| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Izbira nove transformatorske postaje – RTP NOP II ventilacijska postaja
Miha Kvartič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje načrtovanje nove transformatortorske postaje za ventilacijsko postajo NOP II v podjetju Premogovnika Velenje d.d. Opisana je obstoječa postaj in izvedeni so izračuni kratkih stikov, dimenzioniranje aparatov in naprav ter izbira ustrezne opreme za novo transformatorsko postajo. Prikazana je lokacija nove transformatorske postaje ter opis predvidene opreme.
Keywords: električno omrežje, transformatorska postaja, kratkostični izračuni, izbira opreme, Premogovnik Velenje
Published: 14.11.2019; Views: 489; Downloads: 53
.pdf Full text (2,25 MB)

2.
Vpliv polnilnih postaj za električna vozila na razdeljevalno omrežje
Rok Menih, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno obstoječe razdeljevalno omrežje. Opisana je priprava modelov elementov omrežja, vodov, transformatorjev, bremen in proizvodnih enot, ki so uporabljeni pri simulaciji omrežja. Ustreznost sestavljenega modela omrežja je potrjena z meritvami v omrežju. Cilj naloge je ugotoviti, kakšne vplive ima delovanje polnilne postaje na razdeljevalno omrežje. Preverjeno je delovanje omrežja z vključeno polnilno postajo in brez nje. Primerjana sta napetostna profila omrežja z vključeno polnilno postajo in brez nje. Preverjena je tokovna obremenitev vodov glede na maksimalni dovoljeni tok vodnikov. Predstavljene so standardne rešitve in novejši koncepti, s katerimi je mogoče vplivati na obratovanje omrežja.
Keywords: polnilne postaje, električno vozilo, razdeljevalno omrežje, napetostni profil
Published: 18.03.2019; Views: 578; Downloads: 92
.pdf Full text (3,39 MB)

3.
Zamenjava srednjenapetostne transformatorske postaje artiče zadružni dom
Matej Javornik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zamenjava transformatorske postaje v naselju Artiče. Zaradi povečane potrebe po energiji v naselju in dotrajanosti obstoječe transformatorske postaje, se postavi nova, močnejša transformatorska postaja. Prikazano je načrtovanje nove transformatorske postaje TP Artiče zadružni dom (nadomestna), z novim napajalnim srednjenapetostnim kablovodom. Izdelal sem enočrtno shemo TP Artiče zadružni dom (nadomestna), po kateri sem opravil vse potrebne izračune in rezultate za njeno brezhibno delovanje.
Keywords: transformatorska postaja, dimenzioniranje opreme, srednjenapetostni kablovod, električno omrežje
Published: 05.07.2018; Views: 638; Downloads: 73
.pdf Full text (1,87 MB)

4.
Načrtovanje nove transformatorske postaje na smučišču Rogla
Uroš Heric, 2017, diploma project paper

Abstract: Konstantna razpoložljivost električne energije je blaginja, brez katere si danes ne moremo predstavljati vsakdanjega življenja. Da nam je električna energija vedno na dosegu rok, je zadolžen elektroenergetski sistem. V diplomski nalogi sem se osredotočil predvsem na distribucijski del elektroenergetskega omrežja. Ta je zadolžen za to, da uporabnik dobi električno energijo take napetosti, da jo lahko uporablja za svoje električne naprave. Električni stroj v distribucijskem omrežju, ki opravlja to nalogo, je transformator. Da vse dobro deluje, je treba zgraditi transformatorsko postajo, v kateri je poleg transformatorja še vsa ostala potrebna oprema. V nalogi sem načrtoval transformatorsko postajo, ki bi zagotavljala električno energijo na smučišču Rogla. Zato je bilo treba izbrati dovolj močan transformator in izbrati pravilno dimenzionirano opremo. Poleg tega sem s pomočjo programa AutoCAD narisal risbo situacije in enopolno shemo transformatorske postaje z vso opremo.
Keywords: električno omrežje, transformatorska postaja, načrtovanje, kratki stiki, izračuni
Published: 29.01.2018; Views: 710; Downloads: 220
.pdf Full text (1,74 MB)

5.
Proces priključitve novih merilnih mest na električno distribucijsko omrežje
Urška Šimenko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Že sama prva beseda v naslovu diplomskega projekta nam daje smernice za celotno spisano delo. Osredotočili smo se na poslovni proces priključitve novih merilnih mest na električno distribucijsko omrežje podjetja E. Diplomski projekt je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Na začetku diplomskega projekta smo opredelili poslovne procese, njihovo povezavo s poslovno odličnostjo, njihove značilnosti ter aktivnosti in sam management poslovnih procesov. Kasneje smo opisali prenovo poslovnih procesov, kakšne cilje s to prenovo lahko dosežemo in faze prenov poslovnih procesov. V zadnjem teoretičnem poglavju smo obravnavali človeške vire v podjetju, ter spisali pomen razvoja zaposlenih za organizacijo. Na koncu diplomskega projekta smo predstavili konkreten poslovni proces podjetja E, ga grafično izrisali, analizirali ter izpostavili problem in poiskali predloge za izboljšanje poslovnega procesa. Kot ključen problem ne tekočega izvajanja poslovnega procesa smo izpostavili nepopolno dokumentacijo. Izboljšan poslovni proces smo opisali, grafično prikazali, pojasnili vpliv prenove na vse udeležence procesa ter zapisali možne težave s katerimi se lahko srečamo pri sami prenovi poslovnega procesa. Za izboljšanje ter dosego dobrega poslovnega procesa moramo proces dodobra analizirati in spoznati, izpostaviti ključne napake ter podati možne odlične poslovne rešitve
Keywords: Poslovni proces, prenova, nepopolna dokumentacija, odjemalci, človeški viri, terminski plan, električno distribucijsko omrežje.
Published: 23.11.2017; Views: 634; Downloads: 68
.pdf Full text (1,42 MB)

6.
Stikalne naprave za premogovnike
Aleš Jakop, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Naloga zajema predstavitev stikalnih naprav, uporabljenih v elektroenergetskem omrežju ter stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. V nadaljevanju so podane glavne specifične značilnosti stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. Zaradi posebnih obratovalnih razmer (jama) morajo biti vse električne naprave kot tudi vsi stikalni aparati opremljeni s protieksplozijsko zaščito (Ex) kot tudi z zaščito ozemljitve izoliranih sistemov (sistem IT). Predstavljeno je tudi oskrbovanje Premogovnika Velenje z električno energijo, ki prehaja iz samostojnega napajanja s strani TEŠ-a ter rezervnega napajanja iz Velenja (Elektro Celje).
Keywords: stikalne naprave, električno omrežje, zaščita Ex, zaščita IT, skoznjiki, razlike stikalnih naprav, električni oblok, gašenje električnega obloka, plazilni tok
Published: 17.10.2017; Views: 885; Downloads: 70
.pdf Full text (3,14 MB)

7.
NAČRTOVANJE RTP 110/20kV VOJNIK
Gregor Milanez, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na analizi trenutnega stanja in zaznavanju slabih napetostnih razmer v distribucijskem omrežju Elektra Celje, d. d., na širšem območju Vojnika. Na podlagi analiz so izvedene rešitve za ureditev slabih napetostnih razmer v omrežju, ki so s pomočjo programske opreme Gredos vključene v obravnavano omrežje. Preverjen je tudi njihov odziv. S pomočjo programske opreme Emona so predlagane rešitve za slabe napetostne razmere v omrežju preverjene tudi z ekonomskega vidika. Izbrana rešitev za slabe napetostne razmere v omrežju vsebuje določitev odgovorne osebe za izvedbo projekta, vsebino in parametre za nadaljnje projektiranje, podroben terminski plan izvedbe ter finančno ovrednotenje projekta z namenom planiranja sredstev v razvojnih načrtih družbe.
Keywords: električno omrežje, razdelilna transformatorska postaja, načrtovanje RTP
Published: 22.09.2016; Views: 1122; Downloads: 155
.pdf Full text (4,45 MB)

8.
VKLJUČITEV KOMPENZACIJE JALOVE MOČI V MALO HIDROELEKTRARNO
Sebastijan Bratina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Delo obravnava model male hidroelektrarne Podmelec, v katero vključujemo kompenzacijo jalove energije. Zaradi različnih priporočil proizvajalca asinhronskega generatorja in priporočil operaterja distributivnega omrežja je izvedena ocena prenapetosti ob vklopih asinhronskega generatorja in kondenzatorske baterije. Model male hidroelektrarne je izveden v programskem paketu MatLAB/Simulink z modulom Powersys. Izkaže se, da je ugodneje vklopiti asinhronski generator in kondenzatorsko baterijo istočasno, kot ju vklopiti zaporedno.
Keywords: električno omrežje, hidroelektrarna, kompenzacija jalove energije, prenapetosti
Published: 09.09.2016; Views: 999; Downloads: 84
.pdf Full text (3,31 MB)

9.
NAČRTOVANJE PRIKLOPA TALILNE INDUKCIJSKE PEČI NA ELEKTRIČNO OMREŽJE V PODJETJU OMCO FENIKS
Tilen Leskovšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je izveden projekt izračuna, dimenzioniranja ter načrtovanja aparatov in naprav. V projektu so opravljeni izračuni kratkostičnih razmer, dimenzioniranje kablovodov ter izbira in določitev aparatov in naprav. Podjetje OMCO Feniks Slovenija bo s tem projektom povečalo proizvodnjo in prodajo izdelkov, za katere je vedno več povpraševanja. V projekt so vključeni vsi izračuni kratkostičnih razmer, dimenzioniranja vodnikov ter opravljeni izračuni termičnih in dinamičnih obremenitev delnih zbiralk. Prikazan je načrt TP OMCO Feniks, ter priložene slike postavitve pečnih transformatorjev in peči.
Keywords: pečni transformator, variabilna indukcijska moč, indukcijska peč, električno omrežje, kratkostične razmere.
Published: 06.09.2016; Views: 852; Downloads: 178
.pdf Full text (3,34 MB)

10.
PRIPRAVLJENOST EES NA ELEKTROMOBILNOST V SLOVENIJI
Jožef Peklar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naloga predstavlja trenutno stanje razvitosti elektromobilnosti v Sloveniji, njeno ekonomsko upravičenost ter elektroenergetske zmožnosti sistema za popolno elektrifikacijo osebnega prometa. Namen naloge je opozoriti na energijsko odvisnost Slovenije in na področja v energetiki, v katerih se bo pojavilo največ problemov zaradi uvedbe elektromobilnosti. Podan je tudi finančni izračun uvedbe elektromobilnosti osebnega prometa Slovenije ter dejanske elektroenergetske zmogljivosti mesta Maribor za elektromobilnost.
Keywords: elektromobilnost, električni avto, polnilna postaja, električno omrežje, elektroenergetski sistem
Published: 19.08.2016; Views: 1742; Downloads: 190
.pdf Full text (1,36 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica