| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 124
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
ANALIZA ENERGETSKIH IN EKONOMSKIH VPLIVOV JEDRSKEGA OBJEKTA NA LOKALNO SKUPNOST IN REGIONALNI PROSTOR
Želimirko Pavlović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga analizira vplive obstoječega nuklearnega objekta na lokalno skupnost in regionalni prostor. Osredotočena je na tehnološko in stroškovno analizo prisotnosti jedrskega objekta v regionalnem okolju. Pomen edinega slovenskega jedrskega objekta je za samo energetsko dejavnost in razvoj Občine Krško ter regijo Posavje izredno velik. Različne učinke objekta sem ugotavljal z energetskega in ekonomskega vidika. Za lažjo predstavo o omenjenih učinkih sem edini jedrski objekt v naši državi ter tehnologijo delovanja primerjal z njegovim največjim konkurentom, termoelektrarno na premog.
Keywords: Nuklearna elektrarna Krško, delovanje elektrarn, elektroenergetski sistemi, energetski in ekonomski kazalniki elektrarn, proizvodna cena električne energije
Published: 23.04.2009; Views: 2070; Downloads: 151
.pdf Full text (3,65 MB)

8.
ANALIZA VREDNOTENJA ZALOG JEDRSKEGA GORIVA V NUKLEARNI ELEKTRARNI KRŠKO
NINA ABRAM, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje se mora v svojih računovodskih aktih vnaprej opredeliti za določeno računovodsko metodo glede vrednotenja zalog materiala, trgovskega blaga in embalaže, saj naj bi uporabljana metoda izkazovala bolj ali manj realne stroške porabe materiala. Vrednotenje zalog porabe materiala je v podjetjih zelo pomembno, saj vpliva tako na bilanco stanja kot tudi na izkaz poslovnega izida. Po SRS so najbolj uporabne tri metode in sicer metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen in metoda tehtanih povprečnih cen. Podjetja se lahko odločijo za tisto metodo, s katero bodo bolj uresničila svoje cilje, kot so višji dobiček ali manjše plačilo davka. Obračunavanje zalog jedrskega goriva je posebnost računovodenja v NEK, ki ga je določila država s sprejetjem Meddržavne pogodbe in Družbene pogodbe. Na podlagi izračunov in analiz, ki smo jih prikazali v drugem delu diplomske naloge, je težko oceniti, katera metoda bi bila dolgoročno najustreznejša za NEK z vidika SRS, Meddržavne pogodbe in z davčnega vidika.
Keywords: Vrednotenje zalog materiala, metoda FIFO, metoda drsečih povprečnih cen, metoda tehtanih povprečnih cen, metoda dejanskih cen, material, Nuklearna elektrarna Krško, Meddržavna pogodba, jedrsko gorivo.
Published: 21.10.2009; Views: 2526; Downloads: 380
.pdf Full text (509,44 KB)

9.
ZNIŽANJE KONIČNEGA ODJEMA MOČI, S SONČNO ENERGIJO
Mihael Štampar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela, se nanaša na možnosti rabe sončne energije, kot vir električne energije za znižanje koničnega odjema moči, v tovarni Carrera Optyl Ormož. Podana je teoretična primerjava med tremi različnimi rešitvami. V prvem primeru smo z fotonapetostnimi moduli pokrili strešne površine prvega objekta, brez dodatne konstrukcije. Drug primer je enak prvemu, vendar z dodatno konstrukcijo za vzpostavitev optimalnega vpadnega kota. V tretjem primeru izhajamo iz izhodišča največje konične moči, z vključitvijo strešnih površin drugega objekta. V nalogi je podana rešitev primerov z osnovnimi enačbami za tehnično izvedbo.
Keywords: fotovoltaika, obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, konična moč
Published: 02.10.2009; Views: 2512; Downloads: 317
.pdf Full text (1,89 MB)

10.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO PROJEKTIRANJE ELEKTRIČNIH INŠTALACIJ ZA NUKLEARNE ELEKTRARNE
Andrej Avšič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz različnih tematskih sklopov, ki se nanašajo na projektiranje električnih inštalacij za Nuklearne elektrarne. Kot novozaposlen v podjetju Sipro d.o.o. sem spoznal načine projektiranja za Nuklearne elektrarne. V diplomski nalogi so predstavljeni delovni izzivi, ki se pojavljajo pri tako velikih projektih kot je »Zamenjava statorja generatorja« v Nuklearni elektrarni Krško. Podjetje je bilo namreč izbrano za izdelavo celotne projektne dokumentacije. Izdelava tovrstnih projektov vključuje veliko inženirskega znanja in eno izmed pomembnejših veščin je izdelava ustrezne projektne dokumentacije, katera bo v nadaljevanju predstavljala vodilo pri priključevanju novega statorja. Predstavljeni so rezultati truda, ki se nanašajo na razvoj dokumentacije in na izboljšanje le-te. Pri tem pa je bilo potrebno upoštevati določena pravila in standarde, ki jih zahteva Nuklearna elektrarna Krško. V ta namen sva v podjetju, z g. Markom Šegula, razvila program »SamoSip«, v smislu, da bi lažje izdelovali in upravljali z dokumentacijo. Namreč program upošteva določena pravila in standarde ter na osnovi vhodnih podatkov lahko povežemo komponente na ustrezen način. Predstavljen je tudi glavni namen razvoja programa, in sicer v smislu: • Zmanjšanje projektnih napak pri projektiranju električnih inštalacij, • da je vsa projektna dokumentacija na eni lokaciji, • v zmanjšanju porabljenih ur pri projektiranju, • delna avtomatizacija projektne dokumentacije.
Keywords: Jedrska elektrarna, električne inštalacije, računalniško podprto
Published: 11.11.2009; Views: 2019; Downloads: 165
.pdf Full text (2,61 MB)

Search done in 0.72 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica