| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Krmiljenje toka za izvedbo elektro erozije : diplomsko delo
Levko Levkov, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene osnove krmiljenja toka za izvedbo elektroerozije. Diplomska naloga analizira in ponuja eksperimentalno dokazane vrste krmiljenja, ki se lahko uporabljajo za uspešno obdelavo materiala s pomočjo erozije. V diplomski nalogi so prav tako obrazložene posamezna in skupna delovanja električne komponente (npr. napajalnika), senzorjev in adaptivnih vezij za merjenje z mikrokrmilnikom in krmiljenje sistema s pomočjo krmilnih vezij. Predstavlja odlično podlago za nadaljnji razvoj tehnologije.
Keywords: elektroerozija, merjenje, krmiljenje
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 150; Downloads: 16
.pdf Full text (2,20 MB)

2.
Konstruiranje grafitnih elektrod za elektroerozijo : diplomsko delo
Matic Pignar, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan postopek izdelave grafitnih elektrod. Prikazni so postopki izdelave tridimenzionalnega modela elektrode v programskem paketu Creo, izdelave NC programa s pomočjo programske opreme NCG CAM in izdelave fizičnega modela elektrode na CNC obdelovalnem stroju. Prikazane so tudi meritve kvalitete obdelave in uporabe elektrode na stroju za potopno elektroerozijo. Opisan je pomen ustrezne programske in strojne opreme, ki zagotavlja nemoten potek delovnega procesa. Predstavljena je vloga ustrezno izobraženega kadra, ki med seboj dobro sodeluje in komunicira ter s tem zagotavlja kvaliteto končnih produktov.
Keywords: grafitna elektroda, elektroerozija, CAM, CAD
Published in DKUM: 06.05.2020; Views: 727; Downloads: 73
.pdf Full text (2,35 MB)

3.
Preiskave zvarnih spojev po metodah UT/TOFD-PA
Katarina Jelen, 2016, master's thesis

Abstract: Kvaliteta zvarnih spojev je pretežno odvisna od kvalitete varjenja. Z neporušnimi preiskavami zvarnih spojev se zagotavlja, da je ta kvaliteta kontrolirana in ustreza izbranim standardom. Med novejši metodi neporušnih ultrazvočnih preiskav spadata Time Of Flight Diffraction (UT/TOFD) in Phased Array (UT/PA), ki sta že postali širše uporabljani za preiskavo zvarov v petrokemični in ostali industriji. Tudi na področju zvarnih spojev cevovodov hidroelektrarn postajata UT/TOFD in UT/PA vedno bolj zanimivi in uporabljani. Prednosti teh metod so predvsem: Velika natančnost pri ugotavljanju velikosti in lege defektov, zaznavanje defektov tudi v primeru njihovega prekrivanja ali neustrezno orientiranih defektov, večja hitrost preizkušanja ter zapisi (skeni) kontrole, ki jih lahko arhiviramo, ponovno ocenjujemo ipd. Na podlagi eksperimentov, ki so vključevali neporušne metode UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, VT in MT ter žično elektroerozijo kot porušno metodo, lahko potrdimo, da se z novimi ultrazvočnimi metodami zagotavlja velika natančnost določanja lege, oblike in velikosti napak. Že pri samem skeniranju kalibrirnega komada smo ugotovili, da pri debelini stene 44 mm lahko vidimo tudi zajedo globinske razsežnosti 1 mm. Na razrezanih preizkusnih lističih smo z VT in MT metodo našli napake, ki smo jih odkrili po metodi UT/TOFD ter delno z UT/PE in UT/PA. Ugotovili smo, da globinska razsežnost, velikost napak in lega napak ustreza predvidenemu.
Keywords: ultrazvok, UT/TOFD, UT/PA, UT/PE, MT, VT, elektroerozija, zvarni spoj, indikacija, defekt, zvar s podložko
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1531; Downloads: 117
.pdf Full text (7,07 MB)

4.
INOVATIVNE OBDELAVE Z ELEKTROEROZIJO
Domen Planinšič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Elektroerozijska obdelava spada med nekonvencionalne obdelave in je postopek, pri katerem pride do odnašanja materiala zaradi kombiniranega delovanja električne in toplotne energije. Najpogosteje se v industriji uporabljata potopna in žična elektroerozijska obdelava, predvsem zaradi natančnosti, ki jo lahko dosežemo z njima. Še do nedavnega je veljal pogoj, da mora biti obdelovanec električno prevoden za uporabo elektroerozijske obdelave. S poizkusi so dokazali, da je mogoče obdelovati tudi električno neprevodne materiale, kot je keramika. Področja uporabe elektroerozije se z leti večajo, saj jo uporabljajo tudi v kombinaciji z preostalimi nekonvencionalnimi postopki, zaradi večje učinkovitosti. Fizikalni princip elektroerozije ostaja enak, medtem ko različne študije kažejo, da se elektroerozijska obdelava stalno izpopolnjuje.
Keywords: invencija, inovacija, elektroerozijska obdelava, potopna elektroerozija, žična elektroerozija, hibridni elektroerozijski postopki, izboljšave elektroerozije.
Published in DKUM: 20.11.2012; Views: 2510; Downloads: 533
.pdf Full text (2,74 MB)

5.
Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica