| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
ZASNOVA LESENE PASIVNE HIŠE
Mojca Doberšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjih desetletjih je človeštvo priča številnim, fizikalno dokazanim podnebnim spremembam. Teh ni možno več ustaviti, saj imajo toplogredni plini dolgo življenjsko dobo. Veliko priložnost za zmanjšanje toplogrednih izpustov in zmanjšanje potrebe po fosilnih gorivih ima les, material preteklosti in prihodnosti. Lesene konstrukcije v kombinaciji s toplotno izolacijo in drugimi ekološkimi materiali lahko povsem nadomestijo klasične zidane hiše ter občutno zmanjšajo količino gradbenih odpadkov po končani življenjski dobi objekta. Pasivna hiša je energijsko zelo učinkovita lesena hiša, ki je prijetna za bivanje in obenem minimalno onesnažuje okolje. Spodbuja izrabo obnovljivih virov energije s pomočjo sodobne tehnologije, brez katere to ne bi bilo mogoče. Odločilnega pomena pa je njeno pravilno načrtovanje - brez toplotnih mostov, z veliko toplotne izolacije in vgradnjo sodobnih naprav za izkoriščanje naravnih virov. V diplomski nalogi se prepletata teorija in praksa pravilnega načrtovanja pasivne hiše ter analiza vpliva na spreminjanje steklenih površin na potrebo po ogrevanju.
Keywords: pasivna hiša, okolje, energijska učinkovitost, načrtovanje, lesene konstrukcije
Published: 24.09.2010; Views: 2410; Downloads: 329
.pdf Full text (56,31 MB)

2.
ZASNOVA MANJŠE ENOTE ENERGETSKO VARČNEGA VRTCA
Andreja Škoberne, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Lesena gradnja predstavlja pomembno izhodišče za energetsko varčno gradnjo. V gradbeništvu in arhitekturi uporaba lesa narašča ne le v gradnji individualnih stavb, temveč tudi javnih. V diplomskem delu so predstavljeni vsi kazalniki učinkovite rabe energije v stavbah. Predstavljeno je načrtovanje energetsko varčne stavbe z vidika arhitekturne zasnove in energije. Vse to je upoštevano in prikazano na primeru zasnove vrtca. Načrtovali smo tudi posamezne gradbene konstrukcije, saj usklajenost in pravilna zasnova vseh posameznih delov zagotavlja optimalno delovanje stavbe kot celote.
Keywords: energetsko varčna stavba, energijska učinkovitost, vrtec, lesena gradnja
Published: 04.10.2011; Views: 1512; Downloads: 158
.pdf Full text (2,55 MB)

3.
ZASNOVA LESENE NIZKOENERGIJSKE POČITNIŠKE HIŠE
Luka Bačko, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava zasnovo lesene nizkoenergijske počitniške hiše predvsem iz arhitekurnega vidika. Obravnavana teorija vsebuje različne sisteme lesene gradnje ter vrste nizkoenergijskih hiš in njihove lastnosti. V nadaljevanju sledi celovit projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar zajema tehnično poročilo ter praktičen primer projketiranja lesene nizkoenergijske počitniške hiše. S pomočjo programskega orodja PHPP 2007 so izračunane toplotne prehodnosti stavbnih elementov toplotnega ovoja hiše, s katerimi dokazujemo izpoljevanje pogojev, ki jih podaja PURES.
Keywords: Energijska učinkovitost, Lesena hiša, Načrtovanje
Published: 07.10.2011; Views: 2397; Downloads: 286
.pdf Full text (11,57 MB)

4.
VPLIV PODNEBNIH RAZMER NA OPTIMALNO ZASNOVO STANOVANJSKE STAVBE
Tina Berdnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv podnebnih razmer (klime) na zasnovo stanovanjske stavbe. Po izbranih kriterijih (tipologija stavbe, arhitekturna zanova, ogrevanje, hlajenje in osvetlitev) smo primerjali tradicionalno slovensko in sodobno zasnovano hišo. Ti kriteriji nam pokažejo, kako oblika stavbe vpliva na energijsko učinkovitost. Pri tem smo upoštevali izbrane strategije s podmetodami iz raziskav iz publikacije Das Klima als Entwurfsfaktor, Quart Verlag Luzern, 2009, v kateri je podana analiza razvoja stanovanjskih stavb glede na kriterije osvetlitve, ogrevanja in hlajenja. Kot primer tradicionalne slovenske hiše smo izbrali Skomarsko hišo na južnem pobočju Pohorja, ki sodi med pomembne kulturne spomenike na Slovenskem. Drugi primer, sodobno stanovanjsko hišo pa smo zasnovali sami. Primerjava tradicionalne slovenske hiše s sodobno je osnova za diskusijo, kako podnebne razmere vplivajo na optimalno zasnovo stanovanjske stavbe. Ugotovili smo, da je tradicionalna slovenska hiša zelo dobro prilagojena podnebnim vplivom, medtem ko pri sodobni stanovanjski stavbi dosežemo energijsko učinkovitost z upoštevanjem predstavljenih kriterijev oblikovanja stavbe.
Keywords: klima, energijska učinkovitost, Skomarska hiša, stanovanjska stavba
Published: 11.01.2012; Views: 1786; Downloads: 139
.pdf Full text (4,09 MB)

5.
Zasnova lesene nizkoenergijske hiše z minimalno kvadraturo
Davor Fistrić, 2015, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavimo vidike lesene, energijsko varčne in trajnostne gradnje, ki danes predstavlja pomemben del gradbeništva in arhitekture. Prav tako pa se posvetimo tematiki gradnje enodružinskih hiš v Sloveniji in gradnji na minimalni kvadraturi. Osredotočimo se predvsem na oblikovanje hiše z minimalno kvadraturo in na pozitivne lastnosti takšne gradnje. Zaključni del naloge predstavlja zasnovo hiše na minimalni kvadraturi, ki dosega standarde nizkoenergijske in trajnostne arhitekture.
Keywords: arhitektura, les, energijska učinkovitost, minimalna kvadratura, trajnostna gradnja
Published: 17.08.2015; Views: 783; Downloads: 154
.pdf Full text (11,15 MB)

6.
7.
IDEJNA ZASNOVA GORSKE KOČE S SAMOZADOSTNO OSKRBO ENERGIJE
Ana Stopar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času, ko smo priča številnim podnebnim spremembam, moramo posvetiti večjo pozornost varstvu okolja. Desetletja smo z okoljem delali samo z ozirom na našo korist in »ugodje« ter s tem povzročili številne negativne vplive na našo okolico. Ekološko zavedanje se je v zadnjem času močno povečalo in tako prišlo v vse stroke, tudi v arhitekturo in v gradbeništvo. Trajnostna arhitektura je postala osnovna komponentna sonaravnega razoja. Posegi v prostor se omejujejo na najmanjšo možno mero in čim manj uporabljenih surovin. Pri izbiri materialov so na vrhu lestvice naravni materiali, med njimi les. Lesena gradnja je trenutno v razmahu, tako po svetu kot v Sloveniji. Naša dežela nam nudi odlične priložnosti za koriščenje gozdov. Z razvojem visoke tehnologije se je sistem gradnje popolnoma spremenil. Danes prevladuje montažna gradnja, ki omogoča zelo natančno izdelavo elementov, hitro gradnjo in še številne druge prednosti. Slovenija nam poleg gozdnih površin nudi tudi čudovite gorske pokrajine, ki jih obiskuje vedno več planincev. Gorske koče so postale pomembna točka planinskih poti in priložnost za snovanje dobre arhitekture. Energijsko varčno načrtovanje in koriščenje obnovljivih virov energije dopolni načela trajnostnega načrtovanja.
Keywords: gorska koča, energijska učinkovitost, načrtovanje, lesene konstrukcije
Published: 21.09.2012; Views: 1623; Downloads: 163
.pdf Full text (7,71 MB)

8.
ENERGETSKI IN EKONOMSKI IZKAZ LESENE GRADNJE NIZKOENERGIJSKIH VRSTNIH HIŠ
Anja Pavličič, 2012, diploma project paper

Abstract: V zadnjih letih se ljudje čedalje bolj zavedamo posledic, ki jih s svojim ravnanjem povzročamo okolju in posledično tudi nam samim. Gradbena in arhitekturna stroka se tako intenzivno ukvarja z iskanjem ustreznih ekoloških rešitev in načinov za energetsko učinkovitost gradnje. Les kot naraven material ima že v osnovi najboljše izhodišče za energijsko učinkovitost gradnje. Diplomski izpit združuje teorijo in prakso pravilnega načrtovanja nizkoenergijske leseno montažne hiše. V nalogi bomo prikazali energetski in ekonomski izkaz vrstnih hiš. Med seboj bomo primerjali posamezne enote vrstne hiše in pokazali katera enota v letu porabi manj energije za ogrevanje glede na postavitev in katera je stroškovno naj ugodnejša. Z izračuni želimo pokazati, da s kvalitetno zasnovo in izbiro trajnostnih materialov, lahko zasnujemo objekt, ki ni samo kvalitetnejši za bivanje, ampak tudi ekološko ugodnejši.
Keywords: lesene konstrukcije, energijska učinkovitost, nizkoenergijske hiše, montažna gradnja
Published: 26.09.2012; Views: 1640; Downloads: 220
.pdf Full text (1,98 MB)

9.
ENERGIJSKE LASTNOSTI IN PRIMERJAVA PASIVNE IN NIZKOENERGIJSKE HIŠE
Simona Rošer, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Nizkoenergijska gradnja je energijsko varčna z nizkimi stroški porabe. Toplotna zaščita objektov zniža količino energijskih izgub in potrebno energijo za ogrevanje. Učinkovita raba je odvisna od načina projektiranja in uporabe poznanih materialov, sistemov in tehnologije. V diplomskem delu so primerjani različni tipi nizkoenergijske gradnje, opisani so sistemi učinkovite gradnje in primerjava pasivne z nizkoenergijsko gradnjo. Izvedeni so izračuni in primerjave energijskih izgub, dobitkov, ter potrebnih energij za ogrevanje posameznih objektov. Izračuni so primerjani z meritvami, te nam podajo primerjavo predvidenih vrednosti. Ugotovili smo, da je pasivna izgradnja veliko varčnejša od nizkoenergijske, in da meritve ne odstopajo veliko od izračunov.
Keywords: energijska učinkovitost, pasivna hiša, nizkoenergijska hiša, toplotne izgube, toplotni dobitki, raba energije za ogrevanje
Published: 21.09.2012; Views: 1963; Downloads: 384
.pdf Full text (1,62 MB)

10.
Zasnova nizkoenergijske hiše na dveh različnih lokacijah
Patricija Kočar, 2013, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljena optimizacija zasnove nizkoenergijske hiše, ob upoštevanju različnih klimatskih pogojev. Najprej so na kratko opisani koncepti energijsko varčne gradnje. Naslednje poglavje v projektni nalogi predstavlja osnovna načela načrtovanja nizkoenergijskih hiš, ki jih kasneje upoštevamo pri praktičnem primeru. Osrednjo pozornost namenimo zasnovi hiše. Po arhitekturni zasnovi se lotimo prilagoditve hiše. Dela se lotimo korak za korakom, tako da spremenimo, dodamo ali odstranimo vsak parameter posebej. Projekt zaključimo z optimalno rešitvijo in preveritvijo, da hiša ustreza standardom energijsko varčne stavbe.
Keywords: energijsko varčna gradnja, nizkoenergijska hiša, energijska učinkovitost, PHPP
Published: 09.09.2013; Views: 1457; Downloads: 180
.pdf Full text (44,69 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica