| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
POVPRAŠEVANJE IN NAKUPNO VEDENJE KUPCEV EKOLOŠKO PREHRAMBENIH IZDELKOV
Maša Zupan, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi proučujemo vedenje potrošnikov oziroma kupcev ekoloških prehrambenih in drugih izdelkov. Zanima nas, kako pogosto potrošniki kupujejo določene skupine ekoloških izdelkov in kateri so glavni dejavniki za nakup. Ali je nakupovanje ekoloških izdelkov zgolj modna muha ali kaj več? Obstaja veliko ponudnikov ekoloških živil in ostalih izdelkov – od ekoloških kmetij in tržnic do obsežne ponudbe spletnih trgovin. Zanima nas, kje potrošniki največ kupujejo in pa kateremu od ponudnikov najbolj zaupajo, da je izdelek res ekološki. V teoretičnem delu predstavljamo nekaj osnov povpraševanja in nakupnega vedenja potrošnikov ter stanje ponudbe in povpraševanja po ekoloških izdelkih v Sloveniji. V nadaljevanju predstavljamo značilnosti ekoloških izdelkov – katere izdelke poznamo, ter katero zakonodajo in certifikate morajo poznati potrošniki. Opravili smo raziskavo, s katero proučujemo vedenje kupcev ekoloških živil in skušamo ugotoviti predvsem, kje kupci najbolj pogosto kupujejo ekološke izdelke, kako dobro poznajo certifikate in oznake in ali obstajajo razlike pri pogostosti nakupovanja glede na spol.
Keywords: Ekološki izdelki, nakupno vedenje, povpraševanje, certifikati in oznake, ekološke kmetije
Published: 17.08.2012; Views: 1532; Downloads: 456
.pdf Full text (2,78 MB)

3.
4.
Turistične in ekološke kmetije-primer mestne občine Slovenj Gradec
Netti Šisernik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava področje ekologije in turizma. Zaradi pozitivnih učinkov, ki jih prinaša, je ekološko kmetovanje v porastu. V diplomskem delu je obravnavana problematika konvencionalnih turističnih kmetij na območju občine Slovenj Gradec. Ugotovljeno je, da so kmetije zadovoljne s trenutnim načinom kmetovanja in da o preusmeritvi na ekološko kmetovanje večinoma ne razmišljajo. Glavne ovire na poti k preusmeritvi kmetij pa so razgiban relief na območju kmetij, nezmožnost zagotoviti zadostne količine hrane za potrebe turizma ter osebno prepričanje kmetov. Kljub temu pa je ozaveščenost kmetov glede prednosti ekološkega kmetovanja velika.
Keywords: turistične kmetije, ekološke kmetije, Mestna občina Slovenj Gradec
Published: 20.12.2012; Views: 1171; Downloads: 360
.pdf Full text (1,36 MB)

5.
6.
EKOLOŠKE KMETIJE V OKOLICI SLOVENSKE BISTRICE
Sabina Stipanovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Ekološko kmetovanje je način pridelave in reje, ki se vedno bolj uveljavlja in razvija. Pomeni trajnostni način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle in ne onesnažuje okolja, obenem pa zagotavlja sveža, okusna in lokalno pridelana živila. Veliko kmetovalcev se je za to obliko kmetovanja odločilo zaradi želje po drugačnosti, želje po boljšem načinu življenja ali zaradi nove tržne niše, hkrati pa tudi zaradi ekološke ozaveščenosti. V Sloveniji število ekoloških kmetij vztrajno narašča. Namen diplomske naloge je predstaviti bistvene značilnosti, prednosti in slabosti ekološkega kmetijstva ter na osnovi ankete opredeliti, opisati in analizirati ekološke kmetije v občini Slovenska Bistrica.
Keywords: Ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, ekološke kmetije, Slovenska Bistrica
Published: 20.06.2016; Views: 528; Downloads: 96
.pdf Full text (2,26 MB)

7.
Logistične kompetence oskrbnikov ekoloških kmetij
Maja Leva, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo v teoretičnem delu najprej s pomočjo domače in tuje literature opredelili kompetence, njihove sestavine ter posamezne vrste kompetenc. V nadaljevanju smo podrobneje predstavili poklic strokovnjaka logistike, ter kakšne kompetence pridobi med šolanjem na Fakulteti za logistiko. S pomočjo teoretičnih ugotovitev, smo sestavili anketni vprašalnik, za pridobitev podatkov empiričnega dela. Vprašalnike smo nato poslali naključnim ekološkim kmetijam preko elektronske pošte. Pri analizi rezultatov, smo ugotovili da oskrbniki ekoloških kmetij uporabljajo kompetence vezane na planiranje, organiziranje in vodenje procesov.
Keywords: kompetence, logistika v kmetijstvu, ekološke kmetije, strokovnjak logistike
Published: 25.01.2017; Views: 485; Downloads: 41
.pdf Full text (450,52 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica