| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
MEDSEBOJNI VPLIVI NADZEMNIH VODOV
Janez Tement, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so obravnavane različne izvedbe križanj ter vzporednih potekov nizkonapetostnega in srednjenapetostnega omrežja na področju distribucije električne energije. Proučen in analiziran je vpliv elektromagnetnega sevanja na okolico in ljudi za posamezni sistem omrežja, vzporedni potek obeh omrežij in križanja omrežij. Prikazan je tudi vpliv posameznega sistema omrežja na drug sistem. Za izračun je uporabljen numerični model, ki temelji na metodi končnih elementov in je izdelan v programskem orodju EleFAnT. Predstavljen je izračun električnega in magnetnega polja v 2D kot tudi v 3D prostoru. Prav tako je v računskem postopku ovrednotena vrednost elektromagnetnega sevanja glede na predpisane mejne vrednosti.
Keywords: elektroenergetsko omrežje, električno polje, magnetno polje, elektromagnetno sevanje, metoda končnih elementov
Published: 25.03.2009; Views: 3150; Downloads: 299
.pdf Full text (4,26 MB)

6.
MOŽNOST GRADNJE MALE HIDROELEKTRARNE NA POTOKU ZVIRENČINA
Dejan Hameršak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava možnost gradnje male hidroelektrarne na izlivu potoka Zvirenčina v odvodni kanal hidroelektrarne Formin. Podani so opisi turbin in generatorjev, ki so primerni za vgradnjo v male hidroelektrarne. Izvedena je izbira turbine in druge opreme ter možnost vključitve elektrarne v elektroenergetski sistem. Uporabljen je program RedScreen, kjer je opravljen tako tehniški kot ekonomski del projekta.
Keywords: male hidroelektrarne, turbine, generatorji, električno omrežje, vključitev v omrežje, RetScreen programsko orodje, ekologija, ekonomska analiza
Published: 02.02.2012; Views: 2683; Downloads: 318
.pdf Full text (38,24 MB)

7.
IZVEDBA ZRAČNO ALI S PLINOM SF6 IZOLIRANEGA 400 kV STIKALIŠČA BLOKA 6 TEŠ
Damjan Seme, 2009, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazana izvedba in praktični primer sodobnega visokonapetostnega 400 kV zračno in s plinom SF6 izoliranega stikališča. Predstavljene so naprave novega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. V nadaljevanju je prikazana in argumentirana idejna zasnova stikališča za blok 6 s primerjavo med zračno izolirano in plinsko izolirano izvedbo. Glede na karakteristike energetske opreme bloka 6 in analize sosednjih stikališč so bili opravljeni ustrezni izračuni kratkostičnih razmer. Na osnovi teh izračunov je bila izbrana ustrezna oprema zračno in s plinom SF6 izoliranega stikališča. Za takšni izvedbi stikališč so bili izvedeni izračuni vplivov na okolje. Analizirana je bila tudi vključitev omenjenih stikališč v elektroenergetski sistem na osnovi analize z zanesljivostnim kriterijem "n-1" in izračunom obremenljivosti za več variant vključitve bloka 6 v elektroenergetski sistem.
Keywords: Elektroenergetski sistem, elektroenergetsko omrežje, termoelektrarna, stikališče, stikalni aparat, plin SF6, električno dimenzioniranje, monitoring, električno polje, kratki stik, stabilnost.
Published: 05.02.2010; Views: 3285; Downloads: 407
.pdf Full text (7,25 MB)

8.
NAPRAVA ZA KOMPENZACIJO JALOVE MOČI
Dejan Pernat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Električno omrežje sestavljajo naprave, ki potrebujejo za svoje delovanje jalovo moč. Za zmanjšanje izgub, ki so povezane s prenosom energije, uporabljamo naprave za kompenzacijo jalove moči. V diplomi imamo opraviti s kombiniranim bremenom, ki je sestavljeno iz bremen s počasnim dinamičnim odzivom in bremen s hitrim dinamičnim odzivom. Avtomatska kompenzacijska naprava je uporabljena za kompenzacijo jalove moči bremen s počasnim dinamičnim odzivom, dinamična kompenzacijska naprava pa za kompenzacijo jalove moči bremen s hitrim dinamičnim odzivom. Analiza izvedena v diplomski nalogi temelji na simulacijskih izračunih izvedenih v programskem paketu Matlab-Simulink in na rezultatih meritev na terenu. V obeh primerih je jasno razvidno, da kompenzacijska naprava bistveno zmanjša jalovo moč dobljeno iz omrežja. Po vključitvi naprave za kompenzacijo jalove moči se pri enaki delovni moči bremena bistveno zmanjša efektivna vrednost bremenskega toka.
Keywords: električno omrežje, naprave, cosφ, kompenzacija
Published: 01.04.2010; Views: 4165; Downloads: 562
.pdf Full text (1,49 MB)

9.
OSKRBA DOLENJSKE IN BELE KRAJINE S 400 kV NADZEMNIM VODOM
Dejan Simonišek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo temelji na oskrbi Dolenjske in Bele krajine z električno energijo, njeni problematiki, možnih izboljšavah in rešitvah. Predstavljena so bistvena stikališča elektroenergetskega omrežja Posavja. Na podlagi pridobljenih podatkov slovenskega elektroenergetskega omrežja so prikazani izračuni pretokov moči ter izgub za Posavje in enega izmed najpomembnejših območij Dolenjske, Hudo.
Keywords: elektroenergetsko omrežje, pretoki moči, izgube, daljnovod, nadzemni vod, bilančna moč, oskrba z električno energijo
Published: 10.03.2011; Views: 1616; Downloads: 165
.pdf Full text (2,46 MB)

10.
RAZPOZNAVANJE DELNIH PRAZNITEV V DIELEKTRIKIH S POMOČJO WEIBULLOVE PORAZDELITVE
Marjan Stegne, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava delne praznitve z njihovimi specifičnimi lastnostmi v različnih dielektrikih. Pri predstavitvi dielektrikov je poudarek na umetnih polimernih materialih. Prikazan je nazoren opis pojava delnih praznitev v dielektrikih s podano fizikalno sliko. Predstavljene so metode, ki se uporabljajo za ocenjevanje delnih praznitev in obsegajo električne, neelektrične in statistične metode. Poseben poudarek je namenjen predstavitvi in uporabi Weibullove verjetnostne porazdelitve za ocenjevanje vrednosti delnih praznitev. Za posamezne primere izmerjenih delnih praznitev v laboratoriju je prikazan način analize delnih praznitev z uporabo Weibullove porazdelitve. Podani so rezultati analize za posamezne primere delnih praznitev in potrjena je uporabnost Weibullove analize za ocenjevanje delnih praznitev.
Keywords: dielektriki, delne praznitve, električno polje, Weibullova porazdelitev, električno omrežje, izolacijski elementi
Published: 14.10.2013; Views: 1096; Downloads: 101
.pdf Full text (2,41 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica