SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
USTREZNOST PISARNIŠKIH PROSTOROV IN PISARNIŠKE OPREME NA OBČINI LOŠKA DOLINA
Nataša Poje Novak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu so podane teoretične osnove o načrtovanju pisarniških prostorov, delovnem okolju in pisarniški opremi. Prostori, v katerih so zaposleni delavci, morajo biti skrbno načrtovani po načelih načrtovanja pisarniških prostorov. Poleg tega ključno vlogo igra delovno okolje, kjer je pomembna pravilna razsvetljava, svež zrak, nemoteč hrup in pravilna zaščita pred sevanjem. Na motiviranost zaposlenih vplivajo tudi barve. Pravilno izbrani odtenki pri človeku vzbujajo močno delovno efektivnost, preveč intenzivne barve pa vzbujajo živčni napor, stres in dekoncentracijo. K ergonomični ureditvi prištevamo tudi ustrezno pisarniško pohištvo in opremo. V drugem, empiričnem delu pa smo izvedli raziskavo o ustreznosti pisarniških prostorov in opreme na konkretnem primeru. Raziskavo smo izvedli na Občini Loška dolina s pomočjo ankete, s katero smo želeli ugotoviti zadovoljstvo zaposlenih s prostori in pisarniško opremo. Glavni namen je bil ugotoviti smernice za pravilno urejeno delovno mesto po ergonomičnih načelih. Diplomsko nalogo smo obogatili tudi z raziskavo o vplivu letnih časov na delovne pogoje.
Keywords: pisarna, pisarniška oprema, ergonomsko oblikovanje delovnega mesta, zaposleni, vplivi okolja
Published: 14.08.2012; Views: 1460; Downloads: 350
.pdf Full text (548,14 KB)

3.
4.
PISARNIŠKI PROSTORI V GLAVNI PISARNI MESTNE OBČINE LJUBLJANA
Karmen Mali, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času veliko časa preživimo na delovnem mestu, zato je zelo pomembno, da se v delovnem okolju dobro počutimo. Predvsem je pomembno, da so delovna mesta ergonomsko oblikovana, s tem poskrbimo za boljšo kvaliteto dela in zdravje delavcev. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu je opisano načrtovanje pisarniških prostorov, delovno okolje, ergonomija pisarniške opreme ter Zakon o varnosti in zdravja pri delu. V drugem delu sem naredila raziskavo pisarniških prostorov in opreme v glavni pisarni. S pomočjo različnih merilnikov sem pridobila podatke o ustreznosti hrupa, temperaturi, vlagi, gibanju zraka ter svetlobi delovnih mest.
Keywords: Pisarniški prostori, pisarniška oprema, ergonomsko oblikovanje delovnega mesta, glavna pisarna, Mestna občina Ljubljana
Published: 31.01.2013; Views: 1236; Downloads: 241
.pdf Full text (1,38 MB)

5.
Avtomatizacija vijačenja vgradnih elementov na centralni prečni profil pečice
Marija Javornik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Ergonomija je znanost o oblikovanju dela, opreme in delovnega mesta, ki se prilega zaposlenemu. Ta omogoča bolje opravljeno delo in poskrbi, da je delovno mesto varno in zaposleni zadovoljni. Pri oblikovanju oziroma načrtovanju delovnega okolja se mora čim bolj upoštevati individualne značilnosti zaposlenih. Potrebno je skrbno načrtovati in predvideti, kako bo videti delovno mesto, koga bomo nanje zaposlili in kaj od zaposlenega pričakujemo. Delovno okolje oziroma samo delovno mesto mora biti prilagojeno osebi, ki bo v njem delala. Ker smo ljudje različni, je to zelo težko, vendar se je potrebno temu čim bolj približati. Zaposleni, ki se dobro počuti na svojem delovnem mestu, bo vložil več truda v svoje delo, kar bo podjetju le koristilo. Stalno analiziranje, izpopolnjevanje in prilagajanje delovnega okolja trenutni situaciji pripomore k dobremu počutju zaposlenega in k uspešnemu delovanju podjetja. Ni dovolj samo oblikovati, ampak je potrebno tudi obdržati ergonomsko oblikovano delovno mesto.
Keywords: Ergonomija, delovno okolje, zaposleni, ergonomsko oblikovanje delovnega mesta, varno delovno mesto
Published: 10.06.2014; Views: 543; Downloads: 85
.pdf Full text (2,54 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica