| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Koncept in model teritorialne kohezije : geografski vidik
Sabina Grižančič, 2014, original scientific article

Abstract: Oktobra 2008 je Evropska komisija izdala Zeleno knjigo o teritorialni koheziji, ki je sprožila obsežno diskusijo o konceptu teritorialne kohezije. Ta je skupaj z ekonomsko in socialno kohezijo cilj, ki ga zasleduje Evropska unija. Čeprav številni strokovnjaki opozarjajo, da implementacija teritorialne kohezije (TK) brez jasne definicije in kazalnikov ne more biti uspešna, ostaja koncept teritorialne kohezije še danes nedorečen. Pričujoči članek podaja povzetek obsežne študije koncepta teritorialne kohezije, ki se je ukvarjala z geografsko definicijo teritorialne kohezije (prostorske povezanosti), določitvijo kazalnikov in izdelavo modela za merjenje TK. Na koncu je predstavljen primer merjenja TK na primeru NUTS 3 regij Slovenije.
Keywords: ekonomska geografija, regionalno planiranje, regije, teritorialna kohezija, Slovenija
Published in DKUM: 16.04.2018; Views: 1080; Downloads: 105
.pdf Full text (528,10 KB)
This document has many files! More...

2.
Usmeritve za trajnostni prostorski razvoj območij proizvodnih dejavnosti
Simon Kušar, 2012, original scientific article

Abstract: V članku so prikazane temeljne usmeritve za trajnostni prostorski razvoj območij proizvodnih dejavnosti. Nabor usmeritev je oblikovan na osnovi analize dosedanjih razvojnih dokumentov na nacionalni in nadnacionalni ravni in raziskovalnih nalog s tega področja ter rezultatov iz študije primera (Mariborska urbana regija). V članku prikazane izkušnje z načrtovanjem območij proizvodnih dejavnosti in opredeljene usmeritve so lahko pomembno vodilo za trajnostni prostorski razvoj območij proizvodnih dejavnosti v novem gospodarskem ciklu.
Keywords: regionalno planiranje, prostorsko planiranje, sonaravni razvoj, ekonomska geografija, Slovenija, Maribor
Published in DKUM: 10.04.2018; Views: 989; Downloads: 114
.pdf Full text (247,96 KB)
This document has many files! More...

3.
Prispevek h gospodarski geografiji Slovenije
Vladimir Drozg, 2007, original scientific article

Abstract: V prispevku so prikazane izbrane značilnosti gospodarskega ustroja Slovenije, in sicer: faze razvoja gospodarstva, prostorski vzorec, ki je nastajal v posameznih fazah, zmanjševanje pomena kmetijstva, postopna deindustrializacija, terciarizacija, tranzicija gospodarstva po letu 1990, mesta kot gospodarska središča ter regionalne razlike v gospodarski razvitosti statističnih regij.
Keywords: geografija, regionalna geografija, ekonomska geografija, gospodarstvo, Slovenija
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1442; Downloads: 126
.pdf Full text (601,82 KB)
This document has many files! More...

4.
Sestava in število lokalov v starem mestnem jedru Slovenj Gradca med letoma 1945 in 2000
Dimitrij Krajnc, 2001, review article

Abstract: Prispevek se ukvarja z lokali v starem mestnem jedru Slovenj Gradca med letoma1945 in 2000. Predstavljena je njihova številčna rast, prostorsko širjenje in spremembe v njihovi sestavi in namembnosti. V prispevku so prikazani tudi glavni razlogi, ki so povzročili nastale spremembe.
Keywords: geografija naselij, mesta, morfologija mest, trgovina, ekonomska geografija, Slovenija, Koroška, Slovenj Gradec
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1409; Downloads: 52
URL Link to full text

5.
Applicative economic geography in general grammar school in Slovenia
Eva Konečnik Kotnik, 2011, original scientific article

Abstract: Within the contribution "Applicative Economic Geography in General Grammar School in Slovenia", the selection of learning objectives in the syllabus for geography in general grammar school in Slovenia are presented. The selection of objectives relates to economic geography. This article presents the results of generic comparative analysis of learning objectives within the framework of the quoted substantive area of syllabi, which have been issued during the period from the emergence of Slovenia as an independent state (1992, 1998 and 2008). We present here the results of the evaluation of quoted learning objectives from the viewpoint of social needs and, respectively, the applicability of the quoted learning objectives, as well as the results of the evaluation of current learning objectives from the viewpoint of teaching practice in the general grammar school on the part of teachers of geography in the general grammar schools.
Keywords: šolska geografija, ekonomska geografija, gimnazije, Slovenija, geographical education, economic geography, grammar schools, Slovenia
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1545; Downloads: 85
URL Link to full text

6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica