| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Analiza zaposlitvene funkcije in dejavnikov zaposlenosti na primeru evropskih držav
Gregor Rihtarič, 2023, master's thesis

Abstract: Zaposlenost se uvršča med ključne segmente trga dela in gospodarstva, saj je neprestano podvržena številnim spremembam, novitetam in trendom, njeni učinki pa se izkazujejo tudi izven meja gospodarstva. V preteklih desetletij so se spremembe na trgu dela odražale v različnih smereh. Ena izmed najvidnejših je v sestavi trga dela, kjer je prišlo do enormnega povečanja deleža žensk, pri katerih so stopnje zaposlenosti in participacije močno narasle, in sočasnega zniževanja deleža in stopenj pri starejših moških. Delež mladih na trgu dela v razvitih državah upada, saj namesto zgodnejšega vstopa na trg dlje časa ostajajo v izobraževanju. Aktualno na trgu dela prevladujejo različni trendi, med katerimi pa sta najbolj izrazita presežek delovne sile v manj razvitih državah ter primanjkljaj in staranje delovne sile v nekaterih razvitih državah, kjer se ta odraža v povečevanju deleža starejših starostnih skupin na trgu, rastoči srednji starosti in pričakovani življenjski dobi ob rojstvu. Ob vsem tem je bilo dogajanje v zadnjih treh letih pogojeno izbruhu pandemije bolezni Covid-19 in zajezitvenim ukrepom. Kadar se ukvarjamo z zaposlenostjo, je pomembno dobro razumevanje dejavnikov in mehanizmov, ki povzročijo njene spremembe, saj lahko s tem razložimo številna dogajanja v gospodarstvu in družbi. Na eni strani na zaposlenost vplivajo ekonomski dejavniki, kot so gospodarska rast, izvoz in investicije, na drugi pa imajo vse večji vpliv neekonomski, kot so demografske spremembe, izobrazba in tehnologija. V empiričnem delu smo na podlagi panelnih podatkov za 31 držav (države članice Evropske Unije, Švica, Norveška, Islandija in Velika Britanija) v obdobju med letoma 2000 in 2021 skonstruirali regresijski model združenih podatkov, model fiksnih in model slučajnih učinkov. Na podlagi izvedene ekonometrične analize zaposlitvene funkcije smo ugotovili pozitivno zvezo med zaposlenostjo in izvozom, potrošnjo, inflacijo in šibko pozitivno povezavo z izdatki za plače ter negativno povezavo med zaposlenostjo in pričakovanimi leti šolanja, pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu in opravljenimi delovnimi urami.
Keywords: zaposlenost, zaposlitvena funkcija, trg dela, panelni podatki, ekonometrija
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 1134; Downloads: 59
.pdf Full text (3,98 MB)

2.
Aplikacija modela gravitacije na države G7
Eva Lorenčič, 2014, original scientific article

Abstract: V prispevku uporabimo model gravitacije za razumevanje determinant izvoznih tokov iz držav G7 v 161 partnerskih držav. V teoretičnem delu predstavimo teoretično podlago modela in ugotovimo, da je model možno povezati z različnimi teorijami mednarodne menjave. V empiričnem delu z metodo najmanjših kvadratov testiramo deset ekonometričnih modelov. Osnovni model gravitacije, ki zunanjetrgovinske tokove pojasnjuje z BDP dveh držav in zračne razdalje med njunima glavnima mestoma, razširimo z vključitvijo petih opisnih spremenljivk, spremenljivke oddaljenosti in absolutne razlike v BDP na prebivalca, s katero testiramo veljavnost Linderjeve hipoteze nasproti veljavnosti napovedi H-O modela. Rezultati modelov so skladni z obstoječimi empiričnimi študijami in teoretičnimi napovedmi.
Keywords: mednarodna trgovina, izvoz, ekonometrija, modeli
Published in DKUM: 06.09.2023; Views: 292; Downloads: 0

3.
Vpliv gospodarske krize na produktivnost gradbenega sektorja v Sloveniji: Ekonometrična analiza
Aleksander Krajcer, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega projekta smo s pomočjo ekonometričnih modelov skušali prikazati vpliv, ki ga je gospodarska kriza 2008 imela na produktivnost slovenskega gradbenega sektorja. V letih pred krizo je ta rasel po zavidljivih, morda celo previsokih stopnjah, s podobno intenzivnostjo pa je nato ta rast tudi upadla. V prvem delu smo postavili teoretično izhodišče o krizah in o gradbeništvu ter o njuni prepletenosti, v drugem delu pa bomo s pomočjo enostavnih regresijskih modelov skušali kvantificirati vpliv gospodarske krize na produktivnost dela v gradbenem sektorju. Produktivnost dela smo izbrali, ker je s strani OECD priporočana kot dobra mera za uspešnost gospodarstva ali sektorja, hkrati pa zaradi pomanjkanja četrtletnih podatkov o obsegu kapitala v sektorju nismo mogli analizirati modela multifaktorske produktivnosti. Pri analizi smo kot odvisno spremenljivko uporabili dodano vrednost gradbenega sektorja, kot neodvisno spremenljivko pa število opravljenih delovnih ur v sektorju. Vse podatke smo pridobili s spletne baze Eurostat, ki deluje pod okriljem Evropske komisije. Ocenili smo ekonometrični model za celotno obdobje (2000 – 2015) ter za dve podobdobji – pred in po nastopu krize. Ugotovili smo, da je njen vpliv nezanemarljiv, saj je padec produktivnosti dela velik – upadel je na približno 30% vrednosti pred krizo.
Keywords: gradbeništvo, Slovenija, gospodarska kriza, ekonometrija
Published in DKUM: 14.12.2017; Views: 1561; Downloads: 150
.pdf Full text (1,87 MB)

4.
VPLIV MAKROEKONOMSKIH RAZMER NA OBLIKOVANJE CEN NEPREMIČNIN
Niko Županec, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo preučuje odnos med makroekonomskimi spremenljivkami in cenami stanovanjskih nepremičnin v štirih državah, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in v Veliki Britaniji. Raziskava temelji na metodi najmanjših kvadratov z namenom proučitve vpliva pojasnjevalnih spremenljivk, kot so bruto domači proizvod, realna višina dologoročnih obrestnih mer, stopnja brezposelnosti in drugih na odvisno spremenljivko, obravnavano v raziskavi, to je na indeks cene stanovanjskih nepremičnin. Podatki za analizo so pridobljeni iz sekundarnih virov, v obliki časovnih vrst. Podatke smo obdelali, da so bili primerni za analizo. Analizirali so izbrane makroekonomske kazalnike, za katere smo na podlagi preteklih raziskav in analiz predvidevali, da imajo vpliv na cene stanovanjskih nepremičnin. Tekom raziskave smo za vsako posamezno državo razvili linearni regresijski model in z metodo najmanjših kvadratov smo ocenili vpliv posameznega makroekonomskega kazalnika. Ob tem smo testirali vse zahtevane predpostavke metode najmanjših kvadratov, s čemer smo zagotovili verodostojne rezultate.
Keywords: nepremičnine, linearna regresija, ekonometrija, empirične raziskave, modeli, spremenljivke, analiza, kazalniki
Published in DKUM: 14.09.2016; Views: 1076; Downloads: 161
.pdf Full text (1,45 MB)

5.
Diferencirano cestninjenje tovornih vozil in drugi instrumenti učinkovitejše cenovne in prometne politike na transportnem trgu v Sloveniji
Mateja Matajič, Jani Bekő, Timotej Jagrič, 2013, original scientific article

Abstract: Izdelali smo ekonometrično analizo panelnih podatkov za transportno povpraševanje po prevozih s tovornimi vozili na 10 odsekih cestninskih cest v Sloveniji, ki je prva te vrste za Slovenijo. Transportno povpraševanje po prevozih s tovornimi vozili na slovenskih avtocestah je cenovno neelastično. Zviševanje cene za uporabo cest bi upravljavcu avtocest v Sloveniji lahko zagotavljalo več finančnih virov. Potrjena različna cenovna elastičnost povpraševanja narekuje uvedbo diferenciranih cestnin, ki omogoča hkratno upoštevanje cilja finančne vzdržnosti, cilja stroškovnih cen in večje internalizacije zunanjih stroškov transporta. Odzivnost transportnega povpraševanja glede na ceno goriva nakazuje, da lahko cenovna politika povpraševanje po transportu upravlja tudi z višino cene goriva. Na rast elastičnosti blagovnega transportnega povpraševanja lahko v Sloveniji vplivamo s širjenjem transportne ponudbe in večanjem konkurenčnosti alternativnega železniškega prevoza ter alternativnih transportnih poti.
Keywords: modeli, ekonometrija, ekonometrični modeli, cestninjenje, cestna infrastruktura, Slovenija
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 965; Downloads: 49
URL Link to full text

6.
The discrete Black-Scholes partial differential equation
Miklavž Mastinšek, 2004, published scientific conference contribution abstract

Keywords: diferencialne enačbe, enačbe, matematika, ekonomija, ekonometrija
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1354; Downloads: 37
URL Link to full text

7.
Using canonical correlations in testing for common nonlinear components
Alenka Kavkler, Bernhard Böhm, 2006, original scientific article

Abstract: The paper discusses the use of canonical correlations for modelling multiple equation systems with common nonlinear components of a smooth transition type.The coefficients in a smooth transition regression model are assumed to be nonlinear continuous functions of a properly chosen transition variable. The obtained model thus captures structural changes in the relationship between the observed economic variables. With the help of the canonical correlations technique a simple test for testing for common nonlinear components helps us interpret the relationships between different economic variables and also simplifies the specification and estimation of the equationsystem, since in this case a reduction in the dimension of nonlinear components is possible. It was shown by Anderson and Vahid (1998) that the test for common nonlinearities is related to the test statistic for the overidentifying restrictions in the generalized method of moments framework and that both tests have the same asymptotic distribution. As an application of the described modelling approach, a three-variable linear vector autoregressive (VAR) model of the consumer price index for Slovenia and Austria and the nominal exchange rate between the currencies of both countriesis investigated. A single common nonlinear component is detected in all 3 equations and the estimated multivariate logistic smooth transition autoregressive model is discussed.
Keywords: ekonometrija, matematična ekonomija, matematika, korelacije
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 680; Downloads: 61
URL Link to full text

8.
PREDVIDEVANJE MARGINALNE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA BORZI SOUTHPOOL ZA DAN VNAPREJ
Aleš Petrej, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se obravnava predvidevanje dnevne marginalne cene, ki se oblikuje na trgu za dan vnaprej. Delo se usmerjena v kratkoročno napovedovanje za dan vnaprej z znanimi podatki do prejšnjega dne. V nalogi je predstavljen elektroenergetski trg v Sloveniji, članici Evropske unije. Predstavljeno je delovanje sistema od proizvodnje do porabe s poudarkom na pomembnostih, ki vplivajo na trgovanje. Opisano je tudi delovanje borze, na katero se raziskava nanaša. Predvidevanje električne energije je izvedeno z linearnimi ekonometričnimi modeli, ki zajemajo borzne podatke časovnih vrst z dodanimi drugimi spremenljivkami. Rezultati predvidevanja kažejo, da lahko s takšnim modelom napovemo ceno električne energije za dan vnaprej, z dovolj majhnim intervalom napake.
Keywords: trgovanje z energijo, predvidevanje cen, BSP SouthPool, elektroenergetski trg, borzne cene, ekonometrija
Published in DKUM: 02.06.2015; Views: 1945; Downloads: 354
.pdf Full text (4,35 MB)

9.
10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica