| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Modeliranje in optimizacija napetostnih in temperaturnih razmer pri načrtovanju elementov elektroenergetskega sistema
Mirza Sarajlić, 2019, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija obravnava načrtovanje in optimizacijo elementov elektroenergetskega sistema. Ti elementi morajo biti povezani v celoto, da porabnikom električne energije zagotovijo zanesljivo oskrbo in ekonomično rabo kakovostne električne energije. Obravnavani elementi elektroenergetska sistema v doktorski disertaciji so: taljive varovalke, podporni izolatorji in nadzemni goli vodniki. Načrtovanje in optimizacija obravnavanih elementov elektroenergetskega sistema je kompleksen postopek, zaradi česa je uporabljen uspešen in robusten algoritem diferenčne evolucije pri identifikaciji potrebnih parametrov numeričnega modela posameznega elementa. Pri taljivi varovalki je tako izvedena identifikacija toplotnih parametrov varovalke s ciljem napovedi temperature zunanjih in notranjih delov varovalke, na podlagi rezultatov laboratorijskih meritev in 3D numeričnega modela varovalke. Klasični algoritem diferenčne evolucije je primerjan s tremi modificiranimi algoritmi, ki zmanjšujejo število populacije tekom optimizacijskega procesa. Na ta način zmanjšajo tudi čas konvergence. Rezultati vseh štirih algoritmov so primerjani in podana je najboljša izbira algoritma za takšne izračune temperaturnih koeficientov. Pri podpornem izolatorju je izvedena identifikacija parametrov interpolacijskega polinoma s ciljem oblikovanja optimalne zunanje oblike pri čemer je minimizirana električna poljska jakost v notranjosti in okolici izolatorja. Pri dinamičnem modelu nadzemnega vodnika je izvedena napoved temperature vodnika, ki odločilno vpliva na dopustno obremenitev le-tega. Zato je uporabljena toplotna enačba in so opravljene meritve na realnem poligonu v realnih pogojih.
Keywords: elektroenergetski sistem, taljive varovalke, podporni izolatorji, nadzemni vodniki, optimizacija, diferenčna evolucija, električno polje, temperaturno polje
Published: 24.09.2019; Views: 737; Downloads: 137
.pdf Full text (4,34 MB)

2.
Simulacija elektromagnetnih razmer v okolici jeklenega stebra daljnovoda
Žan Pinter, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen vpliv jeklenega daljnovodnega stebra na električno polje v okolici. S pomočjo programskega orodja OPERA 3D, ki temelji na metodi končnih elementov, so opravljeni 3D numerični izračuni električnega polja v okolici daljnovodnega stebra. V odvisnosti od geometrije daljnovodnega stebra, lastnosti materialov in od faznega kota napetosti je predstavljena porazdelitev električne poljske jakosti in električnega potenciala v okolici daljnovodnega stebra.
Keywords: električno polje, električna poljska jakost, električni potencial, jekleni daljnovodni steber.
Published: 19.10.2018; Views: 669; Downloads: 49
.pdf Full text (1,85 MB)

3.
IZRAČUN ELEKTRIČNEGA POLJA SKOZNJIKA IZVLAČLJIVE STIKALNE CELICE
Jurček Voh, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za 24 kV skoznjik zračno izolirane izvlečljive celice so bile, izkustveno in na osnovi standardov, določene dimenzije. Treba je bilo preveriti vrednosti električne poljske jakosti in jih primerjati z dopustnimi za izolacijski material araldit in za zrak. Načrtovanje 24 kV skoznjika je bilo izvedeno s pomočjo programskega paketa MF2. Za preskusne napetosti 24 kV električne opreme in ustrezne obratovalne pogoje skoznjika so bile preverjene vrednosti električne poljske jakosti, dodatno pa se spreminjale lastnosti skoznjika za dosego ugodnejše električne poljske jakosti. Na osnovi izračunanih vrednosti je bil izdelan prototip skoznjika in v laboratoriju preskušen po ustreznem standardu. Skoznjik je preskuse uspešno prestal.
Keywords: srednja napetost, stikalna celica, skoznjik, električno polje
Published: 08.09.2016; Views: 936; Downloads: 119
.pdf Full text (3,27 MB)

4.
POVEZAVA DELNIH PRAZNITEV Z ELEKTRIČNIM POLJEM V ELEKTRIČNIH NAPRAVAH
Matija Milin, 2016, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu je predstavljen pojav delnih praznitev. Obravnava je osredotočena predvsem na pojav delnih praznitev znotraj srednjenapetostnih podpornih izolatorjev. Predstavljeno je fizikalno ozadje delnih praznitev in fizikalno ozadje preboja v plinu. Opisane so lastnosti dielektričnih materialov. Z metodo končnih elementov je bil izdelan 2D model podpornega izolatorja in nekaj primerov zračnih votlinic znotraj dielektrika. Izvedena je bila analiza vpliva votlinic na delne praznitve v izolatorju.
Keywords: Delne praznitve, električno polje, metoda končnih elementov, podporni izolator
Published: 02.06.2016; Views: 786; Downloads: 85
.pdf Full text (8,16 MB)

5.
PRIMERJAVA STOHASTIČNIH OPTIMIZACIJSKIH ALGORITMOV PRI MODELIRANJU IZOLACIJSKIH ELEMENTOV
Mitja Ošlovnik, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava uporabnost posameznih optimizacijskih algoritmov na realnem elektrotehniškem primeru. Za primerjavo smo izbrali štiri optimizacijske algoritme, pri čemer trije spadajo v skupino stohastičnih algoritmov (diferenčna evolucija, optimizacija z rojem delcev in genetski algoritem) in eden v skupino determinističnih algoritmov (sekvenčno kvadratično programiranje). Za optimizacijski problem smo izbrali srednjenapetostni podporni izolator, ki predstavlja večkriterijski optimizacijski problem, saj je bilo potrebno zadostiti kapacitivnosti in električni poljski jakosti. Cenitev kriterijskih funkcij je pogojena z numeričnimi izračuni na osnovi metode končnih elementov.
Keywords: optimizacija, DE, PSO, GA, SQP, izolator, električno polje
Published: 06.11.2015; Views: 1037; Downloads: 96
.pdf Full text (2,50 MB)

6.
MERILNIK ELEKTROSTATIČNEGA POLJA Z ELEKTRIČNIM POLJSKIM MLINOM
Gregor Pahor, 2015, master's thesis

Abstract: Na začetku magistrskega dela smo opisali zgodovino razvoja elektromagnetizma, električno zgradbo Zemeljske atmosfere, električno polje v ozračju in globalni atmosferski tokokrog. Ker naše delo temelji na merjenju jakosti električnega polja, smo opisali, kako se električno polje spreminja z vremenom in višino ter kakšni so vplivi kozmičnih žarkov na nastanek električnega polja. Sledi opis obstoječih meritev jakosti električnega polja in osnovne zgradbe mlina električne poljske jakosti. Nato smo opisali mehansko zgradbo in uporabljeno strojno opremo našega mlina. Vsak del vezja smo posebej razložili. Opisali smo tudi uporabljeno programsko opremo. Prikazali smo še rezultate laboratorijskih in okoljskih meritev.
Keywords: električno polje, poljska jakost, merilni sistem, električni mlin, zaslonka, mikroprocesor
Published: 30.10.2015; Views: 941; Downloads: 91
.pdf Full text (3,14 MB)

7.
VPLIV OBLIKE ELEKTROD NA PORAZDELITEV ELEKTRIČNEGA POLJA
Tadej Kesak, 2015, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je modelirati različne modele elektrod s pomočjo programskega orodja Matlab. Z ustvarjenimi modeli so bili v programskem orodju EleFAnT izvedeni izračuni električne poljske jakost, kar omogoča preučitev vpliva elektrod na homogeno in nehomogeno električno polje . Za potrditev dobljenih rezultatov s programskim orodjem, so bili izvedeli eksperimentalni preskusi in meritve preskočnih napetosti v visokonapetostnem laboratoriju ICEM (Infrastrukturni center za energetske meritve). Za lažje spreminjanje vseh parametrov pri izračunu, ter lažji pregled rezultatov je bil izdelan Matlab GUI (ang. graphical user interface) model oz Matlab grafični vmesnik. Ta vmesnik uporabniku omogoča prijazno in enostavno orodje, za preučitev električnega polja.
Keywords: grafični vmesnik, preskočna napetost, iskrila, homogeno električno polje, nehomogeno električno polje
Published: 14.10.2015; Views: 830; Downloads: 84
.pdf Full text (4,64 MB)

8.
VPLIV ZUNANJE IN NOTRANJE OBLIKE IZOLATORJA Z INDIKATORJEM NAPETOSTI NA PORAZDELITEV ELEKTRIČNEGA POLJA
Mirza Sarajlić, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava načrtovanje izolatorja z indikatorjem napetosti. V programskem orodju MATLAB je izdelan model izolatorja z indikatorjem napetosti, nato je izveden izračun električnega polja v programskem orodju EleFAnT 2D. Model izolatorja je kompleksen, zato je za optimalno obliko notranjih in zunanjih elementov uporabljen algoritem diferenčne evolucije kot učinkovit in globalni optimizacijski algoritem. Oblika notranjih elementov izolatorja je neposredno povezana z zahtevano kapacitivnostjo indikatorja napetosti kot sestavnega dela izolatorja. Poseben poudarek je namenjen zunanji obliki izolatorja kjer je s pomočjo optimizacijskega algoritma predlagana spremenjena zunanja oblika izolatorja ob podobni dolžini plazilne poti. Pri novo načrtovanem izolatorju z indikatorjem napetosti je treba doseči, s standardom zahtevano kapacitivnost indikatorja napetosti ter dopustne vrednosti električne poljske jakosti znotraj in v neposredni bližini izolatorja. Predstavljeni in analizirani so izračuni električnega polja in kapacitivnosti pred in po optimizaciji.
Keywords: izolator, indikator napetosti, električno polje, kapacitivnost, MATLAB, EleFAnT 2D, optimizacija, diferenčna evolucija
Published: 28.09.2015; Views: 1096; Downloads: 151
.pdf Full text (2,80 MB)

9.
10.
3D PREDSTAVITVE ELEKTROMAGNETNEGA SEVANJA NADZEMNIH VODOV
Marko Munda, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so prikazane različne 3D predstavitve elektromagnetnega sevanja nadzemnih vodov, da bo le–to razumljivo čim širšemu krogu ljudi, ki niso eksperti za tovrstno področje. Poudarek je na izpostavljenosti ljudi vplivom elektromagnetnega sevanja, zato smo naredili poenostavljen numerični model človeka in ga umestili pod daljnovod. Vse predstavitve elektromagnetnega sevanja so narejene na podlagi rezultatov numeričnih izračunov v programskem orodju EleFAnT. Za numerični izračun, ki temelji na metodi končnih elementov, je uporabljen 3D model 400 kV daljnovoda. Poleg 3D predstavitve v obliki animacij in prostorskih slik, so prikazane tudi klasične predstavitve polja v postprocesorju numeričnega programa.
Keywords: 400 kV daljnovod, električno polje, magnetno polje, numerični izračun, 3D predstavitve
Published: 22.05.2015; Views: 1190; Downloads: 152
.pdf Full text (3,62 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica