| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
UPORABA TEHNOLOŠKIH SIMULACIJ V CAD/CAM PROCESIH
Nika Sajko, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Specifika dela orodjarn je, da se ustreznost orodja lahko ugotovi šele takrat, ko je to že izdelano. Ugotovljene nepravilnosti tako pomenijo popravljanje obstoječega orodja ali pa celo izdelavo novega, kar lahko privede do podaljšanja rokov izdelave naročila in dodatnih stroškov. To pomanjkljivost želimo odpraviti ali vsaj zmanjšati z uvedbo računalniških simulacij v proces konstruiranja orodij za ekstruzijo. V diplomskem delu je prikazan nov optimizacijski krog v oddelku konstrukcije. Praktični primer prikazuje uporabno vrednost simulacij, saj smo na podlagi rezultatov preračunov optimizirali obliko orodja za ekstruzijo.
Keywords: ekstruzija, orodja za ekstruzijo, HyperWorks, optimizacija, simulacije
Published: 01.10.2010; Views: 1574; Downloads: 249
.pdf Full text (2,05 MB)

3.
KONSTRUIRANJE IN IZDELAVA ORODIJ ZA EKSTRUZIJO AL PROFILOV
Karl Mlakar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno 3 D konstruiranje orodij za vročo ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin in predhodna priprava za uvoz v simulacijski paket HyperWorks. Za ekstruzijo profilov iz aluminijevih zlitin se uporablja več tipov orodja. Konstrukterji orodij za vročo ekstruzijo aluminijevih profilov morajo imeti tako teoretično znanje in poznavanje programskih paketov, kot tudi mnogo dolgoletnih izkušenj na tem področju. Na podlagi zahtev po obliki profila je potrebno orodje zasnovati tako, da bo omogočalo nemoteno in ekonomično proizvodnjo. Ker pa se pojavljajo vedno večje zahteve po oblikah, dimenzijski natančnosti, kvaliteti površin ter dobavnih rokih, smo v podjetju Kaldera d. o. o. začeli izvajati simulacije. S programskim paketom HyperWorks orodje predhodno simuliramo in se tako izognemo kasnejšim korekcijam.
Keywords: konstruiranje, SolidWorks, ekstruzija
Published: 01.10.2010; Views: 2035; Downloads: 214
.pdf Full text (2,95 MB)

4.
VPLIV PROSTORSKEGA MODELIRANJA IZDELKOV NA RAČUNALNIŠKO INTEGRIRANO PROIZVODNJO
Karl Mlakar, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se navezuje na konkretne težave, ki se pojavljajo v starejših podjetjih, pri katerih so postopki in tehnologija nekoliko zastareli ter bi jih bilo potrebno posodobiti ali zamenjati. Takšne posodobitve so zelo težko izvedljive, tako kadrovsko kot stroškovno, vendar so v določenih primerih skoraj nujne za obstoj in uspešno delovanje podjetij. V nalogi je najprej predstavljen splošen opis podjetja, na katerega se navezuje tema. Predstavljene so težave, ki se pojavljajo in jih želimo odpraviti. V nadaljevanju sta prikazana oba primera izdelave orodja, tako sedanji kot tudi zamisel novega postopka. Predstavljena je tudi RIP tehnologija, katere so njene prednosti, zahteve in spremembe. In na koncu se nahaja še sklep, do katerega smo prišli skozi celotno delo.
Keywords: konstruiranje, modeliranje, SolidWorks, ekstruzija, računalniško integrirana proizvodnja.
Published: 14.03.2013; Views: 993; Downloads: 87
.pdf Full text (6,30 MB)

5.
Finalizacija preoblikovalnih orodij za istosmerno iztiskavanje Al-zlitin
Branko Javernik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi se osredoto?am na pripravo orodij za iztiskovanje profilov. Opisal sem postopek korekcije na orodju ter opredeli, kaj je potrebno narediti, da je orodje pripravljeno na iztiskovanje in kaj se naredi po kon?anem procesu proizvodnje, de je orodje pripravljeno za nadaljno obdelavo.
Keywords: preoblikovalna orodja, orodjarstvo, ekstruzija, aluminjaste zlitine
Published: 12.11.2014; Views: 1286; Downloads: 186
.pdf Full text (2,92 MB)

6.
Orodja za vroče iztiskovanje palic, cevi in profilov iz aluminijevih zlitin
Blaž Krošel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava orodja za vroče iztiskovanje palic, cevi in profilov iz aluminijevih zlitin. V teoretičnem delu je predstavljena preoblikovalnost materiala, opis postopkov istosmernega in protismernega iztiskanja, opis ene od stiskalnih linij v PCP Profilarni, potek dela z orodji za iztiskanje in opis merilnih sredstev pri uporabi iztiskanja. Poseben poudarek je namenjen odvzemu prvih vzorcev pri iztiskanju novih profilov za merilni protokol. Prvi vzorci iztiskanja in merilni protokoli so ključnega pomena za nadaljnje korekcije orodja, če je to potrebno. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljena orodja, ki so bila uporabljena med delom, prvi vzorci iztiskanja, merilni rezultati in predstavljene korekcije, ki so se izvedle. Za merilni protokol vzorcev pa se je uporabljala merilno skenirna naprava Romidot.
Keywords: Aluminijaste zlitine, stiskalna linija, merilne naprave, preoblikovalna orodja, iztiskanje ali ekstruzija, odobritev prvih vzorcev iztiskanja, merilni protokol
Published: 31.05.2016; Views: 679; Downloads: 83
.pdf Full text (7,84 MB)

7.
RAZVOJ NOVEGA IZDELKA V PODJETJU AJM D.O.O.
Darko Murkovič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Vedno večji problem pri izdelavi stavbnega pohištva so velike dimenzije elementov, katere predpisujejo arhitekti oziroma naši naročniki. Okno mora dandanes ustrezati visokim energetskim standardom, biti prijazno do okolja in seveda, kar je najpomembnejše, zadovoljiti našega kupca. Vsak dan se srečujemo s predimenzioniranjem stavbnega pohištva, pa čeprav tudi za ceno »brez garancije«. Za nas to vsekakor ni sprejemljivo. Zato nenehno iščemo nove materiale, kateri bi bili zmožni prenašati teže velikih konstrukcij stavbnega pohištva ali doprinesti k zmanjšanju lastne teže.
Keywords: Zero Sash, GFK profil, Pultruzija, PVC profil, Ekstruzija
Published: 05.10.2016; Views: 225; Downloads: 3
.pdf Full text (1,60 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica