| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MERJENJE NESTANDARDNIH ODVODOV SIGNALOV EKG
Saša Kos, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljamo programsko in strojno rešitev za nestandardno merjenje elektrokardiografskih (EKG) signalov. Z opisano rešitvijo želimo preveriti, ali je možno hitrejše, preprostejše in nemoteče merjenje EKG-signalov z manjšim številom elektrod, ki so v smislu klinične prakse postavljene na nestandardnih mestih (npr. prstih). Zasnova strojne opreme temelji na treh delih. Prvi predstavlja vezje ADS1298 proizvajalca Texas Instruments, ki opravlja funkcijo zajemanja in ojačenja analognega EKG-signala ter analogno-digitalno (AD) pretvorbo. Drugi je mikrokrmilnik PIC32MX proizvajalca Microchip, ki skrbi za krmiljenje vezja ADS1298 in prenos podatkov preko vmesnika USB na osebni računalnik. Tretji del je osebni računalnik, kjer se podatki obdelajo in shranijo. Programska rešitev je sestavljena iz dveh delov, in sicer kode za mikrokrmilnik PIC32MX, ki skrbi za komunikacijo z ADS1298 in osebnim računalnikom, ter programske opreme na osebnem računalniku, ki skrbi za izris EKG-signala ter obdelavo in shranjevanje podatkov. Z opisano rešitvijo smo uspeli zanesljivo izmeriti EKG-signal z dvema elektrodama, ki sta nameščeni na nestandardnih odjemnih mestih, npr. na prstih rok. Cilj nemotečega in hitrega merjenja je dosežen delno, saj pri krajših razdaljah med elektrodama in kratkotrajnih stikih meritve niso bile zelo zanesljive. Opisano rešitev bi bilo možno izboljšati z izdelavo analognega nizkošumnega predojačevalnika, boljšega algoritma za filtriranje signala ter uporabo kakovostnejših elektrod.
Keywords: elektrokardiograf, elektrokardiogram (EKG), standardni odvodi EKG, mikrokrmilnik ADS1298, nestandardne meritve signalov EKG
Published: 31.01.2012; Views: 1443; Downloads: 202
.pdf Full text (1,62 MB)

2.
IZVEDBA PREPROSTEGA BREZŽIČNEGA ELEKTROKARDIOGRAFA
Daren Sonjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z izdelavo preprostega brezžičnega elektrokardiografa, ki meri en odvod in preko brezžične povezave pošilja podatke na računalnik. Elektrokardiograf sestavljajo ojačevalci, mikrokrmilnik, modul za brezžično komunikacijo in čip za USB žično povezavo. Programska oprema mikrokrmilnika poskrbi za meritev odvoda in njegovo pošiljanje preko brezžične ali žične povezave. Za prikaz izmerjenih podatkov smo napisali program za računalnik, ki prikazuje dobljene podatke z izrisom grafa. Za oceno delovanja elektrokardiografa in brezžičnega pošiljanja smo primerjali grafe z referenčnimi in profesionalnimi elektrokardiografi in naredili primerjave med žičnim in brezžičnim pošiljanjem.
Keywords: elektrokardiograf, brezžična povezava, mikrokrmilniki, ojačevalniki
Published: 27.09.2013; Views: 721; Downloads: 92
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
IZVEDBA BREZŽIČNEGA ELEKTROKARDIOGRAFA S SENZORJEM EPIC
Mihael Meklav, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu, smo se ukvarjali z implementacijo brezžičnega elektrokardiografa s senzorji EPIC. Sama naprava je sestavljena iz treh ločenih delov. Prvi del predstavlja mikrokrmilnik dsPIC33, krmiljenje za baterijo in bluetooth modul. Drugi del predstavlja vezje za filtriranje EKG signala, ki na vhod mikrokrmilnika da signal za analogno-digitalno (AD) obdelavo. Vsebuje pa razne filtre, ojačevalnike in druge čipe potrebne za merjenje. Tretji del so kapacitivni senzorji EPIC s katerimi merimo. Vsi deli se na koncu združijo v celoto in predstavljajo EKG merilnik. Filtrirane meritve se pošljejo preko bluetooth povezave na mobilno napravo z nameščenim Android operacijskim sistemom. Preko nameščene aplikacije se nam izmerjene vrednosti izrisujejo v obliki grafa. Vse skupaj pa si lahko tudi shranimo na napravo in si kasneje ponovno ogledamo. Našo EKG napravo smo testirali na različnih prostovoljcih, pri različnih aktivnostih (mirovanje, hoja in tek). Z opisano rešitvijo nam je uspešno uspelo izmeriti EKG signal. Prav tako pa smo lahko uspešno določili faze utripa pri mirovanju in hoji.
Keywords: elektrokardiograf, brezžično, mikrokrmilnik, mobilna aplikacija, bluetooth
Published: 11.05.2016; Views: 512; Downloads: 57
.pdf Full text (7,44 MB)

4.
IZDELAVA ELEKTROKARDIOGRAFA IN DIAGNOSTIKA POTENCIALNIH OBOLENJ SRCA
Gregor Nikolić, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan razvoj in uporaba tri-točkovnega elektrokardiografa, s katerim merimo razlike potencialov napetosti na telesu, ki jih povzroča srce v svoji okolici. Predstavljeno je osnovno delovanje srca ter predstavitev srca kot električni dipol, s katerim opisujemo povzročene potenciale. Elektrokardiograf je izdelan iz analognega in digitalnega dela vezja ter programskega vmesnika na računalniku, s katerim opazujemo zajet signal ter izvajamo diagnostiko potencialnih obolenj srca. V analognem delu se soočamo z zajemanjem izmeničnega signala, ki je izredno majhne amplitude, ki je superponiran na razmeroma visok enosmerni signal. V digitalnem delu pa se soočamo s pretvorbo analognega signala in komunikacijo z računalnikom. K digitalnemu delu lahko pripišemo tudi razvoj programskega vmesnika, ki omogoča interpretacijo signala na zaslon in diagnostiko. Tako za analogni kot digitalni del smo opisali razvoj, delovanje in uporabo.
Keywords: elektrokardiograf, EKG, diagnostika, obolenja, srce
Published: 19.02.2015; Views: 1251; Downloads: 363 
(1 vote)
.pdf Full text (3,18 MB)

5.
MEDICINSKO TEHNIČNE APARATURE V NUJNI MEDICINSKI POMOČI
Marko Juvan, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene medicinsko tehnične aparature, ki jih najdemo v vozilu nujne medicinske pomoči. Aparature opisane v diplomski nalogi so večinoma namenjene v diagnostične namene. Poleg aparatur je opisano tudi njihovo delovanje, pravilna uporaba, kaj in kako beležijo v človeškem telesu in varnost pri uporabi naprave. Pravilna uporaba medicinsko tehničnih aparatur v prehospitalnem okolju, pravilne interpretacije rezultatov in tehnična brezhibnost medicinsko tehničnih aparatur je bistvena za strokovno in kopetentno izvajanje ukrepov v prid bolniku/poškodovancu.
Keywords: aparature, defibrilator, elektrokardiograf, kapnografija, prehospitalno okolje, termometer, sfingomanometer, oksimeter
Published: 27.05.2015; Views: 565; Downloads: 107
.pdf Full text (653,96 KB)

6.
Vloga medicinske sestre pri snemanju elektrokardiograma
Blaž Majerič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: S pomočjo elektrokardiograma snemamo električno aktivnost srca. Le ta nam omogoča prepoznavanje odstopanj od normalnega sinusnega ritma. To so lahko nujna stanja ali druga patološka stanja. Zelo pomembna je vloga medicinske sestre, saj je ona tista, ki snema in prva oceni krivuljo elektrokardiografa. Raziskovalna metodologija: Za teoretični del smo uporabili deskriptivno metodo dela. Raziskavo smo izvedli z anketnim vprašalnikom na eni izmed zdravstvenih fakultet s pomočjo kvantitativne metode raziskovanja. Rezultate vseh 70 sodelujočih anketirancev smo obdelali s pomočjo Excela in aplikacije 1ka. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da je teoretično znanje pravilnega snemanja elektrokardiograma zadovoljivo, čeprav se pojavlja veliko napak pri natančni postavitvi elektrod. Več težav smo zasledili pri interpretaciji zapisa elektrokardiograma, kjer pogosto ne prepoznajo življenjsko ogrožajočih stanj in stanj, ki so potrebna takojšnje defibrilacije. Sklep: Elektrokardiogram je osnovna, preprosta in neinvazivna preiskava za ugotavljanje motenj srca. Od medicinskih sester se zahteva in pričakuje ustrezno izvajanje intervencije. Ugotovili smo, da bi bilo potrebno več izobraževanja na področju snemanja in interpretacije elektrokardiograma v procesu izobraževanja.
Keywords: elektrokardiogram, elektrokardiograf, interpretacija, srce.
Published: 12.09.2018; Views: 284; Downloads: 112
.pdf Full text (728,17 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica