| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določevanje emisivnosti biološkemu tkivu
Miha Donša, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ugotavlja, kako bi lahko na enostaven in vsem dostopen način izmerili emisivnost biološkega tkiva. Uporabili smo kupolo, ki smo jo izdelali sami in termalno kamero (FLIR IR 655sc, FLIR Systems, USA). Emisivnost biološkega tkiva smo tako določevali v kontroliranem območju v katerem smo zadrževali konstantno temperaturo, ter opazovali okoliške parametre pomembne za tak način merjenja emisivnosti. Dobljene rezultate smo nato primerjali z izračunom po algoritmu, ki se uporablja za merjenje temperature.
Keywords: toplotno sevanje, emisivnost, merjenje, biološko tkivo
Published: 04.09.2017; Views: 595; Downloads: 125
.pdf Full text (3,02 MB)

2.
DOLOČANJE EMISIVNOSTI ZA POTREBE TERMOGRAFSKIH PREISKAV
Jure Hotko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Termokamera, imenovana tudi IR kamera, je namenjena prikazu temperaturnih porazdelitev na površini materiala. Za natančnost meritev je zelo pomembna pravilna izbira koeficienta emisivnosti, vezana na material objekta, ki ga opazujemo. V delu so tako predstavljene teoretične osnove termografije in podane fizikalne osnove sevanja teles, kar med drugim zajema tudi definiranje emisivnosti, emisivnosti črnega telesa ter koeficiente emisivnosti za posamezne materiale. V nalogi je opisano tudi delovanje termokamere. Predstavljeni so možni načini določanja emisivnosti ter vplivi okolice na točnost meritev.
Keywords: termografija, termokamera, emisivnost, določanje emisivnosti
Published: 29.10.2012; Views: 1608; Downloads: 243
.pdf Full text (3,52 MB)

3.
MERJENJE TEMPERATURNEGA POLJA POVRŠINE IN TOPLOTNE PREHODNOSTI STEN Z INFRARDEČO KAMERO
Simona Benko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljam brezkontaktno merjenje temperature z infrardečo (IR) kamero. Najprej predstavim osnove za razumevanje termografije, podrobneje razložim sevanje črnega telesa ter vpliv emisivnosti in temperature telesa na natančnost meritev z IR kamero. Podrobno obravnavam prehod toplote skozi steno, kjer se toplota prenaša s kombinacijo prevajanja toplote skozi steno in konvekcije zraka ob notranji in zunanji strani stene. Nato predstavim delovanje in uporabo infrardeče kamere ter opišem programsko opremo ThermaCAM Researcher Professional. Osrednji del diplomskega dela predstavljajo meritve temperaturnega polja steklene plošče z IR kamero in uporaba IR kamere za določitev toplotne prehodnosti sten v šolskem modelu izolacijske hiše. Pri meritvah z IR kamero moramo biti najbolj pozorni na vrednost emisivnosti površine, saj so napake pri meritvi temperature zaradi nepravilne izbire emisivnosti lahko zelo velike. Zato predstavim metode, s katerimi lahko določimo emisivnost, kadar je ne poznamo. Na primeru meritve temperaturnega polja steklene plošče prikažem, kako s pravilno nastavljenimi parametri, kot so emisivnost, reflektirana temperatura, oddaljenost, vlažnost in temperatura okolice, natančno izmerimo temperaturo na površini opazovanega telesa. Pri poskusu postavim stekleno ploščo pred žarnico, ki segreva steklo. Ugotovim, da je temperaturno polje stekla odvisno od oddaljenosti žarnice od stekla. Na šolskem modelu izolacijske hiše s kombinacijo uporabe IR kamere in točkovnih termometrov izmerim temperature na notranji in zunanji strani stene in v nekaj milimetrov debeli plasti zraka ob steni. Določim temperaturni profil med zrakom v notranjosti in zunaj hiše v smeri pravokotno na steno. Izračunam toplotni tok in toplotno prehodnost sten ter ugotovim, kateri material je najboljši izolator. Nato določim debelino plasti ob steni, v kateri poteka konvekcija zraka, ocenim toplotno prevodnost gibajočega se zraka in izračunam toplotno prestopnost zraka pri naravni konvekciji zunaj in znotraj hiše.
Keywords: termografija, IR kamera, točkovni termometer, prenos toplote, toplotna prehodnost sten, emisivnost, termogram, temperaturno polje, šolski model izolacijske hiše.
Published: 11.04.2012; Views: 4055; Downloads: 352
.pdf Full text (2,83 MB)

4.
Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica