| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
DOLOČITEV EMULGATORJA POLISORBATA S TEKOČINSKO KROMATOGRAFIJO
Urška Jurič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Emulgator je snov, ki povzroča in pospešuje nastanek emulzije. Emulgatorji sodijo med površinsko aktivne snovi. Imajo značilno kemijsko zgradbo, del molekule je hidrofilen (topi se v vodi), drug del pa hidrofoben (topi se v maščobah). Na tak način so emulgatorji razporejeni med vodno in oljno fazo in znižujejo medfazno napetost, ki je glavni vzrok nestabilnosti emulzij. Polisorbati so skupina emulgatorjev, ki se uporabljajo v živilski, farmacevtski in kozmetični industriji, po videzu so mastne tekočine, narejene iz derivata sorbitola in maščobnih kislin. Na trgu se pojavljajo s tržnimi imeni Alkest, Canarcel in Tween. V sestavi na etiketi živil so označeni z oznako E431-E436, polisorbat 80 ima E številko 433. Za namene razvoja in raziskav v podjetju Vitiva smo optimirali in validirali HPLC metodo, ki omogoča ugotavljanje vsebnosti polisorbata 80 v pripravkih, ki vsebujejo izvleček rožmarina in v naravnih barvilih. Kromatografske pogoje smo optimirali in validirali, določili smo specifičnost, linearnost, natančnost, meji zaznave in določanja, točnost in robustnost metode. Dokazali smo, da je predlagana analizna HPLC metoda za ugotavljanje vsebnosti polisorbata primerna, natančna in točna. Ugotovili smo, da je standardna raztopina polisorbata stabilna, razpada le pri izpostavljenosti sončni svetlobi.
Keywords: polisorbat, emulgatorji, HPLC, validacija
Published: 16.10.2012; Views: 1212; Downloads: 155
.pdf Full text (1,34 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica