| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 97
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza upravičenosti projektov večanja energetske učinkovitosti obstoječih večstanovanjskih stavb z razvojem konceptualnega modela : magistrsko delo
Žiga Hergamas, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je analizirana upravičenost izvedbe projektov večanja energetske učinkovitosti večstanovanjskih stavb. V prvem delu magistrskega dela je predstavljen teoretičen del, vezan na projekte, nato je pojasnjen pojem energetske učinkovitosti stavb in predstavljeni so trenutni ukrepi in spodbude za dosego strateških ciljev države na tem področju. Pojasnjen je vpliv in naloge upravnika v večstanovanjskih stavbah. V praktičnem delu so na podlagi že izvedenih projektov na področju energetske učinkovitosti stavb analizirane tehnične in ekonomske posledice izvedbe takšnih projektov. Na podlagi analize je razvit konceptualni model, na podlagi katerega se bodo lastniki večstanovanjskih stavb in upravniki lažje odločili, katere projekte izvesti, ob kakšnih pogojih in v kakšnem zaporedju.
Keywords: večstanovanjska stavba, energetska učinkovitost, projekti, upravljanje stavb, ekonomska analiza, doba vračanja
Published in DKUM: 07.05.2024; Views: 71; Downloads: 0
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
Določanje energetske učinkovitosti malih sončnih elektrarn glede na uveljavitev eu direktiv : diplomsko delo
Jona Šalabalija, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je narejen pregled nad trenutno in prihajajočo zakonodajo na področju malih sončnih elektrarn. Narejen je pregled porabe in proizvodnje električne energije v različnih scenarijih in njena analiza, ter možnosti optimizacije porabe električne energije v gospodinjstvih.
Keywords: sončna elektrarna, baterijski hranilnik, obnovljivi viri energije, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 04.03.2024; Views: 225; Downloads: 29
.pdf Full text (19,17 MB)

3.
Načrtovanje sistema centralnega ogrevanja hiše : diplomsko delo
Zoran Popović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Učinkovita raba energije je izjemno pomembna za zmanjševanje energetskih potreb v stavbah in ključna v boju proti podnebnim spremembam, pri trajnostnem razvoju ter prehodu v nizkoogljično družbo. V diplomski nalogi so predstavljene različne vrste sistemov centralnega ogrevanja, opisane so njihove značilnosti ter osnovne komponente. Praktični del diplomske naloge zajema zasnovo sodobne stanovanjske hiše in načrtovanje energetsko učinkovitega sistema centralnega ogrevanja z lesno biomaso. V praktičnem delu naloge je vsebina osredotočena na analizo energetske učinkovitosti, določitev potrebne toplote za ogrevanje ter izračun projektne toplotne moči s pomočjo programskih orodij KI Energija in Audytor 7.0 PRO. Pridobljeni rezultati izvedenih analiz bodo ključni za sam postopek načrtovanja sistema centralnega ogrevanja. Usklajenost teoretičnih konceptov in praktičnega izvajanja omogoča celovit vpogled v proces načrtovanja ter obravnavo ekonomskih in energetskih vidikov sistema centralnega ogrevanja.
Keywords: energetska učinkovitost, sistemi centralnega ogrevanja, načrtovanje, KI Energija, Audytor HL
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 221; Downloads: 25
.pdf Full text (4,26 MB)

4.
Brezogljični viri energije realna možnost ali fikcija?
Teodora Božović, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Energija je nenehno in povsod okoli nas, četudi včasih ni vidna s prostim očesom, je ključnega pomena za ohranjanje in vzdrževanje življenja. Primarni cilj raziskave je pravzaprav ugotoviti, kakšna je ključna vrednost brezogljičnih virov energije in ali je danes mogoče doseči njihov največji izkoristek. Skozi prispevek so predstavljene različne države kot nazorni primeri uporabe brezogljičnih in ogljičnih virov energije, vzporedno z omenjenimi državami je prikazana tudi Slovenija. V prispevku so bile postavljene tri hipoteze, od katerih sta bili dve dokončno potrjeni, s povzetkom ter z analizo rezultatov in raziskav.
Keywords: brezogljični viri energije, trajnostni razvoj, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 17.01.2024; Views: 174; Downloads: 18
.pdf Full text (2,76 MB)

5.
Energetska prenova kulturne dediščine na primeru Vile Rožle : diplomsko delo
Uroš Mićić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena energetska prenova stavbne dediščine na primeru Vile Rožle v Velenju. Opisano je zakonsko ozadje ter osnovni pojmi na področju energetske prenove in varstva kulturne dediščine. V sklopu diplomske naloge je opravljena analiza energetske učinkovitosti stavbe pred in po prenovi. Analizirani so učinki energetske sanacije ter izdelane računske in merjene energetske izkaznice. Rezultati opravljenih analiz potrjujejo, da je bila energetska prenova smiselna in je prinesla številne pozitivne učinke.
Keywords: kulturna dediščina, Vila Rožle, energetska prenova, energetska izkaznica, energetska učinkovitost
Published in DKUM: 16.01.2024; Views: 273; Downloads: 25
.pdf Full text (3,37 MB)

6.
Vpliv energetske učinkovitosti na stroške obratovanja in vzdrževanja večstanovanjske stavbe : magistrsko delo
Matjaž Hozjan, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava energetsko učinkovitost večstanovanjskih stavb z analizo investicijskih stroškov in obratovalnih ter vzdrževalnih stroškov. Teoretični del zajema koncept energetske učinkovitosti, trende gradnje nizkoenergijskih in skoraj ničenergijskih hiš, relevantno zakonodajo, ter razlago pojmov obratovanja in vzdrževanje stavb. Praktični del vključuje primerjavo investicijskih stroškov in stroškov v času obratovanja stavbe za dva energetska nivoja na konkretnem primeru stavbe, s poudarkom na vplivu toplotnoizolacijskega materiala in stavbnega pohištva. Rezultati kažejo, da povečanje učinkovitosti izboljšuje ekonomičnost obratovanja in vzdrževanja stavbe, kljub višjim investicijskim stroškom. Z analizo ugotavljamo, da debelina in tehnične lastnosti materialov vplivajo na zmanjšanje stroškov ogrevanja ter predstavljajo ključne energetske rešitve za zmanjšanje stroškov ogrevanja večstanovanjskih stavb. Analiza, ki smo jo izvedli v aplikativnem delu je pokazala, da dodatno zniževanje toplotnih izgub v stavbi, ki že izpolnjuje pasivni standard, ni smiselno in skozi kazalce ekonomske upravičenosti investicije, niti upravičeno. Izkazala se je potreba po natančnem načrtovanju in gradnji energetsko učinkovitih stavb kot ključna prioriteta k trajnostnemu razvoju
Keywords: energetsko varčna gradnja, energetska učinkovitost, obratovalni stroški, stroški vzdrževanja, analiza občutljivosti.
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 260; Downloads: 0
.pdf Full text (7,68 MB)

7.
Obravnava uporabnosti kazalnika pametne pripravljenosti stavbe : magistrsko delo
Anže Šisernik, 2023, master's thesis

Abstract: Zaradi velikega vpliva na okolje je stavbni sektor eden najpomembnejših dejavnikov za doseganje Evropskih energetskih in okoljskih cilje. Energetsko učinkovite stavbe bodo pomemben člen pri izboljšanju energetske učinkovitosti in s tem velik korak bližje k ogljični nevtralnosti stavb. Eden od načinov za doseganje energetske učinkovitosti v stavbah je uporaba pametnih tehnologij in njihovo medsebojno sodelovanje. V nalogi smo se osredotočili na kazalnik pametne pripravljenosti stavb ali SRI. Preučili smo njegov razvoj, metodologijo določanja in zakonodajo kazalnika. Glavni cilj naloge je bil samostojno podati oceno SRI na različnih objektih.
Keywords: energetska učinkovitost, pametne stavbe, ogljična nevtralnost
Published in DKUM: 19.10.2023; Views: 227; Downloads: 13
.pdf Full text (3,81 MB)

8.
Sistem za daljinsko in avtomatsko vodenje sončnih kolektorjev : diplomsko delo
Primož Brajar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljeni razvoj in sestavni deli sistema za ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji. Predstavljen je uveljavljen sistem za solarno ogrevanje sanitarne vode v stanovanjski hiši. Sončni kolektorji so razširjena metoda ogrevanja sanitarne vode. Zaradi vedno višje cene energentov in nekaterih prednosti, ki jih imajo kolektorji, pa postajajo vedno bolj zanimivi. V delu bo obravnavan način delovanja sistema in pomembni sestavni elementi za avtomatsko delovanje. Prikazani bodo montaža, vzdrževanje sistema v njegovi obratovalni dobi in delovanje. Prav tako bo upoštevan ekonomski vidik uporabe sončnih kolektorjev namesto električnega bojlerja. Za višji izkoristek sončnih kolektorjev je bil razvit sistem reguliranja pozicije sončnih kolektorjev, pri katerem s svetlobnimi senzorji dosežemo tak položaj, da sončno energijo izkoristimo maksimalno. Hkrati je regulator toplote v zalogovniku prilagojen gretju vode do maksimalne temperature 57 °C za hišne potrebe. Sistem ogrevanja s sončnimi kolektorji je obtočni, zato je tukaj poraba električne energije zanemarljiva. Za popolnoma samostojno delovanje sistema sta bila dodana programirljiv logični krmilnik in sistem varoval za primer kakršne koli napake. Krmilnik meri zgornjo in spodnjo temperaturo v rezervoarju vode. Možno je tudi ogrevanje vode s pečjo na drva. V tem primeru krmilnik vklopi črpalko, ko se voda v peči segreje nad določeno temperaturo.
Keywords: izkoristek sonca, energetska učinkovitost, sončna energija, sončni kolektorji
Published in DKUM: 25.07.2023; Views: 429; Downloads: 78
.pdf Full text (2,63 MB)

9.
Izdelava energetske izkaznice in analiza stroškov za ogrevanje enostanovanjske hiše : diplomsko delo
Aleš Ucman, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava idejno zasnovo enostanovanjske stavbe, za katero je bila izdelana tudi energetsko izkaznico. Predstavljena je zakonodaja na področju učinkovite rabe energije v stavbah, predstavljeni so različni ogrevalni sistemi ter opravljena analiza cen energentov. V sklopu diplomske naloge so dodatno preučene tudi možnosti ogrevanje stavbe z različnimi energenti. Posledično je opravljena analiza stroškov za ogrevanja stavbe ter analiza vpliva na okolje. Glavni cilj diplomske naloge je določitev ustreznega ogrevanja stavbe, ki poleg energetske učinkovitosti hkrati zagotavlja tudi minimalne stroške za ogrevanje in minimalen vpliv na okolje.
Keywords: energetska izkaznica, energetska učinkovitost, stroški ogrevanja, toplotna izolacija
Published in DKUM: 25.07.2023; Views: 486; Downloads: 64
.pdf Full text (2,59 MB)

10.
Izvajanje politike energetske učinkovitosti v Sloveniji
Mojca Kokot Krajnc, Alenka Domjan, published scientific conference contribution

Abstract: Energetska učinkovitost predstavlja enega izmed ključnih stebrov podnebno-energetske politike Evropske unije, saj uresničuje spoznanje, da je energija, ki je ne porabimo, najcenejša, najbolj čista in najbolj zanesljiva. To je bila podlaga za spremembe v veljavni direktivi o energetski učinkovitosti, ki obveznost doseganja prihrankov podaljšuje do leta 2030. V prispevku podrobneje predstavljamo novosti,ki jih bo morala Slovenija na področju politike učinkovite rabe energije upoštevati. Prav tako pa prikazujemo rezultate poročanja o doseženih prihrankih v letu 2015 ter napovedujemo novosti, ki bodo prispevale k izpolnjevanju zastavljenih ciljev dopolnjene direktive.
Keywords: energetska učinkovitost, Direktiva 2012/27/EU, varčevanje z energijo, prihranki energije, poročanje o doseženih prihrankih energije
Published in DKUM: 21.07.2023; Views: 391; Downloads: 20
.pdf Full text (9,16 MB)
This document has many files! More...

Search done in 4.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica