| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 233
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla embalaže za paradižnik iz vidika vplivov na okolje : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Nika Purešević, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ta naloga predstavlja celovito oceno življenjskega cikla embalaže za paradižnik iz vidika vplivov na okolje. V nalogi so analizirane štiri različne plastične embalaže za paradižnik – polipropilenska folija, polipropilenska vrečka kombinirana s kartonsko škatlo iz valovitega recikliranega papirja, navadna plastična vrečka iz polietilena nizke gostote in škatla iz recikliranega polietilena tereftalata. Analizo vrednotenja življenjskega cikla smo izvedli z uporabo programskega orodja Open LCA in CML Centrum voor Milieukunde Leiden, metodo za vrednotenje vplivov. Rezultati so pokazali, da imata procesa proizvodnje plastične embalaže in kartonske škatle največji vpliv na okolje. Gledano skozi celoten življenjski cikel, predstavlja R PET škatla najslabšo možnost za izbiro embalaže, saj ima vpliv na večino okoljskih kazalcev izrazitejši, v primerjavi z drugimi embalažami. LDPE in PP vrečka nista tako sporni za okolje, kot pa R PET škatla ali celo sestavljena embalaža iz PP folije in kartonske škatle. Vse embalaže pa dosegajo največje vplive na okolje v kategoriji globalnega segrevanja ozračja.
Keywords: življenjski cikel, plastična embalaža, polipropilen, reciklirani polietilen tereftalat, polietilen nizke gostote, vpliv na okolje
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 45; Downloads: 9
.pdf Full text (2,25 MB)

2.
Racionalizacija embalaže in iskanje boljših alternativ v podjetju HS Plus, d.o.o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Matic Leš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na raziskovanju embalaže in iskanju boljših alternativ za pakirno in transportno embalažo v podjetju HS Plus, d. o. o. V prvem delu smo se posvetili splošni teoriji o sami embalaži, kjer smo opredelili pomembne pojme, ki služijo pri nadaljnjem razumevanju diplomskega dela. Izpostavili smo funkcionalnosti in naloge embalaže ter njeno delitev glede na osnovno funkcijo. Predstavili smo podjetje, za katerega smo proučili embalažo ter predstavili problem, s katerim se soočajo v podjetju. V drugem delu smo analizirali trenutno stanje embalaže, ki se uporablja v podjetju, ter podali alternativne predloge za zamenjavo trenutne embalaže. Z analizo paketov, ki se pakirajo v podjetju, smo izračunali kapaciteto posamezne vrste transportne in pakirne embalaže. S pomočjo metode za določitev najboljše alternative smo določili, katera embalaža je glede na odločitvene kriterije podjetja najbolj primerna za uporabo. V zaključku smo podali oceno, ovrednotili uspešnost reševanja problema ter podali možnosti nadaljnjega razvoja v podjetju HS Plus, d. o. o.
Keywords: embalaža, pakiranje, racionalizacija, stroški, večkriterijsko odločanje
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 25; Downloads: 8
.pdf Full text (1,90 MB)

3.
Analiza možnosti uvedbe kartonskih palet : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Admir Čaplja, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analizirana možnost uvedbe kartonskih palet za večkratno uporabo za potrebe internega in eksternega transporta. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so predstavljena osnovna teoretična izhodišča s področja embalaže, ki pojasnijo pomen in namen uporabe embalaže ter vrsto embalaže glede na embalažni material. Dodana so še teoretična izhodišča s področja palet, ki pojasnijo vrste palet in določen lastnosti materialov, iz katerih so izdelane palete. V nadaljevanju so navedeni najpomembnejši pravni akti, ki v Republiki Sloveniji opredeljujejo splošno ravnanje z embalažo in odpadno embalažo. Praktični del diplomskega dela temelji na zbranih podatkih o paletah, njihovih cenah in lastnostih obtoka palet. Izračunana sta stroška najema lesenih palet in nakupa lastnih kartonskih palet v količini za eno leto poslovanja. Pri izbiri ustrezne vrste kartonske palete so upoštevana naslednja merila: lastnosti tovora (material in mase tovorkov, ki se bodo odlagali na palete), izpostavljenost vremenskim vplivom in pogoji skladiščenja, lastnosti palet (dovoljena statična in dinamična obremenitev, izpostavljenost vremenskim vplivom, pogoji skladiščenja) in stroški (nakup/najem, skladiščenja praznih palet pri dobavitelju za potrebe zbiranja in priprave na povratni transport, transportni stroški, poškodbe). Uvedba kartonskih palet v poslovanje podjetja se je izkazala za izvedljivo z vidika palete, ki lahko varno nosi predviden tovor in vzdrži predvidene manipulacije v času skladiščenja, prekladanja in transporta. Uvedba kartonskih palet se ni izkazala za sprejemljivo z vidika stroškov, saj bi bilo poslovanje z njimi dražje v primerjavi s poslovanjem z lesenimi CHEP-paletami.
Keywords: embalaža, kartonske palete, zakonodaja, stroški
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 70; Downloads: 12
.pdf Full text (769,10 KB)

4.
Vpliv epidemije COVID-19 na izbiro plastične embalaže : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Eva Žertek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Po pojavu virusa COVID-19 se je spremenil način življenja, predvsem pa so se spremenile naše nakupovalne navade. Ljudje smo pogosteje začeli uporabljati plastično embalažo tako živilskih izdelkov kot tudi neživilskih izdelkov. Bolj pogosto smo začeli uporabljati tudi plastične vrečke, kamor smo lahko shranili živila, in tako živeli s prepričanjem, da nas zdaj virus ne more okužiti oziroma priti v naša telesa. V diplomski nalogi torej obravnavamo vpliv epidemije COVID-19 na izbiro plastične embalaže. V prvem delu smo najprej predelali teoretične osnove, nato smo s pomočjo anketnega vprašalnika pridobili rezultate o uporabi plastične embalaže in analizirali, kako so se navade anketirancev spremenile zaradi virusa. Na koncu smo preverili hipoteze, ki smo si jih zastavili in ugotovili glede na anketni vprašalnik, da epidemija na vzorec ni imela tolikšnega vpliva.
Keywords: COVID-19, plastična embalaža, plastične vrečke, plastična embalaža živil, plastična embalaža neživilskih izdelkov, anketni vprašalnik
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 126; Downloads: 50
.pdf Full text (2,01 MB)

5.
Vpliv embalaže na prodajo izdelkov Čokoladnice Olimje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Boštjan Ocvirk, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža je nosilec, omot in vse, v kar blago zavijamo, polnimo, vstavljamo, pripravljamo, torej embaliramo oz. pakiramo (Černič, 2005, str. 10). Njene naloge so shranjevanje, zaščita, prevoz in skladiščenje izdelkov, trženje izdelkov itd. Obstaja več vrst in različnih materialov embalaž (papirnata in kartonska, steklena, kovinska, plastična, lesena, tekstilna). Pakiranje živila v embalažo je proces, ki predstavlja integralni del predelave živil. Opravi se s posebnimi napravami. Gre za naprave, ki izvajajo točno tiste operacije, ki so potrebne, da se določeno živilo zapakira v embalažo. Z raziskavo smo ugotavljali, kako embalaža izdelkov Čokoladnice Olimje vpliva na kupce, ter kaj bi se dalo z reorganizacijo embalaže spremeniti, da bi le ta imela večji vpliv na nakupovalni proces oz. na kupce. Pri tem smo ugotovili, da so anketirani izmed vseh vidikov, z najboljšo oceno lastnosti izdelkov, ocenili embalažo izdelkov, da imajo v Čokoladnici Olimje še nekaj prostora za izboljšavo barvnega izbora embalaže, da kupci v večini primerov povezujejo privlačno embalažo z višjo kakovostjo izdelka in, da so med slikovnim gradivom anketirani izbrali embalažo iz tekstila, papirja, kartona in pločevine, nikakor pa ne iz plastike.
Keywords: embalaža, izdelek, pakiranje, čokolada, Čokoladnica Olimje
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 90; Downloads: 29
.pdf Full text (4,56 MB)

6.
Razvoj embalaže za baterijski modul
Žiga Bačnar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Embalaža je v sodobnem času pomemben element pri ohranjanju kakovosti izdelkov pri njihovem transportu in skladiščenju. Z izbiro primernih materialov in oblike pakiranj, lahko izdelkom omogočimo daljšo življenjsko dobo, ter dosežemo večje zadovoljstvo kupca, ki prejme naš izdelek. V sklopu diplomske naloge bo prikazan razvoj embalaže za baterijski modul. Glavni del razvoja je izbira materialov, ki bosta karton in polietilenska pena. S pomočjo numeričnih analiz bomo določili, kakšno varnost nam izbrana embalaža omogoča.
Keywords: embalaža, materiali, numerična analiza, modeliranje
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 102; Downloads: 24
.pdf Full text (3,32 MB)

7.
Uvajanje krožnega gospodarstva na področju ravnanja z embalažo – primerjava Slovenije in EU
Armin Odobašić, 2022, master's thesis

Abstract: Embalaža je v današnjem času zelo pomembna pri pripravi končnega izdelka za prodajo. Z zmanjšanjem količine embalaže se posledično zmanjša tudi količina odpadne embalaže. Ponovno uporabo lahko dosežemo z uvajanjem vračljive embalaže, vendar je to povezano z določenimi ekonomskimi, logističnimi in tudi okolijskimi problemi. Čim višjo stopnjo recikliranja embalaže lahko dosežemo z uvajanjem krožnega gospodarstva, vendar pa so na tem področju precejšnje razlike glede na snovno sestavo embalaže. V magistrskem delu smo raziskali stanje na področju ravnanja z odpadno embalažo v Sloveniji in na območju EU ter reference in stopnjo ozaveščenosti uporabnikov. V splošnem delu smo opravili pregled domače in tuje znanstvene in strokovne literature z obravnavanega področja. Vključili smo pregled posameznih vrst embalaže glede na snovno sestavo, predpise, trende in okvirne cilje. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika opravili raziskavo med državljani Slovenije in Nemčije. Pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili metode deskripcije, kompilacije in analize.
Keywords: odpadna embalaža, krožno gospodarstvo, Slovenija, Evropska unija, Nemčija
Published in DKUM: 15.07.2022; Views: 304; Downloads: 72
.pdf Full text (1,80 MB)

8.
Hidrotermična razgradnja večslojne odpadne embalaže : magistrsko delo
Mihael Irgolič, 2022, master's thesis

Abstract: V letu 2020 smo v Sloveniji pridelali več kot milijon ton odpadkov. Skoraj 30 % odpadkov predstavlja odpadna embalaža raznih produktov. Poznamo različne vrste embalaže: papirnato, stekleno, kovinsko, plastično, leseno in večslojno. Večslojni embalaži lahko rečemo tudi sestavljena. Ena izmed najpogosteje uporabljenih in dobro poznanih večslojnih embalaž je tudi tetrapak embalaža. Tetrapak embalaža je sestavljena iz papirja/kartona, polietilena (PE) in aluminija. Problem recikliranja tetrapak embalaže je v tem, da njenih sestavnih delov ni mogoče enostavno ločiti z mehanskimi metodami. Uporaba pod- in nadkritičnih fluidov v različnih kemijskih procesih je vse pogostejša. Zaradi svoje dostopnosti in nizke cene je kot medij za uporabo v nadkritičnih procesih vse pogosteje uporabljena voda. V tem magistrskem delu smo preučevali razgradnjo odpadne tetrapak embalaže s pod- in nadkritično vodo v visokotlačnem in visokotemperaturnem šaržnem reaktorju pri temperaturi od 300 °C do 450 °C ter v časovnem obdobju med 15 in 60 min. Reakcije smo izvajali v eni in v dveh stopnjah. Razmerje odpadni materil/voda je bilo 1 g/10 mL. Nastale produkte v štirih fazah (plinski, vodni, oljni in trdni) smo analizirali s različnimi tehnikami (FTIR, TC, GC/MS, HPLC). Enostopenjsko hidrotermično razgradnjo odpadne tetrapak embalaže smo izvedli pri temperaturi 425 °C oz. 450 °C in reakcijskem času 15 min ali 60 min. Ugotovili smo, da z višanjem temperature in daljšanjem reakcijskega časa narašča izkoristek oljne faze. Najvišji izkoristek oljne faze smo dobili pri temperaturi 450 °C in reakcijskem času 60 min in je znašal 60,7 %. V drugem delu smo izvedli dvostopenjsko hidrotermično razgradnjo odpadne tetrapak embalaže. Prvo stopnjo smo izvedli v podkritični vodi pri temperaturi 250 °C oz. 300 °C in reakcijskem času 30 oz. 60 min. Najvišji izkoristek vodne faze (18,0 %) smo določili pri temperaturi razgradnje 250 °C in reakcijskem času 60 min, najvišji izkoristek oljne faze (35,1 %) pa pri temperaturi razgradnje 300 °C in času 60 min. Drugo stopnjo razgradnje, kjer smo uporabili trdni preostanek iz prve stopnje, smo opravili pri temperaturi 425 oz. 450 °C in reakcijskem času 15 min. Najvišji izkoristek oljne faze po obeh stopnjah skupaj (65,5 %) dobimo pri vzorcu, ki smo ga v prvi stopnji razgradili pri temperaturi 300 °C in reakcijskem času 60 min, v drugi stopnji pa pri temperaturi 450 °C in reakcijskem času 15 min. Oljni fazi smo določili kemijsko sestavo in ugotovili, da je sestavljena iz nasičenih in nenasičenih alifatskih ogljikovodikov, aromatskih spojin, ketonov, alkoholov in amidov. Analizirali smo tudi vodno fazo, v kateri so bili prisotni; glukoza, fruktoza, celobioza, gliceraldehid, anhidrid glukoze, levulinska kislina, furfural in 5-hidroksimetilfurfural. Plinska faza je vsebovala CO2 in ogljikovodike med C1-C6. Po razgradnji tetrapaka je kot trdni preostanek nastal aluminijev prah obdan s tanko plastjo PE.
Keywords: hidrotermična razgradnja, večslojna embalaža, tetrapak, odpadna embalaža, nadkritični fluidi, nadkritična voda
Published in DKUM: 08.07.2022; Views: 187; Downloads: 0
.pdf Full text (4,61 MB)

9.
Razvoj aktivne (bio)plastične embalaže : diplomsko delo
Klavdija Petelin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Vedno večji interes se kaže v razvijanju bio-osnovanih polimerov, ki so biorazgradljivi in zmanjšujejo uporabo fosilnih goriv. V diplomski nalogi sem se osredotočila na razvoj laminata, ki je vsaj delno biorazgradljiv – pomeni, da je na notranji strani materiala namesto dragih umetnih materialov kot sta poliviniliden klorid ali polietilen tereftalat, sirotka na katero je nanešen premaz hitozanskih nanodelcev z ujetimi naravnimi ekstrakti rožmarina oziroma cimeta. Tako se lahko vsaj del laminata razgradi pod normalnimi pogoji, s tem pa omogočimo tudi lažjo reciklažo. Dodatno pa sem z nanosi nanodelcev naredila aktivno embalažo, ki deluje protimikrobno ter antioksidativno, s tem pa lahko občutno vplivamo na trajanje roka živil in ga podaljšamo. Ustreznost sirotkine folije kot del laminata so pokazali testi narejeni z metodami, kot so goniometrija, gravimetrija, ATR-FTIR ter ABTS test.
Keywords: aktivna embalaža, hitozan, ekstrakti rožmarina ter cimeta, biorazgradljivost
Published in DKUM: 18.01.2021; Views: 737; Downloads: 123
.pdf Full text (818,38 KB)

10.
Zmanjševanje reklamacij z uvedbo ustreznejše embalaže v eti elektroelement d.o.o.
Matija Kranjc, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Glavni problem, s katerim se srečujemo v podjetju, je preveč reklamacij. To prinaša nezadovoljstvo strank in partnerjev ter povzroča nepotrebne stroške. V diplomski nalogi smo analizirali število reklamacij v skladišču, pa tudi izven njega. Stroškovno smo jih ovrednotili z enotami in prikazali rezultate. Našteli smo predloge izboljšav, za katere mislimo, da bi pripomogli k zmanjšanju reklamacij. Implementacija nekaterih bi k temu zagotovo pripomogla, odvisno pa je, kolikšni sta naložba in želja vodilnih za zajezitev problema. Na koncu predstavimo ugotovitve ter lastno mnenje o pogojih za uvedbo in možnostih nadaljnjega razvoja.
Keywords: logistika, reklamacije, embalaža
Published in DKUM: 04.12.2020; Views: 779; Downloads: 96
.pdf Full text (1,54 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica