| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
ANALIZA ELEKTRIČNIH IN MAGNETNIH RAZMER VAKUUMSKEGA ODKLOPNIKA
Uroš Žitnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan vakuumski odklopnik, ki se zaradi ugodnih značilnosti in okolju prijazne tehnologije vgrajujejo v srednjenapetostne elektroenergetske objekte. Ob upoštevanju časovnega spreminjanja magnetnega polja so v programu Vector Fields - Opera, z metodo končnih elementov, analizirane elektromagnetne razmere 3D modela vakuumskega odklopnika s skodeličastimi kontakti, pri čemer je uporabljen tranzientni izračun. Za primerjavo je narejena še analiza razmer za spiralno in masivno obliko kontaktov, iz rezultatov analize pa je raziskan namen posebne oblike kontaktov vakuumskega odklopnika, ki je ključna za uspešno prekinitev električnega toka v vakuumu.
Keywords: Vakuumski odklopnik, električni kontakti, električni oblok, numerična analiza, metoda končnih elementov.
Published: 01.06.2009; Views: 2453; Downloads: 229
.pdf Full text (11,94 MB)

7.
VPLIV DELOVANJA ELEKTRO-OBLOČNE PEČI NA ELEKTROENERGETSKI SISTEM STEEL ŠTORE
Klemen Stopar, 2009, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava delovanje elektro-obločne peči v energetskem sistemu Štore Steel d. o. o. Namen magistrskega dela je predstaviti probleme, ki se v praksi med delovanjem elektro-obločne peči pojavljajo, in izdelati rešitve za odpravo le-teh. V nalogi je predstavljen tudi način izbire novega transformatorja obločne peči, katerega lastnosti morajo omogočati tako zanesljivo delovanje kot tudi možnost razvoja podjetja v smislu povečevanja proizvodnje in izboljševanja kvalitete proizvodov.
Keywords: električni oblok, elektro-obločna peč, transformator, prenapetosti, elektroenergetski sistem, okvare, magnetno polje
Published: 05.06.2009; Views: 3835; Downloads: 289
.pdf Full text (7,04 MB)

8.
ELEKTRIČNI OBLOK KOT PRIMER POVEZAVE MED FIZIKO IN TEHNIKO V OSNOVNI ŠOLI
Tomaž Ahčin, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavim pomen demonstracijskih poskusov za doseganje dodatne motivacije učencev za učenje naravoslovja in tehnike. Po podrobnem pregledu učnih načrtov za fiziko in tehniko ter učbenikov za oba predmeta sem pripravil štiri motivacijske poskuse z električnim oblokom: obločna svetilka, varjenje s svinčnikom, rezanje s plazmo in obločni plamen v vodi. Ti poskusi predstavljajo prenos postopkov obdelave iz industrije v učilnico in so novost na osnovnošolskem področju. Za vsak poskus podrobno predstavim pripravo poskusa, njegovo izvedbo in opis dogajanja. Poskuse sem z učenci tudi izvedel, zato podajam tudi izkušnje pri izvedbi, odzive učencev in njihovo vključevanje. Praktični del je opremljen z navodili, fotografijami in razlago za učence. Uporabljeni pripomočki so preprosti in poskusi niso zahtevni za izvedbo. Vsi poskusi povezujejo področje fizike s tehniko in tehnologijo, umestiti pa se jih da v učne priprave tako obveznih kot izbirnih predmetov.
Keywords: fizika, tehnika in tehnologija, električni oblok, varjenje, plazma, motivacija, poskusi
Published: 27.07.2010; Views: 3761; Downloads: 182
.pdf Full text (5,32 MB)

9.
GIBANJE ELEKTRIČNEGA OBLOKA VZDOLŽ RAZLIČNIH PREVODNIH MATERIALOV
Gašper Centrih, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diploma opisuje gibanje električnega obloka vzdolž različnih prevodnih materialov. V laboratoriju ICEM so bili eksperimentalno preiskušeni pobakreno železo, baker, medenina in aluminij. Obloki so bili posneti s hitro kamero. Karakteristični podatki, kot so čas, pot in hitrost so bili obdelani s programskim orodjem I-SPEED2. Grafično so rezultati predstavljeni s programom Excel.
Keywords: električni oblok, gorenje električnega obloka, prevodnik, merjenje, hitra kamera
Published: 01.09.2010; Views: 1932; Downloads: 105
.pdf Full text (9,35 MB)

10.
NOTRANJE OKVARE V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU
Marjan Zorman, 2010, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje obratovalne posebnosti, ki imajo vpliv na nastanek notranjih okvar v stikalni napravi in s tem na zanesljivost delovanja elektroenergetskega omrežja. Na osnovi tega so bili analizirani vzroki za nastanek okvar. Kot posebnost obratovanja raziskan električni oblok, ki je posledica notranjih okvar izolacije. Ta je v stikalni napravi podvržena staranju pri prenapetostnih obremenitvah, ki nastanejo ob enofaznih zemeljskih stikih, spremembi obratovalnih stanj in atmosferskih prenapetostih. Na staranje izolacije, vpliva intenzivnost delnih praznitev, ki ne povzročijo takojšnega preboja izolacije, povzročajo pa motnje v okolju in po določenem času tudi okvare. Raziskan je pojav delnih praznitev in izbrane so razne merilne metode, s katerimi lahko ocenjujemo stanje in preostalo življenjsko dobo izolacije. Podane so praktične rešitve za zmanjšanje števila notranjih okvar; z njimi lahko izboljšamo preventivno vzdrževanje elektroenergetskih naprav. Izdelan je postopek spremljanja delnih praznitev trdne izolacije.
Keywords: Notranja okvara, stikalna naprava, distribucijsko omrežje, električni oblok, električna poljska jakost, delne praznitve, korona, trdni dielektrik.
Published: 06.01.2011; Views: 2316; Downloads: 226
.pdf Full text (2,24 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica