| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Študija pripravljenosti poklicne gasilske enote Krško v primeru nesreče električnega avtomobila
Žan Matjašič, 2020, master's thesis

Abstract: Porast baterijskih električnih avtomobilov po svetu je vsako leto večji, zato je pomembno, da so v primeru nesreče vse reševalne službe dobro seznanjene, kako ukrepati. V magistrskem delu bomo predstavili postopke gašenja baterijskih električnih vozil. Na začetku bomo predstavili zgodovino električnega avtomobila in njegove glavne gradnike. Sledi raziskava postopkov gašenja električnih avtomobilov in na koncu strnitev v celovit postopek. Nato bomo vse raziskane postopke primerjali s postopki za gašenje Poklicne gasilce enote Krško. V sklopu raziskave bo opravljen test dveh električnih vozil in opis reševalnih kart.
Keywords: električni avtomobil, nesreča električnega avtomobila, požar, gašenje električnega avtomobila, test električnega vozila
Published in DKUM: 21.12.2020; Views: 1219; Downloads: 90
.pdf Full text (3,56 MB)

2.
Sistemski predlogi za pospešeno prodajo električnih vozil v sloveniji
Gregor Duh, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se podrobneje posvetili električnemu avtomobilu in njegovemu delovanju. Na kratko smo opisali zgodovino nastanka električnih vozil (v nadaljevanju EV), kako so nastala ter napredovala skozi desetletja, kdo so bili njihovi inovatorji, njihov zaton ter kasneje ponovni prodor na tržišče. V nadaljevanju smo se podrobneje posvetili avtomobilskim baterijam, saj vplivajo na prodajo zaradi njihovega vpliva na okolje, ter sami Norveški, saj je vodilna proizvajalka EV. Zanimalo nas je, kakšne ukrepe ima država, da je temu tako, kakšni so njihovi načrti za prihodnost ter kakšne ukrepe imajo proizvajalci EV. Nato smo preverili, kako je s proizvodnjo EV v Sloveniji, kakšne so politike in strategije, kakšna je slovenska zakonodaja, subvencije in omejitve, kako se tržijo slovenski avtomobilski proizvajalci, ko pride do prodaje EV ter kakšne akcijske načrte ima za prihodnost Slovenija. Nato smo primerjali prodajno statistiko obeh držav in na njeni podlagi ter podlagi predhodnih poglavij podali sistemske predloga za pospešitev prodaje EV v Sloveniji. V nadaljevanju zaključnega dela pa smo se dotaknili še napovedi za prihodnost, kakšne so špekulacije za razvoj tehnologije v prihodnosti, kaj se nam obeta v sledečih letih. Namreč tehnologija EV je nedvomno tehnologija prihodnosti.
Keywords: električni avtomobil, domet, baterija, prodajna statistika, tehnologija v prihodnosti
Published in DKUM: 23.10.2020; Views: 1063; Downloads: 129
.pdf Full text (1,55 MB)

3.
Pregled in možnosti izboljšanja polnilnih priključkov električnih vozil
Gašper Koželj Zevnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V nalogi je zajeta problematika nekompatibilnosti polnilnih priključkov električnih vozil med različnimi znamkami in modeli električnih avtomobilov. V prvem delu naloge so predstavljene teoretične osnove polnjenja električnih vozil, in sicer polnjenje, delovanje akumulatorjev in polnilnih postaj, standardi, načini polnjenja ter tipi priključkov električnih vozil. V drugem delu naloge je izvedena raziskava na treh največjih tržiščih električnih avtomobilov z namenom ugotovitve kateri električni avtomobili, s katerimi tipi električnih priključkov, so bili v prodaji v zadnjih treh letih. Prav tako je zajet delež obstoječih javno dostopnih priključkov za vsako tržišče. V tretjem delu je predstavljen večparametrski odločitveni model, ki temelji na izsledkih raziskave in na podlagi katerega je osnovan predlog rešitve problema. Rešitev je v nalogi predlagana v obliki univerzalnega polnilnega priključka, poleg rešitve problema so podane še možne alternative. V zaključku je komentirana uspešnost rešitve in navedeni pogoji za uvedbo rešitve ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: električni avtomobil, polnjenje, priključek, polnilna postaja, politika
Published in DKUM: 16.11.2016; Views: 1293; Downloads: 152
.pdf Full text (2,17 MB)

4.
VARNOST ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV
Juraj Bilić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Električni avtomobili postajajo vedno bolj konkurenčni klasičnim vozilom z motorjem na notranje izgorevanje, za kar je zaslužen hiter tehnološki razvoj v zadnjih petnajstih letih. Diplomsko delo vsebuje splošen opis električnega avtomobila. Najprej je predstavljena zgodovina teh vozil, njihovo delovanje ter razlika med električnimi in klasičnimi avtomobili na fosilna goriva. Obenem so predstavljene še polnilne postaje in njihova nahajališča v Sloveniji. Predstavljena je varnost električnih avtomobilov, podani in analizirani so testi trčenj med električnim in dizelskim vozilom. Analizirana je mestna vožnja z električnim avtomobilom in na koncu so podani predlogi za izboljšanje stanja.
Keywords: varnost v cestnem prometu, električni avtomobil, test trčenja
Published in DKUM: 14.09.2016; Views: 2441; Downloads: 317
.pdf Full text (2,05 MB)

5.
Razvoj karoserije električnega avtomobila Odsev 15
Alan Lazarov, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan razvoj karoserije urbanega električnega vozila Odsev 15. Lahko unikatno vozilo tandemskega položaja sedenja spada v registracijski razred L7E, kar pomeni, da je omejen s 15 kW moči in ne presega 400 kg suhe teže. Dodaten izziv že tako obsežni nalogi sta predstavljala pogoja, da konceptna oblika avtomobila ne zahteva velike finančne obremenitve in da je skladna s tehničnimi specifikacijami za motorna vozila. Karoserija, razvita za izdelavo iz steklenih vlaken, je bila skonstruirana s pomočjo CAD programske opreme, ki je omogočila tudi foto-realistični prikaz končne oblike.
Keywords: transport, električni avtomobil, razvoj karoserije, oblikovanje, Odsev 15
Published in DKUM: 02.07.2015; Views: 2015; Downloads: 233
.pdf Full text (4,97 MB)

6.
Konstruiranje preme električnega avtomobila
Aleš Zevnik, 2013, master's thesis

Abstract: Cilj magistrskega dela je konstruiranje preme električnega avtomobila, ki bo še vzdržala obremenitve pri danih pogojih obratovanja. Najprej je bila določena osnovna geometrija elementa, kjer je bilo potrebno upoštevati geometrijo celotnega vzmetenja. Na osnovi določene geometrije preme je bil izdelan 3D model, pri čemer je bila upoštevana tudi montaža v sklop vzmetenja. Nato so bili določeni obremenitveni primeri pri obratovanju vozila, na osnovi katerih so bile po analitičnem postopku izračunane zunanje obremenitve preme za vsak obremenitveni primer. Delo se je nadaljevalo z numerično simulacijo po MKE, ki je temeljila na izdelanem 3D modelu, izbranem materialu in dobljenih rezultatov zunanjih obremenitev. Rezultati simulacije so bile primerjalne napetosti po Missesu, glavne napetosti v izbrani kritični točki na modelu ter deformacije komponente. Na osnovi pridobljenih glavnih napetosti se je delo nadaljevalo z določevanjem življenjske dobe komponente, kjer je bila uporabljena napetostna metoda.
Keywords: konstruiranje, električni avtomobil, prema, življenjska doba, napetostna metoda
Published in DKUM: 05.12.2013; Views: 1828; Downloads: 211
.pdf Full text (2,39 MB)

7.
GRETJE POTNIŠKE KABINE V ELEKTRIČNEM VOZILU
Janko Sivka, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je prikazan problem ogrevanja v električnih vozilih ter njegova rešitev na konkretnem primeru vozila predelanega na baterijski pogon. Ogrevanje je izvedeno s pomočjo tekočine, ki jo ogrevamo z električnimi grelci. Črpamo jo skozi izmenjevalnik toplote v kabini in s tem ogrevamo zrak. Potek ogrevanja je krmiljen s pomočjo mikroprocesorja v potniškem prostoru. Interakcija med voznikom ter mikrokrmilnikom je izvedena s pomočjo LCD prikazovalnika, tipk ter potenciometra.
Keywords: Gretje, električni avtomobil, mikrokrmilnik
Published in DKUM: 20.09.2013; Views: 2258; Downloads: 259
.pdf Full text (3,42 MB)

8.
IZDELAVA PREIZKUSNEGA MESTA ZA MERITEV KARAKTERISTIK HIBRIDNEGA SISTEMA
Mitja Osek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisana izgradnja preizkusnega mesta za meritev karakteristik hibridnega pogona, potek in rezultati meritev. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu so opisani hibridni električni pogoni. V drugem delu je opisana izvedba regulacije potrebne za meritev (regulacija po navoru), ter izgradnja merilnega mesta. Opisano je delovanje posameznih sklopov ter podane pripadajoče sheme izdelane v programskem paketu MATLAB/Simulink. Tretji del naloge je namenjen glavnemu cilju naloge, to je meritvi karakteristik porabe goriva primarnega bencinskega agregata (ICE), ki je uporabljen v hibridnem pogonu. Rezultat meritev je graf karakteristik s pomočjo katerega se pozneje izvede želeno vodenje celotnega sistema, oziroma določa kakšen delež skupnega navora bo prispeval vsak izmed obeh pogonov.
Keywords: Hibridni pogon, regulacija hitrosti, električni hibridni avtomobil, električni avtomobil, graf karakteristik porabe goriva
Published in DKUM: 06.04.2011; Views: 2348; Downloads: 162
.pdf Full text (1,79 MB)

9.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica