| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UPORABA ALTERNATIVNIH GORIV IZ TRDNIH ODPADKOV
Gregor Kaučič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo uporabo alternativnih goriv iz trdnih odpadkov, njihov pozitiven vpliv na okolje ter primerjavo s fosilnimi gorivi. S pomočjo zakonodaje, pregledom virov odpadkov primernih za alternativna goriva iz odpadkov in statističnimi podatki smo ocenili možnost izdelave alternativnih goriv iz odpadkov na osnovi snovnega toka v Sloveniji. S pomočjo preračunov smo ugotovili, da z uporabo alternativnih goriv iz odpadkov lahko dostojno zamenjamo fosilna goriva, pozitivno vplivamo na zmanjševanje toplogrednih plinov ter omejimo odlaganje odpadkov.
Keywords: goriva iz trdnih odpadkov, alternativna goriva, SRF, ogljikov dioksid, CO2, kurilna vrednost, sežig, sosežig, energijska izraba odpadkov, vpliv na okolje
Published: 06.07.2011; Views: 2437; Downloads: 418
.pdf Full text (1,88 MB)

2.
Vpliv povečane koncentracije kovin v rastlinah na njihovo snovno in energijsko izrabo
Nadja Romih, 2013, doctoral dissertation

Abstract: Onesnažena tla s kovinami so posledica več stoletnega nekontroliranega antropogenega one-snaževanja v preteklosti. Kovine zaradi svoje nezmožnosti razgradnje, za razliko od večino organskih snovi, predstavljajo resno grožnjo za okolje, ljudi in živali in jih je potrebno primerno odstraniti. Eden od ukrepov revitalizacije onesnaženega ozemlja s kovinami je pozelenitev z energetskimi rastlinami in situ. V raziskavi smo z metodo fitoekstrakcije opazovali distribucijo kovin v rastlinskih delih juvenilnih in odraslih hibridov PR45 D01 in PR46 W31 oljne ogrščice (Brassica napus L. var. napus) in situ na različno onesnaženih tleh (Ponikva, Šentjur, Medlog, Proseniško, Škofja vas, Črna na Koroškem in Mežica). Rezultati raziskave kažejo, da je privzem Cd, Pb in Zn v nad-zemne dele odraslih rastlin do 56 %, 35 % in 52 % v zaporedju večji v primerjavi z nadzemnimi deli juvenilnih rastlin. Vsebnost kovin v rastlinah je predvsem odvisna od vsebnosti kovin v tleh in pH vrednosti tal. Hibrida oljne ogrščice privzemata kovine in As v svoje nadzemne dele in, predvsem pomembno, tudi v semena. Za vsako kovino je bil izračunan TF, to je razmerje med rastlinskimi deli, in BAF, to je razmerje med vsebnostjo tarčnega elementa v nadzemnem delu in vsebnostjo elementa v tleh. Rezultata TF(Cd) in BAF(Cd) > 1 kažeta, da lahko hibrid PR45 W31 uporabimo za fitoremediacijo na srednje onesnaženih tleh. Primerjava dveh metod pridobivanja olja iz semen je pokazala, da je superkritična ekstrakcija s CO2 bolj primerna metoda. Pogača po hladnem mehanskem stiskanju in po SC CO2 semen ni vsebovala povečanih vsebnosti kovin in je primerna v proizvodih za prehrano živali. Termična obdelava stebel in pogače pri 700 °C je pokazala, da so vsebnosti Cd, Pb in Zn v ostanku najmanjše in vsebnosti Cu, Ni, Co, Mo, As in Ba v ostanku pri 700 °C največje. Pri termični obdelavi na 850 °C so bile vsebnosti Cd, Pb in Zn v ostankih značilno večje od vsebnosti Cu Ni, Co, Mo, As in Ba. Kurilne vrednosti stebel in pogače so primerljive bitumenskemu premogu, lignitu in lesu. Vpliv povečane vsebnosti kovin v tleh ni vplival na snovno in energijsko izrabo oljne ogrščice. Uporaba enega od ukrepov remediacije, pozelenitev, ne samo, je ne le ekonomsko najbolj donosna sanacija, ampak bi tudi polepšala izgled krajine in izboljšala kvaliteto življenja ljudi, ki so izpostavljeni kontaminiranim področjem.
Keywords: Brassica napus L. var. napus, distribucija kovin, fitoekstrakcija kovin, snovna in energijska izraba
Published: 10.04.2013; Views: 1539; Downloads: 306
.pdf Full text (4,78 MB)

3.
Vpliv sodobnega ravnanja z odpadki na zmanjševanje emisij CO2
Katja Polanec, 2013, master's thesis

Abstract: Učinkovito ravnanje z odpadki je ena izmed ključnih nalog na področju varstva okolja. Hitro naraščanje količin odpadkov, negativni vplivi na vse elemente okolja, porast okoljske zavesti v širši javnosti, predvsem pa stremenje k ohranitvi človeštva, so pripeljali do hitrih sprememb na področju ravnanja z odpadki; le-te pa se odslikavajo v obliki intenzivnih političnih manifestov, implementacij zakonodaje ter tehnično-tehnoloških rešitev koristne izrabe odpadkov. Rešitev učinkovitega ravnanja z odpadki po posameznih segmentih (zbiranje, transport, predelava in obdelava ter končno odstranjevanje) je prehod na integralne koncepte ravnanja z odpadki, kar pomeni, da se lahko na vsakem koraku s pametnim pristopom prihranijo tako količine odloženih odpadkov, kakor tudi emisije CO2. V magistrskem delu smo podrobno predstavili in analizirali prispevek sodobnega ravnanja z odpadki k zmanjšanju emisij CO2 v ozračje. Opravili smo pregled energijske vrednosti alternativnih goriv iz nenevarnih odpadkov in dobljene rezultate primerjali z energijsko vrednostjo primarnega energenta. Rezultati primerjave so bili kot osnova za oceno prihranka primarnega energenta za proizvodnjo energije ter količino prihranjenih emisij CO2. Izvedli smo tudi analizo vseh vrst odpadkov in njihovih masnih tokov, ki so namenjeni v snovno predelavo oz. recikliranje ter ocenili njihov potencial za prihranek emisij CO2 zaradi njihove ponovne uporabe in s tem zmanjšanja količin novo izdelanih surovin in/ali izdelkov, ki se po uporabi spremenijo v odpadke. V ocenjevalnem modelu sodobnega ravnanja z odpadki smo upoštevali vse posamezne segmente ravnanja z njimi. Vsebino dela pa utemeljili še z evropsko in slovensko zakonodajo s področja trajnostnega razvoja in celovitega obvladovanja odpadkov. Za nadaljnje izboljšanje pozitivnih trendov obvladovanja odpadkov v Sloveniji smo preučili dobre prakse iz okoljsko najbolj razvitih evropskih držav ter jih poskušali v obliki priporočil in navodil prenesti v slovensko prakso.
Keywords: trdni komunalni odpadki, toplogredni plini, ogljikov dioksid, metan, energijska izraba, snovna izraba, odlaganje
Published: 12.07.2013; Views: 1970; Downloads: 81
URL Link to full text

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica