| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZRABA ENERGIJE SONCA KOT TRAJNOSTNA REŠITEV ZAGOTAVLJANJA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Katja Rejec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi velikega števila prebivalstva in njegovega naraščanja ter posledično zaradi velike potrebe po električni energiji in naraščanja njene porabe je potrebno proizvodnjo električne energije iz konvencionalnih virov čim prej nadomestiti s proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Konvencionalni viri energije namreč preveč obremenjujejo naše okolje, tako pri pridobivanju kot pri izkoriščanju, prav tako pa se v naravi nahajajo v omejenih količinah in bodo nekega dne iztrošeni. Za zamenjavo konvencionalnih virov energije je na voljo veliko obnovljivih virov energije, med njimi pa je najpomembnejši energija sonca, saj je na voljo v neomejenih količinah, dostopna je vsem, za vse je brezplačna in dopušča veliko različnih načinov izrabe. Med vsemi obnovljivimi viri energije predstavlja najbolj trajno rešitev za oskrbo z električno energijo in pomembno pomoč pri ohranitvi našega okolja za zanamce.
Keywords: konvencionalni viri energije, obnovljivi viri energije, energetika, fotovoltaika, energija sonca, sončne celice, sončne elektrarne
Published in DKUM: 29.11.2013; Views: 1992; Downloads: 208
.pdf Full text (411,10 KB)

2.
NAČRTOVANJE FOTOVOLTAIČNE ELEKTRARNE IN ANALIZA REZULTATOV ELEKTRIČNE PROIZVODNJE
Tomaž Novak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje problem slabega izkoriščanja obnovljivih virov energije. Opisani so obnovljivi viri energije, pri tem pa so izpostavljene fotonapetostne celice (solarne celice in moduli). V diplomski nalogi je predstavljen celoten potek načrtovanja sončne elektrarne. Predstavljeno je načrtovanje, izvedba in postavitev elektrarne, na kaj je potrebno paziti, kakšna je potrebna dokumentacija in kakšni so stroški. Potek dela je opisan po stopnjah, od pridobivanja dokumentacije, do končnega testiranja in vključitve v omrežje. Opisan je tudi smisel izvajanja takih projektov. Predstavljene so prednosti in pomanjkljivosti investiranja v energijo sonca.
Keywords: obnovljivi viri energije, energija sonca, solarne celice in moduli, solarne elektrarne
Published in DKUM: 28.03.2013; Views: 1543; Downloads: 239
.pdf Full text (8,03 MB)

3.
ANALIZA POTENCIALA OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE V OBČINI PLJEVLJA V ČRNI GORI
Jelena Vuković, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Obnovljivi viri energije so ne samo edini večni vir energij, ampak so za okolje tudi najmanj škodljivi. Zahvaljujoč vse večji popularnosti obnovljivih virov v svetu in njihovim pozitivnim lastnostim, sem se v svojem diplomskem delu ukvarjala z analizo potencialov obnovljivih virov energije v občini Pljevlja in na grobo v Črni gori. Diplomske naloge sem se lotila tako, da sem predhodno zbrala podatke, ki sem jih pridobila na osnovi že znanih projektov in meritev, in vse skupaj združila v celoto. Poleg že znanih analiz trenutnega stanja izkoriščenosti obnovljivih virov energije v občini Pljevlja so predstavljene tudi možnosti izkoriščanja le-teh v omenjeni občini, kakor tudi razlogi za ali proti izkoriščanju obnovljivih energijskih virov.
Keywords: alternativni viri energije, hidroenergija, biomasa, bioplin, energija sonca, energija vetra, občina Pljevlja
Published in DKUM: 24.11.2012; Views: 1909; Downloads: 97
.pdf Full text (1,85 MB)

4.
OPTIMIZACIJA OSKRBE Z OBNOVLJIVIMI VIRI ENERGIJE
Boris Sovič, 2009, master's thesis

Abstract: V pričujočem delu analiziramo vir sončeve energije ter razpoložljivost sončevega sevanja. Ugotavljamo potencial energije vetra v Sloveniji, s posebnim poudarkom na urbanih okoljih in možnosti optimizacije. Na podlagi lastnega programa Sonce 5 smo razvili aplikacijo Sonce I, ki v preglednicah omogoča nazorno predstavitev tako dnevnega kot letnega navideznega gibanja Sonca na poljubni geografski dolžini in širini. Na podlagi Myersove aplikacije Birdovega algoritma smo razvili aplikacijo Sonce II za izračun obsevanosti in obseva horizontalnih in poljubno usmerjenih površin v pogojih jasnega neba. Poiskali smo optimalne vrednosti obseva statične in dinamične namestitve sprejemnika sončne energije za lokacijo Maribor in primerjali potenciale Maribora, Ljubljane in Kopra.
Keywords: elektroenergetika, energetika, obnovljivi viri, energija, energija sonca, obsevanost, obsev, insolacija, energija vetra, hitrost vetra, gostota moči vetra.
Published in DKUM: 20.05.2009; Views: 4032; Downloads: 478
.pdf Full text (50,50 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica