| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
PRIKRITI POSEG V INFORMACIJSKE SISTEME KOT MOŽEN PRIKRITI PREISKOVALNI UKREP
Tomaž Peršuh, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga ureja prikaz osnovnih pojmov s področja informacijskih tehnologij. Posebej je poudarjeno razlikovanje med elektronskimi napravami in informacijskimi sistemi ter med elektronskimi podatki in digitalnimi podatki. Na podlagi teh opredelitev je predlagan razmislek o spremembi instituta preiskovanja elektronskih naprav tako, da se kot osrednji objekt preiskovanja določi informacijski sistem. Opredelitev kibernetske kriminalitetete temelji na pojavnih oblikah tistih kaznivih dejanj, kjer so elektronske naprave njihov prevladujoči element, sicer kot predmet napada, sredstvo storitve ali zgolj kot nosilec iskanih vsebin. Gibanje kibernetske kriminalitete čez čas je predstavljeno s podajo statističnih podatkov. Na podlagi proučitve osnovnih struktur kibernetskega prostora, pojavnih oblik kaznivih dejanj kibernetske kriminalitete, pomanjkljivosti obstoječega instituta preiskave elektronskih naprav ter drugih preiskovalnih dejanj je v nalogi ugotovljeno, da ni zagotovljen zadostni kazenskopravni okvir niti za pregon osnovnih oblik kibernetske kriminalitete. Institut prikritega posega v informacijske sisteme po tej ugotovitvi nesporno predstavlja enega od primernejših ukrepov pri našem soočanju z izzivi informacijske družbe na kazenskopravnem področju.
Keywords: informacijski sistem, kibernetska kriminaliteta, elektronska naprava, elektronski dokaz, računalniško preiskovanje, preiskava elektronskih naprav.
Published: 28.06.2016; Views: 621; Downloads: 79
.pdf Full text (1,15 MB)

3.
Digitalni dokazi v slovenski zakonodaji in sodni praksi
Primož Zupanič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Digitalni dokazi so vrsta elektronskih dokazov, ki postajajo čedalje bolj pomembno dokazno sredstvo tudi v kazenskih postopkih. Pravosodnim sistemom povzročajo velike težave, saj so lahko relevantno dokazno sredstvo v vseh pravnih postopkih. Ker so prisotni praktično povsod, je pomembno, da se seznanimo z njihovo uporabo in posebnostmi. Velik poudarek moramo nameniti seznanitvi z novimi oblikami digitalnih dokazov, izobraževanju na področju odkrivanja in preiskovanja zlorab ter ureditvi postopkov zavarovanja in preiskav naprav, ki vsebujejo digitalne dokaze. Tukaj je namreč še vedno največ težav, saj je s pomočjo digitalne tehnologije zelo lahko skriti in omejiti dostop do podatkov, ki bi lahko bili upoštevano dokazno gradivo. Ravno tako jih je težko ovrednotiti enako kot klasične dokaze, saj zaradi svojih tehničnih karakteristik zahtevajo drugačen pristop, da so pravno dopustni in imajo dokazno vrednost. Zavarovanje in ohranjanje takšnih dokazov utegne biti zelo zapleteno in lahko vpliva na njihovo verodostojnost ter na potek in pravilnost končne sodbe. Ker so tudi digitalni dokazi predmet proste presoje, je nujno potrebna zadostna mera ozaveščenosti sodišča in ostalih organov na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije in upoštevanje temeljnih postopkovnih pravil. Glede na naraščajoče trende digitalizacije, je utemeljeno pričakovati porast kaznivih dejanj, kjer bo na različne načine prisotna informacijska tehnologija. Države bodo tako prisiljene zakonodajo urediti na način, ki bo omogočal čezmejno in geografsko neomejeno zagotavljanje nadzora. Razvoj sodobne tehnologije pa bo na novo postavil potrebo po presoji med različnimi nameni in cilji kazenskega postopka. Potrebno bo natančno razjasniti, kje se konča dopusten postopek pregona in kje se začne čezmerno poseganje v človekove pravice. V diplomskem delu zato proučujem pomen in uporabo digitalnih dokazov v postopkih in ureditev v slovenski zakonodaji. Raziskujem problematiko zlorab digitalnega gradiva, nastajanje novih načinov uporabe elektronskih naprav za izvrševanje kriminalnih aktivnosti in soočenje našega prava s temi zlorabami. Preučujem tudi primere iz sodne prakse, na podlagi katerih se bom seznanil s postopanjem organov pri uporabi digitalnih dokazov na kazenskem in na civilnem področju.
Keywords: Digitalni dokaz, elektronska naprava, ZKP-J, zloraba, preiskava, podatki, informacijsko-komunikacijska tehnologija.
Published: 05.07.2019; Views: 181; Downloads: 18
.pdf Full text (425,23 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica