| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
DREVO, SIMBOL ŽIVLJENJA - HIŠA, SIMBOL BIVANJA
Vito Virant, 2014, diploma project paper

Abstract: Drevo raste in simbolizira življenje; hiša nam daje dom in streho nad glavo ter s tem simbolizira bivanje. V diplomskem izpitu smo na začetku v teoretičnem delu opisali prednosti in značilnosti lesene gradnje, ki se vedno bolj uveljavlja – še posebej v slovenskem prostoru. Opisali smo tudi, kakšni so koncepti energijsko varčne gradnje in s pomočjo literature (revije Hiše) ugotovili, kateri koncept je najprimernejši. Pri naslednji točki smo podrobneje opisali osnovna načela pri gradnji nizkoenergijske hiše ter se v sledečem poglavju razpisali še o konstrukcijah. Predstavili smo tudi osnovno tradicionalno slovensko hišo, kjer smo s pomočjo literature ugotovili, da enotne tradicionalne slovenske hiše sploh ni. Vsak predel v Sloveniji ima svojevrstno tradicionalno hišo, ki smo jo tudi opisali. V praktičnem delu smo izhajali iz tradicionalne panonske hiše in na podlagi le-te izdelali idejni koncept za moderno različico panonske hiše, ki smo ga tudi opisali in prikazali.
Keywords: arhitektura, les, tradicionalna slovenska hiša, energijsko varčna gradnja
Published in DKUM: 11.09.2014; Views: 1476; Downloads: 153
.pdf Full text (29,51 MB)

2.
Energetska učinkovitost stavb kot odločitveni dejavnik pri nakupu
Boštjan Donša, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se loteva področja energetske varčnosti v gradbeništvu. Gradbeništvo je dejavnost, ki se mora vedno znova spoprijemati z novostmi in inovacijami. V zadnjem času pridobiva na pomenu energetsko varčna gradnja. Energetsko varčni objekti so v tujini stalnica že kako desetletje. Pri nas pa lahko rečemo, da postajajo običajni šele v zadnjem času s pojavom novih zahtev iz pravilnikov o gradnji objektov, ki zahtevajo večjo energetsko varčnost. Teoretični del magistrskega dela obravnava izbrane vidike energetsko varčne gradnje. Prikazane so nekatere temeljne smernice, ki so na področju energetsko varčne gradnje v uporabi v razvitih državah Evropske unije, pri čemer smo izpostavili primer Avstrije, ki velja za nekakšnega pionirja na tem področju. V nadaljevanju smo glede na temeljni namen magistrskega dela, to je ugotoviti vpliv energetske varčnosti na prodajno ceno nepremičnin kot nakupnega dejavnika, analizirali nekaj študij, ki so bile na to temo izvedene v svetovnem merilu. To nam je predstavljalo izhodišče za pripravo hipotez. V empiričnem delu magistrskega dela smo analizirali, ali energetska varčnost lahko predstavlja enega izmed odločitvenih kriterijev pri nakupu nepremičnin. Ugotovili smo podobno, kot ugotavljajo že študije, ki so bile izvedene v Evropi, Aziji, Avstraliji in ZDA. Energetska varčnost je za uporabnike in kupce nepremičnin pomemben dejavnik in vpliva na odločitev o nakupu nepremičnine. Kupci so za energetsko varčno nepremičnino pripravljeni plačati več.
Keywords: energetska varčnost, energijsko varčna gradnja, trajnostna gradnja, obnovljivi viri energije, nakupni odločitveni dejavniki, prodajna cena nepremičnin
Published in DKUM: 06.06.2014; Views: 1555; Downloads: 315
.pdf Full text (2,34 MB)

3.
Zasnova nizkoenergijske hiše na dveh različnih lokacijah
Patricija Kočar, 2013, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena optimizacija zasnove nizkoenergijske hiše, ob upoštevanju različnih klimatskih pogojev. Najprej so na kratko opisani koncepti energijsko varčne gradnje. Naslednje poglavje v projektni nalogi predstavlja osnovna načela načrtovanja nizkoenergijskih hiš, ki jih kasneje upoštevamo pri praktičnem primeru. Osrednjo pozornost namenimo zasnovi hiše. Po arhitekturni zasnovi se lotimo prilagoditve hiše. Dela se lotimo korak za korakom, tako da spremenimo, dodamo ali odstranimo vsak parameter posebej. Projekt zaključimo z optimalno rešitvijo in preveritvijo, da hiša ustreza standardom energijsko varčne stavbe.
Keywords: energijsko varčna gradnja, nizkoenergijska hiša, energijska učinkovitost, PHPP
Published in DKUM: 09.09.2013; Views: 1857; Downloads: 242
.pdf Full text (44,69 MB)

4.
Klimatsko prilagojeno načrtovanje lesene stavbe
Rebeka Pinosa, 2013, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obsega zasnovo energijsko učinkovite stavbe, ki je postavljena v dve različni klimatski regiji v Sloveniji. Prvotna analiza predstavlja zasnovo hiše v slovenski prestolnici, Ljubljani, naslednja (II.) analiza pa je izvedena za lokacijo Koper. V sami projektni nalogi želimo predstaviti, kako je potrebno prilagoditi zasnovo stavbe različnim klimatskim pogojem.
Keywords: lesene stavbe, energijsko modeliranje, energijsko učinkovite stavbe, energijsko varčna gradnja
Published in DKUM: 06.09.2013; Views: 1304; Downloads: 166
.pdf Full text (22,02 MB)

5.
TRŽENJE OPEČNIH HIŠ V SLOVENIJI
Dejvid Kšela, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavana tematika trženja opečnih hiš v Sloveniji v smislu zaznavanja in odzivanja na tržne spremembe. Glede na izsledke raziskave in trendov prihajajočih sprememb so podani predlogi in vodila za tržne usmeritve. Oblikovani so predlogi ciljev in ukrepov na področju trženja v smislu neprestanega prilagajanja trženja za zagotovitev učinkovitega položaja pri investitorjih. Za potrebe investitorja smo definirali, do katere mere je energijsko varčna gradnja z opeko smiselna; ali je to gradnja pasivnih hiš ali pa gradnja do meje, ki jo predpisuje Pravilnik o učinkoviti rabi energije v hišah (PURES). Hišo, ki je zgrajena po tem pravilniku, smo poimenovali varčna hiša. Opravljena je analiza porabe energije na simulacijskem pasivnem modelu, ki smo ga izrisali z računalniškim programom Allplan, na podlagi katerega smo izvedli modifikacije, ki smo jih upoštevali pri varčni hiši in vplivajo na porabo energije. Prikazani so izračuni porabe energije po metodi za izračun energijske učinkovitosti stavb PHPP07. Stroškovno smo ovrednotili modifikacije oziroma investicijo. Ekonomsko upravičenost investicij smo presojali na podlagi prihranka energije za ogrevanje s statično metodo ocenjevanja investicije. Diplomska naloga obravnava energijsko varčno opečno gradnjo, tehnično izvedbo opečne gradnje, lastnosti opečne hiše ter aktualno zakonodajo s področja energijsko varčne gradnje. Predstavljeni so osnovni kriteriji za načrtovanje energijsko varčne gradnje iz opeke.
Keywords: energijsko varčna gradnja, opečna hiša, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicij, PHPP, raziskava trga, toplotni ovoj, tržni sistem
Published in DKUM: 12.03.2012; Views: 2208; Downloads: 205
.pdf Full text (5,62 MB)

6.
ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI ENERGIJSKO VARČNE MONTAŽNE LESENE GRADNJE
Tomaž Štumberger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava opis energijsko varčne gradnje, opis različnih sistemov montažne lesene gradnje, njihove lastnosti in vrste ter aktualno zakonodajo s področja energijsko varčne gradnje. Predstavljeni so osnovni kriteriji, ki vplivajo na načrtovanje energijsko varčne gradnje. V nadaljevanju sledi analiza porabe energije na simulacijskem modelu, na podlagi katerega smo izvedli modifikacije, ki vplivajo na zmanjšano porabo energije v hiši. Za simulacijski model smo izbrali energijsko varčno pasivno hišo. Na primeru te hiše so prikazani izračuni porabe energije po metodi PHPP 2007 pred in po modifikacijah. Prikazani so tudi izračuni stroškov in dobe vračanja teh modifikacij oziroma investicij. Ekonomsko upravičenost investicij smo presojali na podlagi prihranka energije za ogrevanje, z metodo neto sedanje vrednosti.
Keywords: energijsko varčna gradnja, montažna lesena gradnja, ekonomska upravičenost, doba vračanja investicij
Published in DKUM: 21.01.2011; Views: 3165; Downloads: 451
.pdf Full text (2,29 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica