1.
ŠTUDIJ VPLIVA PROCESNIH PARAMETROV SUPERKRITIČNE EKSTRAKCIJE OLUPKOV MANDARIN NA LASTNOSTI EKSTRAKTASaša Kuđeljić, 2013, undergraduate thesis
Abstract: V diplomski nalogi smo s konvencionalno in superkritično ekstrakcijo ekstrahirali zmleto mandarinino lupino. Mandarinine lupine predstavljajo pomemben vir hesperidina in polimetoksi flavonov, kot sta nobiletin in tangeretin. Izvajali smo naslednje metode ekstrakcije:
- konvencionalna ekstrakcija z 70 % acetonom
- superkritično ekstrakcijo s CO2.
Superkritične ekstrakcije smo opravili z uporabo laboratorijske ekstrakcijsko visokotlačne naprave, pri kateri smo s črpalko črpali CO2 iz jeklenke v avtoklav skozi zdrobljene mandarinine lupine (suhe, sveže) pri tlakih (100, 200, 300 bar) in temperaturah (40, 60, 80 °C). Ekstrakte (mandarinino olje) smo shranili v embalažah,ki so bile zaščitene pred svetlobo v zamrzovalniku. Največje izkoristke pri postopku superkritičnih ekstrakcij z ogljikovim dioksidom smo dobili pri vlažnih mandarininih olupkih pri tlaku 300 bar in temperaturi 80 °C. Izkoristek je znašal 1,36 %.
S pomočjo eksperimentalnega načrta po Taguchi-ju smo določili optimalne pogoje separacije ter vpliv procesnih parametrov.
Za analizo ekstraktov s HPLC metodo pri tem smo ekstrakte pridobljene s konvencionalno ekstrakcijo raztopili v 100 % metanolu z namenom, da določimo sestavo in vsebnost flavonoidov, predvsem hesperidina v ekstraktih. Izvedene so bile raziskave na področju predobdelave materiala s superkritičnimi fluidi: določili smo vpliv predobdelave materiala na izolacijo hesperidina iz mandarininih olupkov.
Keywords: konvencionalna ekstrakcija, superkritična ekstrakcija, fenolne spojine, mandarinini olupki, določanje vpliva obratovalnih parametrov, eksperimentalni načrt po Taguchi-ju
Published: 10.01.2014; Views: 1405; Downloads: 140
Full text (1,89 MB)