| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku
Klementina Cifer, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga »Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine v cevi in v prostem toku« je zasnovana na ideji, da meritve karakteristik modelov vetrnih turbin v cevi ne dajejo verodostojnih rezultatov, ker hitrostni in tlačni profil v cevi vplivata na karakteristiko. Meritve so opravljene pod kontroliranimi pogoji v laboratoriju. Z ventilatorjem se je ustvaril veter, ki se mu je z meritvami določila hitrost ter izračunala moč. Električna moč se je določila prek meritev toka in napetosti ter vrtljajev turbine. Mehanska moč se je določila z napetostmi na merilnih trakovih ter z izkustvenimi enačbami. Rezultati so pokazali, da se modeli v prostem toku obnašajo zelo drugače kot v cevi.
Keywords: vetrne turbine, obratovalne karakteristike, izkoristki, energija vetra, meritve v cevi in v prostem toku, obnovljivi viri energije
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 14; Downloads: 1
.pdf Full text (2,43 MB)

2.
Mala vetrna elektrarna z inovativnim generatorjem: Strategija razvoja in trženje
Lev Mijoč, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena strategija razvoja male vetrne elektrarne z inovativnim generatorjem kot projekt na ključ. V ta namen smo ovrednotili ekonomski in naravni (vetrni) potencial slovenskega ter evropskega trga za izgradnje malih vetrnih elektrarn, predstavili prednosti inovativnega generatorja v razvoju, izvedli analizo konkurenčnih vetrnih elektrarn v Sloveniji in tujini, pregledali zakonodajo, ki jo je potrebno upoštevati pri projektiranju in izgradnji manjših vetrnih elektrarn v Sloveniji, razčlenili projekte izgradnje za različna naročila izvedb in oblikovali kompleksnost izvedbe ter organizacijo inženiringa. Pripravili smo tudi načrt trženja in izvedli oceno ekonomske upravičenosti projekta za kupca ter za ponudnika vetrnih elektrarn.
Keywords: mala vetrna elektrarna, obnovljivi viri energije, inovativni generator, zelena energija, izkoriščanje vetra, izgradnja vetrne elektrarne, učinek strehe, energija vetra, projekt na ključ
Published in DKUM: 15.03.2021; Views: 518; Downloads: 60
.pdf Full text (4,84 MB)

3.
VETRNA ELEKTRARNA ZA NAPAJANJE STANOVANJSKE HIŠE
Edin Kuhinja, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena upravičenost gradnje male vetrne elektrarne v vasi Katun – Odžak – Pljevlja, ter priklop na elektroenergetsko omrežje. V začetnih poglavljih so predstavljeni zgodovina in splošni podatki o vetrnih elektrarnah, malih vetrnih elektrarnah, vetrnih elektrarnah z direktnim pogonom ter o energiji vetra. Nato so opisani glavni elementi vetrnice, karakteristike vetrne elektrarne in delovanje le-te. V zadnjem delu je predstavljen program RETScreen in izdelana analiza za gradnjo male vetrne elektrarne v zgoraj omenjeni vasi. Opisano je območje postavitve, izbrana vetrnica in njena priključitev na NN omrežje. Izdelanih je več primerov, ki pokažejo, kdaj je vetrnico na tem območju smiselno postaviti.
Keywords: energija vetra, vetrna elektrarna, okolje, direktni pogon, RETScreen
Published in DKUM: 22.02.2017; Views: 2785; Downloads: 237
.pdf Full text (1,99 MB)

4.
Obratovalne karakteristike modela vetrne turbine
Kristjan Hostnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema izdelavo 3D modela vetrne turbine, premera rotorja 260 milimetrov v CAD programu, katerega smo izdelali s postopkom selektivnega laserskega sintranja. S fizičnim modelom smo opravljali meritve na testni progi v Laboratoriju za turbinske stroje na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Cilj diplome je bil prikaz obratovalnih karakteristik trikrake vetrne turbine v primerjavi s trikrakim propelerjem. Najbolj nas je zanimala odvisnost med izkoristkom rotorja in koeficientom moči. Primerjava rezultatov meritev kaže, da so obratovalne karakteristike obeh rotorjev zelo podobne.
Keywords: Obnovljivi viri energije, energija vetra, vetrna turbina, oblikovanje lopatice, meritve, rezultati.
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1325; Downloads: 158
.pdf Full text (2,19 MB)

5.
ZASNOVA IZVEDBE MIKRO VETRNE ELEKTRARNE V LEPI NJIVI
Iztok Reberšak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali vetrovne razmere za postavitev vetrne elektrarne v Lepi Njivi. V uvodnih poglavjih je opisana zgodovina postavitev vetrnih elektrarn in sestavni deli vetrnic. Na osnovi meritev vetra smo izbrali najprimernejši vetrni sistem. Predstavili smo rezultate meritev hitrosti vetra ter proizvodnjo električne energije v različnih primeri. Na osnovi proizvedene električne energije smo ugotavljali ekonomsko upravičenost postavitve obravnavanega vetrnega sistema.
Keywords: mikro vetrna elektrarna, obnovljivi viri, energija vetra, veter, proizvodnja električne energije, meritve
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1782; Downloads: 200
.pdf Full text (8,42 MB)

6.
Koncipiranje in zasnova lopatice vetrne turbine
Simon Volčanjk, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema koncipiranje, ter zasnovo 1 meter dolge lopatice vetrne turbine, katera je tudi praktično izvedena oz. izdelana. Le-ta temelji na dosedanjih ugotovitvah oblikovalcev in je podkrepljena z analitičnimi preračuni karakteristik lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je za lažjo predstavo ter izdelavo izdelana tudi v računalniško podprtem programu CatiaV5-6R2013. Model je prikazan tudi v diplomskem delu. Karakteristike lopatice, katere nismo morali analitično izračunati smo pridobili s pomočjo programa JavaFoil. Zaradi svoje sorazmerno majhne dolžine (1 meter) l, je pri tem še posebej pomemben dizajn, tako so v diplomskem delu zajeti različni preseki lopatice v razmaku 0,1 metra. Za fizično izdelavo lopatice je bil uporabljen lepljen les lipe, izdelali pa smo jo v domači delavnici.
Keywords: Energija vetra, turbina, oblikovanje, preračuni, sila, modeliranje, lopatica
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 798; Downloads: 109
.pdf Full text (2,47 MB)

7.
Programska oprema za ugotavljanje potenciala vetra
Dalibor Igrec, Miralem Hadžiselimović, 2011, software

Abstract: Spletna aplikacija omogoča oddaljen nadzor nad podatki posameznih merilnih celic. Opis: - pregled javljanj posameznih celic in kontrola lastnega napajanja, - pregled in izvoz meritev posameznih senzorjev, - analizo podatkov (intenzivnost turbulence "Turbulence intensity" in gostota vetrne energije "Wind power density"), - grafični prikaz posameznih merjenih in izračunanih veličin za potrebe analize (povprečna hitrost vetra, gostota vetrne energije, wind rose diagram), - klasični meteorološki graf z vsemi merilnimi vrednostmi na enem grafu z dodanimi minimalnimi, maksimalnimi in povprečnimi vrednostmi), - primerjavo med podatki istega tipa po različnih mikro-lokacijah.
Keywords: veter, energija vetra, intenzivnost turbulence, gostota vetrne energije, programska oprema
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 2267; Downloads: 60
URL Link to full text

8.
Veter in vetrna energija (za in proti)
Tina Konečnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Če ne bi bilo sonca, ne bi bilo človeštva. Brez sonca pa na Zemlji ne bi bilo niti vetra. Za vsako stvar lahko prej ali slej najdemo povezavo in tako so tudi že v davni preteklosti našli povezavo med vetrom in energijo:od jadrnic do mlinov na veter ter končno vetrnih elektrarn. Vetrna elektrarna spada med objekte, ki izkoriščajo obnovljive (alterantivne) vire energije, kar pomeni, da je okolju prijazna in čista energija. Proizvodnja energije s pomočjo vetra je v stalnem tehnološkem razvoju.Trenutno imamo v Sloveniji dve vetrni elektrarni, eno veliko v Dolenji vasi in malo na Razdrtem. V diplomski nalogi smo opisali alternativne vire energije in njihovo stanje v Sloveniji in se osredotočili predvsem na vetrno energijo. V drugem poglavju smo podrobneje opisali kriterije za postavitev vetrnih elektrarn ter stanje vetrnih elektrarn v Sloveniji. Ker bodo v prihodnosti o tem odločali naši potomci, jim moramo alternativne vire predstaviti na inovativen in njim zanimiv način. Vso teorijo o alternativnih virih energije, o vetrnih elektrarnah in stanju vetrnih elektrarn v Sloveniji, smo nato uporabili za sestavo priročnika za tehniko in tehnologijo v osnovni šoli, ki je namenjen tako učiteljem kot učencem, z uporabo pedagoških inovacij inovativne pedagogike 1:1, torej z računalniki oziroma s tabličnimi računalniki.
Keywords: energija, obnovljivi viri energije, alternativni viri energije, energija vetra, vetrne elektrarne, vetrne elektrarne v Sloveniji, vetrna turbina, didaktični priročnik, inovativna pedagogika 1:1
Published in DKUM: 27.05.2015; Views: 2152; Downloads: 568
.pdf Full text (3,21 MB)

9.
MODEL IZRABE VETRNE ENERGIJE V SLOVENIJI
Zlatko Makarić, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi vedno večje potrebe po električni energiji smo se odločili, da predstavimo eno izmed možnosti pridobivanja elektrike, ki je v Sloveniji slabo izkoriščena. Predstavili smo splošno stanje, možnosti in omejitve izkoriščanja vetrne energije v Sloveniji. Na podlagi dognanj smo sestavili model, s katerim smo pokazali, da je kljub omejitvam v Sloveniji možna izraba vetrne energije.
Keywords: veter, vetrna energija, povprečna hitrost vetra, Natura 2000
Published in DKUM: 06.02.2015; Views: 1327; Downloads: 313
.pdf Full text (1,82 MB)

10.
ANALIZA POTENCIALA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V OBČINI PLJEVLJA V ČRNI GORI
Jelena Vuković, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Obnovljivi viri energije so ne samo edini večni vir energij, ampak so za okolje tudi najmanj škodljivi. Zahvaljujoč vse večji popularnosti obnovljivih virov v svetu in njihovim pozitivnim lastnostim, sem se v svojem diplomskem delu ukvarjala z analizo potencialov obnovljivih virov energije v občini Pljevlja in na grobo v Črni gori. Diplomske naloge sem se lotila tako, da sem predhodno zbrala podatke, ki sem jih pridobila na osnovi že znanih projektov in meritev, in vse skupaj združila v celoto. Poleg že znanih analiz trenutnega stanja izkoriščenosti obnovljivih virov energije v občini Pljevlja so predstavljene tudi možnosti izkoriščanja le-teh v omenjeni občini, kakor tudi razlogi za ali proti izkoriščanju obnovljivih energijskih virov.
Keywords: alternativni viri energije, hidroenergija, biomasa, bioplin, energija sonca, energija vetra, občina Pljevlja
Published in DKUM: 24.11.2012; Views: 1909; Downloads: 97
.pdf Full text (1,85 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica