| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE
Dijana Subašič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Toplotna izolacija ovoja objekta je eden od najcenejših in hkrati najučinkovitejših potencialov za zmanjšanje porabe energije in s tem tudi za zmanjšano onesnaževanje. Toplotno izolirane stavbe namreč za svoje ogrevanje ali ohlajevanje porabijo bistveno manj energije kot neizolirane. Primerno izoliran objekt poleg varčevanja z energijo in skrbjo za okolje nudijo njihovim uporabnikom zelo ugodne bivalne pogoje, saj poleti kot pozimi z minimalno regulacijo lažje dosegamo ugodno mikroklimo. V diplomski nalogi sem izbrala starejšo hišo, katere največji problem so velike energijske izgube, ter neugodna mikroklima objekta. Na primeru hiše so prikazani izračuni porabe energije pred sanacijo, in izračuni, ki bi jih lahko dosegli s sanacijo ovoja stavbe.
Keywords: energetska sanacija, bivalno ugodje, toplotne izgube
Published: 01.07.2010; Views: 5064; Downloads: 915
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
EKONOMSKI IN TEHNIČNI VIDIK ENERGETSKE SANACIJE VEČSTANOVANJSKEGA OBJEKTA V KAMNICI
Denis Slanič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava energetsko učinkovito sanacijo stanovanjskih stavb kot okoljsko upravičeno investicijo in temu primerne ukrepe, s katerimi pozitivno vplivamo na učinkovito rabo energije v stavbah in posredno tudi na kakovost bivanja. V diplomski nalogi je predstavljen večstanovanjski objekt v Kamnici za katerega se na podlagi analiz in ugotovitev izdela predlog energetske sanacije toplotnoizolacijskega ovoja stavbe. Skladno z novim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES2) je izračunana energetska bilanca objekta pred in po sanaciji ter predlagana rešitev ogrevanja s koriščenjem obnovljivih virov energije. V primerjavi z obstoječim energetskim stanjem objekta je izdelana ekonomska analiza vseh ukrepov, ki kot rezultat navaja predvideni prihranek energije pri ogrevanju in s tem dokazuje ekonomsko upravičenost investicije.
Keywords: energetska sanacija, stroškovno učinkoviti ukrepi, toplotna izolacija, obnovljivi viri energije
Published: 14.09.2011; Views: 1902; Downloads: 196
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
Primerjava energetske sanacije stavbe z veljavno zakonodajo, primer: Dom Danice Vogrinec - objekt C, Maribor
Mića Gavrić, 2012, diploma project paper

Abstract: Diplomski izpit opisuje potek energetske sanacije na primeru izbrane stavbe: Dom Danice Vogrinec - objekt C, Zrkovska cesta 56B, 2000 Maribor – enota Pobrežje. Naloga preverja, ali so bile v energetski sanaciji upoštevane vse zahteve, ki so predpisane v Pravilniku o učinkoviti rabi energije (PURES 2, 2010) in tehnični smernici TSG-1-004:2010, ki sodi k zgoraj omenjenemu pravilniku. Uvodoma smo opisali najpomembnejše zahteve, ki so predpisane na tem področju v Sloveniji in v EU. Z računalniškim programom Gradbena fizika URSA 4 so izdelani vsi potrebni izračuni toplotnih prehodnosti posameznih elementov stavbnega ovoja in izkaz toplotnih karakteristik stavbe. Prikazani so stroški investicije takšne energetske sanacije in njeni ekonomski učinki.
Keywords: Energetska učinkovitost, sanacija stavbe, stroški investicije
Published: 28.09.2012; Views: 1536; Downloads: 178
.pdf Full text (1,90 MB)

4.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE 1964
Boris Karl Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo toplotnega ovoja stavbe, da bi stavba postala energetsko učinkovit in ekonomsko vzdržen objekt. Prikazana je sanacija z obstoječimi materiali in tehnologijami. Zaradi večje izkoriščenosti obnovljivih virov in boljše ekonomske vzdržnosti so pri sanaciji vgrajeni tudi sončni kolektorji za pripravo tople vode. Na osnovi izračunov toplotnih izgub po izvedeni sanaciji toplotnega ovija je izbrana tudi nova ogrevalna naprava na lesno biomaso in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta ter prikazana ekonomska upravičenost sanacije.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, energetska izkaznica, sončni kolektorji, lesna biomasa
Published: 23.09.2014; Views: 1172; Downloads: 150
.pdf Full text (4,14 MB)

5.
ENERGIJSKA PRENOVA LESENE MONTAŽNE HIŠE
Tine Ružić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava teorijo lesene montažne gradnje, energetske prenove enostanovanjskega objekta, vključno s splošnimi principi in razlogi za sanacijo, ukrepi prenove in ekonomsko upravičenostjo teh ukrepov. V praktičnem delu diplomskega dela sta predstavljeni dve verziji energetske prenove enostanovanjske lesene montažne hiše. S pomočjo izračunov v programu za gradbeno fiziko smo objekt analizirali in spremljali stroške in čas povrnitve prenove objekta v dva različna energetska razreda ter s tem ugotavljali ekonomsko upravičenost analiziranih prenov.
Keywords: gradbeništvo, energetska sanacija, montažna gradnja, toplotna izolacija, ekonomska upravičenost
Published: 16.09.2014; Views: 1343; Downloads: 269
.pdf Full text (8,21 MB)

6.
ENERGETSKA OBNOVA POČITNIŠKE HIŠE
Dušan Jankovič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Gospodinjstva so poleg industrije in prometa eden največjih porabnikov energentov v Sloveniji. Torej vsi znatno prispevamo k povišani porabi energentov in posledično onesnažujemo okolje ter segrevamo ozračje. Ocenjuje se, da obstaja veliko število stanovanjskih stavb, v katerih je možno znižati porabo energije z enostavnimi ukrepi tudi za več kot 30 %. V nalogi bomo zato naredili izračun porabe UNP-ja pred energetsko sanacijo in po njej na povsem enostavnem objektu – bivalnem vikendu in se prepričali o dejanskih izgubah in posledično izpustih CO2 zgradbe pred energetsko obnovo in po njej.
Keywords: emisije, toplotne izgube, energetska sanacija
Published: 17.10.2014; Views: 1394; Downloads: 106
.pdf Full text (1,69 MB)

7.
Energetska sanacija enodružinske hiše - ekonomski vidik
Maša Rožej, 2014, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljen predlog energetske sanacije enodružinske hiše. Starejše hiše ne zadoščajo današnjim standardom toplotne prehodnosti, zato jih je potrebno prenoviti, da v objektu znova dosežemo bivalno ugodje, hkrati pa znižamo stroške porabe energije. V skladu z aktualnim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010), so predlagani ukrepi obnovitve zunanjega ovoja stavbe in sanacije oken. S pomočjo programa za gradbeno fiziko je izračunano koliko energije se s temi ukrepi prihrani. V ekonomski analizi pa so prikazani letni koristi iz naslova prihranka energije za ogrevanje, vrednost celotne investicije energetske sanacije in s tem tudi izračun ekonomske upravičenosti investicije.
Keywords: energetska sanacija, ekonomski vidik, stroški investicije, toplotne izgube
Published: 08.09.2014; Views: 885; Downloads: 186
.pdf Full text (1,37 MB)

8.
ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE LETA 1996
Blaž Benko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati enega od načinov za izboljšanje energetske učinkovitosti stanovanjske stavbe, zgrajene leta 1996, ki jo je bilo zaradi pomanjkljive toplotne izolacije potrebno energetsko sanirati v skladu s Pravilnikom PURES. Opisani so konstrukcijski materiali stavbe in njihove lastnosti. Prikazana je energetska sanacija zunanjih zidov, stavbnega pohištva ter zamenjava ogrevalne naprave z učinkovitejšo in naravi prijaznejšo pečjo na biomaso. Upravičenost investicije je dokazana z izračuni toplotnih izgub in porabe goriva za ogrevanje stavbe pred in po energetski sanaciji.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, lesna biomasa, Eko sklad, energetska izkaznica
Published: 11.03.2015; Views: 1417; Downloads: 160
.pdf Full text (3,67 MB)

9.
POPOLNA ENERGETSKA SANACIJA STANOVANJSKE HIŠE ZGRAJENE LETA 2006
Jože Jazbec, 2015, master's thesis

Abstract: V skrbi za okolje je potrebno varčevanje z energijo in naravnimi dobrinami. Kljub razmeroma novi gradnji stanovanjske hiše smo se hipotetično odločili za njeno popolno energetsko sanacijo. S pomočjo računalniškega programa smo izdelali izračunano energetsko izkaznico ter na osnovi realne porabe energentov v zadnjih treh zaključenih letih merjeno energetsko izkaznico. Rezultati so bili pričakovano dobri, vendar smo se skladno s potrebami učinkovite rabe energije odločili, da s sanacijo objekta izboljšamo energetske kazalnike. V zaključnem delu smo izvedli vse potrebne korake za učinkovitejšo rabo enegije in s pomočjo popolne sanacije stanovanjske hiše energetske kazalnike izboljšali za skoraj 40 odstotkov.
Keywords: energetska sanacija, energetska izkaznica, sončna elektrarna, energetska učinkovitost
Published: 24.10.2015; Views: 1204; Downloads: 102
.pdf Full text (11,16 MB)

10.
IZBIRA OGREVAL PRI ENERGETSKI SANACIJI OBSTOJEČE HIŠE
David Rupar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prikazati sanacijo obstoječe hiše v energetsko varčen objekt. Prikazana je sestava obstoječih materialov in materialov dodanih po rekonstrukciji. V diplomskem delu so predstavljeni sodobni in energetsko učinkoviti ogrevalni sistemi pri sanaciji obstoječe hiše. V zaključnem delu so predstavljeni vsi glavni konstrukcijski elementi ogrevalnega sistema. Po dobljenih izračunih je izbran tudi novi ogrevalni sistem in izdelana energetska izkaznica saniranega objekta. Na koncu je predstavljena ekonomska investicija sanacije.
Keywords: energetska sanacija, toplotne izgube, ogrevanje, ogrevala, energetska izkaznica, sončni kolektorji.
Published: 03.08.2016; Views: 814; Downloads: 69
.pdf Full text (3,23 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica