| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
SNOVANJE IN VODENJE MEHANIZMA Z ENO PROSTOSTNO STOPNJO
Tomaž Kirbiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan mehanizem z eno prostostno stopnjo, izdelan za potrebe pedagoškega procesa. Mehanizem je opremljen s servoojačevalnikom, ki vsebuje analogno tokovno regulacijo. Za krmilnik je uporabljen DSP-2 regulacijski sistem, ki omogoča hitro izvedbo algoritmov (Rapid Control Prototyping - RCP). Za napajanje DSP-2 kartice in povezovanje signalov je izdelana napajalna kartica. Pri vodenju mehanizma je uporabljen PD regulator in referenčna trajektorija s sin2 hitrostnim profilom. Prikazani in primerjani so simulacijski in eksperimentalni rezultati. Zajeti so vsi električni in konstrukcijski načrti, ter postopek izdelave mehanizma z eno prostostno stopnjo.
Keywords: Mehatronska naprava, mehanizem z eno prostostno stopnjo, regulacija gibanja, enosmerni motor, dinamični model
Published: 02.02.2012; Views: 1418; Downloads: 85
.pdf Full text (9,37 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK ENOSMERNEGA MOTORJA NAPAJANEGA S PULZNIM NAPAJALNIKOM
Gregor Majerle, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je seznanitev z enosmernim motorjem s trajnimi magneti, priključenim na različne oblike napetosti. V diplomski nalogi so narejene meritve, ki so prikazane v tabelarični in grafični obliki. Poudarek diplomske naloge je ugotavljanje, kako se električni pogon z enosmernim motorjem odziva na različne obremenitve pri pulznem napajanju, ter primerjava teh odzivov z odzivi, dobljenimi z drugimi oblikami napajalne napetosti. Meritve, ki so bile opravljene na električnem pogonu, so podkrepljene z analitično metodo. Vsa dela v zvezi z diplomsko nalogo so izvedena v Laboratoriju za aplikativno elektromagnetiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Keywords: enosmerni motor, pulzno napajanje, merilni instrumenti, električni pogon
Published: 15.07.2010; Views: 2013; Downloads: 133
.pdf Full text (3,22 MB)

7.
VODENJE IN NADZOR SISTEMOV Z UPORABO PROGRAMSKEGA OKOLJA LabVIEW
Tadej Tašner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se vedno več inženirjev srečuje s programskim okoljem LabVIEW. Z uporabo tega programskega okolja znajo uporabniki običajno rešiti enostavne probleme s področja zajemanja podatkov, pri nadzoru in vodenju sistemov pa se stvari kaj hitro zapletejo. V diplomi so opisani osnovni pojmi odprto- in zaprtozančnega vodenja, ki so osnova za izdelavo programov za vodenje in nadzor sistemov. V nadaljevanju je podrobno opisan proces izdelave programa za meritev stopničnega odziva RLC člena z uporabo učila NI ELVIS II, ki temelji na sinhronizaciji zajemanja in generiranja signalov. Progra,m temelječ na isti osnovi, preizkusimo na preizkuševališču gonil in za krmiljenje pretoka konstantne hidravlične črpalke. V nadaljevanju je bil izdelan še program za zaprtozančno vodenje enosmernega motorja Quanser, ki je reguliran s pomočjo NI ELVIS II. Na koncu se posvetimo še kompleksnemu sistemu nadzora stanja, ki prav tako temelji na programskem okolju LabVIEW.
Keywords: vodenje, regulacije, nadzor, zajemanje podatkov, NI ELVIS II, enosmerni motor, RLC člen, preizkuševališče gonil, LabVIEW
Published: 01.09.2010; Views: 1854; Downloads: 227 
(1 vote)
.pdf Full text (5,01 MB)

8.
VRTENJE ENERGETSKO VARČNE HIŠE
Uroš Srpčič, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomi je opisan model hiše, ki se obrača proti svetlobi. Za njeno vrtenje uporabljamo enosmerni motor s trajnimi magneti. Podani so izračuni in postopek določevanja parametrov enosmernega motorja s trajnimi magneti. Rezultati odziva motorja so prikazani eksperimentalno in simulacijsko s pomočjo programskega paketa Simulink. V nadaljevanju je opisan uporabljen Siemensov krmilnik, izdelava modela rotacijske hiše ter sam postopek delovanja.
Keywords: enosmerni motor, regulacija, energetsko varčna hiša, programabilni krmilnik, svetlobni senzor
Published: 14.12.2010; Views: 1931; Downloads: 140
.pdf Full text (1,33 MB)

9.
IDENTIFIKACIJA PARAMETROV ENOSMERNEGA MOTORJA ZA NAMENE VODENJA
Enida Suljić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Enosmerni motorji so uporabljeni na različnih področjih in v večini primerov težimo k izvedbi kvalitetne in zanesljive regulacije hitrosti vrtenja, toka oz. navora ali pozicije. Za načrtovanje zaprto-zančnega vodenja ene izmed prej naštetih veličin potrebujemo natančne parametre enosmernega motorja. Parametre motorja je možno določiti preko linearnega ali nelinearnega matematičnega modela, ki dokaj precizno opisuje dinamične lastnosti celotnega vodenega sistema, kar je tudi predmet predlaganega diplomskega dela. V sklopu te diplomske naloge sta uporabljeni dve metodi za pridobitev parametrov. Kot linearni postopek optimizacije je uporabljena metoda identifikacije z metodo najmanjših kvadratov v okvirju orodja Ident Toolbox znotraj Matlaba. Kot nelinearni postopek pa metoda z uporabo funkcije »fmincon« v okvirju optimizacijskega orodja Optimization Tool tudi znotraj Matlaba. Glavni cilj je pridobitev vrednosti neznanih parametrov enosmernega motorja primerjava med obema metodama: uporabnost in primernost obeh, prednosti in slabosti ter natančnost končnih rezultatov.
Keywords: identifikacija, metoda najmanjših kvadratov, fmincon, enosmerni motor, parametri
Published: 27.08.2015; Views: 918; Downloads: 156
.pdf Full text (1,79 MB)

10.
ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI
Aleš Rožman, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o zamenjavi glavnega pogona s pripadajočim napajanjem in regulacijo na srednji progi v valjarni. Delovanje obstoječega pogona je podrobno opisano z vsemi prednostmi, slabostmi ter željami, ki bi jih moral imeti novi pogon. Z upoštevanjem želja uporabnika sem izbral, predstavil in opisal tri različne možne rešitve zamenjave glavnega motorja, in sicer z asinhronskim, sinhronskim in enosmernim motorjem. Pri vseh treh rešitvah bi podjetje veliko pridobilo pri učinkovitosti in zanesljivosti proizvodnje linije, vendar je najbolj ekonomsko upravičena zamenjava motorja s sinhronskim motorjem.
Keywords: Valjarna, pogon, asinhronski motor, sinhronski motor, enosmerni motor.
Published: 29.11.2012; Views: 1295; Downloads: 78
.pdf Full text (2,90 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica