| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
EKOLOŠKO OBLIKOVANJE ENODRUŽINSKE HIŠE
Tajda Potrč Obrecht, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V nalogi smo predstavili osnovne koncepte metode ekološkega oblikovanja. S pomočjo teoretičnih spoznanj, zakonskih zahtev in analiz referenčih primerov smo oblikovali parametre za ekološko oblikovanje stavb v Sloveniji. Parametre smo razdelili glede na njihov vpliv na posamezne prioritete varovanja okolja (ohranjane narave in biotske raznovrstnosti, kakovost življenja in klimatske spremembe ter odpadki). V praktičnem delu naloge smo analizirali lokacijo na območju občine Kungota in s pomočjo parametrov za ekološko oblikovanje stavb oblikovali enodružinsko hišo.
Keywords: enodružinska hiša, ekološko oblikovanje
Published: 16.09.2011; Views: 2014; Downloads: 249
.pdf Full text (3,82 MB)

2.
STANDARD TRAJNOSTNE ARHITEKTURE: TRAJNOSTNA PRENOVA ENODRUŽINSKE STANOVANJSKE HIŠE
Primož Gomboc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje potek in posege prenove starejše hiše po načelu trajnosti. Predstavljena je problematika, ki nastane s staranjem stavbe, ter pomankljivosti, ki jih je potrebno odpraviti s prenovo. Za primerjavo je izdelan načrt prenove z grafičnim prikazom stavbe. Delo zajema tudi tehnične in prostorske rešitve stavbe, kot tudi njene bližnje okolice. Pojem trajnosti je uvodoma razčlenjen na več opisanih podzvrsti, ki služijo za orientacijo in lažje razumevanje vpliva trajnosti na okolico, ter v smislu izboljšanja bivanjske kakovosti.
Keywords: trajnostnost, enodružinska hiša, prenova
Published: 29.09.2011; Views: 1627; Downloads: 123
.pdf Full text (67,99 MB)

3.
Sodobna slovenska hiša v urbanem okolju
Dorian Šipoš, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi se osredotočamo na snovanje enodružinske hiše v urbanem okolju. Na začetku projektne naloge bo predstavljena enodružinska hiša kot oblika bivanja. Enodružinska hiša naj bi vsebovala vse zahtevane vidike sodobne in funkcionalne arhitekture, v kateri biva ena družina. Besedna zveza »slovenska hiša« pomeni, da so za hišo značilne nekatere tradicionalne in regionalne posebnosti in materiali iz slovenskega prostora. Hiša bo predstavljena tako, kot da je snovana za skupinsko gradnjo, od hiše do hiše, in kot prostostoječa hiša.
Keywords: enodružinska hiša, sodobna hiša, arhitektura, Maribor, prostostoječa hiša
Published: 12.08.2015; Views: 898; Downloads: 161
.pdf Full text (45,29 MB)

4.
Sodobna slovenska hiša, hiša v urbanem območju
Luka Gotal, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi smo se osredotočali na snovanje sodobne slovenske hiše in modifikacije, ki izkazujejo vse potrebne vidike sodobne arhitekture in družbe, hkrati pa reflektirajo historične in regionalne značilnosti slovenske arhitekture na Štajerskem. V uvodnem, teoretičnem delu se ukvarjamo z enodružinsko hišo v Sloveniji in njeno zgodovino, ter potrebam po taki vrsti bivanja. Obdelali smo tudi primere hiš iz bogate slovenske zgodovine, njihove značilnosti in jih vklopili v našo zasnovo. Razložili smo potrebo po modularnosti in modifikaciji tlorisov ter možnosti, ki nam jih ponujajo.
Keywords: arhitektura, enodružinska hiša, sodobna arhitektura, urbana hiša, modularnost
Published: 13.08.2015; Views: 885; Downloads: 191
.pdf Full text (194,81 MB)

5.
Lesena nizkoenergijska hiša v dveh različnih podnebjih
Nataša Suhadolnik, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi obravnavamo zasnovo nizkoenergijske hiše v Ljubljani in s kakšnimi modifikacijami se lahko isto hišo postavi v drugačno podnebje, natančneje v Stockholm, da bo ta še zmeraj enako energijsko učinkovita. Gre za nadgradnjo hiše pri projektu »One house fits all«, ki smo jo oblikovali v soavtorstvu z Anejem Lukanom, Filipom Jakobom Frasom in Filipom Špiljakom. V teoretičnem delu predstavimo koncept energijske zasnove zgradb ter načela načrtovanja le-teh.
Keywords: gradbeništvo, arhitektura, nizkoenergijska gradnja, lesena hiša, enodružinska hiša, klima
Published: 17.08.2015; Views: 855; Downloads: 113
.pdf Full text (5,43 MB)

6.
ZASNOVA MODULARNE LESENE HIŠE
Rok Koncilia, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V tej nalogi je predstavljena zasnova modularne lesene hiše. Modul je zasnovan v okviru konstrukcijske zmožnosti velikopanelnega okvirnega sistema lesene gradnje in potencialne kombinacije namembnosti, ki jih lahko nosi. Slednji argument bo predstavljen skozi več primerov. Fleksibilnost tlorisa bo še povečana z načrtovanjem prostorov in z združenimi funkcijami brez nepotrebnih predelnih sten. Tako je hipoteza ta naloge, da se na tak način lahko zasnuje hiša, ki brez večjih sprememb lahko ustreza trem različnim lokacijam. Podane lokacije so: Radvanje pri Mariboru, Limbuš pri Mariboru, Biba planina pri Kamniku.
Keywords: lesena, modularna, enodružinska hiša, odprti prostor, velikopanelni okvirni sistem, naravna osvetlitev, PHPP, različne lokacije
Published: 21.09.2012; Views: 1862; Downloads: 226
.pdf Full text (7,11 MB)

7.
NIZKA ZGOŠČENA ZAZIDAVA V SLOVENIJI - KOMPROMIS ZA PROSTOSTOJEČO ENODRUŽINSKO HIŠO
Alja Ivačič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prispevku se ukvarjamo s problematiko prostostoječe zazidave. Le-ta je v Sloveniji zelo priljubljena, a je z urbanističnega, okoljskega, energetskega in tudi socialnega vidika izredno problematična. Slovenija je antropološko gledano unikatno kulturno okolje, ki zahteva svojstven pristop pri omejevanju enodružinske gradnje. Diplomsko delo raziskuje vzroke, posledice in razsežnosti prostostoječe gradnje ter podaja alternativo v obliki nizke goste zazidave. Na podlagi teh izsledkov je zasnovana tudi stanovanjska soseska z vrstno in atrijsko gradnjo v Bresternici.
Keywords: prostor, nizka gosta zazidava, enodružinska hiša, Slovenci
Published: 21.09.2012; Views: 1155; Downloads: 132
.pdf Full text (22,41 MB)

8.
ATRIJSKA HIŠA V MESTU: ZASNOVA OBJEKTA IN INTERIERJA
Matija Jurše, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava atrijsko hišo v mestu kot alternativo prostostoječi gradnji, kot rešitev za zmanjšanje prometa ter izrabo parcel na degradiranih območjih. Prvi del diplomskega dela obravnava teorijo atrijskih hiš, ter pregled nekaterih referenčnih primerov. V drugem delu, ki je praktične narave, pa je opravljena analiza osončenja za različne tipe atrijskih hiš, ter nato še zasnova objekta in interierja.
Keywords: atrijska hiša, enodružinska hiša, Maribor, interier, osončenje
Published: 12.07.2013; Views: 1113; Downloads: 110
.pdf Full text (15,19 MB)

9.
Sodobna slovenska hiša v očeh mladih arhitektov
Zrinka Perić, 2013, diploma project paper

Abstract: Z razvojem slovenske družbe se spreminjajo stanovanjske potrebe prebivalcev. Posledično se spreminja tudi družina 21. stoletja, ki je ekološko ozaveščena, zahteva trajnostno arhitekturo prijazno okolju. Zato smo se odločili posodobiti tradicionalno slovensko dvokapnico in sloneč na tej tradiciji nadgraditi hišo, ki bo prebivalcem ponujala sodobne življenjske standarde. Na pogled enostavna dvokapnica skriva modularnost prostorov, ki jih lahko lastnik prilagaja glede na trenutne potrebe. Enostavnost arhitekture in enostavnost oblikovanja prostora poudarja glavni arhitekturni element našega pogleda na slovensko sodobno hišo, galerijski prehod, torej „most“ hiše. Prehod, izdelan iz živo rdečega kortena, tradicionalno in sodobno slovensko hišo povezuje tudi simbolično. Naša hiša je tudi ogledalo bodoče slovenske družbe, ki bo v stiku z evropskim in svetovnim sodobnim življenjem in bo, kljub temu, še vedno ohranila svojo tradicijo ter se dalje razvijala v lastni smeri.
Keywords: arhitektura, enodružinska hiša, nizkoenergijska hiša, lesena hiša
Published: 28.08.2013; Views: 1495; Downloads: 165
.pdf Full text (39,74 MB)

10.
IDEJNA ZASNOVA ARHITEKTURE IN INTERIERJA MANJŠEGA OBJEKTA: ENODRUŽINSKA HIŠA V MEDITERANSKEM STILU - TRADICIONALNA UPORABA KAMNA VPETA V SODOBNO ARHITEKTURO
Nina Lebar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Človek kamen uporablja že več tisoč let. Od izdelave enostavnega orodja in orožja, do gradnje zatočišč in hiš. Kot naravna danost je namreč dostopen skoraj povsod po svetu. Vendar se kamen kot konstrukcijski material v sodobni arhitekturi le še redko uporablja. Razlogi so predvsem v razvoju sodobnih materialov in standardih, ki se s časom zvišujejo. Kljub temu pa obstaja nekaj izjem, ki dokazujejo, da na kamen ne smemo pozabiti. Diplomsko delo obravnava uporabo kamna kot konstrukcijskega materiala ter kot obloge. Predstavljene so vrste naravnega kamna in njegove značilnosti, tehnike vgradnje ter značilna tipologija kamnitih hiš, ki se pojavlja v Dalmaciji. Na izbrani lokaciji je zasnovana enodružinska hiša, ki izkorišča naravne danosti območja. Zraven arhitekturne zasnove je zasnovana tudi ureditev interierja.
Keywords: arhitektura, enodružinska hiša, kamen, mediteranski stil, Hrvaška
Published: 16.09.2013; Views: 1695; Downloads: 155
.pdf Full text (9,97 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica