| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Integracija obnovljivih virov energije v energetske sisteme (INTEGRES)
Lidija Čuček, 2020, final research report

Keywords: obnovljivi viri energije, energetski sistemi, INTEGRES
Published: 11.06.2020; Views: 332; Downloads: 38
.pdf Full text (364,89 KB)

2.
Obnovljivi viri energije, medsebojno trgovanje in nove tehnologije na področju energetike (izbrani pravni vidiki)
Urška Stopar, 2019, master's thesis

Abstract: Eden izmed glavnih dejavnikov, ki povzročajo podnebne spremembe, so konvencionalni viri energije, zato naj bi se zmanjšala njihova uporaba, deloma preko večje energetske učinkovitosti in varčnosti, deloma pa z njihovo ustrezno nadomestitvijo z OVE. Tako bi poskrbeli za ublažitev podnebnih sprememb. Nov energetski sveženj »Čista energija za vse Evropejce« gre v prej navedeni smeri. S t. i. točko preloma in vse večjim prehodom na OVE se bo za uresničitev zadanih političnih ciljev in predvidene zakonodaje, ki strmi k bolj čisti energiji, spremenil obstoječi (elektro)energetski sistem, in sicer med drugim v smeri decentralizacije proizvodnje električne energije, zaradi lokacijske razpršenosti naprav, ki pridobivajo energijo iz obnovljivih virov. Pričakovani porast razpršenosti naprav za proizvajanje energije iz obnovljivih virov, vključno s samooskrbnimi napravami, omejeni resursi, vključno z infrastrukturo, in podobno, so prinesla nova vprašanja o tem, ali in kako je mogoča prodaja oziroma dobava električne energije iz OVE posameznikom. To bi po mnenju nekaterih lahko pripomoglo k doseganju ciljev EU in zmanjšanju stroškov, saj bi prišlo do trgovanja brez klasičnih posrednikov, ki so sedaj prisotni v verigi elektroenergetskega sistema. Da bi se električna energija, pridobljena s pomočjo naprav, ki proizvajajo električno energijo iz obnovljivih virov, porabila v pretežni meri na decentraliziranem območju, je potrebno omogočiti tudi prodajo električne energije med lokacijsko povezanimi posamezniki. Sam koncept trgovanja z električno energijo med posamezniki je sicer v sami osnovi preprost, pri čemer si dva enakovredna posameznika med sabo prodajata določeno količino električne energije. Zaradi vse večje digitalizacije in potenciala novih tehnoloških rešitev, je v tej nalogi osvetljen tudi ta vidik, s poudarkom na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in možnosti njene uporabe na področju energetskega prava. Omenjena tehnologija udeležencem namreč po mnenju nekaterih omogoča, da bi lahko posamezniki postali neodvisni udeleženci na trgu z električno energijo ter se tako ukvarjali s transakcijami z električno energijo. To bi prineslo ključne spremembe na elektroenergetskem področju, ki pa seveda morajo biti, ne le tehnološko, temveč tudi pravno podprte. Slednje je rdeča nit te naloge.
Keywords: obnovljivi viri energije, medsebojno trgovanje, tehnologija veriženja blokov, energetika, prodaja električne energije, samooskrba, energetski prehod
Published: 22.08.2019; Views: 804; Downloads: 208
.pdf Full text (801,47 KB)

3.
ENERGETSKA OBNOVA STAVBE ZGRAJENE LETA 1904
Marko Bunderšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ker se dandanes soočamo z onesnaženostjo okolja, pomanjkanju energentov, grozijo pa nam tudi klimatske spremembe, je potrebno narediti korak proti zmanjševanju vplivov na okolje. Eden izmed učinkovitih ukrepov za zmanjševanje negativnih vplivov proti naravi je gradnja energetsko učinkovitih stavb in pa energetska sanacija obstoječih stavb. V diplomskem delu smo zato predstavili predlog energetske sanacije starejše stavbe iz leta 1904. S sanacijo ovoja stavbe, stavbnega pohištva in zamenjavo ogrevalne naprave, smo dosegli cilj in zmanjšali potrebe po toploti za skoraj 90 odstotkov.
Keywords: energetska sanacija, obnovljivi energetski viri, ogrevalni sistem
Published: 24.10.2016; Views: 1095; Downloads: 90
.pdf Full text (2,10 MB)

4.
VKLJUČITEV VETRNE IN SONČNE ELEKTRARNE V KONCEPT OBRATOVANJA NAVIDEZNE ELEKTRARNE
Dejan Mihelič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni izračuni optimalnega obratovanja proizvodnih virov električne energije, ki delujejo kot enota. Proizvodni viri električne energije, vključeni znotraj diplomske naloge, so sončna, vetrna in bioplinska elektrarna. Določene so urne napovedi električnih moči ter stroški, prihodki in dobički, in sicer za potrebe organizatorja energetskega trga, v kolikor bi enota proizvodnih virov želela sodelovati na energetskem trgu.
Keywords: navidezna elektrarna, obnovljivi viri energije, energetski trg, optimalno obratovanje
Published: 19.08.2016; Views: 942; Downloads: 109
.pdf Full text (1,47 MB)

5.
Določitev senčenja fotonapetostnih sistemov s programom SketchUp
Nikola Miličić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavani energija sonca kot ena najpomembnejših vrst obnovljivih virov energije, solarni paneli in vrste soncnih celic. Predstavljen je model zgradbe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje z dejanskim položajem solarnih panelov. Delo je potekalo s program SketchUp kot enim najenostavnejših programov za 3D modeliranje, s pomocjo katerega so bile dolocene sence fotonapetostnih sistemov. Predstavljen je vzrok sence in njena povezanost z dolocenim datumom, dnevnim casom in geografskim položajem.
Keywords: fotonapetostni sistemi, senčenje, obnovljivi energetski viri, sončne celice, SketchUp, diplomske naloge
Published: 08.12.2015; Views: 1178; Downloads: 152
.pdf Full text (25,37 MB)

6.
NIHANJE CEN NAFTE IN SVETOVNO GOSPODARSTVO
Denis Člekovič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Na podlagi analize proizvodnje in porabe nafte ugotavljamo, v kolikšni meri so posamezna gospodarstva odvisna od izvoza oziroma uvoza nafte. Predstavljamo produkte, v katere predelujemo surovo nafte ter razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu nafte. S pregledom zgodovinskih nihanj cen nafte dobimo vpogled v učinke, ki so jih prinašala večja nihanja. Največji poudarek je namenjen zadnjemu znižanju cen nafte, ki ga beležimo med julijem 2014 in januarjem 2015. Skozi spremembe v strukturi ponudbe in povpraševanja ugotavljamo, kaj je sprožilo omenjeni šok. V nadaljevanju predstavljamo posledica šoka, ki se razlikujejo pri državah uvoznica in izvoznicah nafte. Slednje, za razliko od držav uvoznic, pričakujejo negativne gospodarske učinke v naslednjem obdobju.
Keywords: Trg nafte, padec cen nafte, energetski viri, gospodarska rast
Published: 26.11.2015; Views: 604; Downloads: 122
.pdf Full text (993,18 KB)

7.
8.
Energetska oskrba mirovnih operacij
Vanja Lupšina, 2014, master's thesis/paper

Abstract: Energetska oskrba na mirovnih operacijah in misijah ni samoumevna, ampak jo je potrebno vsakodnevno načrtovati ter pripeljati do pripadnikov v bazah. Kot glavni energetski vir vojaki na MOM uporabljajo goriva, za katera pa vemo, da so omejena in jih bo v prihodnosti zmanjkalo. Zatorej tako države posameznice kot zveza NATO pospešeno iščejo energetsko učinkovitejša sredstva in tehnološke postopke kot tudi ustrezne nadomestke goriv. MOM se največkrat izvajajo na območjih, kjer imajo slabo razvito cestno infrastrukturo kot tudi električno omrežje. Poleg tega na vojaške cestne konvoje prežijo tudi skrajneži. Energetska učinkovitost je postala nujnost tako v gospodarstvu kot v obrambnih silah. Zveza NATO zato uspešno vpeljuje na MOM nove energetsko učinkovite rešitve. V magistrski nalogi smo prikazali potek oskrbe z energenti ter električno energijo na mirovnih operacijah. Raziskali smo sodobne tehnološke rešitve za zmanjšanje porabe energentov in alternativne možnosti ter predlagali postopke in rešitve za dvig energetske učinkovitosti.
Keywords: energetska oskrba, energetska učinkovitost, energetski viri, mirovne operacije, KFOR
Published: 17.11.2014; Views: 937; Downloads: 52
.pdf Full text (1,00 MB)

9.
PRAVNI VIDIK TRGA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Jerneja Šepetavc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Z evropsko energetsko politiko, ki je dandanes pogosto v ospredju politik EU, se je počasi razvijal trg električne energije. V diplomskem delu bom predstavila razvoj trga električne energije, pravni vidik notranjega trga EU in postopek liberalizacije trga električne energije. Razvoj trga električne energije je še vedno v postopku in še ni dokončan. Elektrogospodarstvo lahko svoj uspeh doseže zgolj s sprejetjem ustrezne zakonodaje. Države članice pa so dolžne v svoj pravni red poleg nacionalne zakonodaje implementirati tudi evropsko zakonodajo. Pri prenosu evropske zakonodaje se posamezne države, med njimi tudi Republika Slovenija, spopadajo z različnimi težavami. Namen uvodnega dela diplomske naloge je predstaviti evropsko energetsko politiko ter izpostaviti pravni okvir elektrogospodarskega sistema in konkurenčnosti na omenjenem področju. V diplomskem delu predstavljam tudi obnovljive vire električne energije v EU in Republiki Sloveniji. Učinkovita raba obnovljivih virov energije pozitivno vpliva tudi na gospodarsko rast, saj bi tovrstna industrija lahko povečala zaposlitvene zmožnosti. Ravno tako bi se zmanjšalo onesnaževanje okolja. V nadaljevanju predstavljam slovensko energetsko politiko, kako poteka razvoj trga električne energije na slovenskem ozemlju. Analizirati želim dogajanje na trgu električne energije, prilagajanje nacionalne zakonodaje ter sprejemanje sprememb na področju energetike. V zaključnem delu povzamem skupno problematiko trga električne energije na evropski in slovenski ravni.
Keywords: trg električne energije, liberalizacija trga, energetski zakon, dobava električne energije, konkurenca trga električne energije, energetska politika EU, notranji trg EU, obnovljivi viri električne energije, pravni vidik elektrogospodarstva.
Published: 08.05.2014; Views: 1130; Downloads: 261
.pdf Full text (662,87 KB)

10.
REGIONALNI ENERGETSKI KONCEPT ZA SAVINJSKO REGIJO
Blaž Klančnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava regionalnega energetskega koncepta zajema presojo energetskega razvoja regije, kar omogoča pripravo investicijskih in organizacijskih ukrepov ter prodor energetsko in stroškovno učinkovitih rešitev, ki prinašajo znižanje rabe energije, zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje ter stroškov za energijo. Pri tem sem posebno pozornost namenil analizi izkoriščanja in potenciala lokalnih energetskih virov, predvsem obnovljivih virov energije. V Savinjski regiji so široke možnosti izrabe obnovljivih virov energije na lokalni ravni. Cilj energetskega koncepta je ocena neizkoriščenih potencialov energije, ki lahko pripomorejo k čim manjši energetski odvisnosti regije in izboljšanju energetske učinkovitosti.
Keywords: energetski koncept, energetsko načrtovanje, lokalni energetski viri, obnovljivi viri energije
Published: 17.04.2013; Views: 2409; Downloads: 246
.pdf Full text (2,82 MB)

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica