| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Vzpon desničarskega terorizma v Nemčiji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Gregor Komplet, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Teroristi izvajajo nasilna dejanja usmerjena proti civilistom ali civilnim ustanovam za dosego željenih ciljev. Njihovi cilji so lahko politični ali pa ustrahovanje množic za ustvarjanje nereda in s tem propad vladajočih sil. Drastične spremembe v Evropi v zadnjih letih, kot sta ekonomska kriza in visoka brezaposlenost ter vse večji val emigrantov v razvitejše države in s tem povečanje multikulturnosti, ustvarjajo vse večji val ekstremnih desničarskih napadov. Vsa ta podoba Evrope nevarno spominja na prejšno veliko ekonomsko krizo v 20. letih prejšnjega stoletja, ko so se nekatere skrajno desničarske politične stranke povzpele do same oblasti v svojih državah ter s tem povzročile svetovno morijo v obliki druge svetovne vojne. Zaradi vsega tega so v Zvezni republiki Nemčiji še posebej pozorni na ekstremne desničarske združbe. Kljub temu pa so oblasti spregledale vrsto terorističnih napadov, ki so se dogajali več kot 10 let, do leta 2011 nad tujimi priseljenci zlasti Turki, izvajali pa so jih trije pripadniki podzemne desničarske teroristične organizacije, ki so jih razkrili povsem po naključju. Primer je šokiral celotno Nemčijo in odkril vrsto nepravilnosti v delovanju varnostnih organov. Kljub temu, da je navzven Nemčija močna gospodarska sila z eno izmed najmanjših stopenj brezaposlenosti, pa se njen vzhodni del še ni socialno in ekonomsko izenačil z zahodnim, 20 let po združitvi. Zato je tam podpora skrajno desničarskim političnim strankam in ostalim desničarskim organizacijam največja ter najprimernejša za prehod v desničarske teroristične skupine, ki so ob še večjem priseljevanju emigrantov dobile svoj zagon.
Keywords: terorizem, desničarski ekstremizem, Nemčija, diplomske naloge
Published: 28.05.2013; Views: 1004; Downloads: 135
.pdf Full text (646,98 KB)

4.
Vpliv albanske manjšine na notranjo varnost Republike Makedonije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Karl Mladkovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Z razpadom SFRJ leta 1991 so na njenem območju nastale nove, samostojne in neodvisne države. Ena najmanj pripravljenih za samostojno pot je bila Republika Makedonija. Zaradi zgodovinskih dejstev in okoliščin je bila in je še vedno, ne tako vojaško, kot politično in ekonomsko ogrožena s strani svojih sosed Bolgarije, ki ne priznava Makedoncev kot narod in Makedonščine kot samostojnega jezika, Srbije, ki prav tako ne priznavala Makedonije kot samostojnega naroda in njene avtokefalne pravoslavne cerkve, Grčije, ki ne priznava imena Makedonija in njenih simbolov ter Albanije, ki prikrito podpira idejo »Velike Albanije« in je nudila pomoč ekstremnim albanskim skupinam iz Kosova in Makedonije. V tem času samostojnosti Republike Makedonije se je pojavil notranji vir ogrožanja s strani albanske manjšine, ki zaradi svoje povečane natalitete in etničnega ekstremizma zahteva enakopravnost z večinskim makedonskim narodom. Pri tem pa ne gre zanemariti tudi moč in ekonomski vpliv organiziranega kriminala, kot tudi vpliv globalnega verskega ekstremizma Albancev na stanje notranje varnosti v Republiki Makedoniji in tudi v regiji.
Keywords: terorizem, verski ekstremizem, organizirana kriminaliteta, Makedonija, albanska manjšina, diplomske naloge
Published: 07.05.2013; Views: 1293; Downloads: 194
.pdf Full text (376,98 KB)

5.
Terorizem kot ekstremizem sodobne družbe : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Uroš Ulen, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pojma ekstremizem in terorizem nista nova v današnjem času. S pojmom ekstremizem se srečujemo od sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah, ko so države na podlagi te deklaracije in svoje sprejete zakonodaje postopoma omogočile svojim državljanom svobodnejše izražanje svojih misli, s tem pa so nastale nekatere skupine, ki so v svoj besednjak vključile sovražni govor, simpatiziranje z nacističnimi idejami in neodobravanje drugače mislečih. Pojem terorizem pa sega že v čas francoske revolucije, tako da to ni nov pojem, vendar pa so dejanja, povezana s to dejavnostjo, eskalirala in spodbudila te iste ekstremistične skupine in novonastale skupine k iskanju novih načinov političnega boja proti posameznim državam. Z razvojem novih orožij in transportnih sredstev pa prihaja do novih oblik napadov, ugrabitev in ekstremnih dejanj, ki postajajo vedno pogostejša. S poskusom definiranja navedenih pojmov poskuša svetovna skupnost tovrstna dejanja sankcionirati, posledično pa krivce za teroristična dejanja pripeljati pred sodišče, da bi zadostili pravici. Ta poskus definiranja teh pojavov pa nam ne uspeva najbolje, saj se mednarodna skupnost ne more zediniti okoli pojmov, ki so vključeni v to definicijo. Po drugi strani pa so nekatere države same pričele boj proti terorizmu, tako da v tem trenutku ni videti konca teroristični noriji.
Keywords: terorizem, ekstremizem, boj proti terorizmu, diplomske naloge
Published: 19.06.2013; Views: 1269; Downloads: 318
.pdf Full text (429,96 KB)

6.
Mnenje mladih v Sloveniji o ekstremizmu
Monika Hvalič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Ekstremizem je v zadnjih letih postal globalen problem, saj mediji vedno več poročajo o napadih povezanih z ekstremisti, zato smo se odločili, da predstavimo njegove glavne značilnosti, opišemo njegove vrste, ter poizvemo, kako je z ekstremizmom v Sloveniji. Osredotočili smo se na ekstremizem, ki je lahko posledica kriz, kot tudi na same ekstremiste in njihove lastnosti. Opisali smo, kako je z ekstremizmom v Sloveniji in katere skupine so na našem območju aktualne, na primer Blood and Honour ter Ravnogorsko gibanje Slovenije. Poizvedeli smo tudi nekaj o islamskem radikalizmu, natančneje o novo nastali skupini, ki se imenuje ISIS oziroma Islamska država in si prizadeva, da ustvari državo, glede na zakone islama. Povzeli smo tudi glavne točke programa Prevent, ki so ga razvili v Veliki Britaniji, kot osnovo za boj proti rastočemu ekstremizmu. Med mladimi v Sloveniji smo izvedli raziskavo. Anketni vprašalnik smo sestavili s pomočjo spletne strani www.1ka.si ter ga posredovali preko socialnih omrežij in poznanstev. Posredovali smo ga osebam starim med 15 in 29 let. Zanimalo nas je njihovo znanje o omenjeni tematiki, od kod pridobijo največ informacij o ekstremizmu, ter ali se v Sloveniji počutijo ogrožene s strani ekstremizma. Ugotovili smo, da mladi v Sloveniji označujejo svoje znanje o tej problematiki kot nekaj srednjega. Vedo nekaj, ne vedo pa zelo veliko. Ugotovili smo tudi, da mladi največ informacij o ekstremizmu dobijo preko interneta, vendar so popularni tudi drugi viri, na primer televizijske oddaje, revije in podobno. Ugotovili smo tudi, da se mladi v Sloveniji na splošno ne počutijo pretirano ogrožene s strani ekstremizma, prav tako tudi menijo, da Slovenija ni v nevarnosti, da bi lahko bila potencialna tarča ekstremističnih napadov.
Keywords: ekstremizem, ekstremistične skupine, mladi, stališča, Slovenija, diplomske naloge
Published: 21.10.2015; Views: 909; Downloads: 145
.pdf Full text (533,18 KB)

7.
Politični ekstremizem v Evropski uniji
Polona Šest, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Politični ekstremizem predstavlja grožnjo nacionalni in mednarodni varnosti. Pri zaznavanju in definiranju dejavnosti, ki so v nasprotju z normami države in družbe mora biti boj proti ekstremizmu predvsem preventivno naravnan. Pri političnem ekstremizmu se osredotočamo na politično okolje, v katerem se znajdejo politična gibanja in stranke na skrajnih mejah sprejete politične kulture. Ekonomska kriza, brezposelnost, pritisk vedno večjega števila migrantov na razvite države prispevajo k nastanku ekstremističnih skupin. V posameznih državah članicah Evropske unije je delovanje ekstremističnih skupin vse bolj aktivno. Odziv na to delovanje mora biti v skladu z vrednotami, ki jih želimo zavarovati (človekovimi pravicami, temeljnimi svoboščinami, mednarodnim pravom). Da bi se izognili nesporazumom glede definicije ekstremizma ter v pomoč boju zoper le tega, so mnoge države ekstremistična dejanja uvrstile v nacionalno kazensko zakonodajo. V diplomski nalogi so bile za analizo ekstremističnih gibanj v EU izbrane Belgija, Nemčija, Slovenija in Grčija. Pri omenjenih državah je politični ekstremizem v zadnjem obdobju bolj opazen, države pa so začele posvečati več pozornosti njegovemu nadzoru in omejevanju.
Keywords: ekstremizem, politični ekstremizem, radikalizem, Evropska unija, EU, diplomske naloge
Published: 20.10.2015; Views: 854; Downloads: 164
.pdf Full text (553,95 KB)

8.
Hervardi, Valenčič in vprašanje rasizma
Boris Vezjak, 2015, professional article

Keywords: rasizem, ekstremizem, Hervardi, mediji, sodišče, sociologija
Published: 01.08.2017; Views: 538; Downloads: 75
.pdf Full text (3,33 MB)
This document has many files! More...

9.
Vloga policije v lokalnem okolju pri upravljanju radikalizacije in nasilnega ekstremizma
Rade Trivunčević, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Vloga policije v lokalnem nivoju pri upravljanju radikalizacije in nasilnega ekstremizma v mnogih državah še ni popolnoma jasna. Policija igra ključno vlogo pri vzdrževanju javnega reda in miru. V to kategorijo spada tudi boj zoper radikalizacijo in nasilni ekstremizem. V sodobnem času, ko so nekatere radikalne in ekstremistične skupine v razvojnem vzponu zaradi različnih vzrokov, postaja vloga policije v prepoznavanju in preprečevanju radikalizacije prebivalstva vedno bolj pomembna. Ker je problem radikalizacije in nejasne vloge policije v današnji družbi postal tako velik,, je razvoj višje stopnje proaktivnega delovanja in strategije policijskega dela v skupnosti toliko bolj potreben. Pri tem moramo omeniti tudi sodelovanje z ostalimi varnostnimi kot tudi civilnimi organi družbe. V strokovnem delu smo v empiričnem delu ugotovili, da slovenski policisti vir za radikalizacijo v večini še zmerom iščejo v vzrokih, povezanih z verskim nasilnim ekstremizmom in radikalizacijo, s čimer nekako pozabljajo na vpliv desnega in levega nasilnega ekstremizma. Pri opravljanju policijskega dela naj bi se zelo malo ali le občasno srečevali s pojavnimi oblikami radikalizacije, kar lahko nakazuje na le malo neposrednih izkušenj, kar nakazuje na večjo potrebo po rednem in kakovostnem usposabljanju. Usposabljanje bi moralo temeljiti na preventivnem policijskem delovanju znotraj lokalnih skupnosti, kjer bi policija morala vzpostaviti visoko stopnjo medsebojnega zaupanja z lokalnim prebivalstvom z namenom pridobivanja večjega in bolj kvalitetnega števila informacij.
Keywords: radikalizem, ekstremizem, preprečevanje, policija, policijsko delo, policijsko delo v skupnosti, diplomske naloge
Published: 27.10.2017; Views: 591; Downloads: 110
.pdf Full text (1,07 MB)
This document has many files! More...

10.
Načini merjenja ekstremizma, nasilnega ekstremizma in radikalizacije
Barbara Kokalj, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Ekstremizem, nasilni ekstremizem in radikalizacija dandanes niso več dejanja, ki se pojavljajo in obstajajo le na Bližnjem vzhodu, stran od nas Evropejcev, temveč se tudi Evropa v zadnjem času že skoraj vsakodnevno srečuje z naštetimi problemi. Ekstremizem, nasilni ekstremizem in radikalizacija so problemi, s katerimi se srečujemo zaradi političnih in verskih trenj, ogroženosti in revščine ter drugačnih idealov. Vsi ti našteti dejavniki in še mnogi drugi so razlog za problem nastajanja ter posledično tudi razvoja ekstremizma do tega, da pripelje do nasilnega ekstremizma, ki lahko povzroči ogroženost države in življenja. Ekstremizem nima točno določene definicije, zato smo v delu uporabili več njegovih definicij in razlaganj. Poenostavljena definicija ekstremizma je, da je ekstremizem družbeni pojav. Na razvoj ekstremizma vplivajo politika, ideologija, versko nestrinjanje, politično nestrinjanje, etnocentrizem, revščina ter še mnogi drugi dejavniki, ki nastajajo zaradi trenutnih razmer. (Sotlar, 2015) Mladi prebivalci v Sloveniji so sicer seznanjeni z ekstremizmom in bi ga prepoznali, če bi ga opazili na ulicah, niso pa seznanjeni s tem, kaj vse spada pod ekstremizem. Zaradi problema ekstremizma, njegove širitve tudi v Slovenijo, in njegovih dejavnikov, smo se odločili, da naredimo raziskavo na temo mladih in njihovega mnenja o ekstremizmu. Želeli smo poizvedeti, od kod prihaja znanje mladih o ekstremizmu, katere vrste ekstremizma mladi poznajo in bi prepoznali, njihovo znanje o radikalizaciji in preprečevanju le-te. Večina mladih, ki so sodelovali pri vprašalniku, se je z ekstremizmom seznanila preko medijev. Cilj naše raziskave je bil ugotoviti, koliko so mladi seznanjeni z ekstremizmom ter najbolj primernimi načini merjenja ekstremizma, nasilnega ekstremizma in radikalizacije.
Keywords: esktremizem, nasilni ekstremizem, radikalizacija, terorizem, diplomske naloge
Published: 12.07.2018; Views: 626; Downloads: 216
.pdf Full text (1,52 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica