledica današnjih študentov, ki so bolj idealistični in socialno aktivni kot prejšnje generacije. Vendar ti rezultati ne pomenijo, da bodo študentje resnično bolj etični ko bodo stopili v poslovni svet, saj računovodje pridobijo na etičnosti oz. etičnem obnašanju z zrelostjo in izkušnjami.
Keywords: etika, računovodja, študentje računovodstva, etične dileme, etičnost študentov
Published: 22.12.2010; Views: 2316; Downloads: 278
.pdf Full text (464,82 KB)

5.
Etičnost in darovanje organov
Manuela Claudia Vidrih, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali transplantacijsko dejavnost in glede na to, da nenehno in povsod primanjkuje dovolj človeških organov in tkiv za presajanje, smo z raziskavo ugotavljali tudi opredeljenost ljudi za posmrtno darovanje. Natančneje je opredeljen pojem etike, saj se pri transplantacijski dejavnosti porajajo številna etična vprašanja. Ob tem je predstavljeno še etično načelo avtonomije, ki daje posamezniku pravico, da sam odloča o sebi. Posebno poglavje je namenjeno tudi predstavitvi zakonske podlage za darovanje organov. V empiričnem delu pa so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli v Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana - Interna klinika decembra 2010. Razdelili smo 100 anonimnih anketnih vprašalnikov, od tega 50 med zdravstvene delavce in 50 tistim, ki ne delajo kot zdravstveni delavci. Z vprašalnikom, ki je vseboval 15 vprašanj zaprtega in polodprtega tipa, smo želeli ugotoviti, ali je pripravljenost za posmrtno darovanje med zdravstvenimi delavci večje kot med tistimi, ki niso zdravstveni delavci; kateri so glavni razlogi proti odločitvi za darovanje organov in ali vera vpliva pri odločitvi o posmrtnem darovanju organov. Rezultati so med drugim pokazali, da so zdravstveni delavci manj pripravljeni za darovanje organov, saj bi se za to odločilo 67 % zdravstvenih delavcev in 73 % anketirancev, ki niso zaposleni kot zdravstveni delavci. Izkazalo se je tudi, da informiranost le delno vpliva na darovanje organov; na odločitev o posmrtnem darovanju pa vpliva vera, in sicer so verni ljudje manj pripravljeni postati darovalci. Ne nazadnje pa je raziskava še pokazala, da večina meni, da je odločitev o morebitnem posmrtnem darovanju stvar vsakega posameznika.
Keywords: transplantacija, darovanje organov, etičnost, možganska smrt, avtonomija
Published: 04.08.2011; Views: 3040; Downloads: 661
.pdf Full text (3,77 MB)

6.
ETIKA IN MORALA V PODJETNIŠTVU
Janja Hrastnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela z naslovom Etika in morala v podjetništvu je najprej razjasniti osnovne pojme, kot so etika, morala, poslovna etika, poslovna morala, družbena odgovornost in podjetništvo. Glavni cilj pa je raziskati in predstaviti vlogo etike in morale v podjetništvu. Gre za področje, ki v času globalne finančne krize prihaja vse bolj do izraza in predstavlja temelj na katerem sodobna podjetja gradijo svojo prihodnost. Diplomsko delo poskuša torej dokazati, da upoštevanje etike in morale v podjetništvu ne gre razumeti zgolj kot nekakšen dodaten strošek, ampak kot glavni dejavnik pri uspešnosti podjetja. Predstavljen je tudi nezavidljiv položaj managerja v podjetju, ki pri svojih odločitvah marsikdaj naleti na etično dilemo, ko 'trčita' etični in strokovni vidik, managerjeva naloga pa je najti vmesno pot med obema.
Keywords: etika, morala, etičnost, odgovornost, podjetništvo, etični kodeks
Published: 03.11.2011; Views: 7810; Downloads: 2043
.pdf Full text (405,72 KB)

7.
ANALIZA ETIČNEGA RAVNANJA Z VIDIKA SLOVENSKEGA ETIČNEGA RAČUNOVODSKEGA KODEKSA IN ŠTIRIH ETIČNIH TEORIJ
Aleksandra Bavdaž, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes je v svetu mnogo poznanih primerov podjetij, ki so delovala na podlagi laži, goljufij in prevar. Pri podjetjih, kot je Enron, ki ga v delu diplomskega seminarja obravnavam, se je dogajalo prav to. Že od ustanovitve, daljnega leta 1985, ko sta se združili dve energetski podjetji in je nastalo eno veliko podjetje, s Kenom Layem na čelu, so se v podjetju Enron dogajali sumljivi posli. V svojem šestnajst-letnem delovanju so se sicer pojavljali le sumi o tem, da se morda v podjetju ne dogaja vse po pravilih. Pa še ti sumi so bili pravzaprav sumi tistih zaposlenih računovodskih strokovnjakov, ki niso bili vpleteni v prevare. Podjetje je vse od svoje ustanovitve hitro raslo in se uspešno razvijalo. Vodilni v Enronu, z Layem kot zvršnim direktorjem, so prodirali na mednarodne energetske trge in kupovali ter prevzemali mnoga podjetja. Dokaj hitro po ustanovitvi se je podjetje Enron začelo ukvarjati z elektriko in njeno prodajo, kmalu pa ustvarilo tudi EnronOnline, ki je pripomogel k pridobitvi novih strank. Ker so podatki v računovodskih izkazih kazali samo dobro in pozitivno, je tudi vrednost delnic iz dneva v dan rasla. Najvišja vrednost, ki jo je Enronova delnica dosegla je bila kar 80$ na delnico. Investiorji so se kar grebli, v podjetje pa vlagali svoj življenjske prihranke. V letu 2001 pa so se počasi začele kazati težave. Že, ko je podjetje Enron izvedlo svojo veliko oglaševalsko kampanijo, so se začeli pojavljati sumi in vprašanja, ali je Enron res tako uspešen, kot se kaže. S kupci elektrike, ki jih je Enron namreč uspel pridobiti, podjetju ni uspelo pokriti niti celotne vrednosti kampanije. Nadalje se je začelo sumiti o verodostojnosti in resnčnosti podatkov in vrednosti, ki so se pojavljale v računovodskih izkazih. Zunanji preiskovalci so začeli podrobneje preiskovati računovodske izkaze, poročila in dokumente ter zelo hitro odkrili, da je šlo v podjetju z dolgletne prevare. Pri prevarah je sodelovalo tudi zunanje računovodsko podjetje Arthur Andersen, z Duncanom, ki je bil zadolžen za posle s podjetem Enron. Podjetju Enron je bilo odkritih ogromno odstopanj od dejanskih vrednosti v računovodskih izkazih. Vrednost delnice pa je po dejanskih podatkih, v nanovo sestavljenih izkazih, padla na 0,28$. V sodni obravnavi so bili obtoženi vsi sodelujoči, z Layem na čelu, prav tako pa tudi Duncan, ki je bil poleg vsega ostalega še uničevanja velikih količin dokumentov in datotek (po naročilu Laya), ki bi lahko bile koriste pri preiskavi in sodni obravnavi. Enron je še pred sodno obravnavo leta 2002 bankrotiral, vsi zaposleni so ostali na cesti, vsi investitorji pa so nenadoma ostali brez vsega. Na podlagi dogajanja v podjetju Enron, sem naredila analizo pomembnejših dejanj in odločitev, ki so bile sprejete bodisi v podjetju Enron ali v podjetju Arthur Andersen. Analiza temelji na štirih etičnih teorijah in na slovenskem Kodeksu etike za računovodske strokovnjake. Teorije na podlagi katerih sem opravila analizo (tudi s pomočjo modela za vpeljavo teorij), so teorija koristi, teoija dolžnosti, teorija posledic in teorija vrednot. Odločitve in dejanja sem proučila še z vidka Kodeksa etike računovodskih strokovjakov in z njegovo pomočjo utemeljila njihovo neetičnost. Analiza odločitev z vidika štirih etičnih teorij in z vidika Kodksa etike računovodskih stokovnjakov, je moja predvidevanja o neetičnosti ravnanj, samo potrdila in teoretično podkrepila.
Keywords: Enron, prevare, goljufija, računovodski strokovnjak, Kodeks, etika, morala, neetičnost ravnanja, etičnost ravnanja, etična teorija.
Published: 25.10.2013; Views: 998; Downloads: 90
.pdf Full text (389,33 KB)

8.
ZLORABE PRI DAROVANJU ORGANOV
Doroteja Podričnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili transplantacijsko dejavnost kot vejo medicine, njen razvoj pri nas ter različne zakonske in etične ovire, ki jih povezujemo s transplantacijami. Zdravljenje s presaditvijo organov je zelo uspešno, vendar je število presajenih organov še vedno nizko, saj je na voljo dosti manj organov, kot bi jih potrebovali. Izpostavili smo tudi problem zlorab pri darovanju organov, ki se pojavljajo in so najverjetneje tudi eden glavnih razlogov za skeptičen pogled družbe na transplantacijsko dejavnost. Ker pa je človek svobodno in avtonomno bitje, ki samo odloča o sebi, smo poudarili tudi pomen avtonomije in pogoje, ki avtonomnost dopuščajo. Eno poglavje je namenjeno tudi zakonski podlagi, ki ureja darovanje organov v Republiki Sloveniji in je ključno področje tega diplomskega dela. Zaradi vse večjih potreb po organih se tudi v zakonodaji vršijo določene spremembe. Ugotovili smo, da je transplantacijska dejavnost pri nas dobro urejena in nadzorovana, prav tako tudi v ostalih državah, ki so povezane v Eurotransplantu, vendar kljub temu najdemo posamezne primere zlorab.
Keywords: Organ, darovanje organov, transplantacija, zlorabe, nadzor, etičnost, avtonomija.  
Published: 10.10.2013; Views: 1253; Downloads: 272
.pdf Full text (503,21 KB)

9.
RAZNOLIKOSTI, SKLADNOSTI IN SINERGIJA NOTRANJEREVIZIJSKE DEJAVNOSTI IN DEJAVNOSTI FORENZIČNEGA RAČUNOVODSTVA
Barbara Javornik, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je preučiti skladnosti, raznolikosti ter sinergijo notranjerevizijske dejavnosti in dejavnosti forenzičnega računovodstva. Notranjerevizijska dejavnost je v Sloveniji že v zreli fazi, medtem ko je dejavnost forenzičnega računovodstva nova dejavnost, torej je v fazi razvoja. Tema, primerjava skladnosti, raznolikosti in sinergija notranjerevizijske dejavnosti ter dejavnosti forenzičnega računovodstva, ki je predmet te naloge, je v dosegljivi literaturi manj obravnavana. V prvem delu naloge preučujemo teoretične izsledke o izbranih dejavnostih ter prispevamo teoretični pogled na gospodarski kriminal. V drugem delu magistrske naloge obravnavamo analizo anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen nosilcem notranjerevizijske dejavnosti in dejavnosti forenzičnega računovodstva. V teoretičnem delu smo opredelili notranjerevizijsko dejavnost, dejavnost forenzičnega računovodstva ter bistvene značilnosti gospodarskega kriminala. Poslužili smo se domače in tuje literature, tuje predvsem pri dejavnosti forenzičnega računovodstva, ki v Sloveniji še ni razvita tako, kot drugje. Opredelili smo naloge dejavnosti, odgovornosti, značilnosti, nosilce dejavnosti ter uporabnike njihovih storitev. Nadalje smo pomembne podatke obeh dejavnosti primerjali ter podali analizo in sintezo o skladnosti, raznolikosti in sinergiji med dejavnostjo forenzičnega računovodstva in notranjerevizijsko dejavnostjo. V drugem delu magistrske naloge smo preverili mnenje anketiranih notranjih revizorjev ter forenzičnih računovodij. Sestavili smo kratek anketni vprašalnik ter ga razposlali notranjih revizorjem, njihove elektronske naslove smo pridobili iz spletnih strani Slovenskega inštituta za revizijo. Anketiranci iz področja dejavnosti forenzičnega računovodstva so predvsem zaposlenci na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer v okviru Policije deluje oddelek Sektor za gospodarsko kriminaliteto, ki se ukvarja s preiskovanjem težjih oblik gospodarskega kriminala, s korupcijo, s poslovnim in javnim sektorjem ter s finančno kriminaliteto in pranjem denarja. Podatki pridobljeni s pomočjo ankete so nam služili za preverjanje štirih hipotez, ki smo si jih zastavili na začetku magistrske naloge. Postavljene hipoteze smo preverjali s pomočjo podatkov o frekvenčni porazdelitvi odgovorov ter s pomočjo t-testa. Analizi sta bili opravljeni v programu Excel, ki z dodatkom Data Analysis omogoča analiziranje statističnih podatkov ter v SPSS-u. V magistrski nalogi smo si zadali štiri hipoteze. H1: Dejavnost forenzičnega računovodstva in notranjerevizijska dejavnost sta dve različni dejavnosti. Hipotezo H1 smo preverili s frekvenčno porazdelitvijo in t-testom ključnih delovnih ciljev ter s t-testom pogostosti opravljanja preiskav in koristi delovanja dejavnosti. Hipotezo H1 nismo potrdili, saj se v praksi še ne kažejo jasne opredelitve ključnih ciljev in koristi ene in druge dejavnosti. H2: Vzpostavljen in delujoč sistem notranjih kontrol za preprečevanje in odkrivanje prevar je ključni element identifikacije gospodarskega kaznivega dejanja. Hipotezo H2 smo testirali s frekvenčno porazdelitvijo ter jo tudi potrdili. H3: Notranjerevizijska dejavnost in dejavnost forenzičnega računovodstva imata ob medsebojnem sodelovanju pomembne pozitivne sinergijske učinke na uspešnost poslovanja podjetij. Hipotezo H3 smo testirali s t-testom ter jo tudi sprejeli, saj je aritmetična sredina vseh odgovorov anketiranih oseb jasno pokazala pozitivne sinergijske učinke delovanja na uspešnost poslovanja podjetja. H4: Notranjerevizijska dejavnost in dejavnost forenzičnega računovodstva imata ob medsebojnem sodelovanju pomembne pozitivne sinergijske učinke na učinkovito obravnavo gospodarskih kaznivih dejanj. Hipotezo H4 smo testirali s t-testom, dobljene rezultate pa so potrdili tudi izračuni aritmetičnih sredin odgovorov anketiranih oseb. Izbrana tema je sicer odziv na aktualno dogajanje, saj dejavnost forenzičnega računovodstva v Sloveniji dobiva vedno večji pomen. Znanje forenzi
Keywords: Forenzično računovodstvo, notranja revizija, prevara, korupcija, gospodarski kriminal, notranji revizor, forenzični računovodja, obvladovanje tveganj, ocena tveganj, sistem notranjih kontrol, tveganje, notranji nadzor, notranje kontrole, preprečevanje prevar, odkrivanje prevar, kaznivo dejanje, etičnost, morala, dejavnost, dejavnost forenzičnega računovodstva, notranjerevizijska dejavnost.
Published: 10.03.2014; Views: 1875; Downloads: 390
.pdf Full text (1,67 MB)

10.
(Ne)etičnost obveščevalnih dejavnosti : diplomsko delo univerzitetnega študija
Nejc Poljanšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Pomembno je, da so na položaju znotraj obveščevalnih služb ljudje, katerih namen se je boriti proti globalnim kaznivim dejanjem, terorizmu, kibernetskemu kriminalu ipd.. Ne pa nadzirati večji, če ne celo celoten spekter prebivalstva, da ne prihaja do etičnih dilem pri ljudeh na položajih. In da svojo moč, ki jim je podana izkoristijo za javno dobro, ne pa za svoje osebne predispozicije. Pomembno je, da sprejmejo odgovornost svoje službe in da si je ne prisvajajo samo zaradi moči, ki jim jo dajo podobne službe. Vse je odvisno od etičnega razmišljanja in delovanja ljudi na pomembnih položajih, ki dejansko skrbijo za varnost države pred nevarnostmi znotraj nje, kot tudi nevarnostmi zunaj nje. Tukaj naj omenim, da informacije o tem kaj dela povprečen državljan preko spleta nima nobene vrednosti, zato se v takih primerih ne bi smelo nadzirati njegovih dejanj. Nadzirajo naj se dejanja osumljencev kaznivih dejanj in ne drugih. Del diplomske naloge je ravno raziskovanje problematike omenjene v zgornjem delu besedila. Praktičen pristop vidimo skozi analizo virov raziskovanja varnosti in zasebnosti, ter analiziranja primera iz prakse, ki ga poznamo pod imenom Balkanski bojevnik. Da lahko govorimo o zakonski podlagi, moramo omeniti, da je del zaključnega dela tudi potrditev ureditve znotraj naše države, in sicer da pravna država obstaja, in s tem zapisani zakoni, ki omejujejo in predpisujejo delovanje obveščevalnih služb. Ob preučevanju tematike etičnosti in neetičnosti se dotaknemo tudi pojma pravičnosti in morale. Za na konec pa so pripomogli k zaključku diplomskega dela poleg analiziranja virov, tudi odgovori študentov Pravne fakultete in intervjuji opravljeni z osebami iz področja delovanja obveščevalnih služb. Kompilacija omenjenih metod, nam je podala marsikatere odgovore na vprašanja, na katera prej nismo znali odgovoriti.
Keywords: obveščevalna dejavnost, obveščevalne službe, tajnost, etičnost, neetičnost, zasebnost, diplomske naloge
Published: 22.10.2014; Views: 758; Downloads: 86
.pdf Full text (792,21 KB)

Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica