| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAVNANJE S KOMUNALNIMI ODPADKI V GOSPODINJSTVIH V OBČINI LOG - DRAGOMER
Marjeta Hiti, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V občini Log-Dragomer ločujemo odpadke že 20 let. V vseh teh letih smo dosegli odlične rezultate. Zato smo se v diplomski nalogi odločili, da raziščemo, če prebivalci občine Log-Dragomer res tako dobro ločujejo gospodinjske odpadke in jih nosijo na ekološke otoke. Do željnih rezultatov smo prišli s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketa je vsebovala 17 vprašanj. V anketi smo uporabili tudi 5 stopenjsko lestvico odgovorov. Analiza anketnega vprašalnika je potrdila, da večina prebivalcev občine Log -Dragomer vestno ločuje odpadke in da so zelo dobro ozaveščeni.
Keywords: Gospodinjski odpadki, ekološki otok, ozaveščanje, občina Log-Dragomer.
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 1187; Downloads: 94
.pdf Full text (2,29 MB)

2.
3.
4.
5.
Racionalizacija ravnanja z odpadki in odpadno embalažo v občini Krško
Tanja Topol, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Odgovorno ravnanje z odpadki in odpadno embalažo je ključen dejavnik pri ohranjanju okolja, česar bi se ljudje morali bolj zavedati. V občini Krško podjetje Kostak, d. d., izvaja ločeno zbiranje odpadkov že več kot 10 let, vendar se še vedno prevelika količina odpadkov, predvsem bioloških, nepravilno loči in na ekoloških otokih zavrže v napačne zabojnike. Vse večje so količine odpadne embalaže, ki predstavlja veliko obremenitev za okolje, če je ponovno ne uporabimo ali pravilno zavržemo s ciljem njenega recikliranja in ohranjanja naravnih virov. Z večjim obveščanjem in spodbudo prebivalcev k ločevanju odpadkov bi tako lahko napredovali k doseganju cilja, da bi se v prihodnosti vsi odpadki ločevali pravilno in bi količina mešanih komunalnih odpadkov ostala minimalna. S predlaganimi rešitvami, ki so predstavljene v diplomskem delu, bi tako pridobili prednosti za občane, podjetje Kostak, d. d., in okolje.
Keywords: odpadek, odpadna embalaža, ekološki otok, okolje
Published in DKUM: 11.05.2015; Views: 1836; Downloads: 105
.pdf Full text (1,40 MB)

6.
PONOVNA UPORABA ODPADNIH SNOVI ZA PRIHRANEK SUROVIN IN ENERGIJE NA PRIMERU KOROŠKE REGIJE
Andraž Najžar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Odpadki se pojavljajo povsod. Naša skupna naloga je, da preprečujemo njihovo nastajanje. Naravni viri so vse bolj izkoriščeni, zato je predelava in ponovna uporaba odpadnih snovi nujna za našo prihodnost. Pri predelavi odpadkov moramo upoštevati dejstvo, da stroški niso nesorazmerno višji od stroškov odstranjevanja. Odlaganje odpadkov je z vidika okolja najmanj zaželen način ravnanja, saj zanj pomeni obremenitev in izgubo naravnih virov. Zato je cilj EU postati družba recikliranja in odpadke uporabljati kot vir. Koroški regijski center za ravnanje z odpadki je skupni projekt 12 koroških občin. Povezali so se z namenom, da bodo zaščitili okolje pred škodljivimi vplivi neustreznega odlaganja odpadkov ter izboljšali kakovost življenja svojih občanov.
Keywords: odpadki, ekološki otok, zbirni center, reciklaža, kompostiranje, Javno komunalno podjetje, KOCEROD, Koroška regija
Published in DKUM: 18.10.2013; Views: 1859; Downloads: 162
.pdf Full text (1,56 MB)

7.
VARSTVO OKOLJA, OKOLJSKI VIDIKI IN EKOLOŠKA ZAŠČITA - PROBLEM LOČEVANJA ODPADKOV PO GOSPODINJSTVIH V OBČINI KRŠKO
Mateja Hosta, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Odpadki so naši vsakdanji spremljevalci. Žal je tako, da se jih ne moremo ogniti, človek pa jih proizvede iz leta v leto več. Komunalna podjetja želijo zmanjšati količino odpadkov na odlagališčih, zato gospodinjstva naprošajo in spodbujajo k ločevanju odpadkov. V diplomski nalogi smo opredelili vrste odpadkov ter si pogledali pravilno razporeditev odpadkov po zabojnikih na ekoloških otokih. Nadaljevali smo s pomenom recikliranja odpadkov ter podrobneje predstavili Komunalno podjetje Kostak, ki je odgovorno za odvoz odpadkov v občini Krško, hkrati pa si pogledali tudi Zbirni center Spodnji Stari Grad in njihovo sortirno linijo odpadkov. Proti koncu diplomske naloge je sledila analiza ankete, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri so prebivalci Krškega vestni pri ločevanju odpadkov ter ovrednotiti postavljene teze. Ugotovili smo, da se ločevanja odpadkov v občini Krško poslužuje čedalje več gospodinjstev, obenem pa smo navedli tudi nekatere predloge, ki bi to stopnjo ločevanja še povečali.
Keywords: okolje, odpadki, ločevanje odpadkov, ekološki otok, recikliranje
Published in DKUM: 10.06.2012; Views: 3049; Downloads: 249
.pdf Full text (1008,19 KB)

8.
ANALIZA GOSPODARJENJA S KOMUNALNIMI ODPADKI V OBČINI BOSANSKA KRUPA
Indira Palić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo analizira gospodarjenje z odpadki v občini Bosanska Krupa. Prikazano je trenutno stanje ter izpostavljeni problemi. Žal neustrezen način ravnanja z odpadki v tej občini že vpliva na kakovost pitne vode in tudi na zdravje lokalnega prebivalstva. Teoretični del diplomskega dela obravnava pojme, ki definirajo gospodarjenje s komunalnimi odpadki, od načina prevzema do procesiranja in možnosti izrabe odpadkov kot sekundarnih surovin in sekundarnega goriva. Prikazano je trenutno stanje gospodarjenja s komunalnimi odpadki v občini Bosanska Krupa oz. Unsko-sanskem kantonu, kjer se omenjena občina nahaja. V nalogi sta podani analiza stanja in konkretna rešitev. Stanje je analizirano na osnovi obiska komunalnega podjetja v občini ter ankete med lokalnim prebivalstvom. Predlagana rešitev je izvedljiva in bo pozitivna za okolje in s tem za prebivalstvo.
Keywords: komunalni odpadki, ekološki otok, ločevanje odpadkov, gospodarjenje s komunalnimi odpadki, sekundarne surovine
Published in DKUM: 16.10.2011; Views: 2234; Downloads: 168
.pdf Full text (1,17 MB)

9.
REORGANIZACIJA LOGISTIKE LOČENEGA ZBIRANJA ODPADNE EMBALAŽE
Nina Kolenc, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se po vsem svetu količina odpadne embalaže vedno veča. Vse več je izdelkov, ki po svoji uporabi niso podvrženi naravnemu procesu razpadanja in pa vse več je okolju nevarnih odpadkov. Ker prostora za odložitev teh odpadkov zmanjkuje, postaja strošek ravnanja z njimi vse večji. Vse družbe za ravnanje z odpadno embalažo ter vsi izvajalci javnih služb skušajo čimbolj usmerjati prebivalce k ločenemu zbiranju. Odgovorno ravnanje z odpadno embalažo je eden ključnih dejavnikov ohranjanja in varovanja okolja. V sedanjem času se količina odpadne embalaže ločeno zbira s pomočjo sistema zbiralnic oz. ekoloških otokov. Vendar s tem sistemom niso zagotovljene možnosti za popolno ločevanje embalaže od mešanih komunalnih odpadkov, tako sedanji sistem povzroča številne okoljske ter finančne težave pri fizičnih osebah, izvajalcih javnih služb ter družbah za ravnanje z odpadno embalažo. Skratka nastajajo številni nepotrebni stroški. Potrebno bi bilo uvesti nov sistem s ciljem preprečevanja nastajanja odpadkov, ločenega zbiranja na mestu nastanka, učinkovitejšim logističnim prevozom in obdelavo odpadkov pred odlaganjem ter tako preprečiti poleg obstoječih stroškov še dodatne stroške transporta in višje stroške končne dispozicije odlaganja odpadne embalaže.
Keywords: Komunalni odpadek, embalaža, odpadna embalaža, ločeno zbrana odpadna embalaža, ekološki otok, zbirni center Spodnji Stari Grad.
Published in DKUM: 16.10.2011; Views: 3292; Downloads: 335
.pdf Full text (1,46 MB)

10.
Sprememba načina zbiranja in ravnanja z odpadno embalažo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Logistika sistemov
Katarina Vogrin, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zavedamo se, da je v današnjem casu zelo pomembno varovati okolje. Zato moramo osvestiti sami sebe in soljudi o tem, kako pomembno je, da poskrbimo za cisto okolje in primerno odstranjevati ter locevati odpadke. Ce nam ni vseeno za okolje, v katerem živimo in delamo, nam z vsakim dnem postaja bolj jasno, da bomo morali svoje ravnanje z odpadki korenito spremeniti. Bolj ko smo ekološko ozavešceni in gojimo spoštljiv odnos do narave, tem bolj nam narava nudi tisti lep košcek sebe, s katerim navdihujemo svoje življenje v njem. Okolje, kjer ga manj obremenjujemo z odpadki, nam je vsem v veselje in je podlaga za zdravo življenje. Pojavlja se problem, kako in na kakšen nacin pravilno odstranjevati vso embalažo, ki nam ne služi vec. Kateri je pravzaprav pravi nacin ravnanja z odpadno embalažo pa skušamo ugotoviti prav v naši nalogi. Ena izmed rešitev je tudi loceno zbiranje. Loceno zbiranje odpadkov je enostavno, zahteva pa, da ljudje, ki se odlocijo zanj, nekoliko spremenijo svoje navade, kar pa dostikrat ni enostavno. Na zbirnih mestih po svetu, na tako imenovanih ekoloških otokih, že locujejo odpadke, ki jih lahko ponovno uporabimo, in sicer: steklo, papir, plocevinke, plasticne mase in drugo. S takšnim pravilnim ravnanjem bi prišli do zaželenih rezultatov. Tako bi zmanjšali kolicino odpadkov, ki se jo odloži na odlagališce, varovali bi naravo in ohranjali naravne vire. S tem bomo privarcevali z dragocenim prostorom za odlaganje, industriji bi vracali surovine za proizvodnjo novih izdelkov in s tem tudi ustvarjali nova delovna mesta (v predelovalni industriji). Tudi zmanjševanje odpadkov na izvoru zajema spremembo družbenih navad, obnašanje pri potrošnji, spremembo odnosov do odpadkov. Vse to so ustrezni nacini za ohranjanje lepe narave in naše bolj zdravo bivanje v njej.
Keywords: odpadki, ločeno zbiranje, ekološki otok, recikliranje, odlaganje embalaže
Published in DKUM: 13.06.2010; Views: 2605; Downloads: 395
.pdf Full text (2,90 MB)

Search done in 10.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica